betticzka 19.10.08, 12:08 I jeszcze nie raczkuje. Zacząć się martwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: 9 miesiąc życia 19.10.08, 13:11 moje zaczęły na przełomie 9 i 10. Były co prawda wcześniakami, ale na tym etapie życia rozwojowo już dogoniły rówieśników, więc chyba w normie im wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
cviety Re: 9 miesiąc życia 19.10.08, 14:23 Moja ma prawie 9 i też nie raczkuje. Nie martwię się, każde dziecko ma swój czas. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: 9 miesiąc życia 19.10.08, 14:27 Trudno powiedziec bez innych danych. Turla sie? Lezac na brzuszku wystawia pupe do gory? Pelza? To wszystko ma znaczenie. Moja zaczela raczkowac tuz po skonczeniu 9 miesiaca. Gdyby nie zaczela, poszlabym z nia do jakiegos speca odrehabilitacji- znaja cwiczenia, dzieki ktorym mozna dziecko zachecic i "nauczyc" raczkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: 9 miesiąc życia 19.10.08, 15:16 spokojnie. niektóre w ogóle nie raczkują. jak reszta jest ok to wrzuc na luz. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: 9 miesiąc życia 19.10.08, 20:33 Dziecko wogole nie musi raczkowac, niektore zaczynaja chodzic pomijajac te faze. DZiecko kolezanki zaczelo raczkowac jak mialo 13 miesiecy, chodzic - jak mialo 16. Odpowiedz Link Zgłoś
iwpal Re: 9 miesiąc życia 19.10.08, 20:46 >>atenette napisała: > Dziecko wogole nie musi raczkowac, niektore zaczynaja chodzic > pomijajac te faze. <<< Statystycznie - to prawda, aczkolwiek nie jest to normalne. Wg najnowszych badań nad neurorozwojem - nie wolno pomijać żadnej fazy rozwojowej - od leżenia na brzuszku, pełzania, samodzielnego siadania, czworakowania, wstawania i chodzenia. Dzieci zaczynają raczkowac miedzy 8 a 11 m-cem życia. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: 9 miesiąc życia 19.10.08, 23:04 iwpal napisała: Wg najnowszych badań nad neurorozwojem - nie wolno pomijać żadnej > fazy rozwojowej - od leżenia na brzuszku, pełzania, samodzielnego > siadania, czworakowania, wstawania i chodzenia. > Dzieci zaczynają raczkowac miedzy 8 a 11 m-cem życia. Ciekawe, jak neurolodzy chca zmusic dziecko do ksiazkowego rozwoju Ja nie raczkowalam, podobnie jak moje siostry. Niektore dzieci rozwijaja sie inaczej, nizby chcieli lekarze i nie zawsze jest to problem. Niektore dzieci najpierw chodza, dopiero potem raczkuja znam dzieci, ktore raczkowaly juz w 5-tym miesiacu , inna zaczynaly okolo roku i wszystkie miescily sie w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwpal Re: 9 miesiąc życia 20.10.08, 10:25 tijgertje napisała: Ciekawe, jak neurolodzy chca zmusic dziecko do ksiazkowego rozwoju > Ja nie raczkowalam, podobnie jak moje siostry. Niektore dzieci > rozwijaja sie inaczej, nizby chcieli lekarze i nie zawsze jest to > problem. Niektore dzieci najpierw chodza, dopiero potem raczkuja > znam dzieci, ktore raczkowaly juz w 5-tym miesiacu , inna zaczynaly > okolo roku i wszystkie miescily sie w normie. <<< Zdecydowana większośc dzieci rozwija sie "ksiązkowo" za nic mając sarkazm na temat norm i ksiązkowości. Odsetek, ktory omija pewne fazy rozwojowe, to osoby, ktore mogą miec z tego powodu większe lub mniejsze problemy, nie zdając sobie z tego sprawy (problemy z czytaniem, pisaniem, oceną odległości, sztywnieniem ręki podczas pisania itp. itd, o któryhc już niejednokrotnie pisałam). To, że nie raczkowałaś wskazuje na to, że jesteś w grupie osób, które nie raczkowały, a nie na to, że to norma Jak zmusić? No cóż.. każdy terapeuta ma swoje sposoby, a wszyscy moi pacjenci, którzy omijają etapy podłogowe - odrabiają je później (i niemowlęta i starsze dzieci, a nawet dorośli) z wielką korzyścią dla różnych funkcji, z którymi maja problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-live Re: 9 miesiąc życia 20.10.08, 12:07 Nie ma sie co martwic.Mój syn zaczął raczkować pod koniec 11 miesiaca kazde dziecko ma swoj inwidualny rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
venita Re: 9 miesiąc życia 20.10.08, 16:00 mój synek zaczał chodzić w wieku 11 miesięcy,2 tygodnie póżniej zaczał raczkować, Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.g.a Re: 9 miesiąc życia 20.10.08, 17:51 Mój synek zaczął raczkować dzień po skończeniu 11-stego miesiąca życia.Wszystko z nim w porządku Odpowiedz Link Zgłoś