maledi 09.09.08, 10:57 Prosze nie przenoscie mnie bo inne fora sa malo ruchliwe, a ja bardzo pilnie potrzebuje informacji. Chodzi mi o swieze, nie mrozone, cale kolby. 20 min. wystarczy???? Z gory dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buanitka Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 11:01 1 godzina 20minut na wolnym ogniu. Solić po ugotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 11:04 buanitka napisała: > 1 godzina 20minut na wolnym ogniu. Solić po ugotowaniu. ?????????????????? to co to za kukurydza????????????? z pola chyba?? ja kupuję taką ze sklepu lub na targu, wrzucam na parę do lekko osolonej wody. po 15-20 min jest gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 11:08 > ?????????????????? to co to za kukurydza????????????? z pola chyba?? nie.... z balkonu super! fajnie że taka expresowa jesteś ;P napisałam tak jak robię i zawsze pyszna i soczysta jest - czyli kukurydza. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 11:11 buanitka napisała: > > ?????????????????? to co to za kukurydza????????????? z pola > chyba?? > > nie.... z balkonu > > super! fajnie że taka expresowa jesteś ;P > napisałam tak jak robię i zawsze pyszna i soczysta jest - czyli > kukurydza. no moja tez słodka i soczysta. i bez złośliwosci piszę i pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 10.09.08, 08:09 to co to za kukurydza????????????? z pola chyba?? Może koleżanka jest po prostu miłośniczką pastewnej kukurydzy, rzeczywiście ją się dłużej gotuje, szczególnie jak jest już starsza. Mniammmm ) Nie lubię cukrowej, a za świńską bym się dała pokroić Odpowiedz Link Zgłoś
dee.angel Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 11:06 1 godz 20 min.?! To chyba na maczke kukurydziana 20 min. wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mearulezz Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 11:11 o to ja tez dzis zrobie kukurydze)))))) ja tez naidluzej gotuje 20 minut w wodzie z cukrem i sola a pozniej na talerzu dodaje masło i jest pyszne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 11:57 Kukurydzę cukrową gotuje się okolo siedmiu minut,nie dłużej,im dłużej gotujecie tym jest twardsza.Niedowiarkom proponuję spróbować.... Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 12:03 Tutaj sie zgodzic musze chyba. zdarzylo mi sie kiedys po 30 minutach wyjac taka twarda, ze ugryzc(sc?) nie mozna bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
gamma76 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 13:11 no i masz babo placek, nie tu było pytać. Teraz masz cały wachlarz: od 7 min. do półtorej godziny, ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 10.09.08, 08:19 Typowe dla ematek)) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 13:14 Kilka minut.Potem twardnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 13:17 zwykle gotuje koło 15 minut- solę i troszeczkę słodzę Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 14:50 To bardzo proste,wyjmij kukurydzę po 7 minutach,spróbuj.Ja też kiedyś katowalam kukurydzę po 15 minut,teraz już nie przekraczam 10 (jak zapomnę wyjąć wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 14:54 zgadzam się, 7-9min kukurydza jak jajko - im dłużej gotujesz tym jest twardsza Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 15:44 ja gotuje na zapach i kolor, jak waniac zaczyna i kolorek ma ladny to wyciagam, ale obstawiam, ze to jest raczej kilkanascie minut niz 7 i miekka jest zawsze moze rozne odmiany sa? Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 16:00 Hmmm a mowimy o cukrowej,czy o pastewnej? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 16:09 No właśnie to jest istotne. Pastewnej to się chyba w ogóle nie da "na miekko" ugotować. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 16:19 kea100 napisała: > Hmmm a mowimy o cukrowej,czy o pastewnej? dlatego tak sie zdziwiłam jak przeczytałam o półtorej godzinnym gotowaniu. ja gotuję cukrową tyekilkanascie minut. ostatnio syn uraczył mnie taką właśnie z pola i tez wrzuciłam. niestety służy tylko do ozdoby. dzieci zachwycają sie jej pięknym,złotym kolorem. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 16:14 mamand napisała: > zgadzam się, 7-9min > > kukurydza jak jajko - im dłużej gotujesz tym jest twardsza a ja sie nie zgadzam) nieprawda. wsadziłam kiedys kukurydzę do gara i zapomniałam o niej. przypaliłam garnek-niezniszczalny Zepter- a kukurydza była zjadliwa. ale ja gotuję na parze wiec moze to ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 09.09.08, 16:34 7-9 minut, pozniej twardnieje i nie jest juz slodka, Acha, i jeszcze trzeba ja gotowac najlepiej w tym samym dniu co jest zerwana, przechowawywana nawet w lodowce staje sie mniej slodka, glukoza zamienia sie w skrobie. Ja kupowalam cale lato na straganie przy farmie i byla taka miekka i soczysta, ze mozna bylo jesc bez gotowania. Po 24 godzinach w lodowce juz nie byla taka slodka, po ugotowaniu 7 minut byla dobra, po dluzszym twardniala. Nazarlam sie kukurydzy tego lata do rozpusty, zawsze kupowalam 12-15 kolb, gotowalam wszystkie, czego nie zjadalismy sciagalam nozem i labo robilam zupe-krem, albo byla jako przystawka z maslem do obiadu na drugi dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Ty się ich nie pytaj 10.09.08, 08:43 Ja też kiedyś zapytałam i dostałam takie odpowiedzi, że zgłupłam. Kukurydza dzieli świat kucharski na kilka obozów, każdy z tych obozów wyznaje swoją religię gotowania kukurydzy ;P Sprawdziłam na własnej skórze, gotuję ok. 15 minut i jest dobra ) Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia no dobra 10.09.08, 08:50 jak kupię kukurydzę na straganie to skąd mam wiedzieć czy jest pastewna czy cukrowa. Bo z tego co zrozumiałam różnie się je gotuje. Czy wszystkie po 15 minut. Ja nastawiam kukurydze i zawsze o niej zapominam. Przypominam sobie po godzinie i taka też mi smakuje Ale może nie wiem co tracę. Kupię dziś i pogotuję 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: no dobra 10.09.08, 08:53 na straganie to chyba tylko cukrowe sprzedają... pastewna to rośnie na polu w miejscowości mojej teściowej Ale ja nie wiem ile toto się gotuje żeby było dobre, to chyba jest niedobre i twarde zawsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 10.09.08, 08:57 Po pierwsze - kupić dobrą kukurydzę cukrową, nie pastewną. Po drugie - nie solić wody ani nie gotować zbyt długo bo stwardnieje. Wystarczy 10-15 min., wodę można lekko posłodzić. Solić po ugotowaniu, oczywiście najlepsza jest z masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
miminko Re: ile czasu gotuje sie kukurydze w kolbach? 10.09.08, 09:56 my z chlopakiem jedlismy przez cale lato gotowana kukurydze niemal codziennie. on ma taki patent: wrzuca kukurydze dopiero do gotujacej (nieosolonej) wody, na 4 minuty. potem faktycznie (ku mojemu zaskoczeniu) kukurydza zaczyna twardniec. generalnie jak sie kolor kukurydzy zmieni z jasnozoltego na ciemniejszy jest gotowa. potem maslo i sol i pyyyyycha Odpowiedz Link Zgłoś