Dodaj do ulubionych

Co Biblia mowi o homoseksualiżmie?

IP: 212.69.73.* 17.06.03, 13:29

Wśród zdecydowanej większości osób heteroseksualnych, ale zapewne także dużej
części gejów i lesbijek istnieje przekonanie, że chrześcijaństwo wyklucza
jakiekolwiek zachowania homoseksualne. Środowiska antyhomoseksualne często
wykorzystują do swojej argumentacji Pismo Święte. Tworzą oni teorię, że
homoseksualizm należy do najgorszych grzechów (o ile w ogóle sam podział
ciężkości grzechów jest sensowny w świetle Biblii), a dla homoseksualistów
(czy aktywnych homoseksualistów) nie ma zbawienia.
Taki pogląd na temat homoseksualizmu nie jest zgodny z Pismem Św. Wielu
teologów i duszpasterzy zdaje sobie z tego sprawę.
Jednak badania biblijne i wyniki w Polsce sa skrzetnie ukrywane przez
hierarchow instytucjonalnego kosciola.
Współczesne metody biblistyczne, jak i zwyczajna uczciwość naukowa,
pozwoliły na rzeczowe podejście do tekstu Pisma Świętego.

Uwaga! Tylko dla myslacych, gdyz nie ma in primatur......
www.kosciol-gejow.prv.pl/

W Europie uznanie związków homoseksualnych przez Kościoły związane było z
legalizacją ich przez władze danego państwa. Rejestrowane związki partnerskie
wprowadziła w 1989 r. Dania (w samej duńskiej Grenlandii dopiero od 1996 r.),
Norwegia (1993), Szwecja (1994), Islandia (1996), Holandia (1997), Francja
(1997), Niemcy (2001), Portugalia (2001), Belgia (2003) i Finlandia (2002).
Prawo belgijskie i holenderskie związki te uznaje za małżeństwo takie samo
jak heteroseksualne. W hiszpańskiej Katalonii w 1998 r. uchwalono prawo
przyznające parom hetero- i homoseksualnym prawo do pomocy materialnej ze
strony państwa. Wiele miast na świecie wprowadziło rozmaite udogodnienia dla
par hetero- i homoseksualnych zamieszkujących razem, m.in. w Zjednoczonym
Królestwie, Brazylii, Holandii, Belgii, Szwecji, Francji i Hiszpanii. Na
szczeblu całego państwa takie uregulowania wprowadziły nawet Węgry w maju
1996 r., po tym jak węgierski trybunał konstytucyjny orzekł, że dyskryminacja
ze względu na orientację seksualną jest niezgodna z konstytucją.

Ustawy na ten temat wzbudzały różne opinie w tamtejszych Kościołach, ale duża
część duchownych i wiernych, szczególnie Kościołów ewangelickich, przyjęła je
pozytywnie lub przynajmniej neutralnie,poniewaz WIERNI MAJA DUZA WIEDZE
BIBLIJNO np. niemieccy geje i lesbijki mogą od sierpnia 2001 r. zarejestrować
w urzędach stanu cywilnego swój związek. Para może przybrać wspólne nazwisko,
powstaje między nimi obowiązek alimentacyjny oraz ustawowe prawo do spadku.
Natomiast już w listopadzie 2002 r. Synod Kościoła Ewangelickiego w Berlinie
i Brandenburgii zdecydował, że będzie udzielał błogosławieństwa
homoseksualistom decydującym się na zawarcie urzędowego związku
partnerskiego. W uchwale czytamy: "Jeżeli dwie osoby tej samej płci zakładają
wspólnotę życiową, upubliczniają ten fakt wpisem w urzędzie stanu cywilnego
zgodnie z ustawą o związkach partnerskich i jako chrześcijanie zwrócą się do
parafii z prośbą o błogosławieństwo Boże na wspólną drogę, to w przypadku
akceptacji parafii, można uczynić to w formie modlitwy". Błogosławieństwo ma
więc charakter kompromisowy. Ewangelicki biskup Berlina Wolfgang Huber
podkreślił, że decyzja ta nie jest relatywizacją instytucji małżeństwa, ani
też rezygnacją z etyki chrześcijańskiej: "Chodzi o to, by umocnić zaufanie do
różnych form życia".

www.kosciol-gejow.prv.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: niech Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.MAN.atcom.net.pl 17.06.03, 13:33
      Homoseksualizmie. Przez "zet". Nie starczylo czasu na nauki?
      • Gość: Asia Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 17.06.03, 15:03
        Ojej, czy jak przeczytalam i sie z tym zgadzam to mam grzech??
        • Gość: X Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.kalisz.mm.pl 03.07.03, 10:49
          Dla wszystkich wątpiących - III Mojż. 18,22. Oczywiście jest więcej fragmentów
          na ten temat, nie tylko ten. Bóg w Biblii wyraźnie wypowiedział sie w tej
          sprawie, a jeśli ktoś przekręca Jego słowa to Obj.22,18-19.
    • Gość: Oozie Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.sth.shb.se 17.06.03, 15:24
      Gość portalu: Daro329 napisał(a):

> Wśród zdecydowanej większości osób heteroseksualnych, ale zapewne także dużej
      > części gejów i lesbijek istnieje przekonanie, że chrześcijaństwo wyklucza
      > jakiekolwiek zachowania homoseksualne. Środowiska antyhomoseksualne często
      > wykorzystują do swojej argumentacji Pismo Święte. Tworzą oni teorię, że
      > homoseksualizm należy do najgorszych grzechów (o ile w ogóle sam podział
      > ciężkości grzechów jest sensowny w świetle Biblii), a dla homoseksualistów
      > (czy aktywnych homoseksualistów) nie ma zbawienia.

Bzdury. Powołał się baran na Biblię a nawet nie wie co tam jest napisane.
      Homoseksualizm nie jest grzechem, ale stosunki homoseksualne są (Lev.18:22).
      I były karane śmiercią (Lev 20:13).
      Co za kretyn
      • Gość: Daro329 Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 17.06.03, 22:14
        Co za Pajac, a w dodatku manipulant!!
        Nie zawahal sie kretyn, by swoja homofobie uzasadnic cytacikami z Biblii.
        Wymienione wyżej przepisy prawa mojżeszowego, a jest ich jeszcze ponad 1000,
        były ustanowione dla odróżniania się Narodu Wybranego od innych plemion, które
        nie wyznawały wiary w Jahwe.
        Jezus nauczał , co jest prawdziwym przesłaniem Starego Testamentu: "A jeden z
        nich, uczony w Prawie, zapytał , wystawiając Go na próbę: Nauczycielu, które
        przykazanie w Prawie jest największe? On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana
        Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest
        największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz
        miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera
        się całe Prawo i Prorocy" (Mt 22,35-40).
        Dlatego List do Rzymian w Nowym Testamencie znosi przepisy prawa mojzeszowego.

Jezeli bawisz sie cytacikami to rob to rzetelnie, sa jeszcze ludzie ktorzy
        czytaja pajacyku.
        • niech Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 17.06.03, 22:18
          Ja siebie niespecjalnie miluje, pozwol ze i ciebie bede tak samo traktowal.
          PS. I prosze raczki trzymac przy sobie.
          • Gość: Daro329 Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 17.06.03, 22:32
            niech napisała:

> Ja siebie niespecjalnie miluje, pozwol ze i ciebie bede tak samo traktowal.

Twoj problem, i widze ze tych problemow z sobo masz o wiele wiecej.

> PS. I prosze raczki trzymac przy sobie.

Jakie raczki, dobrze sie czujesz?
            • Gość: niech Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.03, 22:54
              Z sobo mam wiele problemow, nie slucha sie w ogole. Nie masz raczek - nie
              klopocz sie, moze odrosna.
        • Gość: Oozie Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.sth.shb.se 18.06.03, 10:33

>Wymienione wyżej przepisy prawa mojżeszowego, a jest ich jeszcze ponad 1000,
          > były ustanowione dla odróżniania się Narodu Wybranego od innych plemion,
          które nie wyznawały wiary w Jahwe.

Po pierwsze nieuku jest ich 613 a nie ponad 1000.

>Dlatego List do Rzymian w Nowym Testamencie znosi przepisy prawa mojzeszowego.

"Nic co zostało powiedziane nie jest uchylone."
          W żadnym miejscu nie Joszka nie uchyla tzw. Starego Testamentu, a listy jego
          kolegów ni mają tkaiej mocy.
          Nieuk .
          • Gość: Daro329 Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 18.06.03, 11:03
            "Uczony w piśmie " faryzeuszu, przestrzegasz 613 przepisow prawa mojzeszowego?
            To ilu juz zamordowales homoseksualistow zboczencu??
            Rozumiem ze palac arcybiskupi w poznaniu jest na twojej liscie.

Nieukom, ktorzy otworzyli serca na ewangelie Jezus poblogoslawil.
            • niech Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 18.06.03, 11:09
              Oooo, kolega wytoczyl merytoryczne argumenty. Jaki kogut z niego! Ale czy w
              lozku?
            • Gość: Oozie Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.sth.shb.se 18.06.03, 13:21

> Nieukom, ktorzy otworzyli serca na ewangelie Jezus poblogoslawil.

Alle nie PEDAŁOM.
              EOT nieuku.
              • Gość: Daro329 Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 18.06.03, 14:08
                Pewnie ze nie zboczencu. Nimi opiekuje sie wlasciciel roweru.
                Kretynie, rower upowszechnil sie dopiero w XIX wieku.
                • Gość: Asia Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 19.06.03, 11:06
                  Rzeczywiscie, strony tylko dla myslacych. Dzieki Bogu, ze sa jeszcze ludzie,
                  ktorzy czytaja Biblie z miloscia, tam inspiracji do nienawisci i homofobii nie
                  mozna znalezc.
    • Gość: tylkodlakobiet Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 208.247.54.* 19.06.03, 16:10
      Mam tylko dla Ciebie jedno pytanie. Skad sie biora homoseksualisci, czy wy sie
      tacy rodzicie, czy pewnego dnia zaczyna was pociagac inna osoba tej samej plci.
      Ja mysle ze ta cala nienawisc do was jest spowodowana obrzydzeniem. Ja tez
      uwazam ze to jest wstretne i nie normalne, ale z drugiej strony jak na to
      patrze to moge powiedziec ze jestescie dobrzy dla swiata bo nie macie dzieci, a
      nas juz jest i tak troche za duzo na tym swiecie, takze nie wiem moze to jest
      taki sposob w ktory Bog chce kontrolowac nasza populacje?
      • Gość: Asia Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 19.06.03, 19:02
        Moze i masz racje!
        Ja tez sie wiele razy brzydze sie, np. facetem, ktory wyciaga gluta z nosa, ale
        wiem, ze to nie jest powod by mu zakazywac milosci, malzenstwa , i
        dziedziczenia po zonie, bo caly majatek wspolnie gromadzili przez cale zycie.
        Nie jest powod by odmawiac mu godnosci, po prostu odwracam glowe jak takiego
        obrzydliwca widze.
        Z pewnoscia nikt w tym nietolerancyjnym kraju nie wybiera sobie sam
        homoseksualizmu, zastanow sie, kto w Polsce chcialby byc jkokolwiek
        mniejszoscia??
        • Gość: kuburs Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 20.06.03, 00:17
          guzik prawda. Homoseksualizm w Polsce to moda - taka "europejska". A wogole to
          gejzery znalazly sobie dobry argument - "homofobia" - czy jesli brzydze sie
          pedalstwem to jestem homofobem. Jak dla mnie, jest to jeden wielki propagandowy
          farmazon.
          • dluhomil Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 20.06.03, 08:46
            Gość portalu: kuburs napisał(a):

> guzik prawda. Homoseksualizm w Polsce to moda - taka "europejska".

KOLES JESTES SMIESZNY W SWOJEJ GLUPOCIE, UZUPELNIJ SWOJA EDUKACJE, JUZ NIE
            MOWIE O WYKSZTALCENIU WYZSZYM TYLKO ZAWODOWYM, GDZIES TY SIE UCHOWAL?

A wogole to
            > gejzery znalazly sobie dobry argument - "homofobia" - czy jesli brzydze sie
            > pedalstwem to jestem homofobem.
            nIE NIE JESTEM HOMOFONEM, BO JA TEZ SIE CIEBIE BRZYDZE, A JEDNOCZESNIE NIE
            PRZESZKADZA MI TEOJE ZYCIE SEKSUALNE BO TO TWOJA SPRAWA. MIMO ZE JESTES
            OBRZYDLIWY W SWOIM PRYMITYWIZMIE I PARAFIANSTWIE PRZYZNAJE CI NATURALNE PRAWO
            DO MALZENSTWA, DZIEDZICZENIA, MILOSCI I SWOJEJ TOZSAMOSCI..... BR, MAM
            NADZIEJE ZE WYSTARCZY MI SIL BY CIEBIE TOLEROWAC.

Jak dla mnie, jest to jeden wielki propagandowy
            >
            > farmazon.
            TO WOLNY KRAJ......MASZ DO SWOJEGO ZDANIA PRAWO JAK JA DO MOJEGO.

• Gość: Oozie Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.sth.shb.se 20.06.03, 10:52
              dluhomil napisał:

> TO WOLNY KRAJ......MASZ DO SWOJEGO ZDANIA PRAWO JAK JA DO MOJEGO.

A miej se zdan ile chcesz. Tylko po jaki uj niejaki Daro podpisuje się ze swą
              aberracją pod kościół kat.?
              Chce mieć kościól dla gejooff to niech se założy a nie wpiera wsjem że białe
              jezd czare.
              ...hine ma tow umanaim :)
              • Gość: Nana Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 02.07.03, 16:49
                kler katolicki wmawia swoim owieczkom, ze milosc homoseksualna i zwiazki
                gejowsie, tudziez lisbijskie sa jakoby grzeszne.
                Czytajac Biblie nic takiego nie wycztasz. Homoseksualisci grzesza w tych samych
                sytuacjach co heteroseksualisci.
                Daro ma racje, nie trzeba zmieniac kosciol. to hierarchia powinna zaakceptowac
                prawde i przestac oszukiwac siebie i innych.
    • buggi Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 13:12

>
      > Wśród zdecydowanej większości osób heteroseksualnych, ale zapewne także dużej
      > części gejów i lesbijek istnieje przekonanie, że chrześcijaństwo wyklucza
      > jakiekolwiek zachowania homoseksualne. Środowiska antyhomoseksualne często
      > wykorzystują do swojej argumentacji Pismo Święte. Tworzą oni teorię, że
      > homoseksualizm należy do najgorszych grzechów (o ile w ogóle sam podział
      > ciężkości grzechów jest sensowny w świetle Biblii), a dla homoseksualistów
      > (czy aktywnych homoseksualistów) nie ma zbawienia.
      > Taki pogląd na temat homoseksualizmu nie jest zgodny z Pismem Św. Wielu
      > teologów i duszpasterzy zdaje sobie z tego sprawę.

►wielu z tych duszpasterzy pojecia nie ma o tresci Pisma Swietego.Wielu z nich
      siedzac w swych kanciapach zabawia sie z chlopcami z chóru koscielnego, oglada
      blue movie, albo gra w pokera i wódke pije.

> Jednak badania biblijne i wyniki w Polsce sa skrzetnie ukrywane przez
      > hierarchow instytucjonalnego kosciola.
      > Współczesne metody biblistyczne, jak i zwyczajna uczciwość naukowa,
      > pozwoliły na rzeczowe podejście do tekstu Pisma Świętego.
      >
      > Uwaga! Tylko dla myslacych, gdyz nie ma in primatur......
      > www.kosciol-gejow.prv.pl/
      >
      > W Europie uznanie związków homoseksualnych przez Kościoły związane było z
      > legalizacją ich przez władze danego państwa. Rejestrowane związki partnerskie
      > wprowadziła w 1989 r. Dania (w samej duńskiej Grenlandii dopiero od 1996 r.),
      > Norwegia (1993), Szwecja (1994), Islandia (1996), Holandia (1997), Francja
      > (1997), Niemcy (2001), Portugalia (2001), Belgia (2003) i Finlandia (2002).
      > Prawo belgijskie i holenderskie związki te uznaje za małżeństwo takie samo
      > jak heteroseksualne. W hiszpańskiej Katalonii w 1998 r. uchwalono prawo
      > przyznające parom hetero- i homoseksualnym prawo do pomocy materialnej ze
      > strony państwa. Wiele miast na świecie wprowadziło rozmaite udogodnienia dla
      > par hetero- i homoseksualnych zamieszkujących razem, m.in. w Zjednoczonym
      > Królestwie, Brazylii, Holandii, Belgii, Szwecji, Francji i Hiszpanii. Na
      > szczeblu całego państwa takie uregulowania wprowadziły nawet Węgry w maju
      > 1996 r., po tym jak węgierski trybunał konstytucyjny orzekł, że dyskryminacja
      > ze względu na orientację seksualną jest niezgodna z konstytucją.
      >
      > Ustawy na ten temat wzbudzały różne opinie w tamtejszych Kościołach, ale duża
      > część duchownych i wiernych, szczególnie Kościołów ewangelickich, przyjęła je
      > pozytywnie lub przynajmniej neutralnie,poniewaz WIERNI MAJA DUZA WIEDZE
      > BIBLIJNO np. niemieccy geje i lesbijki mogą od sierpnia 2001 r. zarejestrować
      > w urzędach stanu cywilnego swój związek. Para może przybrać wspólne nazwisko,
      > powstaje między nimi obowiązek alimentacyjny oraz ustawowe prawo do spadku.
      > Natomiast już w listopadzie 2002 r. Synod Kościoła Ewangelickiego w Berlinie
      > i Brandenburgii zdecydował, że będzie udzielał błogosławieństwa
      > homoseksualistom decydującym się na zawarcie urzędowego związku
      > partnerskiego. W uchwale czytamy: "Jeżeli dwie osoby tej samej płci zakładają
      > wspólnotę życiową, upubliczniają ten fakt wpisem w urzędzie stanu cywilnego
      > zgodnie z ustawą o związkach partnerskich i jako chrześcijanie zwrócą się do
      > parafii z prośbą o błogosławieństwo Boże na wspólną drogę, to w przypadku
      > akceptacji parafii, można uczynić to w formie modlitwy". Błogosławieństwo ma
      > więc charakter kompromisowy. Ewangelicki biskup Berlina Wolfgang Huber
      > podkreślił, że decyzja ta nie jest relatywizacją instytucji małżeństwa, ani
      > też rezygnacją z etyki chrześcijańskiej: "Chodzi o to, by umocnić zaufanie do
      > różnych form życia".
      >
      >
      >
      >
      > www.kosciol-gejow.prv.pl/
      • dluhomil Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 14:48

Duszpasterze, ktorzy klamliwie wypowiadaja sie o rzekomym potepieniu gejow
        pojecia nie ma o tresci Pisma Swietego.Wielu z nich
        siedzac w swych kanciapach zabawia sie z chlopcami [znna przypadlosc
        faryzeuszowska w kosciele np. poznanskim] z chóru koscielnego[ tam z
        seminarium] , oglada
        blue movie, albo gra w pokera i wódke pije.

• buggi Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 16:34
          dluhomil napisał:

>
          >
          > Duszpasterze, ktorzy klamliwie wypowiadaja sie o rzekomym potepieniu gejow
          > pojecia nie ma o tresci Pisma Swietego.Wielu z nich
          > siedzac w swych kanciapach zabawia sie z chlopcami [znna przypadlosc
          > faryzeuszowska w kosciele np. poznanskim] z chóru koscielnego[ tam z
          > seminarium] , oglada
          > blue movie, albo gra w pokera i wódke pije.

a Tobie plagiatu sie zachcialo?
          >
          >
          • niech Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 16:40
            Buggi, co ty wiesz o homoseksualizmie...
            • Gość: kixx Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: *.acn.waw.pl 03.07.03, 16:43
              Skoro pisze to wie
            • buggi Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 16:55
              niech napisała:

> Buggi, co ty wiesz o homoseksualizmie...

nic, poczytaj mi. Tato
              • niech Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 17:04
                Marsz do kata, na grochu kleczec, nieznosna smarkulo!
                • buggi Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 17:32
                  co powie Tata, co powie Tata, co Tata mi powie ...o homoseksualizmie?
                  • Gość: tata Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 03.07.03, 21:01
                    Homoseksualizm jest fajny, ale jest tylko dla homoseksualistow.
                    • buggi Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 21:02
                      Gość portalu: tata napisał(a):

> Homoseksualizm jest fajny, ale jest tylko dla homoseksualistow.

taaaa?to, to jak zostales tata?
                      • Gość: tata Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 03.07.03, 21:37
                        Oby moja corka byla lesbijka, nie bedzi miala pijaka meza jakim ja jestem.
                        • buggi Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 22:31
                          Tatusiu, bedzie miala zone, oby nie pijaczke, choc kompan do popijawy bylby z
                          niej znakomity.
                          • Gość: tata Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? IP: 212.69.73.* 03.07.03, 23:11
                            Oby dzieci nie rodzila jak krolowa pszczol, a gdy czasami trzezwieje, boje sie
                            zeby tymi, no genami nie manipulowali...i by lesbijki dzieci nie wydawaly, bo
                            chata nasza ciasna, a pleban na plebanie nas nie wezmie.
                            • buggi Re: Co Biblia mowi o homoseksualiżmie? 03.07.03, 23:16
                              a napisz, jesli jestes oczywiscie w stanie, ile do tej pory cwiartek w siebie
                              wlales? Cos Ci sie juz placze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka