Dodaj do ulubionych

szczepienie przeciw różyczce - konieczne??????????

02.06.06, 17:31
Witam, Kochane czy jeśli nie chorowałam na różyczkę powinnam się zaszczepić
przed zajściem w ciążę? czy to jest konieczne? co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • agulka1001 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 02.06.06, 17:33
      dolączam sie do pytania!czytalam,ze urodzone przed 1977 powinny sie szczepic,a
      te "nowsze" podobno byly szczepione!jak to jest??
      • lili999 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 02.06.06, 19:25
        rozmawiałam z Panią Doktor, która zajmuje się szczepieniami to wiem, że
        prawdopodobnie byłyśmy szczepione w wieku 13 lat, ale te szczepienia już nie
        działają, musiałybyśmy się szczepić jeszcze raz. Po szczepieniu nie wolno
        zachodzić w ciążę przez ok. pół roku (to jest dla nas bardzo długo, chcieliśmy
        starać się o dzidziusia już teraz) ponieważ moga wystąpić wady płodu. Nie wiem
        czy to jest takie konieczne żeby się szczepić - kobiety, które pracują z
        dziećmi szkolnymi lub przedszkolnymi powinny się na pewno, bo jest wieksze
        prawdopodobieństwo zarażenia, ale jak pozostałe?
        • margonik Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 03.06.06, 21:09
          Pierwszy raz słyszę, aby po szczepieniu na różyczke trzeba było odczekać rok
          czasu.
          Po pierwszym poronieniu pani gin (wychwalana przez wszystkich Karwacka z
          Medicover) zaleciła mi takie szczepienie - a wcale nie było mowy o czekaniu rok
          czasu. Wręcz przeciwnie. Miałam zalecone 3 miesiące przerwy.
          • margonik Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 03.06.06, 21:10
            Sorry, 'pół roku' - wcześniej jakoś źle przeczytałam.
    • nswiderska Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 02.06.06, 17:37
      zrobcie sobie najpierw badania czy macie przeciwciala. Nigdy swiadomie nie
      przechodzilam rozyczki, a moj rocznik '69 nie byl jeszcze szczepiony, ale
      okazalo sie ze mialam przeciwciala. Wiec bezobjawowo lub bardzo lagodnie w
      przeszlosci rozyczke przeszlam nawet o tym nie wiedzac. Za duzo szczepien to
      tez niezdrowo (oczywiscie to moje zdaniesmile). Pozdrawiam, Natalia
      • agulka1001 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 02.06.06, 19:28
        pol roku???no to lece jutro na badanie przeciwcial a potem na szczepienie!
        kurde,juz zmarnowalam 1m-c!tyle czekania,dopiero w listopadzie bede sie mogla
        starac???no nie.....a ja slyszalam,ze trzeba czekac 3m-ce...to tak jak z tym
        czekaniem po zabiegu-jedni mowia 3mc-e,inni 6m-cy,mozna zwariowac hehe
        • lili999 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 02.06.06, 19:33
          ja właśnie nie wiem dokładnie co robić, wiele kobiet nie przechodziło różyczki,
          drugi raz się nie szczepią i szczęśliwie urodziły zdrowe dziecko, boję się że
          np szczepionka się nie przyjmie albo mój ogranizm źle zareaguje i to wyjdzie
          jeszcze na gorsze
        • lili999 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 02.06.06, 19:35
          lekarz ginekolog powiedziała mi 3 m-ce a ta doktor od szczepień 6 m-cy, więc
          lepiej należałoby poczekać dłużej
        • lili999 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 03.06.06, 20:57
          Kochane dziewczyny, byłam dziś u dr ginekolog i stwierdziła, że jeśli nie
          przechodziłam różyczki, ale miałam szczepienie w wieku 13 lat to nie jest
          konieczne powtarzanie szczepionki. Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo
          już teraz możemy z mężem starać się o dzidziusia smile))
    • dagaop Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 02.06.06, 20:20
      Ja się zaszczepiłam wkońcu grudnia (wcześniej zrobiłam test na obecność
      przeciwciał) a zaszłam wciążę w maju. Jednak przez całą ciążę maiłam za wysokie
      przeciwciała IgM - również w 9 miesiącu, a więc 12 miesięcy po szczepieniu - po
      prostu różnie organizm reaguje na szczepionkę. Dodam, że dziecko urodziło się
      zdrowe.
      • lili999 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 02.06.06, 21:04
        czyli uważasz, że lepiej się nie szczepić?
        • dagaop Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 03.06.06, 10:21
          Ja bym się zaszczepiła.
    • zebra12 Ja się szczepiłam 03.06.06, 08:07
      Po szczepieniu 3 miesiące zaszłam w ciąże i dziecko jest zdrowe i całe. Lepiej
      nie ryzykować. Mój rocznik nie był szczepiony w dzieciństwie. Osobiście polecam
      szczepienie, bo choroba daje naprawdę poważne następstwa u płodu, a nigdy nie
      wiadomo czy się człowiek nie zarazi.
    • majowa-panna Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 03.06.06, 13:09
      Jeśli zajdzie się w ciążę do 3 miesięcy po szczepieniu to więcej z tego szkody
      niż pożytku. Poza tym znacznie łatwiej i szybciej zarazić się ospą niż różyczką.
      • aphoper1 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 03.06.06, 17:23
        Moja pani gineokolog mowila, ze 3 miesiace po lepiej nie zachodzic, ale ze pare
        jej pacjentek zaszlo i wszystko bylo oksmile
        • patyczako Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 03.06.06, 21:03
          najlepiej zbadac przeciwciala w klasie IgG - jezeli beda dodatnie tzn. ze
          bylyscie szczepione lub ze chorowalyscie (nawet bezobjawowo) - jezeli bedzie
          brak przeciwcial to warto sie zaszczepic po szczepieniach wszelkich najlepiej
          odczekac 3 miesiace
    • margonik Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 03.06.06, 21:08
      Zaszczep się. Po co masz później się stresować?
    • papuga_5 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 04.06.06, 15:16
      Moja kolezanka teraz sie zaszczepila i lekarz jej powiedzial ze przez 3 miesiace nie moze zajsc w ciaze, a
      gdyby zaszla to by bylo bardzo niebezpieczne i kazala jej brac tabletki antykoncepcyjne zeby nie
      ryzykowac ze zajdzie za szybybko.
      • nataga7 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 06.07.06, 11:59
        OK , "zaszczep sie". Co jednak gdy jedyne dostępne szczepionki przeciw różyczce
        to te MMRII (odra, świnka różyczka), a ja odre i świnkę przechodziłam i nie
        powinnam się już szczepić na te dwie choroby. Chciałabym jednak mieć
        przeciwciała różyczki...Czy znacie może apteki, ośrodki gdzie można kupić lub
        się zaszczepić ty;lko przeciwko różyczce (kiedyś była taka szczepionka Rudivax
        lub Priorix)? Pozdrawiam,
      • dolores5 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 11.07.06, 19:51
        jej nie wiem juz co robić. Ja labo byłam szczepiona, albo przechodziłam różyczkę
        w dzieciństwie (tak coś mi się kojarzy że moja mama mówiła). Nietety nie mam jak
        teraz sie upewnic. Piszecie cos o wartości IgG że musi być dodatnia. Ja robiłam
        ostatnio badania na toksoplazmoze i własnie IgG wyszło dodatnie, ale jak sie
        domyslam to nie to samo IgG co przy różyczce.
    • lamia1978 Re: szczepienie przeciw różyczce - konieczne????? 11.07.06, 19:57
      ile ludzi tyle opinii...
      Mądre książki piszą, że nie trzeba powtarzać szzczepienia na różyczkę, a po
      szczepieniu trzeba odczekać 3 m-ce a nie pół roku.
      Nie popadajmy w skrajności bo niedługo przed planowaną ciążą będzie 10 lat
      przygotowań...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka