Dodaj do ulubionych

Czy prawne jest pobieranie 15zł przez Inteligo?

22.12.05, 12:56
Witam wszystkich
Bank inteligo za niesplacenie debetu pobiera kwote 15zł. Jest to moim zdaniem
bezprawne. Napisalem do nich reklamacje, która UZNALI. Podparłem sie tym, iz
kodeks cywilny za zobowiazania pieniężne nie moze pobierac kary czyli 15zł -
moze pobierac tylko karne odsetki.
W tym roku 2 razy sie spoznilem ze splata debetu - 2 razy uznano moja racje.
Jestem przekonany, iż Bank od nieswiadomych klientów pobiera kare 15 zl - tak
nie powinno byc!!
Obserwuj wątek
    • gatta13 Re: Czy prawne jest pobieranie 15zł przez Intelig 22.12.05, 21:40
      Hmmm, a co wobec tego z karą za nieterminową spłatę zadłużenia na karcie kredytowej? Też nie powini pobierać? Znajoma ostatnio płaciła w Citibanku od zadłużenia w wysokości 50 zł karę 50 i jakąś opłatę, nie pamiętam już, jak nazwaną, również 50zł.
      • michal.macierzynski Re: Czy prawne jest pobieranie 15zł przez Intelig 23.12.05, 00:41
        gatta13 napisała:
        > Hmmm, a co wobec tego z karą za nieterminową spłatę zadłużenia na karcie
        kredyt
        > owej? Też nie powini pobierać? Znajoma ostatnio płaciła w Citibanku od
        zadłużen
        > ia w wysokości 50 zł karę 50 i jakąś opłatę, nie pamiętam już, jak nazwaną,
        rów
        > nież 50zł.

Według mojej wiedzy istotnie jest tak, że bank nie może pobierać osobnej opłaty
        poza odsetkami karnymi. Sprawa była rozpatrywana jakiś czas temu przez bodaj
        UOKiK, niektóre banki zaczęły wycofywać się z takich opłat, ale jak widać nie
        wszystkie. Rzeczywiście jest tak, że Bank po złożeniu reklamacji może anulować
        naliczanie takiej opłaty. Postaram się poszukać więcej materiałów na ten temat.
        Pozdrawiam
        MM

• czuk1 Re: Czy prawne jest pobieranie 15zł przez Intelig 23.12.05, 04:30
          Dziękuję. Temat jest ważny.

m
        • grail Re: Czy prawne jest pobieranie 15zł przez Intelig 27.12.05, 19:25
          Tylko że należy rozróżnić odsetki związane z debetem czy kredytem na karcie (te
          normalne) od karnych - to raz. A dwa należy przeczytać, co jest napisane przy
          opłacie - nie sądzę, żeby było to opisane jako "kara". Zazwyczaj jest to np.
          opłata windykacyjna, czy opłata za obsługę nieterminowej płatności.. a to już są
          "inne czynności" za które banki moga pobierać opłaty zgodnie z prawem...
          Natomiast jeśli chodzi o zwrot takiej opłaty, to często banki zwracaja pierwszą
          opłatę na zasadzie wyjątku, ale potem nie ma "zmiłuj"
          • asiek_asiekowaty A oto, co Lukas mi zrobil... 28.12.05, 23:55
            Mam pieniadze na lokacie, co 3 msc wyciagam sobie odsetki. I co 3 msc
            sprawdzalam, czy juz te odsetki sie pojawily. I raz tak sprawdzam - nie ma,
            sprawdzam znowu - nie ma. I sprawdzalam kilka razy saldo w bankomacie w ciagu
            kilku dni. Po czym po jakims czasie okazalo sie, ze za sprawdzenie salda
            pobieraja 50 groszy, zrobil mi sie z tego powodu na koncie debet 10 groszy!
            i... zabrali mi za to ok. 35 zl, cale odsetki z 3 msc! Za 10 groszy!!!
            <rozpacz> <sciana> W ogole przeklinam ten bank i ostrzegam kazdego - ostatnio
            wciagnelo mi karte bankomatowa, bo sie okazalo, ze od lutego mam niewazna karte
            (dlugo z niej nie korzystalam, wiec sie nie zorientowalam)! Zadzwonilam do
            nich, a oni, ze przed uplywem terminu waznosci wysylaja nowa karte. Ahaaaa....
            Tylko ze jakos nie doszla! Pytam sie o date, keidy mi ja wyslalai - nie wiedza
            teraz, bo juz za duzo czasu minelo... I musze czekac, az mi wyrobia nowa i
            jesttem bez kasy w okresie swiateczno-sylwestrowym. Cudnie. A wiecie jak oni
            wysylaja krty?! Zwyklym listem! I to malo - razem z ta karta wysylaja PIN!!!
            Porazka.
            • grail Re: A oto, co Lukas mi zrobil... 29.12.05, 07:52
              > Mam pieniadze na lokacie, co 3 msc wyciagam sobie odsetki. I co 3 msc
              > sprawdzalam, czy juz te odsetki sie pojawily. I raz tak sprawdzam - nie ma,
              > sprawdzam znowu - nie ma. I sprawdzalam kilka razy saldo w bankomacie w ciagu
              > kilku dni. Po czym po jakims czasie okazalo sie, ze za sprawdzenie salda
              > pobieraja 50 groszy, zrobil mi sie z tego powodu na koncie debet 10 groszy!
              > i... zabrali mi za to ok. 35 zl, cale odsetki z 3 msc! Za 10 groszy!!!

takie opłaty naliczane są gdy przekraczasz dostępne saldo - nie ważne czy o 10
              groszy, czy o 100 PLN... I jak zapewne wiesz opłaty są w stosownej tabeli, więc
              może zamiast narzekac jaki to bank jest zły wypadałoby uderzyć się w piersi.

> <rozpacz> <sciana> W ogole przeklinam ten bank i ostrzegam kazdego

A ja nie ostrzegam, tylko radzę czytać regulaminy i umowy PRZED podpisaniem.

- ostatnio
              > wciagnelo mi karte bankomatowa, bo sie okazalo, ze od lutego mam niewazna
              karte (dlugo z niej nie korzystalam, wiec sie nie zorientowalam)!

Mówimy o lutym 2005? To faktycznie jesteś zainteresowana swoimi pieniędzmi. A
              tak z ciekawości - skoro masz nieważna karte to jak aprawdzałaś saldo w bankomacie?

A wiecie jak oni
              > wysylaja krty?! Zwyklym listem! I to malo - razem z ta karta wysylaja PIN!!!
              > Porazka.

Większośc banków wysyła zwykłym listem nieaktywne karty - do czasu ich aktywacji
              to tylko kawałek plastiku. A co do PIN to jestem nastwiony sceptycznie do tego,
              że wysyłają w tej samej kopercie. Ale jesli tak to faktycznie nie powini tak robić.
              • magdi27 Re: A oto, co Lukas mi zrobil... 12.01.06, 20:56
                tak się składa że na 100% wysyłają w osobnych, zanim piszesz zastanów się
                chwilkę
            • aaabb Re: A oto, co Lukas mi zrobil... 29.12.05, 08:33
              > wciagnelo mi karte bankomatowa, bo sie okazalo, ze od lutego mam niewazna
              karte (dlugo z niej nie korzystalam, wiec sie nie zorientowalam)! Zadzwonilam
              do nich, a oni, ze przed uplywem terminu waznosci wysylaja nowa karte.
              Ahaaaa....

Mnie też nie przysłali karty na czas. I w dodatku gdybym nie zadzwoniła, to
              karty bym nie dostała. Pani powiedziała, że 1 grudnia system powinien sam mi
              wygenerować nową kartę, a skoro tego nie zrobił, to nie znaczy że nie miałam
              środków na koncie. No cóż, środki były bo 28 listopada miałam wypłatę. A poza
              tym w Inteligo zawsze mam pieniądze, żeby nie płacić 4,99 za konto. Widać
              system im coś nawala, ale nie potrafią się do tego przyznać i przeprosić za
              niedopatrzenie.
    • martuccia0 Re: Czy prawne jest pobieranie 15zł przez Intelig 16.01.06, 21:08
      Kolego chyba za sloabo zpaoznales sie z tabela oplat i prowizji:(-gdzie jestw
      zmianka o karach za spowodowanie ujemnego salda.
      A poza tym Inteligo to nie ejst bank...ale Inteligo to nazwa handlowa tj. marka
      Banku pko bp.
      Lepiej czytaj umowy ktore podpisujesz:)
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka