Dodaj do ulubionych

Utworzenie województwa częstochowskiego

IP: *.proxy.aol.com 01.12.03, 06:22
Kilka lat przykrych doświadczeń po powtórnym włączeniu do województwa
śląskiego powinno ożywić działania mające na celu powrót do idei województwa
częstochowskiego.
Myślę, że powinien powstać społeczny komitet działający na rzecz utworzenia
w Częstochowie siedziby województwa.
Oczywiście szanse staną się bardziej realne, jeżeli władze lokalne poprą ten
pomysł.
Jeżeli częstochowianie sami się problemem nie zajmą, nikt ich w tym nie
wyręczy.
Obserwuj wątek
    • Gość: WWiatrak Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 17:21
      Zaproś tych co by jeszcze chcieli i tych co by chcieli. Czekam na listę
      zaproszonych!
      • Gość: V.C. Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 22:34
        W zeszłym roku powstało przecież Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Regionu i
        Utworzenia Województwa Częstochowskim .

• Gość: adamiko Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 22:53
          Powstało, ale tylko na czas wyborów, żeby wypromować, nieudanie zresztą, pana
          Kulę. Czytałem ostatnio w "Polityce", gdzie i w jakich miastach walczą o
          powrot do województwa. Z Częstochowy nie ma żadnego wniosku, stwierdzono tylko,
          że może się tlić konflikt. No i po co takie stowarzyszenie?
          • Gość: V.C. Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 23:45
            W artykule twierdzono dokładnie , że Częstochowianie chcą do woj.
            świętokrzyskiego .
            • Gość: op; Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.juranet.czest.pl 02.12.03, 08:07
              Nie czytałem tego artykułu więc do końca nie jestem zorientowany, ale moim
              skrommnym zdaniem lepsze dla nas może nie byłoby przyłączenie do wojewodztwa
              świętokrzyskiego, ale połączenie regionu byłego woj. częstochowskiego z
              wojewodztwem świętokrzyskim i utworzenia nowego. Czestochowa byłaby w nim
              jednym z dwóch dużych miast i napewno trafiłoby do nas z tego powodu więcej
              profitów. Uważam, że na utworzeniu takiego województwa Częstochowa niewątpliwie
              skorzystałaby. Wiem również, że niekoniecznie spotkałoby się to z aprobatą
              mieszkańców świętokrzyskiego, ale zawsze warto spróbować. Z drugiej jednak
              strony znając uparcie Częstochowian 100 tys. podpisów na wspólne województwo z
              tzw "scyzorykami" to tylko marzenie.Częstochowianie są tak dumni, że wolą czuć
              sie poszkodowani i wykorzystani w woj. śląskim niż być miastem dominującym
              nawet we wspólnym woj. świętokrzyskim. Ja ślązakiem nie jestem i nigdy nie bede.
              • Gość: kielczanin Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 10.12.03, 16:49
                Nie chcemy was w Świętokrzyskim...Wypietrdalać.
      • Gość: finito? Czy to już koniec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 23:58
        to jest i smieszne i chore - mówić o wojeówdztwie czestochowskim, to tak jakby
        grać na najniższych instynktach wiedzac że nie ma sie na to najmniejszych szns -
        ten kto "podejmuje ten pomysł" musi być widocznie przegranym politykiem skoro
        rzuca sie na taki populizm

• Gość: west Lista zaproszonych gości IP: *.proxy.aol.com 05.12.03, 22:45
        Lista zaproszonych gości znajduje się w Urzędzie Miejskim w jednym z sąsiednich
        pokoi. To lista Klubu Wójtów, Burmistrzów, Prezydentów i Starostów Regionu
        Częstochowskiego, do którego należą też przedstawiciele spoza dawnego
        województwa częstochowskiego.
        Przewodniczący klubu ze względu na nadmiar obowiązków może nie znaleźć czasu na
        spotkanie. Natomiast wiceprzewodniczący po opiniach wyrażonych na temat
        projektu Planu Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Śląskiego
        prawdopodobnie weźmie w nim udział.
        Nie wiem co dzieje się obecnie ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Regionu i
        Utworzenia Województwa Częstochowskiego, ale jeżeli istnieje powinno być
        zainteresowane udziałem w tym zebraniu.
        Jeżeli istnieją również inne organizacje biznesowe lub stowarzyszenia
        popierające utworzenie województwa, też powinny być zaproszone.
        Ma Pan okazję zorganizowania ważnego, wręcz historycznego spotkania,
        rozpoczynającego aktywne działanie na rzecz utworzenia województwa
        częstochowskiego.
        Podczas zebrania powinien zostać poruszony temat zebrania 100 tys. podpisów i
        ustalona metoda praktycznego sposobu realizacji tego przedsięwzięcia.
      • Gość: west Lista zaproszonych gości IP: *.proxy.aol.com 05.12.03, 22:52
        wwiatrak
        częstochowskiego.
    • Gość: real Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 23:57
      grać na najniższych instynktach wiedzac że nie ma sie na to najmniejszych szns -
    • Gość: jak wiatr zawieje Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 23:59

• Gość: west Warunki powstania województwa IP: *.proxy.aol.com 02.12.03, 02:06
        Poruszyłem temat reaktywowania województwa pomimo że nie jestem politykiem,
        który przy okazji jego likwidacji stracił stanowisko.
        Zbiegiem okoliczności jest, że akurat ukazał się w Polityce (Nr. 48/2003)
        artykuł na temat ogólnopolskich emocji wynikłych z dokonanego przed 5 laty
        podziału.
        Przy okazji, aby być bliżej realiów, podaję przydatną dla zainteresowanych
        informację:
        "O powołaniu nowego województwa może zdecydować wyłącznie Sejm, dokonując
        zmiany ustawy o wprowadzeniu trójstopniowego podziału państwa z 28 lipca 1998
        r. Jeśli miałaby to być obywatelska inicjatywa ustawodawcza, trzeba by zebrać
        100 tys. podpisów".
    • Gość: west Terytorialne emocje IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 06:55
      Już podczas dokonywanego podziału terytorialnego szereg wprowadzonych w życie
      ustaleń wywołało terytorialne emocje.
      W Bukownie i Bolesławiu, chcieliby zmiany województwa małopolskiego na śląskie.
      Racibórz przeżywa tęsknoty za opolszczyzną. Bielsko-Biała chętnie utworzyłaby w
      sojuszu z Nowym Sączem województwo beskidzko-podhalańskie. Częstochowa rada by
      się oddzielić od Śląska i utworzyć własne województwo lub przyłączyć do
      świętokrzyskiego. Radom wolałby obecnie województwo świętokrzyskie od
      mazowieckiego.
      Pęka południe Mazowsza; kilka powiatów chciałoby do woj. świętokrzyskiego,
      które ostatecznie miałoby oprzeć granicę na Pilicy.
      O utworzenie powiatów walczą wciąż: Morąg, Bystrzyca Kłodzka, Sulechów, Nowa
      Ruda oraz Miastko. Równocześnie zauważalna jest nowa tendencja, idea łączenia
      się powiatów. Do MSWiA wpływa nadal wiele wniosków o utworzenie gmin, ale do
      końca 2005 r. obowiązuje moratorium na gminotworzenie.
      To kilka informacji zaczerpnietych z artykułu zamieszczonego w Polityce.
      Wielu niezadowolonych dochodzi swoich racji terytorialnych.
      Czy rzeczywiście Częstochowa posiada kadrę administracyjną będącą w stanie
      walczyć o reaktywację województwa?
      Zebranie 100 tys. podpisów musi zostać w jakiś sposób zorganizowane. Działania
      na taką skalę nie odbywają się spontanicznie.
      Jestem za województwem częstochowskim. W świętokrzyskim wraz z Kielcami i
      Radomiem byłoby trochę ciasno.
      Zresztą wariant kielecki był już przerabiany zaraz po II wojnie. Chyba nie
      warto do niego wracać.
      • Gość: V.C. Re: Terytorialne emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 20:12
        Przez cały okres międzywojenny powiat częstochowski był częscią województwa
        kieleckiego . Była to nieco dziwna ( i niesprawiedliwa ) konstrukcja , gdyż
        Kielce miały wówczas o wiele mniej mieszkańców niż nasze miasto . Może to z
        sympatii dla Żeromskiego ? ;-) Po ewentualnym reaktywowaniu takiego
        województwa stolica musiałyby być według mnie w Częstochowie .

Niestety tak się złożyło , że w decydującym głosowaniu niemal wszyscy ówcześni
        parlamentarzyści (1998) z panem Wroną na czele byli przeciwko dalszemu
        istnieniu naszego województwa . Przeciwko był jedynie Kasprzyk ( wtedy jeszcze
        członek PPS ) .
        • mmaly Re: Terytorialne emocje 05.12.03, 13:47

> Niestety tak się złożyło , że w decydującym głosowaniu niemal wszyscy ówcześni
          > parlamentarzyści (1998) z panem Wroną na czele byli przeciwko dalszemu
          > istnieniu naszego województwa . Przeciwko był jedynie Kasprzyk ( wtedy jeszcze
          > członek PPS ) .

No nareszcie ktoś się przyznał, że pamięta coś podobnego, jak ja. A już myślałem, że cierpię na schizofrenię i miałem zwidy, gdy oglądałem tamte debaty sejmowe.
    • Gość: iwona Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 11:39
      A może od razu wystrzelić nas w kosmos, Jeśli gospodarz nie dba to i tak ma .
      Częstochowa generalnie jest strasznym dołem , i nikt o nic tu nie dba a Pan
      Prezydent chyba nawet nie zagląda do forum . W tym mieście nie dba się o ludzi
      i zwierzęta
    • Gość: lolek Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: 213.17.160.* 04.12.03, 12:21
      uwazam ze tworzenie nowych wojewodztw jest bez sensu. prowadzi to do wzrostu
      wydatkow na administracje panstwowa. wydatki te nalezy przeciez zmniejszac.
      uwazam ze czestochowa powinna byc traktowana na rowni z katowicami a mozna to
      osiagnac innymi drogami.
      pozdrawiam
      • Gość: V.C. Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 17:08
        Jakimi ?
        • Gość: Darek Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 21:21
          a ja i tak jestem za pełną niepodległością!
          ręce precz od Częstochowy!
          Polska w UE? A Częstochowa poza UE. Parę sztuczek prawno-podatkowych i jesteśmy
          rajem.
          • Gość: HERR MAŁE ROZUMKI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 22:02

wy częstochowskie medaliki ,wy chcecie województwa chyba wam się we łbach
            poprzewracało, żoden ślązok wam na to nie pozwoli i możecie spokojnie o ty
            przestać godać ,

czestochowa to tylko w jednym województwie ma miejsce i pierony przestańcie o
            tych gupotach fanzolić dyrdymoły
            • Gość: Darek Re: MAŁE ROZUMKI IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 22:24
              faktycznie Herrze, Ślązakom zależy na nas, bo chcą nas na lewo i prawo doić.
              Ale my was w dupie mamy!
              • Gość: herr Re: MAŁE ROZUMKI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 22:26
                A wiesz jaki nasz zad ciemny

Ale i tak o województwie to tylko na ekranie możecie se godać
            • Gość: xy Re: MAŁE ROZUMKI IP: *.icis.pcz.pl 04.12.03, 22:39
              To nie bedzie zalezalo od Slazakow.

Wole byc Medalkiem niz Slazakiem, przynajmniej Medaliki nie okradaja innych tak
              jak ci wasi gornicy, ktorych kopalnie i tak wczesniej czy pozniej trzeba
              pozamykac.

Na czestochowskie wojewodztwo nie ma szans na razie - taka jest obiektywna
              sytuacja w chwili obecnej. Ale historia uczy pokory i mowi ze wszystko plynie i
              zmienia sie.

Pozdrawiam,
              • Gość: west Lista zaproszonych gości IP: *.proxy.aol.com 05.12.03, 22:57
                wwiatrak,
                częstochowskiego.
                • Gość: oleczka Re: Lista zaproszonych gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 11:19
                  nie da rady narazie ale wierze ze sie uda i bedziemy odrebnym
                  wojewodztwem.....powodzenia!!
              • arcykr Re: MAŁE ROZUMKI 06.12.03, 11:40
                Gość portalu: xy napisał(a):

> Wole byc Medalkiem niz Slazakiem, przynajmniej Medaliki nie okradaja innych tak
                > jak ci wasi gornicy, ktorych kopalnie i tak wczesniej czy pozniej trzeba
                > pozamykac.
                Isnieją Ślązacy nie będący górnikami. Istnieją górnicy nie będący Ślązakami.
                • Gość: xx Re: MAŁE ROZUMKI IP: *.icis.pcz.pl 07.12.03, 13:45
                  Tak, to bylo symboliczne, skrotowe okreslenie.

Chodzi mi i to, ze Slask sam nie moze sobie poradzic z tym calym balastem i sam
                  cierpi od tego, a inni tez cierpia, bo wciaz podtrzymywane sa
                  bezperspektywiczne galezie przemyslu.
                  • Gość: arcykr Re: MAŁE ROZUMKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 15:50
                    Gość portalu: xx napisał(a):

> wciaz podtrzymywane sa
                    > bezperspektywiczne galezie przemyslu.
                    Też nad tym ubolewam.
                    • Gość: adgj Re: MAŁE ROZUMKI IP: 212.31.98.* 12.12.03, 23:53
                      nie chcem
            • arcykr Re: MAŁE ROZUMKI 06.12.03, 11:38
              Gość portalu: HERR napisał(a):

> wy częstochowskie medaliki ,wy chcecie województwa chyba wam się we łbach
              > poprzewracało, żoden ślązok wam na to nie pozwoli i możecie spokojnie o ty
              > przestać godać ,
              A np. arnold7 o tym (chyba bezustannie) marzy...
    • arcykr Re: Utworzenie województwa częstochowskiego 06.12.03, 11:41
      A kto z Częstochowy i okolic jest za tym, żeby to miasto było w jednym województwie z Sosnowcem i resztą Zagłębia Dąbrowskiego, a z Katowicami już nie?
      • Gość: west Obszar województwa częstochowskiego. IP: *.proxy.aol.com 07.12.03, 08:17
        arcykr,
        Aby lepiej zrozumieć Twoją wypowiedź trzeba wejsc na stronę internetową Ruchu
        Autonomii Śląska.
        Można tam spotkać apel:
        "Najwyższy czas na utworzenie posiadającego szeroką autonomię regionu Górny
        Śląsk w historycznych granicach. Pobierz plik formularza do zbierania podpisów
        osób popierających ten projekt. Wypełnione listy wysyłamy na adres RAŚ -
        stowarzyszenia mającego w swoim programie taki właśnie cel.
        Musimy zebrać 100000 podpisów - pokażmy polskim władzom, że mieszkańcy Górnego
        Śląska chcą wziąć sprawy w swoje ręce!"
        Rozpoczynając dyskusję na temat województwa częstochowskiego nie spodziewałem
        się, że mogłoby ono sięgnąć tak daleko na południe.
        Istotna jest w tej tworzącej się nowej sytuacji społecznej opinia mieszkańców
        Zagłębia, którzy kulturowo bliźsi są Częstochowie niż Śląskowi.
        • Gość: arcykr Re: Obszar województwa częstochowskiego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 15:43
          Gość portalu: west napisał(a):

> Rozpoczynając dyskusję na temat województwa częstochowskiego nie spodziewałem
          > się, że mogłoby ono sięgnąć tak daleko na południe.

> Istotna jest w tej tworzącej się nowej sytuacji społecznej opinia mieszkańców
          > Zagłębia, którzy kulturowo bliźsi są Częstochowie niż Śląskowi.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=9517265&v=2&s=0
          A może chcielibyście do łódzkiego? Dojazd dobry i też podobieństwa kulturowe...
          • refrakcja widziany przez zaspane oczy 08.12.03, 09:44
            Nie dam się sprowokować,
            Nie dam się sprowokować

No i dałem się sprowokować :(
            Drodzy forumowicze, sam do niniejszego postu dałem się sprowokować po lekturze
            2 artykułów z katowickiego działu Gazety Wyborczej.

twojemiasto.gazeta.pl/katowice/1,35063,1501116.html

twojemiasto.gazeta.pl/katowice/1,35063,1501064.html?as=6&ias=6
            Nie chodziło mi jednak o treść artykułów, ale o wnioski jakie nasuwają się po
            powyższej lekturze. Otóż, w mentalności autorów Częstochowa do Śląska nie
            należy. Owszem, można takie postawienie sprawy kwestionować,tyle tylko, że post
            niejakiego HERRA dobrze oddaje istotę przyłączenia Częstochowy do województwa
            śląskiego. Mam na myśli oczywiście uwarunkowania finansowe. Obszarowo
            niewielkiej aglomeracji katowickiej łatwiej domagać się subwencji budżetowych,
            zwłaszcza, gdy żądania motywuje się potrzebami całości rozległego województwa.
            Trudno za tę pragmatyczną postawę winić śląskich działaczy. Ma to swe tradycje
            i korzenie od dawna. Dla zainteresowanych przytoczę np. daleko idącą autonomię
            województwa śląskiego w okresie dzwudziestolecia międzywojennego, własną
            konstytucję etc, etc.
            Z pragmatyzmu zarzutu czynić nie sposób, czym innym jednak są metody jakimi te
            cele są osiągane. Pamiętam bowiem, jakimi argumentami posiłkowano się w trakcie
            debaty nad obszarem przyszłego województwa. Co rusz sprawdzałem na mapie i w
            żaden sposób teza śląskości Częstochowy nie znajdowała mego zrozumienia. Może
            miałem złe mapy?. Posiłkowano się argumentami historycznymi, etnograficznymi,
            socjologicznymi, wreszcie sięgnięto również po argumentację ekonomiczną i
            polityczną.
            Jakoś niewiele to zmieniło w moim poglądzie na sprawę. W imię kredytu zaufania
            dla parlamentarzystów i działaczy przystałem jednak na tę mistyfikację, licząc
            że praktyka zweryfikuje błędną argumentację.
            Wnioski z przytoczonych wyżej artykułów moim zdaniem nie wskazują, by coś
            jednak zmieniło się w mentalności Ślązaków. Dla nich będziemy tylko i
            wyłącznie zapleczem oraz tłem. Ot i cała refleksja.
            Pytanie jednak, czy wiemy po co nam jest potrzebne województwo częstochowskie?
            Czy dla splendoru, czy też z przyczyn bardziej pragmatycznych?. Czy dzięki
            reaktywowaniu Urzędu Wojewódzkiego osiągniemy coś więcej niż tylko redukcję
            bezrobocia o 100-200 osób?
            Czy poprzez fakt posiadania własnego województwa, Częstochowa stanie się
            kulturalnym i przemysłowym centrum w regionie?
            Jest moim zdaniem sprawą bardzo pozytywną, że takie głosy rozlegają się co
            jakiś czas na forum.Dobrze byłoby jednak gdyby przy okazji takich dysput i
            planów secesji mieć na względzie czynniki czysto praktyczne, te ambicjonalne
            zaś odłożyć do lamusa.
            Pozdrawiam serdecznie
            • Gość: arcykr Re: widziany przez zaspane oczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 10:47
              refrakcja napisała:

> Obszarowo
              > niewielkiej aglomeracji katowickiej
              Ale jak dłudo się przez nią jedzie...

> łatwiej domagać się subwencji budżetowych,
              ... i m.in., żeby to zmienić, potrzeba subwencji.

> zwłaszcza, gdy żądania motywuje się potrzebami całości rozległego województwa.
              > Trudno za tę pragmatyczną postawę winić śląskich działaczy. Ma to swe tradycje
              > i korzenie od dawna. Dla zainteresowanych przytoczę np. daleko idącą autonomię
              > województwa śląskiego w okresie dzwudziestolecia międzywojennego, własną
              > konstytucję etc, etc.
              I właśnie ta autonomia stanowi źródło inspiracji m.in. dla arnolda. Co ty na to arnoldzie?

> Pytanie jednak, czy wiemy po co nam jest potrzebne województwo częstochowskie?
              Dlaczeo częstochowskie, a nie zagłębiowsko-częstochowskie, kielecko-częstochowskie albo zagłębiowsko-kielecko-częstochowskie?
        • slezan Re: Obszar województwa częstochowskiego. 10.12.03, 00:38
          Strona, o której piszesz, niejest stroną RAŚ, ale prywatna strona jednego z
          internetopwych sympatyków tego stowarzyszenia. Cytoany apel jest jednak zgodny
          z programem Ruchu. RAŚ oficjalnie poparł swego czasu organizacje dążącą do
          utworzenia woj. czętochowskiego.
    • Gość: agnostic1@gazeta.p Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.xtreme.net.pl 10.12.03, 14:21
      Powstanie województwa miało by wiele korzyści dla mieszkańców.Proste przykłady
      to m.in.siedziby firm,banków ,organizacji które teraz lokuje się w miastach
      woj.czyli w Katowicach.Chcąc np.dostać pracę w banku trzeba jechać do Katowic
      na rozmowę!To jest przegięcie!Oczywiście zmniejszenie bezrobocia!Urząd
      Marszałek,Komenda Wojewódzka,Urząd Skarbowy dla dużych przeds. itp Można wile
      wymieniać! A poza tym to My nie jesteśmy żadnym
      śląskiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: kielczanin Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 10.12.03, 17:09
        Od kieleckiego to się odpi.....cie,nikt was tu nie chce.
        • Gość: xx Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.icis.pcz.pl 10.12.03, 22:56
          A kto Cie tutaj prosil o wypowiedz ? Jak widac z Twojej wypowiedzi nie
          potrafisz nawet zglebic zasad korzystania z forum. W poscie do ktorego sie
          odniosles nie ma zadnych odniesien do twojego wojewodztwa.

Wiec najpierw sie nauczyc podstawowej etykiety i zasad Internetu, a potem
          korzystaj z forum.

• Gość: PP Po co nam ulica KORFANTEGO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 23:35
      Od kilku tygodni w dzielnicy Kucelin nienazwana dotąd szosa nosi nazwę:
      ul.KORFANTEGO. Przecież Korfanty to typowo "ślunski dziołacz" i NIC z
      Częstochową wspólnego nie ma! Czyżby to była kolejna próba integrowania NAS ze
      Ślunskiem?
      Kiedyś w Częstochowie mieliśmy ulicę KATOWICKĄ, za szpitalem na Parkitce.
      Niestety nikt nie chciał mieszkać przy Katowickiej i nazwę ulicy szybko
      zmieniono.
      Czy naprawdę patronami częstochowskich ulic muszą być zasłużeni Ślązacy?
      Wystarczy w zupełności, że mamy ulicę Śląską, w Centrum miasta!
    • Gość: MK Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.icpnet.pl 11.12.03, 07:56
      Utwórzcie sznur ludzi wzdłuż trasy do W-WA, tak zrobili pod opolem i mają
      województwo
    • owzszdizm No to może powalczmy? 11.12.03, 13:29
      Powiem na wstępnie wyraźnie: NIE CHCĘ NOWYCH WOJEWÓDZTW!. Żebym potem nie
      został źle zrozumiany.

Jestem, niestety jednoosobową, instytucją o nazwie Organizacja Walki z
      Silezianizacją Zagłębia Dąbrowskiego i Zachodniej Małopolski.

Więcej szczegółów:
      Cele działalności
      Granice Śląska
      Pieroński Śląsk

--
      strona internetowa OWzSZDiZM
    • Gość: WMWiatrak Re: Utworzenie...? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.03, 19:09
      Ktoś pragnie pomaać i nie rozumie komu i w czym - ponieważ nie było mnie w
      dostępie to oswiadczam że podpisy: sugerujące moje autorstwo w tej sprawie są
      nadużyciem - mam swoje zdanie w tej sprawie oparte nie na chęciach i
      możliwościach lecz na wiedzy o konieczności nowego podziale administracyjnego
      Polski w oparciu o wymogi UE. Ciekawym nie odpowiem a wścibskich zapraszam do
      osobistych kontaktów.
      wiew2@wp.pl
      już dawno ktoś pisał w FORUM, że najlepszy anonim to GALL
      • Gość: west Skład Klubu IP: *.proxy.aol.com 12.12.03, 04:03
        Może możnaby prosić o podanie na tym forum informacji, jakie jednostki
        administracyjne wchodzą w skład Klubu Wójtów, Burmistrzów, Prezydentów i
        Starostów Regionu Częstochowskiego, do którego należą też przedstawiciele spoza
        dawnego województwa częstochowskiego.
        Informacja ta uzmysłowi uczestnikom forum zasięg zainteresowania wspólnym
        regionalnym działaniem.
    • gregry Re: Utworzenie województwa częstochowskiego 12.12.03, 21:19
      a może do małopolskiego:
    • Gość: agnostic1@gazeta.p Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.energis.pl 13.12.03, 17:28
      CZESTOCHOWA TO NIE ŚLĄSK-NIE ZAPOMINAJMY O TYM!!!!!!!!!!
    • Gość: west Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.proxy.aol.com 14.12.03, 08:33
      Mylę, że częstochowianie nie są zainteresowani ani wlaczeniem jakiegokolwiek
      obszaru, ktory nie chciaby wspoldzilać ani nie chcą być zależni od kogokolwiek.
      Niecierpliwie oczekujemy informacji o miastach dzialających w ramach Rejonu
      Częstochowskiego.
    • Gość: ksaks podobno utopi tak naprawdę nie ma... IP: *.mim.pcz.czest.pl 17.12.03, 10:35
      wielu się starało, wiekszość na niby......
      • Gość: west Zagubiony temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 23:33
        Osobom biorącym udział w dyskusji na temat odtworzenia województwa
        częstochowskiego chciałbym przypomnieć wcześniejsze wypowiedzi.
        • Gość: west Nowe spojrzenie IP: *.proxy.aol.com 13.01.04, 05:42
          W krystalizującej się powoli sytuacji zainteresowanie wspólną przyszłością z
          Częstochową zaczyna wykazywać Zagłębie.
          Szykowałoby się połączenie śląskiej części obecnego województwa z województwem
          opolskim.
    • Gość: kepud Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 08:52
      medaliki z koszalinem - kta za ?
      • Gość: bonawentura Re: Utworzenie województwa częstochowskiego IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 12:19
        przytocze przyklad z niemiec: Koln(Kolonia) wielkie miasto, a nie jest stolicą
        landu - stolica jest dusseldorf .
        wynika z tego ze czestochowa tez da sobie rade - no nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka