Dodaj do ulubionych

oduczenie spania 2,5 latka z rodzicami

17.03.06, 11:18
Prosze o pomoc jak odyczyć2,5 letną dziewczynkę spania z nami. Kupiliśmy jej
łóżko i bardzo się cieszyła,ale chciała aby stało obok naszego. Więc go
postawiliśmy. zanaczam,że aniołek usypia razem ze mną (głaszcze mój pieprzyk
na szyi i zaraz śpi, przesypia całe noce), przez 2 noce spała w swoim
łóżeczku terez nie chce , woli z mamą. Co robić pomocy
Obserwuj wątek
    • iva2 Re: oduczenie spania 2,5 latka z rodzicami 17.03.06, 12:52
      konsekwencja, konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja w działaniu. jesli móiwsz
      że od dzisiaj śpisz w swoim łózeczku, to tak ma być. kosztuje to troche twojej
      pracy i mała musi to "przetrawić". wygląda to tak; kładziesz sie z małą w jej
      łózeczku, usypiasz, w nocy jesli mała sie obudzi i przejdzie do was, wstajesz z
      mała i prowadzisz do jej łózeczka i tak do skutku, uciążliwe, ale chyba jedyne
      rozwiązanie. warunek, ani razu nie możesz sie poddać. konsekwentnie dążyc do
      celu. my tak walczylismy z piciem z butli, trzy dni płaczu, histerii,
      obrażania, kopania i innych, ale kiedy Młody uzmysłowił sobie, że obojętnie co
      będzie robił nic się nie zmini odpucił walkę ze mną! 1:0 dla mnie smile
      a spimy ciągle razem, a ma juz prawie 4 lata. mi to nie preszkadza. czas daję
      mu do 5 lat, potem będziemy cos z tym robić smile
    • stypkaa Re: oduczenie spania 2,5 latka z rodzicami 17.03.06, 13:21
      Czyli wyglądało to tak, ze mała usnęła razem z Tobą na Waszym łóżku a tym ją
      potem przenosiłaś do jej łóżeczka? Czy jakoś inaczej się to odbywało, wtedy
      kiedy te 2 noce przespała w swoim łóżeczku?
    • bea.bea Re: oduczenie spania 2,5 latka z rodzicami 17.03.06, 13:47
      a mnie w pozbyciu sie dziecka z łózka...(2,5) pomógł Kubus Puchatek...smile)
      a konkretnie kubuś puchatek i Hefalumpy
      jest tam taka scena jak kangurzuca kładzie maleństwo spac gasi światło i
      wychodzi....wałkowalismy te scene wielokrotni,,,omawiając jakie dzielne jest
      maleństwo, jakie samodzielne...itd..

i pewnego dnia mój syn stwierdził...mamo ja bede spał jak maleństwo w swoim
      pokoju...oczywiście wędruje w nocy do nas...ale wtedy przytulam , usypiam i
      przenosze..smile)
    • mamaemilii Re: oduczenie spania 2,5 latka z rodzicami 17.03.06, 14:45
      Możesz jej powtarzać, że może być z siebie dumna, że już śpi sama. Możecie
      uznawać to za sukces. Ale też możecie przekazać dziecku, że to normalna kolej
      rzeczy i trzymać się tego konsekwentnie. Córka powinna zasypiać w swoim
      łóżeczku i wiedzieć, że to jej i tylko jej miejsce, zacisze.
      Musisz też wyraźnie jej pokazać, że nie ma dla niej miejsca w Twoim łóżku smile
      Będzie trochę płaczu, marudzenia, ale szybko się przyzwyczai. Moja do tej pory
      próbuje wymuszać spanie z nami, a czasami przed zaśnięciem jęczy, że jej
      przykro, że jest smutna... Normalnie serce mi się kraje, a 5 minut śpi aż do
      rana smile
      Dlatego nie lituj się za bardzo, chyba że córka naprawdę silnie (histerycznie
      wręcz) przeżywa to przejście do swojego łóżka.
      • mamaemilii Re: 5 minut później śpi aż do rana :) 17.03.06, 14:46
        Korekta była smile
    • panekd Re: oduczenie spania 2,5 latka z rodzicami 17.03.06, 22:17
      Tez mam 2,5 letnie dziecko i spimy razem. Tez mi chodzil po glowie plan
      odzwyczajenia go od spania razem. Ale doszlam do wniosku ze dobrze mi z tym i
      trzeba sie tym cieszyc poki jeszcze chce byc blisko mamy. Szesciolatek mojej
      kolezanki kaze jej na placu zabaw stac 20m dalej bo z mama obciach pokazywac
      sie przed kolegami, zwlaszcza starszymi.
    • monika.1977 Re: oduczenie spania 2,5 latka z rodzicami 23.03.06, 10:59
      Mój Mały (prawie 3 lata) śpi z tatą. Zasypia przy bajce ok. 20, mąż ogląda tv
      do późna (ja chodzę wcześnie spać), ja śpię w sypialni z psem, a łóżeczko
      małego stoi puste. Oczywiście dość często ja też śpię z małym (uwielbiam to) a
      mąż ląduje u psa. Akurat dla nas póki co nie stanowi to problemu. Mały
      przesypia całą noc, śpi po 11-12 godzin. Budzi się zadowolony i od razu się
      tuli (jest strasznym pieszczochem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka