netmarta 04.05.06, 13:54 wzielam w nocy 2 tabletki. ile musze odczekac, by mozna bylo znowu karmic dziecko????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maff1 Re: ile trzeba odczekac po polopirynie??????????? 04.05.06, 14:03 ze strony www.laktacja.pl/leki/alfabet.html#K KWAS ACETYLOSALICYLOWY (B01A / N02B) Kwas acetylosalicylowy (np. aspiryna) i inne pochodne kwasu salicylowego są wydzielane do pokarmu kobiecego w małym stężeniu. Obecność salicylanu sodu w mleku kobiecym stwierdzono po raz pierwszy w 1935 roku. W jednym z badań, w pokarmie kobiety przyjmującej aspirynę w dawce 4 g na dobę, jak również w surowicy karmionego pokarmem dziecka nie stwierdzono wykrywalnego stężenia salicylanów, ale czułość metody wynosiła tylko 50 mg/ml. Opisywane stężenie jest znacznie mniejsze niż wspomniany próg. Po pojedynczej lub kilku doustnych dawkach, maksymalne stężenie leku w pokarmie (pik) pojawia się po około 3 godzinach i wynosi od 1,1 do 10 mg/ml. Odpowiadający mu stosunek stężenia leku w pokarmie do stężenia w surowicy wynosi po 3 godzinach od 0,03 do 0,08. Ponieważ salicylany są znacznie wolniej eliminowane z pokarmu niż z surowicy, stosunek ten po 12 godzinach zwiększa się do 0,34. Istnieje także doniesienie, w którym obserwowano pojawienie się maksymalnego stężenia leku po 9 godzinach. Tylko w jednym doniesieniu salicylanom pochodzącym z pokarmu matki przypisano toksyczne działanie na dziecko. U 16-dniowego noworodka płci żeńskiej wystąpiło ciężkie zatrucie salicylanami, a stężenie tych substancji w surowicy oznaczone w trzecim dniu hospitalizacji wynosiło 24 mg/dl. Nie zmierzono stężenia salicylanów w pokarmie i surowicy matki. Jakkolwiek rodzice utrzymywali, że dziecko nie otrzymywało aspiryny ani jakichkolwiek innych pochodnych kwasu salicylowego, nieprawdopodobne jest, biorąc pod uwagę dane pochodzące ze wspomnianych wyżej doniesień, aby dziewczynka przyjęła z pokarmem tak duże ilości leku. Nie opisano ubocznego działania leku na czynność płytek krwi u dzieci karmionych piersią narażonych na aspirynę znajdującą się w pokarmie, ale jej stosowanie może stanowić potencjalne niebezpieczeństwo. Amerykańska Akademia Pediatryczna zaleca, aby zachować ostrożność przy podawaniu aspiryny kobietom w okresie laktacji, uwzględniając możliwość wystąpienia działań ubocznych leku u dziecka karmionego piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
netmarta dzieki, ale wciaz nie wiem, ile odczekac 04.05.06, 14:13 ta temp. to chyba zapalenie piersi, wiec dobrze by bylo karmic, tym bardziej, ze piersi pelne, a ja za bardzo nie umiem odciagnac pokarmu. no ale nie chce narazac dziecka, ile wiec powinnam odczekac po tych 2 tabletkach? Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: dzieki, ale wciaz nie wiem, ile odczekac 04.05.06, 14:17 zamiast polopiryny bierz paracetamol - działa podobnie i nie ma przeciwwskazań. Możesz brac w ilosciach zaznaczonych na opakowaqniu i w tym czasie karmić piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: dzieki, ale wciaz nie wiem, ile odczekac 04.05.06, 14:20 w uzupełnieniu - minęło juz 12 giodzin - możesz karmić dziecko. W kwestii zapalenia piersi - przykładaj schłodzoną w lodówce lekko rozgniecioną kapustę. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. O zapaleniu piersi poszukaj na forum w wyszukiwarce - słowa kluczowe: kapusta, ropień, zapalenie piersi ... Odpowiedz Link Zgłoś
netmarta dzieki!!!!!!!!!!!!!! 04.05.06, 14:27 czyli musze jeszcze czekac, ja jestem w innej strefie czasowej, u mnie dopiero po 8 rano :((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
netmarta odpowiedz z amerykanskiej poradni 04.05.06, 14:42 napisalam maila do amerykanskiej poradni, z takim samym pytaniem, ale napisalam, ze bralam aspiryne. odpowiedzieli, ze jednorazowo aspiryna nie szkodzi i ze dawanie dziecku piersi ma wiecej benefitow i zeby przystawic. co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: odpowiedz z amerykanskiej poradni 04.05.06, 14:49 popieram. Jednorazowo polopiryna - raczej nie zaszkodzisz. kontaktuj sie z konsultantami IBCLC: wykaz na europę jest tu: www.iblce-europe.org/Country/ ale pewnie jest też na inne kontynenty. Odpowiedz Link Zgłoś