reabek 27.12.05, 16:49 Prosze poradźcie mamuśki które juz karmiły piersią,jakie owoce i soki mozna jesc karmiąc dzidzię,jakie produkty, a jakie sa zabronione dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eleanorrigby Re: Karmienie piersią - pytanie 27.12.05, 17:11 Jedz wszystko i obserwuj dziecko.Jeśli nie ma wysypki,bólów brzuszka to nie musisz być na diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrea_28 Re: Karmienie piersią - pytanie 27.12.05, 17:26 hejka mam podobne pytanie,tylko że słyszałam już kilka odpowiedzi,raczej wszystkie tego typu,że właściwie to więcej nie można jeść niż mozna:podobno odpadają wszelkie cytrusy (mogą uczulać),odpada kapusta,groch,kalafior itp (wzdęcia),mięsa smażone,potrawy tłuste i pikantne,trzeba też uważac na produkty mleczne (może to miec związek ze skazą białkową)itd,myslę,że lekarz podpowie co i jak:)pozdrowienia i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Karmienie piersią - pytanie 27.12.05, 18:14 Na początku najlepiej przez 2 tygodnie uważać z dietą- z owoców jabłka, z mięs- wieprzowina, indyk, kurczak( odpada cielęcina, wołowina)-najlepiej gotowane, nie jeść ryb, soki-marchwiowy, jabłkowy, porzeczkowy, nie jeść czekolady i orzechów, ostrożnie z mlekiem i przetworami- im bardziej przetworzone tym lepiej( lepsze sery zółte niż mleko). Potem powoli wprowadzać nowe produkty i obserwować jak dziecko reaguje-przy odrobinie szczęścia nie będzie potrzebna dieta. Jeżeli jakiś produkt uczula- eliminuje się go z diety, a po kilku tygodniach znowu próbuje wprowadzić. Ja niestety zaczęłam od braku diety-nauczona doświadczeniem muszę powiedzieć, że nie był to najszczęśliwszy pomysł:-/ Na marginesie- radzę się zaopatrzeć w Plantex i Espumisan- oba można podawać przy gazach i kolkach od 2 tygodnia życia- może się okazać to bardzo przydatne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Karmienie piersią - pytanie 27.12.05, 20:34 Na pewno zabronione są: alkohol, papierosy i narkotyki. Starsza reagowała wzdęciami na kukurydzę, a młodsza na buraki, cebulę, pieczarki i ziółka mlekopędne. A po 3 m-cach odważyłam się na kapustę i przeżyłyśmy obie. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: Karmienie piersią - pytanie 27.12.05, 21:06 Ja przez ok miesiąc starałam sie trzymać diete. Zero masła, mleka itp. Z warzyw ogórki i pomidory. Tylko jabłka. Mięso drobiowe, chude. Czasem pozwalałam sobie na kosteczkę czekolady bo mnie skręcało na jej widok. Do picia woda i rumianek. Generalnie dieta na początku to bardzo ciężka sprawa bo mi się w trakcie karmienia strasznie chciało jeść. Potem pomału jadłam coraz więcej i moje dziecko na szczeście dobrze na wszytsko reagował. Ale znam takie, które jak mama zjaadła dosłownie kostkę czekolady to ono miało zatwardzenie. Ale oboje są alergikami. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Karmienie piersią - pytanie 27.12.05, 21:42 Jadlam wszystko , ograniczalam tylko slodka kapuste, groch i fasole przez pierwsze 4 miesiace. Pilam rowniez wszystko lacznie z kawa i cola[tych co prawda w mniejszych ilosciach]. Karmilam dwojke dzieci przez 3 lata, najmlodszego [20 miesiecy] karmie nadal. Dwojka starszych kolek nie miala, najmlodszy w okresie "kolkowym" mial przez 3 tygodnie. Kolki wedlug naukowcow nie biora sie z diety karmiacej mamy, tylko jedno dziecko je po prostu ma, a drugie nie [choc znajdzie sie mnostwo pielegniarek, poloznych i lekarzy ktorzy zalecaja diete przeciwko kolkom]. Ja kieruje sie tym, ze dzieci karmi sie piersia juz od tysiecy lat i matki karmiace nie stosowaly sie przeciez do zalecen wspolczesnych lekarzy, a jednak swoje dzieci z powodzeniem karmily. Ty zrobisz jak zechcesz, bo to przeciez Twoje dziecko i jestes kobieta myslaca, wiec posluchasz wlasnej intuicji, a ona podpowie Ci ktore zalecenia sa dobre. Ja ze swojej strony jesli sie boisz, proponowala bym co 4-5 dni wprowadzanie nowych pokarmow. Bedziesz widziala jak dziecko reaguje na Twoja diete. Nie daj sie zwariowac. Podkreslam, ze jest to TYLKO moja propozycja. Na porodowke pojechalam z 4 litrami soku pomaranczowego - polozne i inne mamy byly w szoku, a malemu nic nie bylo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Karmienie piersią - pytanie 27.12.05, 21:53 ja mogę zjeść całe opakowanie ptasiego mleczka i orzeszki solone garściami i dziecku nic a po pomidorach wysypka, po ogórku ulewanie, po żółtym serze wycie przez pół nocy :) w święta napchałam się kapuchy, zupy grzybowej itp i jest ok (synek ma ponad 4 miesiące) jak widać nie ma reguły :) Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Karmienie piersią - pytanie 27.12.05, 22:28 hehehe po pół szklanki soku pomarańczowego to po 6 h bezustannej, niesamowitej kolki(dziecko zalane łzami, czerwone, zachrypiałe z płaczu, wręcz w spazmach) dzwoniłam do pediatry czy mogę podać paracetamol 3tyg bo dziecko przepukliny dostanie...never more never more never more:-) Odpowiedz Link Zgłoś
paris4 Re: Karmienie piersią - pytanie 28.12.05, 07:23 Można jeśc i pic wszystko. Należy tylko obserwowac dziecko czy coś mu nie szkodzi. Nie powodu do stosowania diety eliminacyjnej na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
marrgos Re: Karmienie piersią - pytanie 28.12.05, 12:44 Hej, ja też jadłam wszystko i starałam się obserwować córkę. Była uczulona chyba tylko na sok z czarnej porzeczki. Oczywiście wszelkie używki: kawa, alkohol w ograniczonych ilościach ale po troszku można, szczególnie kiedy dziecko już troszkę podrośnie i zaczyna jeść inne rzeczy. W zasadzie jadłam to samo co w czasie ciąży, bez ograniczeń. Karmiłam trzy lata i było to super doświadczenie. Teraz znów jestem w ciąży i ciekawe czy mi się znów uda :) Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Karmienie piersią - pytanie 28.12.05, 12:56 zgadzam sie z moimi przedmówczyniami- najlepiej jest obserwowac maleństwo.ja po porodzie jadłam serki, twarożki, jogurty w duzej ilości bo..miałam na nie ochotę, na obiad obowiązkowo musiała byc surówka do ziemniaczków- tez uwielbiam. ponoć jest zasada ze nie powinno sie jesc zielonego a ja i kapuste, i ogórki jadłam. małej nic nie zaszkodziło-ciągała cyca aż miło. w ciągu 6 tygodni przybyło jej na wadze 2, 5 kg. dzis "mała" ma prawie 6 lat, nie ma na nic alergii ani uczulenia a mleko, twarożki, jogurty wciąga aż miło;) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1361 Re: Karmienie piersią - pytanie 28.12.05, 14:23 nie martw sie nie jest tak żle,nie jedz cytrusów i owoców pestkowych,ostre i kwaśne tez odpada.Mozna jesc jabłka arbuzy,winogrona,soki marchwiowe z jabłkiem.Nie mam pojęcia jak duze jest dziecko lecz powolutku mozesz wprowadzac nowe produkty.Ja jadłam duzo nabiału dziecko wtedy ma lużniejsze kupki.Nie wolno wzdymajacych.A smażone to troszke,no i bardzo dobre są ryby pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Karmienie piersią - pytanie 28.12.05, 17:21 jadlam od poczatku absolutnie wszystko i nawet nie obserwowalam specjalnie, bo nigdy nic nie bylo. przed porodem poszlam na wizyte do alergologa i pani dr powiedziala, ze jak oboje nie mamy zadnych alergii to dziecko tez nie powinno miec i okazalo sie to prawda. kolek tez nie bylo, teraz mamy 4 mce. uwielbiam jak kolezanki patrza na mnie z przerazeniem jak jem burito albo golabki albo hinduskie zarcie. acha, moze to tez dlatego, ze w ciazy jadlam absolutnie wzystko? nie ma co sie katowac na zapas pozdr Odpowiedz Link Zgłoś