Dodaj do ulubionych

Jak oceniacie dietę BARF?

24.01.05, 12:35
Od pewnego czasu przestawiłam moją 4-ro letnią sunię na BARF i na razie jestem z niej zadowolona, ale chciałabym dowiedzieć się jak oceniają ją lekarze weterynarii. Byłabym wdzięczna za opinie.

A teraz na czym ona polega:
"Nazwa diety BARF to skrót od Bones And Raw Food (kości i surowe pożywienie) lub też Biologically Appropriate Raw Food (biologicznie najwłaściwsze surowe pożywienie). Jest to dieta całkowicie naturalna, za której twórcę uznaje się dr Iana Billinghursta, weterynarza pochodzącego z Australii. Głównym składnikiem diety są mięsne kości, dodatek stanowią produkty pochodzenia roślinnego (warzywa i owoce), podroby, nabiał oraz oleje. W diecie tej nie stosuje się w ogóle tzw. wypełniaczy czyli makaronów, kasz, ryżu."

Dzienna dawka stanowi 2 - 3% masy ciała dorosłego psa, w tym:
60% mięsne kości (skrzydełka, korpusy ,szyje, łopatki, itp.)
15% czyste mięso (drób, konina, cielęcina, wołowina, baranina, jagnięcina, itp)
15% podroby (serca, flaki, wątroby, nerki, mózgi, itp)
10% warzywa, owoce i dodatki (jajka, ocet jabłkowy, twaróg, jogurt/kefir, zmielone siemię lniane, drożdże piwne, miód, różne oleje (najlepiej tłoczone na zimno), algi, lucerna (alfalfa), zioła, różne orzechy i inne)

Jest to dietka bardzo zróżnicowana, są różne typy mięs, kości, wiele warzyw owoców, więc można sobie pokombinować.
Jak oceniają Panie taką diete?
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Jak oceniacie dietę BARF? 24.01.05, 15:17
      Dieta ta jest w naszym kraju nowa i jest jeszcze zbyt mało głosów właścicieli
      stosujących ją u swoich pupili, aby mozna ją było jednoznacznie pozytywnie lub
      negatywnie oceniać.
      Sama idea jest nawet do przyjecia, tj. pozywienie jakie dostają zwierzaki ma na
      pewno wiecej witamin i składników mineralnych łatwiej przyswajalnych dla
      zwierzaka niż np. składniki suchej karmy przetworzonej przemysłowo. W dodatku
      jest to dieta która jest najbardziej zbliżona do diety naturalnej, jaką
      przodkowie psów spożywali w naturalnym środowisku.
      Ci właściciele zwierzaków którzy ją stosuja wypowiadają się jak na razie o niej
      dobrze; dieta korzystnie wpływa na wygląd sierści. Ponadto jest to dieta która
      całkowiecie eliminuje ryzyko np. cukrzycy i otyłości u pupila.
      Pewnym zagrożeniem może być zanieczyszczenie bakteryjne mięsa i podrobów,
      zwłąszcza jeśli są kupowane na "dzikich" targowiskach i bazarach.
      Jendak patrząc na proponowane niżej proporcje, wydaje mi się że jest
      zdecydowanie za dużo białka. Dorosły pies nie potrzebuje aż 90% białka w
      diecie!!! Sugerowałabym zdecydowanie podnieść w diecie do 50% zawartość warzyw,
      owoców i innych wymienionych przez Ciebie dodatków.

• 84aga Re: Jak oceniacie dietę BARF? 24.01.05, 17:59
        Dziękuję za odpowiedź.

A jeśli chodzi o białko..., też miałam wątpliwości ale pewein barfowiec wyliczył, że w praktyce wcale pies nie spożywa więcej białka przy tej diecie jak przy jedzeniu suchej karmy. A oto fragment wypowiedzi:

"Jeżeli chodzi o zbyt duża ilość białka:

W diecie barf nie podaje się wiele więcej białka niż przy suchej karmie.

Policz sobie
        - 100 gram mięsa zawiera około 15-20 gram białka. podając psu przykładowo 500 gram czystego mięsa (na diecie barf pies je także dużo kości więc objętościowo i wagowo jest więcej) dajesz od 75 do 100 gram białka.
        - dla podobnego psiaka: sucha karma zawiera załóżmy 20 g białka na 100 gram. Podajesz temu naszemu przykładowemu psu 350-400 gram suchego, to dostajesz 70 do 80 gram białka.

I co ? To przecież prosta matematyka...

Cała róznica polega na tym że w suchym masz jeszcze sprasowane węglowodany, które w BARF są podawane w postaci surowych warzyw i w dużo mniejszej ilości."

Pozdrawiam
        • anna.jozwik Re: Jak oceniacie dietę BARF? 25.01.05, 09:44
          Niby wszystko proste, jasne i logiczne, ale wydaje mi się że ta "matematyka" ma
          jednak błędne założenia. Juz cytuję co mi się w tej matematyce nie podoba.

84aga napisała:

> Policz sobie
          > - 100 gram mięsa zawiera około 15-20 gram białka. >

To jest własnie rzecz która mi sie niepodoba. Czy możesz prosze podać źródło
          które mówi że mięso zawiera tylko 15-20 g białka? Jak ten "barfowiec" słusznie
          zauwazył, takie ilości zawiera właśnie sucha karma, która obfituje głównie w
          węglowodany. Jak więc może podobne ilości zawierać mięso, które składa się
          prawie wyłącznie z białka i tłuszczu?
          IMHO, zawartość białka w mięsie to jakieś 80-90 g w zależności od tego czy to
          mięso chude czy tłuste. Ale pewnosci nie mam, przydałyby się jakies tabele.
          Muszę poszukać, moze jakieś znajdę.
          W każdym razie, przy błędnych założeniach każdą teorię da się udowodnić.

>
      • aniela5 Re: Jak oceniacie dietę BARF? 25.01.05, 01:47
        Ja zaczelam ta diete stosowac ale.... zrezygnowalam.
        Moje dwie starsze sunie-10 i 7 lat zaczely koscmi wymiotwac.
        Tak do konca,jednak,udomowione psy nie sa podobne do swoich przodkow:(
    • blue.berry Re: Jak oceniacie dietę BARF? 25.01.05, 10:01
      mysle ze taka dieta generalnie napewno jest lepsza od karm typu supermarket.
      jednakze mam pewne watpliwosci w stosowaniu jej u szczeniat a juz szczegolnie u
      szczeniat ras duzych. bardzo latwo u takiego psa zachwiac poziom wapnia i
      fosforu, bardzo latwo spowodowac tak wysokobialkowa diera zbyt szybki wzrost
      ktory wcale nie jest wskazany.

poza tym to chyba sposob zywienia psow dla ludzi ktorzy maja sporo wolnego
      czasu : )))) i tez takich ktorzy nie maja duzych psow:)) wlasnie wyszlo mi ze
      na mojego musialabym przygotowywac 14 kilo jedzenia tygodniowo :)))
    • 84aga Re: Jak oceniacie dietę BARF? 25.01.05, 13:40
      anna.jozwik napisała
      > Czy możesz prosze podać źródło
      >które mówi że mięso zawiera tylko 15-20 g białka?...
      Faktycznie, zastanowiło mnie to co Pani teraz napisała i sięgnęłam po fachową literaturę i zacytuję co znalazłam.
      >>Towaroznawstwo żywności: Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora,WSiP,wyd.4 str.70. "Skład chemiczny mięsa ulega wahaniom w zależności m.in.od gatunku, wieku, masy przedubojowej, płci, poszczególnych części tuszy oraz przemian zachodzących w tuszy po uboju.
      Mięso ssaków rzeźnych zawiera przeciętnie w swoim składzie:
      wody - ok.70%
      białka- ok.19% może dochodzić do 25%
      tłuszczu mięśniowego - ok.3%
      związków mineralnych - ok.1%, największym wahaniom ulega zawartość wody i tłuszczu..."
      Bardzo podobny skład chemiczny ma mięso drobiowe z tym, że białko waha się pomiędzy 14 a 22 %.
      A więc moje wątpliwości zostały rozwiane i w rzeczywistości tego białka nie ma tak dużo a właściwie woda jest składnikiem dominującym w mięsie. :)

aniela5 napisała:
      >Ja zaczelam ta diete stosowac ale.... zrezygnowalam.
      >Moje dwie starsze sunie-10 i 7 lat zaczely koscmi wymiotwac.
      >Tak do konca,jednak,udomowione psy nie sa podobne do swoich przodkow:(

Miałam ten sam problem i bałam się przejść na barf, jednak już wiem dlaczego moja psina wymiotowała po kościach, otóż ona nie umiała gryźć i połykała większe kawałki. Jeszcze czasem zdarza się, że zwymiotuje jakiś większy kawałek ,który nie rozgryzła, ale karmię ją z ręki i kontroluję ją i jest OK :) A i jeszcze jedno, kości mają być SUROWE

blue.berry napisała:
      >jednakze mam pewne watpliwosci w stosowaniu jej u szczeniat a juz szczegolnie u
      >szczeniat ras duzych. bardzo latwo u takiego psa zachwiac poziom wapnia i
      >fosforu, bardzo latwo spowodowac tak wysokobialkowa diera zbyt szybki wzrost
      >ktory wcale nie jest wskazany.

Dieta dla szczeniąt z tego co pamiętam trochę się różni od tej co podałam wyżej (ta jest dla psów dorosłych). Sprawę białka mam nadzieję już wyjaśniłam, więc nie jest to dieta wysokobiałkowa. Na Barfie szczenięta nie rosną szybko, a wręcz przeciwnie, tępo wzrostu może zwolnić, psy mogą rozwijać się dłużej ale znacznie lepiej.
      Tak dla przykładu, oto 9-cio miesięczny bull, który od 4-tego miesiąca życia jest na Barfie:
      www.ariasz.maxnet.org.pl/ast/photo/a1d7606e71dded69bdfda6df7b43edd9.jpg
      www.ariasz.maxnet.org.pl/ast/photo/d98660927fb1ea8acbc575f3d5f05969.jpg
      • aniela5 Re: Jak oceniacie dietę BARF? 26.01.05, 02:21
        > Miałam ten sam problem i bałam się przejść na barf, jednak już wiem dlaczego
        mo
        > ja psina wymiotowała po kościach, otóż ona nie umiała gryźć i połykała
        większe
        > kawałki. Jeszcze czasem zdarza się, że zwymiotuje jakiś większy
        kawałek ,który
        > nie rozgryzła, ale karmię ją z ręki i kontroluję ją i jest OK :) A i jeszcze
        je
        > dno, kości mają być SUROWE
        >

Ja psom gotuje:) Czasami jak mi sie nie chce to doje'bobki':)
        Dostawaly zawsze,no raz w tygodniu, kosci surowe aby sobie pogryzly jak
        prawdziwy pies:)
        I co zauwazylam, niestety z wiekiem to sie zmienia czyli suki byc moze nie
        trawia tych kosci. Gdzies od 8 roku zycia zaczna sie wymiotowanie:(( Byc moze,
        moze to oznaczac tez ze sa chore, moze ich uklad trawienny jest chory?
        • 84aga Re: Jak oceniacie dietę BARF? 26.01.05, 11:32
          Podobno takie objawy mogą być przy chorej wątrobie,dlatego zalecano mi zrobienie badań krwi, ale, że wszystko jest OK, to w końcu doszłam do prawdy i wiem, że wymiotuje jak połknie większy kawałek kości.
    • 84aga Re: Jak oceniacie dietę BARF? 25.01.05, 13:50
      blue.berry napisała:
      >poza tym to chyba sposob zywienia psow dla ludzi ktorzy maja sporo wolnego
      >czasu : )))) i tez takich ktorzy nie maja duzych psow:)) wlasnie wyszlo mi ze
      >na mojego musialabym przygotowywac 14 kilo jedzenia tygodniowo :)))
      U mnie wychodzi to ok 3 kg, ale są osoby które karmią kilka psów, a nawet dogi niem. i radzą sobie, to naprawdę nie jest aż tak pracochłonne. Co dwa dni można kupić mięsne kości przy okazji zakupów, poporcjować i zamorozić lub dawać świeże codziennie, poza tym raz na tydzień zrobić papkę warzywno-owocowo-podrobową, poporcjować i zamrozić. I potem luz, wyciągasz, odmrażasz, wrzucasz do michy :)
      Fakt przygotowywanie papki zajmuje z godzinkę, może mniej, ale dla mnie to i tak lepsze niż gotować co 2-3 dni ryż z warzywami i mięsem. Owszem nie jest to może tak proste jak wsypanie suchych bobków psu do michy, ale czego się nie robi dla futrzaków ;)
      Ps. Żal mi tych mordek, które całe życie wcinają te suche boby, a tak jest prawdziwym psem ;))
      • albert.flasz Re: Jak oceniacie dietę BARF? 26.01.05, 13:27
        O tej diecie słyszałem dużo dobrego (zdecydowanie więcej "za", niż "przeciw"),
        jednak, rzeczywiście - jest to sposób żywienia raczej dla tych, którzy lubią
        poświęcać zwierzętom dużo czasu i zdobywać doświadczenie - wymaga stałej
        obserwacji zwierzęcia i korygowania żywienia w zależności od efektów. Żywienie
        gotowymi karmami jest oczywiście dużo łatwiejsze, zasadniczym problemem
        gotowych karm, szczególnie tych "supermarketowych" obok chemii, jest stosunkowo
        niska strawność i przyswajalność (procesy technologiczne z zastosowaniem
        wysokich temperatur, jakość surowców...). Najlepsza gotowa karma, z jaką się
        zetknąłem osiąga strawność przekraczającą 90% (jest produkowana z zastosowaniem
        metody ekstruzji, bez odpadów poubojowych i mączek mięsnych...):

www.dogcatinter.com/old/en/pro/site.php?cat=ch&page=1
        jednak jest stosunkowo droga (choć nie tak bardzo) i w Polsce niedostępna.
        pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka