papiki 23.10.08, 13:07 Mam pomysł Sklep eko. Ale nie wiem z której strony to ugryźc. Czy któraś z Was wie, miała do czynienia, zna jakieś linki jak założyc sklep? Co najpierw: lokal, bank, urzędy? Szukałam w necie, nic konkretnego nie znalazłam. Z góry dzięki za rady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Od czego zacząc? 23.10.08, 13:08 najpierw to zbadać czy jest na to popyt (jaki?) i klienci... bo otworzyć sklep jest całkiem prosto, gorzej zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Od czego zacząc? 23.10.08, 13:13 Rozumiem że masz już zidentyfikowanych dostawców (ich marże, prowizje, hurtownie) własny samochód do wożenia towaru), produkty, ceny - konkurencyjne z rynkiem, kanały dystrybucji, lokal, projekt strony interntowej ... no ale jak nie to weź sobie daruj biznesy bo to się może cielko skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Od czego zacząc? 23.10.08, 13:36 papiki napisała: > Mam pomysł Sklep eko..." pomysł to nie wszystko, pamiętaj że nie otwierasz sklepu żeby go mieć, tylko po to żeby zaspokajać potrzeby klientów. a jakie one są? bo może w okolicy gdzie chcesz ten sklep otworzyć mieszkają sami starsi ludzie, którym żywność eko to kalafiorem zwisa, bo z małej emerytury ledwo im na chleb wystarcza?? a tym którym wystarcza to nie będzie się chciało z drugiego końca miasta do twojego sklepu lecieć? a jak już przylecą to czy będziesz miała te produkty, których oni właśnie poszukują?? wiesz jakie to produkty?? i ilu takich klientów do ciebie przyjedzie?? bo samo otwarcie sklepu to zarejestrowanie działalności gospodarczej w urzędzie - 1 godzina wystarczy, założenie konta w banku - jedna godzina wystarczy, zarejestrowanie w urzędzie statystycznym - jedna godzina wystarczy, zarejestrowanie w zusie i skarbowym - no, tu musisz z pół dnia poświęcić, podpisanie z wynajmującym umowy najmu - 20 minut. i już. i już masz sklep. a ile będzie cię kosztowało jego wyposażenie i zatowarowanie?? i skąd weźmiesz na to pieniądze? i gdzie będziesz się reklamować?? i ile to będzie kosztowało? i skąd weźmiesz na to pieniądze?? a ile musisz miesięcznie mieć przychodu, żeby wyjść na swoje? i ilu klientów zapewni ci ten przychód?? to tak najkrócej jak się da.... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Od czego zacząc? 23.10.08, 13:41 > Mam pomysłsmile Sklep eko. Żywność EKO jest już chyba w każdym supermarkecie. Ja bym się nad tym pomysłem zastanowiła i zrobiła badanie rynku. Odpowiedz Link Zgłoś