Dodaj do ulubionych

Nie chce piersi!!

31.01.06, 09:22
Witam WAs drogie mamy! Wiem, że już kilka razy pojawiał się ten problem na
forum, ale mój przypadek jest nieco inny. Mój 6 mies. Mateuszek nagle odrzucił
pierś nie chce pić rano ani wieczór w ciągu dnia nie za bardzo mam możliwość
karmienia ponieważ pracuję ale do tej pory w dzień było raz mleczko z butelki
soczki, zupki, deserki i ja wracałam do domu i jakoś dawaliśmy radę. Od kilku
dni nie chce ssać z piersi, w ogóle jedzenie jakoś mu nie idzie, o herbatkach
nie ma mowy. Wkładają mu smoczek od butelki do buźki muszę robić to bardzo
ostrożnie bo na wszystko reaguje płaczem? CZy miała tak któraś z WAs i czy
jest jeszcze szansa że będziemy się karmić piersią czy to już koniec
karmienia? Proszę Wqs o odpowiedzi i z góry za nie dziękuję
Obserwuj wątek
    • joanna9920 Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 09:39
      mój syn odstawił po 6 miesiącu mleko,to z butlki dawałam jak spał a przez dzień
      inne pokarmy.do karmienia nie wróciłam
      • maretina Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 09:46
        ja bym sie cieszyla, ze dziecko samo bezbolesnie sie odstawilo. pol roku
        karmienia piersia to naprawde wystarczajacy okres.
        • anna.lucyna Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 09:53
          maretina napisała:

> ja bym sie cieszyla, ze dziecko samo bezbolesnie sie odstawilo. pol roku
          > karmienia piersia to naprawde wystarczajacy okres.

Najpierw musiała byś te pół roku karmić...Twoja sucha odpowiedź swiadczy o
          tym,że nie masz pojęcia o więzi matki i dziecka karmionego piersią. Nie dla
          wszystkich kobiet naturalne karmienie jest pasmem udręki i wyrzeczeń.

• maretina Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 09:57
            >
            >
            > Najpierw musiała byś te pół roku karmić...Twoja sucha odpowiedź swiadczy o
            > tym,że nie masz pojęcia o więzi matki i dziecka karmionego piersią. Nie dla
            > wszystkich kobiet naturalne karmienie jest pasmem udręki i wyrzeczeń.
            >
            a ty musialabys byc mna, zeby wiedziec co mialam na mysli i czy to jest suche.
            odwal sie z laski swojej. mam swoje zdanie, Ty swoje tez mozesz miec, tylko nie
            prezentuj swojego na tle mojej osoby.
            z twojego postu wynika, ze matka powinna dziecko zmusic, w imie tej wiezi.
            przywiazac. niech ciagnie na sile tak? chora jestes.
            • anna.lucyna Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 10:02
              maretina napisała:

> >
              > >
              > > Najpierw musiała byś te pół roku karmić...Twoja sucha odpowiedź swiadczy
              > o
              > > tym,że nie masz pojęcia o więzi matki i dziecka karmionego piersią. Nie d
              > la
              > > wszystkich kobiet naturalne karmienie jest pasmem udręki i wyrzeczeń.
              > >
              > a ty musialabys byc mna, zeby wiedziec co mialam na mysli i czy to jest suche.
              > odwal sie z laski swojej. mam swoje zdanie, Ty swoje tez mozesz miec, tylko
              nie
              >
              > prezentuj swojego na tle mojej osoby.
              > z twojego postu wynika, ze matka powinna dziecko zmusic, w imie tej wiezi.
              > przywiazac. niech ciagnie na sile tak? chora jestes.
              >

Baaardzo niegrzeczna odpowiedź...ale czego się spodziewać.
              Moja odpowiedź czy dawać pierś na siłę - powyżej.
              Uprzejmie dziękuję za twoje pozwolenie na posiadanie przeze mnie własnego
              zdania.Od dzisiaj będę spać spokojnie z tą świadomością.
              • maretina Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 10:08
                to idz spac. najlepiej do niedzwiedzi , na cala zime.
                Twoja odpowiedz byla od mojej grzeczniejsza? nie zauwazylam. dostalas to na co
                sobie zaslyzlas. koncze te jalowa dyskusje, bo mamaie tego malca nie o to
                chodzilo. jesli mozesz, to nie odpowiadaj:)
                • anna.lucyna Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 10:25
                  Nie mogę się powstrzymać :)
                  Sformuowania "odwal się" oraz "chora jesteś" w moim otoczeniu nie należą do
                  elementów kulturalnej dyskusji. Może u ciebie jest inaczej - jeśli tak, to
                  wybaczam, vis maior, na różnice kulturowe nic nie poradzę.
                  Jeśli chodzi o osobę do spania, zdecydowanie wolę mojego mężczyznę. Spanie w
                  dobrym towarzystwie pozytywnie wpływa na cerę i samopoczucie (eliminuje syndrom
                  niedopchnięcia - FYI ).Polecam...

• saskiaplus1 Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 14:05
                  Z całą życzliwością - ja też zauważyłam, że ostatnio bardzo niemiła się
                  zrobiłaś... Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku. Pozdrawiam i życzę
                  zdrowego Kajtka.
            • maja45 Re: Maretina! 31.01.06, 14:07
              Ależ Ty jesteś agresywna i wulgarna!!!!
              Odwal się , głupia jesteś.
              Czy Ty masz jakieś problemy emocjonalne???
              Kliknelam na czerwony kosz , bo Twoja wypowiedz to przegięcie.
              M.
        • jakw Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 09:57
          maretina napisała:

> ja bym sie cieszyla, ze dziecko samo bezbolesnie sie odstawilo. pol roku
          > karmienia piersia to naprawde wystarczajacy okres.
          Aż tak bezboleśnie to to dziecko się chyba nie odstawia, bo sądząc z opisu to
          chyba coś jednak boli.
    • jakw Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 09:51
      A może mały ma zapalenie uszu? Bo z tego co piszesz to mały wogóle odrzuca
      ssanie? i z jedzeniem jakoś na bakier? Ząbkowanie chyba aż takich objawów by
      nie dawało.
    • anna.lucyna Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 09:57
      Może to dolegliwości związane z ząbkowaniem? Mateuszek jest rozdrażniony, brak
      apetytu, to by się zgadzało.
      Poobserwuj go kika dni. Może wróci do piersi. Jeśli nie będzie chciał - trudno.
      Nie będziesz mu przecież wciskać jej na siłę. Niech Ci nie będzie bardzo
      przykro - dzieci wiedzą co jest dla nich dobre. Nie mam absolutnie na myśli, że
      Twoja pierś nie jest dobra :)) po prostu Mateusz powoli wyrasta z etapu
      wyłącznie mlecznego ssaka.
      Pozdrawiam.
    • betty761 Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 10:35
      moja córa też się sama odstawiła, ale to działo się stopniowo. tzn. w ciągu
      kilku tygodni coraz mniej ssała, a któregoś ranka dziwnie się na mnie
      popatrzyła, kiedy dałam jej pierś.
      może Mateuszkowi coś dolega? raczej tak z dnia na dzień by nie zrezygnował. no i
      ten płacz, kiedy dostaje coś do buziaka? ząbki?
    • mamuska80 Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 11:33
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Nie jestem pewna czy to na pewno ucho, bo
      wynaciągałam, sprawzdałam wąchałam a on nawet nie zareagował, ma lekką chrypkę i
      bardzo możliwe że zaczyna się ząbkowanie, nie ma jeszcze ani jednej perełki, a
      dziąsełka są dziwne, mają wybrzuszenia z wszystkich stron, więc oby to było to.
      Poza tym z tą butelką jak już załapie co ma w buzi i co leci z butelki to nie
      problemów ze ssaniem, nie przerywa i ładnie ciągnie.
      Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
      • agnieszek2 Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 13:07
        Mialam bardzo podobny problem wlasnie w 6 miesiacu. Dzwonilam w tej sprawie do
        doradcy laktacyjnego, ktory odpowiedzil mi, że dzieci tak male raczej same nie
        odrzucaja piersi, musi im cos dolegac, albo sa zbyt zafascynowane otaczajacym
        je swiatem i ie maja czasu na ssanie. Dziecko samo odstawia sie od piersi
        podobno okolo 10 miesiaca. U nas sie to wlasnie sprawdzilo. Polecono mi nie
        dawac malej smoczka uspakajajacego i przystawiac do piersi nie tylko wtedy gdy
        mala jest glodna ale kiedy chce sie przytulic, chce isc spac, chce na raczki
        itd. Poskutkowalo, fakt bylo to dosc uciazliwe przez pierwsze 2 dni. Potem mala
        przyzwyczaila sie ze nie ma smoka za to jest jego substytut - cycus. Karmilam
        10 miesiecy, w 11 miesiacu czerpalam mleko z zapasow lodowkowych. Sprobuj jesli
        Ci zalezy na dalszym karmieniu i bardzo czesto proponuj dziecku piers, podczas
        zabawy, podczas zasypiania, kiedy chce jesc i kiedy sie chce poprzytulac, moze
        zalapie :) A jesli sie nie uda to i tak swietnie spisalas sie z karmieniem.
        Pozdrawiam.
        aga
        • elf1977 Re: Nie chce piersi!! 31.01.06, 17:02
          Chyba jednak ci doradcy czesto mijają się z prawda. Małe dzieci też mogą się
          odstawiś od piersi. Moja półroczna córka przestała najpierw ssac z jednej,
          później stopniowo nie coraz mniej jadła z drugiej...Zaczęłam jej podawać
          sztuczne mleko, w ten sposób bezboleśnie odstawiłam córeczkę od piersi. Bez
          zastojów, bez płaczu, wszyscy zadowoleni...Może mały ząbkuje, a może powolutku
          wyrasta z karmienia. Można sprawdzić gardziołko, jak wszystko w porządku, może
          pora odstawić małego.
          W przypadku mojej córki nie wchodziłoby podawanie piersi na uspokojenie, np.
          zamiast smoczka. Już od dawna ssała tylko wtedy, gdy była głodna, inaczej
          odrzucała pierś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka