bursztyn1977 05.11.07, 23:37 Witam! Wiem, że niezbędny jest fotelik, ale moja Kuleczka waży niespełna 3 kg i jest taka malutka, że prawdopodobnie będzie za mała na fotelik. Czy mogę ją trzymać na rękach lub użyć gondoli z wózka? Pozdrawiam B. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wieczna-gosia Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 05.11.07, 23:39 > Wiem, że niezbędny jest fotelik, jakie to piekne moc sobie samemu udzielic odpowiedzi. Czy mogę ją trzymać > na rękach lub użyć gondoli z wózka? mozesz wszystko ze swiadomoscia ze jest to nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 13:24 > mozesz wszystko ze swiadomoscia ze jest to nielegalne. i niebezpieczne oczywiscie nie rozumiem jaki masz fotelik, ze jest za maly, przeciez te foteliki sa od zera czyli od urodzenia obojetnie ile wayz dziecko wsadz dziecko do fotelika zapnij pasy i juz, dziecko na pewno zasnie, nie wiem, ze nie macie wiekszych problemow? Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 21:16 NIE< NIE tylko fotelik jak moja corka wychodzila ze szpitala wazyla 2600, ale +ubranko i wypelnila fotelik. Tylko on zapewni dziecku bezpieczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
katiuszkom Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 05.11.07, 23:41 Możesz użyć gondolki, ale w połączeniu ze spacjalnymi pasami do przewozu dzieciątka autem. Można takowe dokupić w sklepach dla maluchów. A w rękach owaszem możesz, niestety w przypadku spotkania policji grozi to nieprzyjemnościami,a w razie wypadku... lepiej nie mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
ingapol Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 05.11.07, 23:43 istnieją wkładki do fotelików !!! jak teraz ubierzesz swoją kruszynkę w jakiś kombinezon na to zimno to już nie będzie taką kruszynką i "nie utonie" w foteliku Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 05.11.07, 23:43 Gdyby głupota mogła latać byłaby gołębicą. Kobieto to dziecko NIE jest za małe,sa przecież do fotelika wkładki. Ech...szkoda pisać wrrr. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn1977 Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 05.11.07, 23:47 > Ech...szkoda pisać wrrr. Wrrr... więc nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
mearulezz Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 05.11.07, 23:57 ta osoba pyta bo nie wie- nie jest glupia tylko NIEDOSWIADCZONA. kilka dni temu urodzila dziecko- prosinas o rade,czasami kazdemu moze sie przytrafic gorsza chwila- Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 06.11.07, 00:03 Ale autorka sama sobie juz ODPOWIEDZIAŁA,że w foteliku więc WIE,ze trzeba tak przewozić. W niektórych szpitalach nie wydadzą dziecka jak rodzice nie mają fotelika. Moim zdaniem niedoświadczenie nia ma tu nic do rzeczy. Wystarczy np.zapytać policję,a i głośno o akcji "Klub pancernika klika w fotelikach" Trzeba sie zaintersować tym. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 06.11.07, 00:05 Niestety niekórym mamom trzeba dobitnie uświadomić i napisać,aby moze zrozumiały,ze tak TRZEBA,bo i jest to łamanie prawa za co grozi mandat i punkty karne. Pierwsze dziecko przewozliliśmy w foteliku jak nie było jeszcze obowiązkowo w przepisach i mało kto słyszał o foteliku. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mearulezz Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 06.11.07, 00:09 o rozumiem, tylko moze jest np. tak: rodzice maja odebrac dziecko ze szpitala - auto pozyczaja od dziadka, fotelika nie maja bo -nie posiadaja auta i w najblizszym czasiegonie kupia. nie maja od kogo pozyczyc wiec młoda mama pyta na forum, doswiadczone i "przyjazne mamy" czy jest inny sposob bo ona wie o foteliku -ale moze jest jeszcze jakis.Nie jest glupia - no chyba ze wiesz lepiej bo juz dlugo sie znacie, przegadalyscie wiele godzin i ta osoba notorycznie zadaje "lekko nietrafione" pytania. ja rowniez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mearulezz Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 06.11.07, 00:12 kurcze mąż mi zrobil niespodzianke kupil nowa klawiature i spacja jest do kitu wiec PRZEPRASZAm za brak przerw miedzy wyrazami. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 06.11.07, 13:30 tak jest inny sposob, jechac autobusem i wozkiem, jechac samym wozkiem, poszukac taksowki z fotelikiem lub ew. poprostu pojechac taksowka, w niej nie sa wymagane foteliki, ale nie zaden sposob nie jest dobry, lepiej pozyczyc samochod, taniej, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 06.11.07, 15:35 a nie uwazacei , dorgie wszystkowiedzace mamy , ze to prawo jest akurat zupelnei debilne ??? prywatnym samochodem nie mozesz wiezc dziecka bez fotelika a taksówką mozesz ? dlaczego > a czym niby rozni sie jedno od drugiego ? taksówka nie moze miec wypadku ? kierowca nie moze dosatc nagłego zawału ? taksówkom na swiatłach tiry w kuper nie wjzdzają ? taksówki nie miewają stłuczek ? taksówkarz jezdza ostrozniej i deliaktniej ? akurat !!!!! czy ktos moze zna wytłumaczeni tego idiotycznego pzrepisu ? za trzyamnie włąsnego dziecka na ręku we włąsnym samochdozie zapłącisz mandat ( lub gzrywne) ale robiac to samo w taksówce nie . Dlaczego ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 06.11.07, 15:45 A dlaczego masz do nas pretensje? Mniej je do ustawodawcy. Skórcony link do artykułu tinylink.pl/fotelik Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Tiaa trzymaj,a dziecko wyleci przez szybę:/ 06.11.07, 13:28 >ta osoba pyta bo nie wie- nie jest glupia tylko NIEDOSWIADCZONA. >kilka dni temu >urodzila dziecko i co i to ja zwalnia ze wszystkiego, ja tez urodzilam kiedys dziecko, pierwsze i co wiedzialam od razu ze trzeba miec fotelik i nie ma innej opcji przewozenia dziecka, nie pisze tu o specjalnych gondolach do samochodu, tez mialam problemy z dzieckiem i to duze, ale o takiej rzeczy wiedzialam nie przyszlo mi do glowy ze mozna wiezc dziecko na rekach Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolka06 Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 05.11.07, 23:46 Co to znaczy ,,za mała na fotelik"?????? Na pewno będzie pasował idealnie,zwłaszcza,że każdy fotelik z grupy 0-13 posiada specjalną wkładkę dla noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 05.11.07, 23:55 MOja córka ważyła niewiele ponad 2 kg. Miałam dla niej atestowaną do przewożenia gondolę, bo z pewnych względów dla niej to było lepsze, ale fotelik klasy 0+ też by się nadawał. Na rękach mamy dziecko nie będzie bardziej bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 05.11.07, 23:57 Moja córka jechała ze szpitala w foteliku, miała 2555 g gdy wychodziliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn1977 Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 00:12 Witam! Dziękuję tym uprzejmym, które potrafią zrozumieć ,że nie wszystko się wie najlepiej, że czasem trzeba zapytać żeby się uspokoić, że czasem troska o swoje maleństwo może pokonać własny rozsądek. Dziękuję Wam. Tym mniej uprzejmym też dziękuję i życzę więcej zrozumienia dla pocatkujacej mamy. Pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 00:13 Dziecko bez fotelika crash test www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/?id=390&_libsetp=1&_libsetid=20 www.wszim-sochaczew.edu.pl/asp/maciej.czowgan/ankieta/dzieci.asp Odpowiedz Link Zgłoś
mearulezz Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 00:19 ale masz racje i ja sie z Toba zgadzam - moje dzieci ZAWSZE jezdza w fotelikach-zawsze dokladnie sprawdzam czy maja zapiete pasy. Jest to moj obowiazek jako rodzica- na 1-szym miejscu dbac o bezpieczenstwo i zdrowie dziecka. Ale wszystkomozna powiedziec w kulturalny sposob, tak zeby kogos nie urazic- ja sama pamietam ze po porodzie bylam troche oszolomiona i zdarzaly mi sie rozne wpadki- wiec troche wiecej zrozumienia-- Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 00:28 Moze i tak. Ale niestety w niektórych sytuacjach jak dla mnie nie ma wyrozumiałości. Wiem,ze tak nie powinno byc z mojej strony,ale cholera mnie bierze jak ktoś się pyta czy moga na rączkach przewieżć dziecko. Ludzie naprwdę trzeba logicznie pomyśleć,a zagubienie się jak dla mnie to wymówka. Wbrew pozorom foteliki nie sa aż tak drogie,no owszem renomowanej firmy potarfi i ponad 500 zł kosztowac jak nie więcej. Kiedy uzmysłowią sobie ludzie,że NIE ma innej możliwoeści przewożenia dzieci jak w foteliku. Owszem jestem bardzo cięta w tym temacie i nic na to nie poradzę. Dla mnie życie dziecka jest najcenniejsze,wiec myślę o jego bezpieczeństwie. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
yola.d Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 13:16 Sa gondole z wozkow , ktore mozna wpiac w samochodzie zamiast fotelika . Ale tekstu , ze dziecko jest za male na fotelik , nie rozumiem . No , chyba , ze jest to fotelik dla dzieci od 9kg Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 15:36 inan mozliwosc jest - taksówka. Daleczego akurat tak jest- nie wiem czyzby lobby taksówkowe ???? Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 13:31 moja hania ważyła jakies 2,5 przy wypisie i nie zginęław foteliku, spokojnie możesz. Szczególnie że wpakujesz dziecko w jakis śpiworek, kombinezon grubszy - moja była tylko w bodziaku i spodenkach, bo to lato było Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Moja córka ważyła 1870g przy wyjściu ze szpitala i 06.11.07, 15:43 jechała w foteliku, więc nie pisz, że Twoje dziecko jest za małe! Miała wkładkę pod główkę i złozoną pieluszkę tetrową pod pupę (tak mi fotelik wyszykowali we "wcześniaczej" klinice w IMiDz). Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 21:24 jesli nie masz firmowej wkladki do fotelika to możesz użyć 3 pieluch tetrowych. Zwijasz je w rulony, 2 kładziesz po bokach ale tak żeby też były koło głowki, żeby zbytnio nie latała na boki, a trzecią pod kolanka. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 21:32 mój ważył niespełna 2 kg jak jeździł w foteliku. Podłóż mu w miesjce zagłębienia coś, pieluszkę, kocyk, coś, co zmniejszy to wgłębienie. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 06.11.07, 21:37 moja córka w momecie wyjscia ze szpitala wazyła 2kg, a miała 3 miesiace. Była przewozona w foteliku i nie wyobrazam sobie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 07.11.07, 17:48 na dachu, nt. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
adamari1 Re: Jak przewieźć Maluszka ze szpitala do domu? 08.11.07, 11:20 chyba zartujesz. moje dziecko przy wyjsciu ze szpitala wazylo niecale 2,5 kg a jednak przyjechalo do domu w foteliku, bo inaczej sobie tego nie wyobrazam. Odpowiedz Link Zgłoś