Dodaj do ulubionych

karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie

26.02.07, 16:31
No wlasnie,przeczytalam,ze niektore kobiety karmia w pozycji lezacej
szczegolnie w nocy przysypiajac przy tym rownoczesnie,pomysl swietny dla
zmeczonej mamy ale jak to sie ma do rzeczywistosci,ja probowalam i cos mi
niewychodzilo,nie bylo wcale wygodnie a pozatym dziecko sie moze
zakrztusic,czy mam racje,prosze o opinie zainteresowane mamy i jesli mozliwe
Pania Monike,mnie osobiscie karmienie w pozycji lezacej wydaje mi sie troche
niebezpieczne
Obserwuj wątek
    • magdalenas10 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 16:48
      ja tak zaczełam karmic corke na leząco od ok 3 miesiaca.w nocy zawsze na
      leżaco.corka ma 9 mies a w nocy je 3/4 razy.w dzien przewaznie na siedzaco, ale
      jak usypiam ja do drzemki to na leząco.zawsze zasypia przy cycu na leżaco:)
    • babymammoth Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 16:54
      a ja karmie tylko na lezaco, bo mi moja mala (10 dni) na siedzaco jakos zle
      ssie..
      jutro przyjdzie polozna, to oceni
      natomiast na lezaco jest ok, i sie nie krztusi, ale dla mnie jest to meczace w
      ciagu dnia, wiec chetnie bym sie juz przestawila na 'na siedzaco'
      • pitu_finka Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 17:04
        Ja najpierw karmilam tylko na siedzaco, na lezoco jakos nam nie szlo. A teraz
        glownie na lezaco. To dla mnie dokonala okazja zeby sobie choc przez chwilke
        odpoczac.
    • olivka31 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 17:33
      Ja karmię od samego początku wyłącznie na leżąco, może powinnaś dziecko
      przekręcić lekko na boczek w swoją stronę-jak dziecko się zakrztusi, to nie ma
      obawy , bo pokarm w tej pozycji wypływa z buzi.pozdrawiam
      • kadewu1 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 17:42
        My od roku właściwie tylko na leżąco. Nie było zakrztuszenia ani zpalenia ucha.
        KmJ
    • kaeira Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 18:20
      Niebezpieczne?! Skąd!
      Dziecko na pewno się nie zakrztusi z powodu takiej pozycji! (Co innego z
      karmieniem butelką.)

Ja karmię tak prawie od początku, śpimy razem i w nocy praktycznie się nie
      budzę, mała się sama zasysa i już. Genialnie. Także w ciągu dnia, jak śpi na
      naszym łożku (w takim swoim "gniazdku"), jeżli się wybudza, kładę się obok niej,
      chwilę possie, i śpi dalej. Nie potrzebne żadne bujania, itp.
      Ostatnio karmię na leząco badzo często, bo mała w wieku ok. 4 miesiecy zaczełą
      się strasznie rozpraszać, oglądając świat wokól. A na leżąco, ma przed sobą
      tylko pierś (no i mnie), i się nie dekoncentruje.

Podobno to o lepsza pozycja dla kobiet o dużym niż o małym biuście. Być może na
      wygodę dla mnie wpływa to, że mam taki raczej mega biust :-) (Ale koleżanka, o
      podobnym rozmiarze, nigdy nie nauczyła się karmić na leżąco).

Wiem, że karmienie na leżąco poleca się szczególnie po cięciu, a także w
      początkowych tygodniach, kiedy matka jest jeszcze osłabiona i niewypoczęta. Jest
      także dobra kiedy bolą plecy czy ramiona, a to czesto zdarza się przy karmieniu
      i przy małym dziecku w ogóle.
    • monika_staszewska Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 19:05
      Jeśli ułoży się Pani wygodnie do karmienia, a dziecię będzie leżało obok Pani
      na boku lub na Pani na brzuszku spanie powinno się udać, a zakrztuszenie nie
      grozi. Wspólne spanie jest bezpieczne o ile tylko rodzic nie jest pod wpływem
      alkoholu czy leków nasennych.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • sylwana18 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 22:51
        dziekuje wszystkim za odpowiedz!najwazniejze,ze ta pozycja jest bezpieczna,bo
        ja jestem chyba troszke przewrazliwiona i siedze przy karmieniu wyprostowana
        jak struna i wynikiem tego jestem potwornie zmeczona,z samym karmieniem nie ma
        problemu bo maly ssie ladnie,ma apetyt,pokarm leci jak z butelki,a i piers,jest
        duza,no i wlasnie chyba tu jest problem,bo jakos tak w pozycji lezacej ta piers
        jest jakby zaduza,ale to tylko pewnie sprawa ustawienia,zaczniemy od dzisiaj
        probowac,bo ja jestem juz wykonczona a Filip lubi wisiec tak u cyca ok poltprej
        godziny,pozdrawiam serdecznie
    • viking-plus Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 26.02.07, 21:44
      na leżaco do 9 miecha karmiłam-było nam wygodnie,a przecież jak sie dziecko
      zakrztusi to bezpieczniej na boku niz na plecach
      • sylwana18 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 28.02.07, 14:46
        dzieki pierwsza noc karmienia na lezaco mamy za soba i faktycznie udalo
        sie ,dzieki waszym radom,ja nie jestem taka zmeczona a Filip nie zestresowny bo
        praktycznie ssal piers przez sen bardzo spokjojnie nie ksztuszac sie.Pozdrawiam
        serdecznie
    • fiamma75 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 27.02.07, 09:43
      Do 3 miesięcy tylko tak, a teraz w nocy - bardzo wygodna pozycja i bezpieczna.
    • fergie1975 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 28.02.07, 23:24
      karmię 8 miesięcy na leżąco w dzien i w nocy, bo mi tak jest i było
      najwygdniej, spimy razem jesli i ja zasne, nigdy nie bylo krztuszenia.
    • zaisa Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 01.03.07, 16:39
      Ostatnimi czasy głównie karmimy się na leżąco. Tylko u nas jest tak, że synek
      leży na poduszce do karmienia i je z górnej piersi. Z dolnej piersi bez poduszki
      szło nam gorzej - głównie cierpiały piersi, którym jakoś ta pozycja nie pasowała.
      • martyna2001 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 01.03.07, 22:33
        Karmię tylko na leżąco. Tak przyzwyczailiśmy się z synem do tej pozycji, że jak nie mam możliwości położyć się, to jest wtedy problem.
    • 5_monika Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 02.03.07, 08:31
      zawsze tak karmiłam w nocy, a trwało to 2 lata :)
      • olcia1412 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 02.03.07, 10:28
        Pozycja rzeczywiście wygodna, ja na początku nie wyobrażałam sobie takiego
        karmienia (tak byłam wszystkim zestresowana), ale teraz pozycja nam służy,
        także ze względu na bardzo szybko wyciekające mleko. A czy karmiąc na leżąco
        trzymacie dziecko na swoim ramieniu, czy leży bezpośrednio na łóżku? , moj 11
        tyg. synek leży na łóżku, czyli płasko i czasem mam wrażenie, że mu się trochę
        mleko do nosa wlewa i potem jakby katar miał. Trzymanie go na ramieniu nie
        wydaje mi się zbyt wygodne.
        Pozdrawiam
        • kaeira Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 02.03.07, 11:37
          olcia1412 napisała:
          > A czy karmiąc na leżąco
          > trzymacie dziecko na swoim ramieniu, czy leży bezpośrednio na łóżku? , moj 11
          > tyg. synek leży na łóżku, czyli płasko i czasem mam wrażenie, że mu się trochę
          > mleko do nosa wlewa i potem jakby katar miał. Trzymanie go na ramieniu nie
          > wydaje się mi osobiście zbyt wygodne. ak myślę, że to chyba dobre dla małego
          dziecka i malego biustu?

Moja Z. lezy zawsze płasko na lózku, na boku. Moje ramię w zależności od pozycji
          albo leży "nad" jej głową, albo np. trzyma książkę (moja głowa na poduszce);
          albo ja opieram się na ramieniu, np podpierając głowę ręką; są różne wariacje na
          temat.
          Myślę, że akurat tu istotny jest kształt i wielkośc piersi matki -może niektórym
          jest wygodniej technicznie oprzeć dziecko na ramieniu. Mi jednak wydaje się to
          niewygodne. (link do zdjęcia: www.lalecheleague.org/images/figure4.jpg )

Dla mnie istotny był zawsze wałeczek/poduszka itp kładziony za plecy małej, żeby
          podtrzymywac ją w pozycji na boku. (link do rysunku:
          www.grandriverhospital.on.ca/images/img-childbirth-support-4.jpg )Chociaż
          lubi tez czasami leżeć na plecach i przechylić tylko głowę w bok (ale to podobne
          nie najlepsza pozycja do połykania).

Nigdy nie zauważałam, aby cokolwiek "wlało się" do nosa.
          • luna333 Re: karmienie na lezaco-jakie jest wasze zdanie 02.03.07, 21:58
            ja karmiłam od początku na leżąco - o każdej porze czy dzień czy noc - było mi wygodniej tak karmić bo jakoś z siadaniem miałam problem ;)
            a tu też są pozycje www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=359&Itemid=113 zasadniczo karmiłam bez opierania główki na ramieniu raczej nad główką, najważniejsze to się nie napinać tylko ułożyć żeby wygodnie obojgu było :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka