Dodaj do ulubionych

Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego

14.10.04, 10:28
Witajcie,

W czasie jednej z wizyt w Tychach spotkałem na jezdni jednej z ulic takie
cudo:

mt71.fm.interia.pl/image01.jpg
Co o tym sądzicie? Czy to jest rozwiązanie bezpieczne?

Pytam, ponieważ wg. mnie jest to "urządzenie" bardzo niebezpieczne.

Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • Gość: nelsonek Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 11:45
      nie sa to przypadkiem jakies roboty drogowe? (tylko jakie?)
    • Gość: tor Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:52
      I tak oto wracamy do ery kamienia łupanego.
      Pojazd, który na tych liściach nie wyhamuje będzie mógł być naprawiany na koszt
      zarządcy drogi ?
      pozdr
    • albert.flasz Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego 14.10.04, 12:08
      Jak będzie mnie stać na zmianę środka transportu, to chyba zdecyduję się na
      czołg!
      • kelo Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego 14.10.04, 12:18
        Gdzieś już się z tym spotkałem, ale było to profesjonalnie zrobione. Wedłu mnie
        to dobra rzecz, wyhamowuje zapędy do hołowczycowania po osiedlowych uliczkach
        • Gość: misiu Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.10.04, 13:11
          Chodzi Ci oczywiście o osiedle domków dla ptaszków?

• kelo Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego 14.10.04, 13:22
            Tak, niebieskich ptaszków
          • Gość: Paweł Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 16:11
            Tam nie są ptaszki tylko spora szkoła podstawowa, a do tego kościół. Poza tym
            na tej drodze przed owymi kamieniami co kawałek są progi zwalniające, więc
            raczej trudno jechać z prędkością stanowiącą zagrożenie. Dawniej były tam
            kwietniki i nie miałem nic przeciwko, teraz postawili te kamienie i to już mi
            się wizualnie nie podoba...

Bardziej interesującym przypadkiem jest skrzyżowanie kawałek dalej, przy czym
            osoby wyjeżdżające z podporządkowanej mają wyraźny znak STOP-u, a osoby jadące
            główną nie mają znaku o pierwszeństwie przejazdu (a więc stosują się do zasady
            prawej ręki). No i wychodzi często ładny bałagan, bo wszyscy na raz stoją.
          • Gość: aaaaaaaaaaa Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.ksiazat.v.pl 14.10.04, 19:34
            szkoda tylko że w tej krainie zwanej Polsza takie wynalazki powstają na drogach
            krajowych
    • Gość: KA Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.10.04, 13:38
      ładne ale mało skuteczne, zapomnieli na barykadzie umieścić cięzkie karabiny
      maszynowe i ustawić ze dwa działa przeciwpancerne.
      KA
    • Gość: basturk Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: 80.51.254.* 14.10.04, 16:28
      w czułowie na jednej z ulic zamiast kamieni z obrazku są .. posadzone drzewa

pomysł nie jest zły
    • Gość: Gość Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.swic.dialup.inetia.pl 14.10.04, 18:00
      Dla jednych rozwiązanie bezpieczne, dla drugich niebezpieczne. Prawdopodobnie
      gdybyś był mieszkańcem nie pisałbyś tego. Rozwiązanie pomysłowe - chociaż
      skłania do rozważań na temat co trzeba jeszcze wymyślić, żeby zmusić kierowców
      do przestrzegania podstawowych przepisów ruchu drogowego.Pozdrowienia. Wbrew
      pozorom również jestem zmotoryzowany.
      • Gość: inżynier Jaruchu Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.chorzow.um.gov.pl / *.chorzow.um.gov.pl 15.10.04, 13:40
        To rozwiązanie nie jest pomysłowe tylko niebezpieczne. Urządzenia bezpieczeńtwa
        ruchu drogowego jak sama nazwa wskazuje - nie mogą stwarzać poważnych zagrożeń
        dla jednych uczestników aby chronić drugich. Czytelność tego rozwiązania jak i
        ewentualne konsekwencje najechania na taki "kamyczek" - stawiają pod dużym
        znakiem zapytania sensowność takich zabiegów...
    • Gość: marko Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 14.10.04, 18:23
      To są idealne progi zwalniające. Tylko jak z ich oświetleniem w nocy?
    • Gość: misiu Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.10.04, 18:55
      Myślę, że stawiający takie szykany powinien głęboko zastanowić się nad
      odpowiedzią, w jakim celu inwestor wydał sporo pieniędzy, a wykonawca włożył
      dużo wysiłku w zbudowanie drogi. Czy aby na pewno po to, aby wykonać poligon
      doświadczalny dla autorów głupich pomysłów. Może zamiast kosztownego wylewania
      asfaltu należałoby tam raczej wykopać parę tanich, wilczych dołów?
      • Gość: fragi Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego IP: *.zebyd.com.pl 14.10.04, 23:19
        Super ! Tylko po co te czerwono-białe tabliczki ? I dlaczego tych kamieni nie
        pomalowali na kolor asfaltu ? I czemu na przejściu dla pieszych parkuje samochód ?
    • oka5 Re: Urządzenie bezpieczeństwa ruchu drogowego 15.10.04, 13:21
      To naprawdę nie jest fotomontaż??? Trudno mi w to uwierzyć. Jeśli to prawda, to
      jest to jakaś absurdalna samowolka. Po co tam ktoś za społeczne pieniądze kładł
      asfalt? Można było zostawić klepisko z głębokimi dołami. Skutek podobny, a
      pieniądze znacznie mniejsze, że nie wspomnę o wstrząsajacych doznaniach
      estetycznych na widok tego kuriozum ze zdjęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka