Dodaj do ulubionych

Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG?

25.01.07, 13:35
Witajcie Kochane,
Mam pytanie czy należy zrobić przed zajściem w ciąże USG narządów rozrodczych?
Czy wystarczą podstawowe badania typu: Toksoplazmoza czy cytologia? Po
zrobieniu tych badań ginekolog kazała mi brać Folik ok 2 mieś. i możemy
zaczynać starania o maleństwo. Tak powiedziała mi ginekolog. Czy takie badania
wystarczą aby ciąża przebiegała prawidłowo? Czy są to oszczędności szpitali?
Oszczędzają i nie chcą robić badań? Czekam na odpowiedzi.

Obserwuj wątek
    • eyes69 Nic nie robilam n/t 25.01.07, 13:37

• adamari1 Re: Nic nie robilam n/t 25.01.07, 13:40
        badaniami zajelam sie, jak juz bylam w ciazy
    • ywonkaa Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 13:44
      Też nic nie robiłam. Dopiero po zajściu w ciąże wykonywałam badania, choc też
      nie w oszałamiającej ilości. Nawet wykonanych 100 badań i testów nie da Ci
      gwarancji, że ciąża będzie przebiegała prawidłowo. Choć wyniki badań mogą
      Ciebie nastawić na zwrócenie uwagi na pewne sprawy w ciąży- jeżeli wykazane
      zostaną jakieś nieprwidłowoci.
    • ale.xia Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 13:46
      Witaj, ja uważam, że należy koniecznie zrobić takie badanie. USG pozwoli
      stwierdzić, czy wszystko w porządku z jajnikami, czy nie masz PCOS, mięśniaków,
      endometriozy itp. Te schorzenia często są przyczyną niepowodzeń w staraniach o
      dziecko. Lepiej wiedzieć wcześniej, czy pod tym względem wszystko jest u Ciebie
      w porządku i jeśli trzeba - rozpocząć leczenie.
      Tak na marginesie, również jestem na etapie przygotowań do ciąży smile
      • psotna Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 13:51
        Lekarz zaleciłał mi takie badanie kiedy dowiedzial się, że planuję zajść w
        ciąże. Dodatkowo miałam również USG piersi. Myślę, że to dobra profilaktyka
        zwłaszcza, że bezbolesna.
      • adamari1 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 13:52
        statystycznie 3/4 kobiet zachodzi w ciaze bez tego badania. Jesli problemow
        ginekologicznych nie bylo, to nie ma wskazan do robienia USG. A o
        niepowodzeniach nie myslalabym na poczatku staran, bo to absurdalne :p
        Kwetia podejscia oczywiscie.
        • marta76 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 13:54
          ja robiłam usg piersi.Profilaktycznie.
          • blaszany_dzwoneczek Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 14:04
            Ale usg piersi warto robić profilaktycznie nie tylko przed zajściem w ciążę smile
            • marta76 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 15:10
              blaszany_dzwoneczek napisała:

> Ale usg piersi warto robić profilaktycznie nie tylko przed zajściem w ciążę smile

wiem wiem,tak zabrzmiało jakośtongue_outPP.Akurat 2 raz usg piersi robiłam przed
              planowaną drugą ciążą.Zresztą na przypomnienie ginki,że lepiej przed
              ciążą,jeżeli zamierza sie później karmić.
        • ale.xia Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 14:35
          Statystyka to suche liczby, ale jeśli ktoś woli statystykę od świętego spokoju
          to jego wola. Oczywiście, nawet pozytywny wynik takiego badania niczego nie
          gwarantuje, ale to badanie powinna wykonać raz na jakiś czas każda kobieta, nie
          tylko przed ciążą (podobnie jak cytologię, USG piersi i in.) Profilaktyka w
          naszym kraju kuleje, bo lekarze często sobie ją lekceważą, bo brak środków
          finansowych, bo nieświadomość kobiet itp., a skutek jest taki, że wiele kobiet
          zgłasza się do lekarza dopiero wtedy, kiedy ich problemy ginekologiczne stają
          się już bardzo odczuwalne. A potem media donoszą o występowaniu w Polsce
          licznych przypadków najbardziej zaawansowanych stadiów raka szyjki macicy czy
          piersi. Nie ma co czekać na objawy, trzeba dmuchać na zimne. Poza tym leczenie w
          ciąży różnych dolegliwości jest często utrudnione, ryzykowne, a czasem niemożliwe.
          I nie chodzi tutaj o myślenie o niepowodzeniach na początku starań, ale o
          pozytywne podejście do tematu, ale nie na zasadzie - A, będzie co ma być,
          wierzę, że będzie dobrze", tylko "Jestem spokojna, bo dbam o swoje zdrowie i
          zdrowie przyszłego dziecka". Również nie jestem zwolenniczką robienia setki
          badań bez wyraźnego powodu i zamartwiania się nieistniejącymi problemami, ale
          dla mnie USG to standard.
          • adamari1 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 15:36
            ale ja nie mowie o standardowej profilaktyce, bo to chyba oczywiste.
            Mowie o szczegolnym przygotowywaniu sie do ciazy.
        • psotna Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 15:04
          a na wsiach prawie wogóle się nie badają i też żyją, nawet licytują się kto
          dawniej był u lekarza, no i co chcesz byc w takiej statystyce?
    • aurelkax Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 15:21
      Tak, robiłam USG i narzadow rodnych i piersi.
      Do tego badanie krwi (morfologia wraz z toxoplazmozą i probą na potwierdzenie
      przeciwciał różyczki), moczu no i cytologia bo akurat mniej wiecej rok mijał od
      poprzedniego badania.
      Ja korzystam z prywatnej przychodni i tam robia wszystkie potrzebne badania. Nie
      mówię, że wszystko jest niezbedne, ale panstwowe placowki maja limity i czasami
      robia tylko naprawde niezbedne badania.
    • gosika78 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 15:25
      Specjalnie przed ciążą nie robiłam, foliku nie jadłam, badań na toxo itd też nie robiłam (ciąża nieplanowana).
      A "przegląd podwozia", czyli USG narządów rodnych i piersi oraz cytologię robię co roku bez względu na planowanie czy nieplanowanie ciąży.
      • adamari1 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 15:33
        i sądze, ze to w zupełnosci wystarczy. Ostatecznie wiekszosc z nas i tak
        regularnie odwiedza ginekologa, wiec nie sadze, zeby byla potrzeba robienia
        dodatkowych przygotowan.
    • martusia_25 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 16:01
      Ja robiłam, ale pod kątem diagnostyki niepłodności, wcześniej lekarz nic mi
      takiego nie proponował. Oprócz tego przeciwciała toksoplazmozy i różyczki.
      Resztę badań zrobiłam już po zajściu w ciążę. Nie korzystam z państwowej służby
      zdrowia, więc nie wiem, jak zwyczaje panują w szpitalach, ale pamiętaj, że
      żadne badania nie zagwarantują prawidłowego przebiegu ciąży.
    • lailala Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 16:06
      Robiłam, lekarz mi zaleciła (po owulacji - przed końcem cyklu). Oczywiście
      większość zachodzi w ciaże bez problemu i tych badań nie robi lecz po tym jak
      moja koleżanka miala dwie ciąże pozamaciczne z powodu chorób które usg dało by
      się wykryc i usunięto jej oba jajowody to dziekuję i wolałam dmuchać na zimne.
      • psotna Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 16:11
        i to jest odpowiedź, w jakim celu robi się usg przed ciążą
    • ak Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 16:16
      Wychodze z zalozenia, ze jak sie nie "wpada" tylko planuje, to warto sie
      przygotowac. Przed rozpoczeciem staran udalam sie do ginekologa, zrobilam
      cytologie, kompleksowe badania krwii i moczu, a takze umowilam na usg. Poniewaz
      jednak termin byl dosc odlegly, w efekcie zrobilam je juz w drugim tygodniu
      ciazy wcale o tym nie wiedzac. Jakos tak szybko nam poszlo wink Niemniej jednak
      jak najbardziej jestem za gruntownym przebadaniem sie przed ciaza. Zawsze moga
      wyjsc jakies infekcje, ktore warto wyleczyc lub choroby, o ktorych warto
      wiedziec i odpowiednio je leczyc. Taka wiedza w ciazy jest bardzo przydatna, bo
      niektore choroby ciaza moze nasilic, a w innych znieksztalcic objawy i potem
      nie wiadomo co sie dzieje. Czego jak czego, ale nerwow w ciazy zadnej z nas nie
      potrzeba.
    • budzik11 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 16:25
      Tak. kiedy lekarz dowiedział się, że planuję ciążę, zlecił mi badanie USG
      narządu rodnego i piersi, badania krwi (morfologia, Toxoplazmoza, cytomegalia,
      różyczka, WR) i moczu.
    • monikaa13 Re: Czy robiłyście przed zajściem w ciąże USG? 25.01.07, 18:10
      nie robilam zadnych badan zadnych usg, nie robilam toksoplazmozy i cytologii,
      bralam tylko folik przez rok wczesniej a tak wszystko juz po 7 tyg ciazy i
      wszystko bylo ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka