emmamm 29.04.05, 17:06 W wyniakch badań z CZD wyszło, że moja córka ma dwukrotnie przekroczoną normę wapnia i fosforu. czy któraś z was miała podobne doświadczenie ze swoim maluszkiem? co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kilovolt Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 29.04.05, 19:55 U mojego synka też były chyba dwukrotnie przekroczone te wartości na kontroli przy okazji infekcji. Byliśmy akurat wtedy nie u naszej lekarki, ale od razu skierowała nas do CZD do poradni metabolicznej z jak najszybszą wizytą, zabroniła podawać ryżu w jakiejkolwiek postaci, wody żywiec, żółtka i czegoś tam jeszcze. Synek miał wtedy 6-mies, było to w grudniu a termin został wyznaczony na marzec. Uznałem więc, że wyniki te nie są aż takie niepokojące. Podczas kolejnej wizyty, tym razem u naszej lekarki, powiedziała nam, że nie ma czym się przejmować, uspokoiliśmy się więc, gdyż mieliśmy do niej większe zaufanie, a ta poprzednia lekarka dała się nam poznać już wcześniej, że wynajdowała różne przypadłości i wypisywała skierowania, a później podczas wizyt u specjalistów okazało się, że jest całkiem zdrowy. Dlatego też chodzimy cały czas już tylko do tej naszej, która nie niepokoi nas jakimiś przypadłościami, których w rzeczywistości nie było. Podczas wizyty w marcu w poradni hepatologicznej w CZD okazało się, że ma w zasadzie dobre wyniki, tylko trochę za dużo wapnia i fosforu. Lekarka kazała nam tylko ograniczyć mleko do dwóch razy dziennie, bo obecnie odstawił się sam od cyca (znudziło mu się)i jest na NAN lub Bebiko, oraz nie podawać kaszek ryżowych tylko kukurydziane. Zatem myślę, że nie ma czym się przejmować, tylko zastoswać dietę jaką zalecą ci w CZD. Większy problem jest jak mówi nasza lekarka, kiedy jest za mało wapnia i fosforu. A u ciebie po tych badaniach nie dano ci konkretnych wskazówek co do diety? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaczarusia Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 01.05.05, 16:10 Mieliśmy podobny problem, kiedy CZaruś miał 4 miesiące.Okazało się ,że zaburzenie gospodarki wapniowo-fosforanowej było spowodowane 3x przekroczonym poziomem wit. D3 w organizmie. Czaruś źle ją metabolizował.Natychmiast kazano nam odstawić witaminę i ograniczyć ilość podawanego mleka na rzecz kaszki kukurydzianej, jabłuszka i marchewki. Ja jako karmiąca piersia nie mogłam stosować żadnych preparatów z wapniem i witamin dla karmiących (ze wzgledu na zawartośc wit.D3).Po zastosowaniu sie do zaleceń, po kilku miesiącach wyniki były już w normie. Do wit.D3 juz nie wróciliśmy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 01.05.05, 17:17 Jak objawia się nadmiar wapnia i fosforu? Jakie są przesłanki do wykonania badań? Zdenerwowałam się, bo moje dziecko jada, hmmm... no ja go karmię głównie tym co te wysokie normy powoduje.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaczarusia Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 01.05.05, 22:52 Cześć, u Czarusia (nadmiar wit.D3) wyczułam miękkość kości czaszki z tyłu głowy, az do uginania sie włącznie.Podobne objawy daje krzywica-niedobór wit. D3 więc jeśli jakiś niedouczony lekarz ( jak w naszym przypadku) każe zwiekszyc dawke witaminy, to trzeba iśc do innego i poprosić o skier. na badania. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
emmamm wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 01.05.05, 20:14 wskazówki doatałam takie, że nie mogę podawać dwóch posiłków mlecznych pod rząd, raz mleko raz zupka. kaszka kukurydziana, ale ja doczytałam si,e w składzie fosforu i wapnia, więc dalej daję raz dziennie ryżową. ale mam pytanie. jak inczej dać kaszę jeśli nie na wodzie (mleczno ryżową) lub mleku (ryżową lub kukurydzianą)? przecież to też jest posiłek mleczny, zgadza się? do otrzymania wyników mam jeszcze 7 ! tygodni, co jest po prostu skandaliczne, ale cóż, taka służba zdrowia, albo taka konieczność. nie wiem. czylo ogólnie nie ma czym się narazie przejmować? Odpowiedz Link Zgłoś
stewald Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 04.05.05, 22:10 Dziwne, my po wizycie w CZD w poradni metabolicznej wyniki mieliśmy już następnego dnia. Nam też poleciła kaszkę kukurydzianą na wodzie, następnie mleczko, zupka jarzynowa i jeszcze raz mleczko, ale ponieważ taka kaszka na samej wodzie (czyli nie posiłek mleczny) nie smakuje najlepiej to zmieniliśmy trochę dietę i posiłek mleczny dajemy rano z kaszką kukurydzianą i wieczorem kleik 2R. Oczywiście żadnej witaminy D3, ale to już nam zaleciła pediatra odrazu na pierwszej wizycie bo po prostu ciemiączko szybko zarastało. Oczywiście wapnia jest o wiele więcej w kaszkach ryżowych niż kukurydzianych, zatem te ryżowe trzeba koniecznie ograniczyć na korzyść kukurydzianych. Odpowiedz Link Zgłoś