Dodaj do ulubionych

11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !?

28.05.05, 17:57
mam problem i nie bardzo wiem co zrobić z tym fantem - moja 11 miesięczna
córeczka zawsze chętnie ssała mleczko z piersi a oprócz tego jadła wieczorem
kaszki, w dzień obiadki... do czasu - od około miesiąca stopniowo zaczęła
wykluczać wszystkie inne potrawy i przerzuciła się wyłącznie "na cycusia". i w
związku z tym mam pytanie, co robić ? jest teraz w fazie intensywnego rozwoju,
rośnie, duża się rusza i boję się czy nie zabraknie jej witamin niezbęnych do
prawidłowego funkcjonowania? jak próbuję ją "przetrzymać" bez piersi to ona
jest w stanie nie jeść wogóle po czym "rzuca" się na mleczko jakbym ją
głodziła.może któraś z Was miała ten sam problem ?(acha, a w dodatku jestem
wegetarianką i moze w mleku nie ma tego wszystkiego czego ona potrzebuje np
wystarczającej ilości żelaza...)
Obserwuj wątek
    • katklos Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 29.05.05, 16:22
      Hm, sytuacja rzeczywiscie niepokojąca, tym bardziej, ze jak
      piszesz "przegłodzenie" nie skutkuje, a niewątpliwie Mała powinna już jeść
      obiadki, owoce itp. Myślę, ze powinnas poradzić się lakarza, bo chyba żadna z
      obecnych tu Mam nie miała takiej syuacji u siebie, a pzrecież trzeba coś z tym
      fantem zrobić....smile
      • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 29.05.05, 22:15
        byłam u lekarki, powiedziała mi że to przejściowe i że jest to związane z
        ząbkowaniem... ale jakoś mi się nie wydaje że to tylko wina ząbkowania sad(((
    • katklos Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 30.05.05, 15:13
      Kurcze, chciałabym doradzić Ci coś konstruktywnego, ale ... pomysłów u mnie
      braksmile) Minęło już parę dni - jest bez zmian? Nadal tylko mleko? pozdrawiam,
      Kasia gg 3006429
    • grazia26 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 30.05.05, 15:30
      Drogie mamcie.Ja mam bardzo podobny problem z moim niejadkiem.ma juz prawie rok
      i poza cyckiem swiata nie widzi a wczesniej jadl tez kaszki,zupki i owoce.A od
      okolo 2 miesiecy cos mu sie poprzestawialo i nie chce mi jesc.przed chwilka
      byla kolejna nie udana proba nakarmienie pysznym mieskiem(bo zupki wogole
      odpadaja)i skonczylo sie na tym,ze podnosil mi bluzke bo wolal sobie
      pocycac.Wczoraj byla u nas lekarka i powiedziala,ze tak to czasami jest z
      dziecmi co cycaja.pozdrawiam
      • grazia26 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 30.05.05, 16:47
        Ale mnie i tak to juz martwi i koncza mi sie pomysly na wymyslanie nowych dan.
        • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 31.05.05, 07:15
          hihihi ,Zuzia nawet zaczęła robić kupki jak noworodek...
          • grazia26 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 31.05.05, 09:06
            No to moj Hubciu jeszcze takich nie robi,ale jak dalej bedzie na djecie to
            pewnie tez bedzie takie robilsmile
            • grazia26 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 01.06.05, 19:46
              Jak tam mamusiu jest jakas poprawa?A to jest mój niejadek
              • grazia26 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 01.06.05, 19:49
          • susy11 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 02.06.05, 12:42
            witaj,
            moja Zuzia - 11mies. dzisiajsmile tez odrzuciła inne pokarmy -poza cycem oczywiscie..
            juz nie mam siły na gotowanie i wciskanie w nia zupek itd. to juz mnie powoli
            wykancza..
            tez robi kupki jak noworodek - pachnace..
            nie wiem juz co robic - przegłodzenie tez nic nie daje - tylko pózniej wyje przy
            mnie i domaga sie piersi..
            mysle o odstawieniu - takim radykalnym - ponoc to skutkuje czasami i dzieci
            zaczynaja normalnie wszystko jesc..
            najlepiej miec kogos do pomocy - kto zajmie sie maluchem i nie bedzie w stanie
            dac mu cycasmile
            ale z drugiej strony to moze byc traumatycne przezycie dla dziecka..
            a ja nie chce karmic długo - myslałam, ze do roku albo troszke dłuzej - a na to
            sie niestety nie zanosi..
            pozdrawiam
            • natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 02.06.05, 18:40
              No to trochę mi lepiej na duszy .Bo już dostawałam w głowę myśląc że to tylko
              mój problem.
              Moja 11 miesięczna Natalka chce tylko pierś.Zaczęła jeść deserki i obiadki w
              bardzo małych ilościach dopiero jak miała 9 miesięcy przez trzy tygodnie
              później zrobiła sobie przerwę i nidawno prze 10 dni jadła obiady kaszki o
              deserki a od tygodnia znowu nic(tylko teraz była i jest trochę chora -chyba
              trzydniówka)Apetyt ma tylko na pierś.Lekarka jakoś nie jest pomocna.
              Jednego dnia zostawiłam ją rano z mężem i wypiła 100 ml kaszki ale następnego
              dnia ten numer już nie przeszedł czekała 3 godziny!! aż wrócę.I nawet nie
              marudziła poprotu poszła spać i później się bawili.

Już nie wiem co robić.Ale nie przejmowałabym się tym tak bardzo gdyby nie niska
              waga. 2 tygodnie temu czyli miała 10,5 miesiąca ważyła 7600 g i miała 70
              cm.Jest poniżej 3 centyla więc trochę się martwię i rady aby przeczekać jakoś
              nie są dla mnie bo boję się że schudnie.
              Jak jest u was z wagą.Robiłyscie jakies badania?
              Bo u nas jest juz niedobór żelaza.
              Pozdrawiamy
              • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 03.06.05, 11:48
                cześć dziewczyny!!!
                uwaga - zaszły pewne drobne zmiany!!!!
                Zuzia zjada rano danonki dwa (oprócz rannego cycusia) a po południu ze dwie
                łyżeczki obiadku (niechętnie ale jakoś się udaje), wieczorem troszkę kaszki - a
                wszystko poprzeplatane jedzonkiem z cycucha oczywiście. także zmiany są (szkoda
                tylko że z nocami nic się nie zmienia, budzi się parę razy mała przyssawkasmile)))

a już też chodziło mi po głowie radykalnme odstawienie... ale jakoś na razie
                nie mogę...
                pozdrawiam Was moje drogie
                hogatta
                • natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 03.06.05, 17:08
                  No to gratuluję. Napisz ile waży twoje maleństwo i jak przybiera na wadze tzn.
                  czy regularnie . Ja byłam dzisiaj zważyć i nic.Waga od miesiąca stoi w miejscu
                  a nawet trochę mniej 7500 g. Zjada trochę deserków owocowych i bardzo chętnie
                  bierze jedzenie do rączki i do nużi ale wkłada i wyciąga i tak w kółko.A
                  konkretnej porcji łyżeczką czy z butelki nie chce zjeść.Teraz postanowiłam
                  zmienić taktykę i poprosu nie będę wciskać.Będę jej dawać tylko wtedy kiedy
                  sama otworzy buzię do łyżeczki.Zobaczymy czy to coś pomoże.Może ją za bardzo
                  przymuszałam.

Napisz jak z tą wagą??
                  • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 03.06.05, 18:29
                    z wagą jest nienajgorzej - 23.V skończyła 10 miesięcy i waży 9600 (także chyba
                    ta sprawa jest w porządeczku), ale dziś na przykład nie zjadła nic oprócz
                    cycucha sad
                    nie przymuszaj na siłę bo to jeszcze zaszkodzi, dzidzia nabierze wstrętu do
                    jedzenia, też stwierdziłam że najlepiej dawać jej do rączki i niech sama
                    próbuje (teraz uwielbia to robić), wykładam czasem jej obiadek do miseczki i
                    pozwalam jej samej "jeść" , radocha jest i zawsze trochę więcej zje niż
                    tak "klasycznie" (gorzej później wyglądają jej ubranka i wszystko naokoło), ale
                    to przecież nic takiego.
                    całuski ślemy z żuzią-przylepką mamusi
                    • natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 03.06.05, 20:02
                      Widzę że nie masz się czym przejmować. Dzieciaka masz super wyrośniętego.Ja z
                      moją chudzinką jednak wybiorę się do specjalisty.Dziś na kolację udało mi się
                      podać 50 ml kaszki.Dla nas to sukces.Zjadła w zabbawie .Karmiliśmi misia i
                      jakoś chętnie chciała wziąć butlę i jadła sama.Może pomalutku dojdziemy do
                      większych ilości.Taką mam nadzieję.Daję jej żelazo i kwas foliowy (wg zaleceń
                      lekarza) bo podobno dzieci z anemią też nie mają apetyutu.Może to pomoże.
                      Jej braciszek (syn materaz 5 lat) przez pierwzze 2 lata życia też nie chciał
                      jeść a teraz 4 kromki vhleba na śniadanie to norma.Na obiad 2 kotlety schabowe
                      i 3,4 ziemniaki warzywa owocw wszystko jada,wic może ona też taka będzie.Szkoda
                      bo ile ja się muszę nadenerwować i ciągle martwić jej tuszą.Mama tak lubi jeść,
                      a córcia anorektyczka.Może to i dobrze? Nie będzie miała problemów z
                      odchudzaniem.Tylko te siatki centylowe.....
                      No zobaczymy.
                      Napiszcie jakie macie metody karmienia bąbli niejadków.Może coś wypróbuję.Teraz
                      trzymam się myśli: NIE NA SIŁĘ.
    • lis_ka Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 03.06.05, 20:05
      hej,
      moja córka ma 13 m-cy i mam dokładnie ten sam problem co Ty...
      Też jestem wegetarianka.
      zauważyłam, że moja córka ma po prostu takie dni z tym niejedzeniem, po czym
      nadrabia i je wszystko.
      Zapraszam Cię na moje forum Naturalnie zdrowe Dziecko. Może Ci się spodoba
      (patrz sygnaturkasmile
      • grazia26 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 04.06.05, 17:41
        Dziewczyny mojemu Hubercikowi ostatnio zasmakowalo miesko obrane np.z nozki lub
        skrzydelka i paroweczki z morlinek.Moze i waszym malym szkrabom cos takiego
        zasmakuje.Pozdrawiam
      • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 06.06.05, 11:23
        cześć czołem!
        zrobiłam Zuzi kokosowe warzywka, są bardzo pyuszne... ale niestety tylko dla
        mnie sad Zuzik wykręcała się na wszytskie strony żeby tylko nie jeść...
        za to zrobiłam jej trochę "kalafiorowego szaleństwa " i odziwo trochę zjadła
        nawet ze smakiem, a oto moje drogie przepis:
        - ugotowane żółtko, kalafioro, kartoflik, szczypta wegety żeby całkiem jałowe w
        smaku nie było,woda przegotowana i wszytko zasypane dla uzyskania przyjemnej
        konsystencji kaszką kukurydzianą - bamba żelazowa i smaczne nawet
        dosyć,hihi smile))
        piszcie ach piszcie co dla niejadków mamuś mających kłopot wielki !!!!!!!!!!!
        • anmala Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 06.06.05, 13:24
          Te problemy najczęściej mijaja po odstawieniu od piersi. Swoja starsza pocieche
          karmiłam do 2 lat i do tego czasu....................to dopiero była epopeja.
          Rozumiem wasze rozterki ale w wiekszosci wyapdków to przjsciowe. Zauważyłam ze
          Ola bardzo chetnie jadla rzeczy które nie miały płynnej konsystencji czy mocno
          papkowatej,np kasza gryczana, jaglana ryż ziemniaki w kawałkach itp, a o
          rzeczach na mleku do tej pory moge zapmniec chociaz ma juz 4 lata. Ach życie i
          co ja mam za życie.... jak powiedział Kłapouchy.
          • natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 07.06.05, 22:01
            Cześć dziewczyny!
            Chwilowo przzestałam się przejmować.Nie zmuszam dzieciątka do jedzenia i po 3
            dniach zaczęła sama pokazywać że chce coś spróbować(zupki kaszkę) Zupki zjada
            na razie 5 łyżeczek ,kaszki 40 ml deserki mały słoiczek. Więc coś się
            ruszyło.Waga na razie stoi i jest poniżej 3 centyla,ale byłam u
            gastroenterologa (podobna Pani znana w swej dziedzinie :p.Ignyś z Poznania) i
            ona twierdzi że wagą nie mam się przejmować bo każde dziecko trzeba traktować
            indywidualnie i nie trzeba trzymać się siatek centylowych jeśli wywiad i
            objawy u dziecka są O.K.(starszy syn i mąż też chudzielce).
            Więc może faktycznie za bardzo ją zmuszałam do jedzenia i teraz sama zacznie
            prosić o jedzonko.
            Pozdrawiamy.
            • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 08.06.05, 20:55
              pewnie że nie można kurczowo się trzymać dokładnych danych co do wagi i ogólnie
              rozwoju dzieciaczków - każde przecież jest inne smile)))

Zuzik zjadła dziś pół słoiczka spaghetti z kurczaczkiem !!!
              postępy poestępy smile))
              • natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 10.06.05, 20:39
                No i jak tam u was?
                Moja zaczęła jeść kaszki od 3 dni na śniadanie ,Ale zaczęło się od małego
                przetrzymania. Wiem, pisałam że nie będę zmuszać ale jak znowu zrobiła sobie
                dzień bez jedzonka (nawet deserku) to się podłamałam i postanowiłam nie dawać
                rano piersi. Było płacz i krzyk ale o 11 dziecko skapitulowało i wypiła 60 ml
                kaszki ale z kubeczka (bez dziubka, tylko tak jak dorosły) Nagrodziłam to
                oczywiście cyckiem i ssała go 40 minut! Ale warto było bo wczoraj sama chciala
                wypić kaszkę a dziś to było już 130 ml.Obiadki to nadal 5 łyżeczek. I raczej
                niechętnie ,ale jestem dobrej myśli.

Jeszcze jedno mi się przypomniało i znowu wprowadziłam .Stałe pory
                posiłków .Rytuały dla dziecka są jednak bardzo ważne.Może to też u nas pomaga.

A jak u was, napiszcie jak ważą wasze 11 miesięczniaki. My jeszcze 3 tygodnie i
                będziemy roczniakiem.
                Może zaczniemy nowy wątek.
                • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 11.06.05, 15:00
                  cześć!
                  niestety z moją Zuzią sytuacja się pogorszyła, pomimo przetrzymywania małej "bez
                  cycusia",stosowania codziennego rytuału dnia, Zuzia nic nie chce jeść sad
                  poza mleczkiem lubi jedynie bananka, truskawki,serki "bakusie" i chrupki
                  kukurydziane... nawet nie chce jeść obiadków, które uchodzą wśród dzieciaczków
                  za ulubione...
                  już mi ręce opadają
                  jeśli chodzi o wagę to wcale chyba nie jest żle - 23.VI kończy 11 miesięcy i
                  waży 9800, kluseczka z niej jest smile, wysłałabym jej zdjęcie ale nie wiem jak...
                  pozdrowionka
                  hogatta33
                  • natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 11.06.05, 19:55
                    Witam.
                    Widzę że we dwie tak sobie tutaj rozmaiwiamy.
                    Dziś doszłam do wniosku że moja córcia opuściła etap papek .Zupki tego typu jej
                    nie wchodziły i nie wchodzą.Zaczęłam więc próbować z mniej przemielonymi, no i
                    daję jej tzw. drugie dania czyli ziemiaczkibrokułki i inne warzywka w
                    całości .Tylko mięsko daję jej przemielone. No i dzi dziewucha mnie zaskoczyła
                    bo zjadła w sumie jednego niewielkiego ziemniaka i kawałek brokuła. A na
                    kolację jkoś udało się jej "przemielić" dwoma zębami pół kawałka chleba. A,
                    zapomniałam jeszcze o 14 płatkach kukurydzianych typu corn flakes na śniadanie.
                    Do tego popija kaszką soczki .Deserki ze słoiczka lubi.
                    Może spróbuj dawać jej "dorosłe" obiadki. Może takie mało przyprawione jej nie
                    podchodzą.Nie wiem czy dajesz słoiczki? Mój syn słoiczki jadał a widzę że
                    córcia ich nie lubi.
                    No ale tak poza tym to się nie przejmuj bo waga jest super.
                    Ja takpanikowałam bo my jesteśmy poniżej trzeciego centyla.Za 2 tygodnie idę
                    znowu ją zważyć.
                    Pozdrawiamy.
                    • nelka1313 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 11.06.05, 22:44
                      Witajcie!
                      Widzę,że wątek sie rozrasta.Mam w domu małego niejadka-Marta- 13 miesięcy i 8,5
                      kg na liczniku.Oczywiście maniak cycola na całego.Od jakiegoś miesiaca mała
                      powolutku zaczęła się przekonywać do jedzenia.Poprzedził to okres odrzucenia
                      wszystkiego co nie jest mlekiem mamy.Hogatto mogę ci doradzic tylko jedno-
                      całkowity spokój! Jeśli twoje maleństwo w wieku 11 miesięcy ma juz prawie 10kg
                      to naprawdę idealny wynik!!!! Niektóre dzieci muszą trochę dorosnąc do jedzenia!
                      Naprawdę nie ma się co stresować! Ja na twoim miejscu odpuściłabym zupełnie-nie
                      chce nic tylko mleko to jej nic innego nie dawaj! Powolutku zacznij ja zachęcać
                      do jedzenia.Niech to będzie taka przygoda z poznawaniem nowych rzeczy! Na pewno
                      ziemnaczek cz wędlinka, jabłuszko do rączki czy winogrono berdziej ja
                      zainteresuja niż niemowlece papki.Mówię to z własnego doświadczenia- jako mama
                      rasowego niejadka.Widzę,że to się sprawdza i przede wszystkim nie oczekuj,że
                      dziecko zacznie nagle wszystko jeści ale powolutku....

ps.Zdjęcia mozna zamieszczać na forum edziecko-zobaczcie!

pozdrawiamy

Martulinek nad morzem
                      • agga1976 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 12.06.05, 16:51
                        uffff..., dziewczyny, kamien spadl mi z serca smile
                        mam taki sam cyrk ze swoja Lilenka, przy czym moje dziecie ma 8,5 miesiaca
                        poczatki rozszerzania diety (pod koniec 5 m-ca) byly super, teraz, gdzies od
                        miesiaca jest porazka- je ewentualnie deserki, przyz czym maksymalnie 50-60ml,
                        zuoki, a juz szczegolnie te z miesem sa bleee...., na szczesci je kaszki, Lila
                        nie ma jeszcze zabkow, wiec odpadaja rzeczy do gryzienia; Lila uwielbia moje
                        mleczko, niby to mile, ale boje sie czy kiedy kolwiek polubi inne
                        jedzenie ... sad
                        no ale widze, ze inne dzieci tez tak miewaja, wiec lacze sie z Wami, drogie e-
                        mamy w bolu wink
                        bede na pewno sledzila ten watek

pozdrawiam
                        Agga
                        • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 12.06.05, 18:13
                          hihihi!!!!!
                          dzisiaj Zuzia była z dziadkami cały dzień na grillu i obgryzła całą kiczałkę z
                          kurczaczka, kawałek ogóra kiszonego, kawałek chlebka, rzodkiewkę i 4
                          truskaweczki (sprawdzone,że nie ma na nie uczulenia)!!!!! a jednak potrafi bez
                          maminego cycusia coś zjeść - dziewczyny, ale jestam zadowolona !!!!
                          całusy
                          • natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 12.06.05, 21:01
                            No to gratulacje. U nas też dziś nowość .Nasza córa zjadła dziś 4 niewielkie
                            kawałki schabowego!! Bez panierki samo mięsko .Szczerze mówiąc myślałam e sobie
                            nie poradzi.Ale jak widać 2 zęby dziąsełka i język(pracowała nim niesamowicie)
                            wystarczą do "pogryzienia". Ogórki małosolne to u nas już hit od jakiegoś czasu
                            ale do tej pory tylko się nim bawiła a dziś trochę udało jej się zjeść. No i
                            oczywiście ziemniaczek i na deser truskaweczki.
                            Mój mąż już od dawna mówił że Natalka czeka na coś konkretnego("daj jej
                            kiełbasę i schabowego"-to jego słowa .) Niby żart a jednak się sprawdziło.
                            No i polubiła soczki .Najlepiej prosto ze szklanki.
                            A woda niegazowana to dopiero jest radocha.Wypije zawsze i wszędzie.Mam kolejne
                            wodne dziecko .Starszy syn pije tylko wodę. Do każdego posiłku.

Piszcie co u was.Pozdrawiamy.
    • chain_lighting Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 22.06.05, 13:57
      czesc dziewczyny.

mam 8-miesieczny skarb w domu, ktory tez ma "humory" dietetyczne. na poczatku
      rozszerzanie diety szlo rewelacyjnie, a potem zaczely sie schody. przejmowalam
      sie tym bardzo, ale doszlam do wniosku, ze nie jest to dobre ani dla mnie ani
      dla malutkiej. przeciez dorosly tez ma rozny apetyt, raz ma ochote na zupe, raz
      na schabowego. no i odpuscilam malenstwu wciskanie jedzonka - jak nie chce to
      nie je i tyle. ewentualnie czasem dobrze jej robi zamiana miksowanych zupek na
      taki - nazywam to "dorosly obiadek" - czyli miesko, ziemniaki i warzywka
      oddzielnie. no i skutkuje. mala wazy 9kg mierzy ok. 77 cm. piers ssie 3-4x
      dziennie, w nocy tez ok 2x. zauwazylam tez ze dzien lub dwa przed wyjsciem zabka
      tez odstawia cale jedzonko i wraca do cyckofilstwa sprzed kilku miesiecy. tak to
      juz jest. badzcie dobrej mysli. pozdrawiamy cieplutko
      • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 22.06.05, 17:53
        ja już dałam spokój mojej Zuzi, jak nie chce to trudno - jak ją odstawię od
        cycusia to na pewno zacznie normalnie jeść, a teraz przestałam jej wciskać na
        siłę jedzonka.nie skutkowało ani "gerberowe", ani gotowane przeze mnie - teraz
        oprócz cycusia zje tylko czasem trochę serka "Bakusia", kaszki wieczorem.ale
        rozwija się prawidłowo, jest pełna energii (broi strasznie !!! smile
        pozdrowionka ślemy i piszcie piszcie piszcie - może macie jakieś sposoby na
        przejście dzidziusia z cycusia na normalne jedzonko???

• natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 25.06.05, 20:03
          Jak tam u was? U nas znowu zastój ale przestałam się tym przejmować.No prawie.
          Teraz moja córa ma kasel i katar i jest gorąco więc apetytu nie mam .Kaszki
          zjada 40 ml popija soczki a obiady odstawiała.Ale jestem dobrej myśli.Byłam ją
          zważyć i przez 3 tygodnie kiedy jadła obiadki i deserki przytyła 400 gram więc
          jak na nią to bardzo dużo. Może na roczek dojdziemy do 8 kg. Poza tym to
          wyjeżdżamy na wakacje na całe 2 miesiące(jednak dobrze jest pracować za niską
          pensję w szkolnictwie-DŁUGIE WAKACJE) więc powodzenia w karmieniu i przyjemnych
          urlopów.
          • wojtela do Natania2 11.07.05, 10:44
            hej, mam taki sam problem z moją 9 mc małą i również jestem z Poznania, czy
            mogłybyśmy się skontaktować, może mogłabyś polecić mi jakiegoś dobrego
            specjalistę. Napiszę do Ciebie na priv. Pozdrwiam. Ela
    • sheryll Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 26.06.05, 13:59
      To i ja koniecznie się dopiszę. Moja córcia za 2 tygodnie kończy rok. Waży
      nieco ponad 8 kg. Wprawdzie jest "obciążona" operacją serca pół roku temu, ale
      jej przeboje z jedzeniem równie mnie przejmują jak mamy zdrowych dzieci. Ja już
      dostaję jakiejś obsesji na temat tego jej jedzenia. Próbujemy z mężem różnych
      zabiegów. Generalnie siedzi w krzesełku do karmienia, obok nas na ławie całe
      oprzyrządowanie, czyli moje kosmetyczka, papierki, pudełka. Pokazuję jej po
      jednej rzeczy i jak ją to interesuje to szeroko otwiera buźkę. Oczywiście musi
      mieć ochotę na jedzenie, bo jak nie, to nic jej nie pomoże. Wiem, wiem... nie
      powinno się zabawiać dzieci przy karmieniu, ale wtedy nie jadłaby nic poza
      cycusiem. A tak, to wieczorem zawsze zje kaszkę (nie wiem ile ml, robię w
      miseczce, na gęsto). A w dzień czasem deserek, czasem ok pół słoiczka zupki,
      choć ostatnio te poszły w odstawkę. No i chrupki sobie gryzie. Zauważyłam też,
      że jak jemy to staje przy nas i chce spróbować naszego jedzenia. No to dostaje
      po kawałeczku chlebka, mięska. Są to jednak ilości śladowe, bo właściwie do tej
      pory mimo 5 zębów mała nie potrafiła gryźć. Dławiła się, krztusiła i kończyło
      się to wymiotami. Czasem nawet papka powoduje u niej odruch wymiotny. Przez
      jakiś czas wymiotowała prawie przy każdym obiadku. No ale jak widze nie jestem
      sama w tej mojej "obsesji". I jak tak sobie poczytam, to od razu mi lżej, że to
      nie tylko moje dziecko upodobało sobie cycusia ponad wszystko. A jak często ssą
      Wasze pociechy w ciągu dnia? Weronika tak co 2-3 godziny, ale jak czasem muszę
      gdzieś wyjść to "przegryzie" coś i wytrzyma 4 godz. W nocy budzi sie 2-3 razy.
      • natania2 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 26.06.05, 18:59
        Dzięki ci sheryll za twój post!!
        Twoja córcia to wypisz wymaluj nasza Natalka.Nasza kończy rok 6 lipca .Waży
        7700 i je dokładnie tak samo jak twoja. Czyli nie jestem sama. Czyli to może
        być dowód na to że niektóre dzieci takie poprostu są i nie przejmujmy się.
        Pierś pije tyle co twoja. W nocy 2 -3 razy a w dzień 4- razy.
        Powodzenia w karmieniu .Ja myślę że trzeba dać im czas. Ale oczywiście
        kontrolować zdrowie, bo apetyt z chorobami się wiąże.Szczególnie u nas. Teraz
        od 3 dni mamy kaszel i katar i obiadki poszły w odstawkę.ale ogórek czy
        truskawka jest zawsze mile widziana.
        Pozdrawiamy. Miłych wakacji.
        • aga_bed Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 26.06.05, 22:57
          Moj Wiktorek 16 lipca skonczy roczek i jezeli mamy mowic prawde to cyc jest
          koniecznym jedzonkiem dla mojego bobka, w dzien co prawda jak nakarmie go 3
          razy to starczy ale za to dobrz nadrabia w nocy, miej wiecej co godzine, musi
          chociaz przez chwilke sobie possac.wykancza mnie, rano wstaje zmeczona- a tu
          jeszcze caly dzioneksmileoprocz cyca to zje z dzien danaonka, na sniadanie wcisne
          mu moze pol kromeczki chlebka z serkiem bialym lub topionym, obiad to zje, ale
          nasz- nie tam jego zupki(ktore robilam na miesku z warzywkami i z jakas kaszka
          albo ryzem) tylko to co mysmilea kolacje to nic, mleko no i trosiunia mu dodam
          kaszki. w dzien to tez jakies jablko, banan, precelek, chrupek, buleczka ale
          tez nie zawsze- raczej wszystko idzie w dywanysmile))))))wazy 9 kilo ten moj
          kochany niejadek{nie wciskam mu jedzienia, bo zaraz wszystko mi zwraca, czekam
          az sam zamarudzi to wtedy dam mu ammmmmm ammmmmmmmmm

pozdrwiamy kochane mamuski
          ah, co my sie mamy z tymi naszymi sczesciami, mozna by bylo
          100000000000000000000000000 tomow napisac

a rozmawiac ehsmile temat rzeka
          • hogatta33 identyko!!! 27.06.05, 12:12
            cześć dziewczyny!
            szczególnie sheryll - Ty chyba pisałaś o mojej Zuzi, wszystko identycznie jak u
            nas!!! w nocy jestem wymęczona bo cycuś jest "duźdany" co 2-3 godzinki i nie
            pije prawie nic tylko musi go potrzymać trochę w buźce poczym zasypia (jak
            próbuję ją m jakoś ineczej uśpić to całkiem się wybudza i płacze w niebogłosy.)
            w dzień natomiast najchętniej cały czas by wisiała przy cycku, podchodzi i sobie
            sama wyciąga ze stanika, weźmie łyczka i zadowolona broi dalej. czasem zje jakiś
            serek, chrupy i truskaweczke, picie jakieś i prawie nic więcej. jak ją oddałam
            na pół dnia do mojej mamy to owszem co nieco zjadła. a jak tylko mnie zobaczyła
            to znowu wszystko inne w odstawkę ...
            pozdrawiam Was serdecznie, zobaczymy jak będzie na wakacjach (jedziemy we dwie
            nad morze do mojej teściowej winkpaaaaa
        • sheryll Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 03.07.05, 14:10
          Natania, Weronika też z 6 lipca!
        • hanka13 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 29.07.05, 10:22
          witam,
          wyciagam "stary" post, bo jakbym o synusiu czytalasmile
          Kubus bardzo niechetnie i pozno zaczal jesc cos poza cycusiem; kaszke owszem-
          juz w 6 m-cu (za malo przybieral na wadze); ale dopiero w 8 m-cu zaczal jesc po
          trochu zupki... potem przeszedl rotawirusa, i dostal takiego napadu apetytu, ze
          przez 3 tygodnie jadl pieknie wszelkie zupki, z mieskiem, zoltkiem, nawet
          niektore deserki (wczesniej byly beeee). Cieszylam sie bardzo, bo od wrzesnia
          wracam do pracy i matrwilo mnie, jak synek przezyje brak cycusia do 14.30....a
          tu ladnie udalo mi sie ustawic jedzonko, tak ze cycus byl rano, a potem ok.
          16-16.30 (po 2 drzemce). No i nagle w poprzedni wtorek synek nie zjadl ranon
          kaszki..... potem zupki 3 lyzeczki.... banana nic....i kaszki na wieczor
          symbolicznie. Cycusia, owszem, chetniesad
          No i tak trwa to ponad 10 dni juz....wszystko co z lyzeczki jest beee.
          Probowalam sama gotowac, rozne obiadki sloiczkowe, podawalam w kawalku ugotowana
          marchew, ziemniaczka, pozwalalam mu "jesc" raczka z talerza, nic z tego! Jesli
          nawet cos zje, sa to ilosci symboliczne. Martwie sie, bo juz wczesniej lekarka
          straszyla, ze dziecko 7,5 m-ca a nie je miesa, i oby sie anemia nie przyplatala...
          Nie chce teraz nagle odstawic synka od piersi; planowalam zrobic to nie
          wczesniej, niz gdy bedzie mial 12-13 m-cy; boje sie ze teraz, gdy nie chce
          prawie niczego poza cycusiem byloby to dla niego przezycie zbyt silne... Z
          drugiej strony, jesli nie zrobie tego teraz, potem bedzie gorzej- w sierpniu
          przychodzi niania, i powoli zaczne go z nia zostawiac - nie chce, zeby
          skojarzyly mu sie te dwa wydarzenia! No a we wrzesniu gdy wroce do pracy to juz
          w ogole odpada!
          Co robic? czy Waszy cycusiowym dzieciakom minal ten dziwny etap "regresu" do
          piersi? jak dlugo trwal?
          pozdrawiam
          hanka
    • kachna72 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 05.07.05, 21:19
      witam, pocieszyłam się czytając wszystkie listy. Moja córcia ma 13,5 miesiąca i
      też należy do tych cycusiowatych. Przedtem nie jadała zbytnio rewelacyjnie, ale
      od jakiegoś czasu wciśnięcio coś w nią graniczy z cudem. Zauważyłam, że ma to
      związek z wychodzeniem kolejnych ząbków. Ale mam jeszcze inny problem. Mała nie
      chce pić mleka modyfikowanego pod żadną postacią. Wieczorem usypia przy cycusiu
      i w nocy przebudza się kilka razy, ale butelka w ogóle nie wchodzi w rachubę.
      Pomaga tylko pierś. Niedługo będę chciała odstawić ją od piersi i co wtedy? Czy
      są jakieś mamusie, które też mają takiego "cudaka"?
    • wojtela Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 29.07.05, 12:03
      witam, ma podobny problem z moją 10 miesięczną córcią, mogłaby zyć samym
      cycusiem, wszystko inne, szczególnie podane łyzeczką jest bee. Chętnie chwyta
      do rączki kawałek chlebka lub owoc ale w sumie niewiele tego zjada... Są czasem
      lepsze okresy, że potrafi zjeść cały słoiczek zupki (130g) na obiad, kaszkę na
      śniadanie i kolację ale to są dni które mogłabym policzyć na palcachsad
      Zastanawiałam się nad odstawieniem od piersi ale boję się, ze będzie jeszcze
      gorzej. Nie przejmowałabym się tym, gdyby nie jej bardzo niska waga: 7,8 kg
      przy urodzeniowej 3,88 kg, czyli właściwie dopiero niedawno podwoiła a tu
      niedługo roczek, na który podobno należy potroić wagę... Ja cchciałbym, zeby
      mnie ktoś uspokoił, że to taki okres albo że taka jej natura, chciałabym mieć
      pewność że ona nie robi sobie krzywdy. Podstawowe badania, które teraz jej
      zrobiliśmy wyszly ok (wcześniej miała zakaż ukł. mocz.i może stąd ten brak
      przyrosyu wagi i apetytu) ale dlaczego nadal jest kiepsko??? Do tego nie chce
      nic pić oprócz cycusia...
    • hanka13 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 29.07.05, 14:18
      Hej,
      zrobilam podstepsmile
      Ustawilam krzeselko w pokoju z ....TV, wlaczylam, i udalo mi sie nakarmic synka
      zupka z mieskiem! Co prawda nie bylo tego wiele (ok. 80 ml), ale przy tym upale
      ja sama jadam polowe tego co zwykle...
      Boje sie tylko, ze jakbym robila tak czesciej, to moze mu sie zrobic bardzo
      glupi nawyksad ze je przy TV. Hm.
      Ale to chyba lepsze niz anemia?smile
      Maz jest zdania, ze jak synek zostanie z niania i nie bedzie mial cycusia na
      widoku, to zglodnieje i zje z lyzeczki...
      A moze to i prawda?
      zreszta, nie mam innego wyjscia..
      hanka
      • hogatta33 Re: 11 miesięcy - chce tylko ssać pierś !? 29.07.05, 20:47
        cześć dziewczyny!!! z moją Zuzią ten brak apetytu trwał do zeszłego tygodnia,
        kiedy to moja mała dostała rozwolnienia (przez tydzień robiła kupkę
        zielono-galaretkowatą)jak tylko jej przeszło nastąpila zmiana jakiej w życiu bym
        się nie spodziewała - zaczęła jeść!!!! je dosłownie wszystko - gotowane przeze
        mnie zupki na które wcześniej nie chciała nawet patrzeć, owocki, warzywka,
        kaszki !!!! jestem taka szczęśliwa,że mała ma taki apetyt i jakaś taka
        spokojniejsza jest, brdziej zadowolona smile acha... na pewno wpływ na to miało też
        "przetrzymywanie " malutkiej jak najdłużej bez cycusia, dzieki czemu już była
        taka głodna, że zaczęła wcinać.powoli dążę do odstawienia małej od piersi bo
        widzę że moje mleczko to tylko tak do przytulenia i daję jej już tylko przed
        snem i rano (wcześniej to było nie do pomyślenia). taka konkluzja - dziecko samo
        musi dojrzeć do jedzenia i nie wolno nic na siłę, bo wtedy można tylko
        zaszkodzić. pozdrawiam Was kochane mamusie i czekam na postępy !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka