Dodaj do ulubionych

wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!!

29.04.05, 17:06
W wyniakch badań z CZD wyszło, że moja córka ma dwukrotnie przekroczoną normę
wapnia i fosforu. czy któraś z was miała podobne doświadczenie ze swoim
maluszkiem? co wtedy?
Obserwuj wątek
    • kilovolt Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 29.04.05, 19:55
      U mojego synka też były chyba dwukrotnie przekroczone te wartości na kontroli
      przy okazji infekcji. Byliśmy akurat wtedy nie u naszej lekarki, ale od razu
      skierowała nas do CZD do poradni metabolicznej z jak najszybszą wizytą,
      zabroniła podawać ryżu w jakiejkolwiek postaci, wody żywiec, żółtka i czegoś tam
      jeszcze. Synek miał wtedy 6-mies, było to w grudniu a termin został wyznaczony
      na marzec. Uznałem więc, że wyniki te nie są aż takie niepokojące. Podczas
      kolejnej wizyty, tym razem u naszej lekarki, powiedziała nam, że nie ma czym
      się przejmować, uspokoiliśmy się więc, gdyż mieliśmy do niej większe zaufanie, a
      ta poprzednia lekarka dała się nam poznać już wcześniej, że wynajdowała różne
      przypadłości i wypisywała skierowania, a później podczas wizyt u specjalistów
      okazało się, że jest całkiem zdrowy. Dlatego też chodzimy cały czas już tylko do
      tej naszej, która nie niepokoi nas jakimiś przypadłościami, których w
      rzeczywistości nie było.
      Podczas wizyty w marcu w poradni hepatologicznej w CZD okazało się, że ma w
      zasadzie dobre wyniki, tylko trochę za dużo wapnia i fosforu. Lekarka kazała nam
      tylko ograniczyć mleko do dwóch razy dziennie, bo obecnie odstawił się sam od
      cyca (znudziło mu się)i jest na NAN lub Bebiko, oraz nie podawać kaszek ryżowych
      tylko kukurydziane.
      Zatem myślę, że nie ma czym się przejmować, tylko zastoswać dietę jaką zalecą ci
      w CZD. Większy problem jest jak mówi nasza lekarka, kiedy jest za mało wapnia i
      fosforu. A u ciebie po tych badaniach nie dano ci konkretnych wskazówek co do diety?
    • mamaczarusia Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 01.05.05, 16:10
      Mieliśmy podobny problem, kiedy CZaruś miał 4 miesiące.Okazało się ,że
      zaburzenie gospodarki wapniowo-fosforanowej było spowodowane 3x przekroczonym
      poziomem wit. D3 w organizmie. Czaruś źle ją metabolizował.Natychmiast kazano
      nam odstawić witaminę i ograniczyć ilość podawanego mleka na rzecz kaszki
      kukurydzianej, jabłuszka i marchewki. Ja jako karmiąca piersia nie mogłam
      stosować żadnych preparatów z wapniem i witamin dla karmiących (ze wzgledu na
      zawartośc wit.D3).Po zastosowaniu sie do zaleceń, po kilku miesiącach wyniki
      były już w normie. Do wit.D3 juz nie wróciliśmy. Pozdr.
    • em_em71 Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 01.05.05, 17:17
      Jak objawia się nadmiar wapnia i fosforu? Jakie są przesłanki do wykonania
      badań? Zdenerwowałam się, bo moje dziecko jada, hmmm... no ja go karmię głównie
      tym co te wysokie normy powoduje....
      • mamaczarusia Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 01.05.05, 22:52
        Cześć,
        u Czarusia (nadmiar wit.D3) wyczułam miękkość kości czaszki z tyłu głowy, az do
        uginania sie włącznie.Podobne objawy daje krzywica-niedobór wit. D3 więc jeśli
        jakiś niedouczony lekarz ( jak w naszym przypadku) każe zwiekszyc dawke
        witaminy, to trzeba iśc do innego i poprosić o skier. na badania. Pozdr.
    • emmamm wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 01.05.05, 20:14
      wskazówki doatałam takie, że nie mogę podawać dwóch posiłków mlecznych pod
      rząd, raz mleko raz zupka. kaszka kukurydziana, ale ja doczytałam si,e w
      składzie fosforu i wapnia, więc dalej daję raz dziennie ryżową. ale mam
      pytanie. jak inczej dać kaszę jeśli nie na wodzie (mleczno ryżową) lub mleku
      (ryżową lub kukurydzianą)? przecież to też jest posiłek mleczny, zgadza się? do
      otrzymania wyników mam jeszcze 7 ! tygodni, co jest po prostu skandaliczne, ale
      cóż, taka służba zdrowia, albo taka konieczność. nie wiem.
      czylo ogólnie nie ma czym się narazie przejmować?
      • stewald Re: wapń i fosfor- DUŻO ZA DUŻO!!!!!!!!!!! 04.05.05, 22:10
        Dziwne, my po wizycie w CZD w poradni metabolicznej wyniki mieliśmy już
        następnego dnia. Nam też poleciła kaszkę kukurydzianą na wodzie, następnie
        mleczko, zupka jarzynowa i jeszcze raz mleczko, ale ponieważ taka kaszka na
        samej wodzie (czyli nie posiłek mleczny) nie smakuje najlepiej to zmieniliśmy
        trochę dietę i posiłek mleczny dajemy rano z kaszką kukurydzianą i wieczorem
        kleik 2R. Oczywiście żadnej witaminy D3, ale to już nam zaleciła pediatra odrazu
        na pierwszej wizycie bo po prostu ciemiączko szybko zarastało. Oczywiście wapnia
        jest o wiele więcej w kaszkach ryżowych niż kukurydzianych, zatem te ryżowe
        trzeba koniecznie ograniczyć na korzyść kukurydzianych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka