Dodaj do ulubionych

dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium

13.11.05, 09:14

hej
moge prosic o pomoc?
Od lutego zaczynam studia licencjackie.
W marcu koncze 26 lat. Wiem ze kwalifikuję sie na stypendium socjalne, ale
czy mam szanseostać?
Mam męza, dziecko, zarobki za zeszły rok nie przekroczyły 900 netto(tylko mąż
pracował) na 3 osoby.
Jak to wygląda ze strony prawnej.
Czy załapię się na stypendium?
Jeśłi tak to na miesiąc pewnie tylko, bo słyszałam ze do 26 lat?
prosze o pomoc.

Obserwuj wątek
    • mamadwojga Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 13.11.05, 09:43
      Sprawdź w dziekanacie. Zadzwoń, spytaj przez maila. Każda uczelnia może mieć
      swoje przepisy.
    • bebell Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 13.11.05, 16:37
      Z tego co wiem ( a szefowałam komisji stypendialnej przez 5 lat) nie ma
      ograniczenia wiekowego, tzn. stypendium mogą dostać również osoby mające więcej
      niż 26 lat. Wysokość stypendium i to czy je Komisja przyzna zależy od dochodu
      (brutto) na głowę w rodzinie. Czasem zależy jeszcze od innych uwarunkowań (Np.
      choroby przewlekłe, osoby niepełnosprawne w rodzinie itp.).
      Do 26 roku życia świadczenia wypłaca ZUS, czyli chodzi o renty i alimenty. Po 26
      roku życia nie przysługuje również zniżka na PKP, ale na komunikacje miejską juz
      tak.
      Tak więc, moim zdaniem, stypendium powinno być Ci przyznane, chyba że 300pln na
      głowę miesięcznie to za dużo dla Twojej Komisji Stypendialnej. Czasem tak jest
      niestety, gdy chętnych dużo, a pieniędzy mało.

pozdrawiam

kasia
      • nadja11 Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 13.11.05, 17:10
        Moj mąż dostał stypendium 2 razy w kwocie 1000 i 1400 zł w związku z naszą
        sytuacją losową,zachorowałam na raka podczas płatnego urlopu macierzyńskiego w,
        pracował tylko mąż.Pomimo wielu decyzji odmownych na jakie skarzyli sie
        studenci uczelni męża , kazdy z naszych wniosków został rozpatrzony pozytywnie.
        • bebell Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 13.11.05, 17:27
          to raczej były zapomogi- przyznawane w sytuacjach wyjatkowych. zapomogę wypłaca
          raz na jakis czas (a nie co miesiąc) i są to na ogół większe kwoty...

k.
    • e_r_i_n Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 13.11.05, 18:13
      Musisz dowiedziec sie na swojej uczelni. Ale ograniczen wiekowych jesli chodzi
      o stypendia raczej nie ma. Dochod maksymalny, przy jakim mozna dostac pomoc
      socjalna, to 569 zł netto (ale kazdad uczelnia moze miec inny prog - nie wyzszy
      jednak, niz owe 569 zł).
    • kbart Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 13:27
      za który rok brane sa dochody na stypendium socjalne? jesli złoże dokumenty w
      lutym, to za 2005 czy 2004 rok?
      • e_r_i_n Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 13:37
        Chyba w calym roku akademickim 2005/2006 za 2004.
      • bebell Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 14:24
        za 2004 rok.

pozdrawiam

kasia
    • kaja5 Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 13:58
      Zarobki 900 netto? to na osobę wychodzi 300zł...To dość dużo.Moja koleżanka
      miała 250zł i nie dostała, bo dostali tylko ci co mielli do 200.
      Czy jestes na urlopie wychowawczym płatnym?Bo jak "tak", to to również trzeba
      uwzględnic w podaniu o stupendium, bo to jest dochód nieopodatkowany i w
      zaświadczeniu o dochodach z Urzędu Skarbowego nie bedziesz miała tych
      pieniążków uwzględnionych ale w podaniu o stypendium musisz to uwzglednic.
      Kolezanak o tymnie wiedziała i powiedzieli, ze chciała zataić dochód i o mało
      jej nie wywalili z uczelni.Takze jesli masz zasiłek wychowawczy to musisz dodać
      900+443=1343 to na osobę ci wyjdzie wtedy ok.447.
      Jeśli chodzi o wiek to pierwsze słyszę, zę do 26 lat. Koleżanka moja jest po
      trzydziestce. Stypendium co prawda nie dostała ale nie ze wzgl. na wiek tylko
      na zbyt duże dochody( aż 250/os!!!).
      • e_r_i_n Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 14:03
        Ale wszystko zalezy od uczelni. Na mojej socjalne jest przyznawane osobom,
        ktore maja dochod nie wyzszy niz ustawowo okreslony - czyli 569zl.
      • kbart Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 14:14
        niestety nie pracowałam przed ciążą ani po, dlatego nie mam rzadnych dochodów,
        zasiłków ani wychowawczegosad
        nasz dochód wynosił 880 zł dokładnie przez pół roku, a drugie pół 700,780
        netto, móię tu o cąłkowitych dochodach na 3 osoby.To pensja mojego męża.
        • kbart Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 14:14
          przepraszam za błędy
          • kaja5 Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 20:27
            U nas też jest ten próg 500-pare złotych, ale ten próg oznacza tylko, zę takie
            osoby mogą jedynie sie ubiegać, a stypendium jest przyznawane najuboższym z tej
            grupy osób.
            Uważam, ze powinnaś sie jak najbardziej ubiegać o to stypendium z twoimi
            dochodami, w przypadku gdybyś go nei dostała to mozesz dwa razy w roku starać
            sie o zapomogę przedstawiając w podaniu twoją kiepską syt. materialną.
      • halszkabronstein Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 17.12.05, 17:46
        300 zł na osobe to dużo ?!?! Może to dużo jak masz sobie za to iść na zakupy ,
        ale nie gdy trzeba za to utrzymać rodzine !! Śmieszna suma , bezwzględnie osoby
        o tak niskich dochodach ( jeszcze z dzieckiem !! )powinny dostawać zasiłek ,
        nawet gdyby ich dochód wynosił troche więcej . Wejdz na strone wybranej uczelni
        i tam sprawdz . Na wiekszości stron są takie informacje . Zazwyczaj jest też
        kontakt do kogoś z samorządu zajmującego się sekcjąsocjalną - ta osoba pomoże
        Ci w formalnościach . Pozdrawiam i powodzenia .
    • alba27 Re: dziewczyny, pomóżcie, studia-stypendium 14.11.05, 14:30
      NA uniwersytecie śląskim stypendium jest bez ograniczeń wiekowych, jeżeli ktoś
      ma dochody pponiżej 569 na osobę. ALe na każdej uczelni jest inaczej. Pytać w
      dziekanacie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka