84aga
24.01.05, 12:35
Od pewnego czasu przestawiłam moją 4-ro letnią sunię na BARF i na razie jestem z niej zadowolona, ale chciałabym dowiedzieć się jak oceniają ją lekarze weterynarii. Byłabym wdzięczna za opinie.
A teraz na czym ona polega:
"Nazwa diety BARF to skrót od Bones And Raw Food (kości i surowe pożywienie) lub też Biologically Appropriate Raw Food (biologicznie najwłaściwsze surowe pożywienie). Jest to dieta całkowicie naturalna, za której twórcę uznaje się dr Iana Billinghursta, weterynarza pochodzącego z Australii. Głównym składnikiem diety są mięsne kości, dodatek stanowią produkty pochodzenia roślinnego (warzywa i owoce), podroby, nabiał oraz oleje. W diecie tej nie stosuje się w ogóle tzw. wypełniaczy czyli makaronów, kasz, ryżu."
Dzienna dawka stanowi 2 - 3% masy ciała dorosłego psa, w tym:
60% mięsne kości (skrzydełka, korpusy ,szyje, łopatki, itp.)
15% czyste mięso (drób, konina, cielęcina, wołowina, baranina, jagnięcina, itp)
15% podroby (serca, flaki, wątroby, nerki, mózgi, itp)
10% warzywa, owoce i dodatki (jajka, ocet jabłkowy, twaróg, jogurt/kefir, zmielone siemię lniane, drożdże piwne, miód, różne oleje (najlepiej tłoczone na zimno), algi, lucerna (alfalfa), zioła, różne orzechy i inne)
Jest to dietka bardzo zróżnicowana, są różne typy mięs, kości, wiele warzyw owoców, więc można sobie pokombinować.
Jak oceniają Panie taką diete?