ateke 02.11.06, 11:10 czesto na forum czytam o USG genetycznym... napiszcie mi, prosze, na czym ono dokladnie polega, czym rozni sie od zwyklego USG i u jakiego gin w Warszawie najlepiej zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efilo Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 11:21 usg jak usg. To po prostu jest dokładniejsze i wykrywa wady genetyczne pod warunkiem że jest robione w odpowiednim okresie ciąży (z tego co pamiętam koło 12 tyg.) Jest jeszcze 3D. Na taokowe też się warto wybrać. w wawce nie wiem gdzie bo jestem ze śląska Odpowiedz Link Zgłoś
efilo Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 11:22 myślę że znalezienie w wawie takiego punktu nie nastręczy Ci wielu problemów wpisałam na google usg genetyczne warszawa i pojawiło się mnóstwo odnośników podaje pierwszy - wygląda profesjonalnie www.rkkmed.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ateke Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 11:29 efilo, dzieki za odp i prosba do kobiet z Wawy o polecenie jakiegos specjalisty... bo zawsze to lepiej jak ktos poleci niz przypadkowo znaleziony w necie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 12:24 Polecam Babka Medica przy d. rondzie Babka. Lekarz - np. dr Marcin Zioło. Nie polecam Damiana. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 12:40 Ja osobiscie polecam dr. Tomasza Roszkowskiego, tel do gabinetu na Saskiej Kepie, na Finlandzka to (22) 616 13 87. Dzwonic po 13. Od dzisiaj dr jest na urlopie, bedzie po 18 listopada. Poszukaj w wyszukiwarce opinii o tym lekarzu, na pewno jest jednym z lepszych specjalistow, choc czasami jego zachowanie bywa... kontrowersyjne. Bylam u niego 3 razy, na usg gen, konsultacji i amniopunkcji. Za kazdym razem byl bardzo mily, profesjonalny i dokladny, moge go z czystym sumieniem polecic. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 07.11.06, 16:43 jutro idę do dr Bogusława Lemieszczuka na takie USG, bo naprawdę zna się na tym. Gabinet Sonus ul. Ładysława 8/4, zapisy tel. 022 825 43 04. Odpowiedz Link Zgłoś
isbel Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 12:43 Ja jestem po i tak jak piszą chodzi o sprawdzenie przezierności (zesp.downa) oraz prawidłowości rozwoju poszczególnych organów są najlepiej widoczne w 12 tyg. Ja byłam centrum Damiana na Wałbrzyskiej u dr Kucharskiego przyjmuje ww wtorki popołudniu - polecam mimo ceny (250zł) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: 250zł??? 02.11.06, 14:11 Litości!!! Za co te 250zł? Ja w Damianie za USG (2D)w 13 tc zapłaciłam 150, a to i tak było dużo, bo w Babka Medica kosztowało 100 zł i jeszcze płytę DVD dostałam. W Damianie w dodatku prawie nic nie widziałam, a w Babce drugi monitor miałam na wprost. 3D na tym etapie ciąży to zbyteczny wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 14:34 Tak mówi się na USG ciążowe - to ok. 12 tc. Można je zrobić chyba w każdym gabinecie wykonującym USG. Wykonuje się je najczęściej przez pochwę - specjalną sondą. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa5 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 15:35 Usg genetyczne można wykonać w I trymestrze i później w II w okresie 19-22 tyg ciąży. Co do pierwszego to sprawdza się gł NT, NB(kość nosowa), obecnośc przepukliny pępowinowej, przepływy żylne , pracę serca i budowę wlk płodu (np u Zwolińskiego, Roszkowskiego). Natomiast USg genetyczne w II trymestrze sprawdza tzw znaczniki abberacji chromos np budowę twarzy, rozstaw oczu, wysklepienie czoła, długośc kończyn, budowę i czynnośc serca (wbrew pozorom też służy do rozpozpnania wielu wad genetycznych)i etc a przy tym oceniana jest budowa organów. Takie rozszerzone badanie genetyczne w II trym wykonuje dr Dudarewicz z Łodzi (info w wyszukiwarce). Roszkowskiego też znam ale wykonuje badanie bardziej pod kątem wad rozwojowych i niestety po łebkach (bo pacjentki ma co kilka minut). Z obu badań nie ma 100% gwarancji na brak wad chromos, jedynie duże prawdopodobieństwo. Część wad (bo łącznie jest ich ok 11 000) może tylko wykluczyć amniop. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2363 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 05.11.06, 23:23 My byliśmy z żoną na USG genetycznym na Agatowej 10 w Warszawie. Cena rozsądna - 150 zł, w tym płytka DVD. Wszystko było pięknie widać, lekarka wszystko dokładnie oglądała i tłumaczyła. Badanie trwało pół godziny, nie było żadnego pośpiechu czy badania po łepkach. Polecam, t:504-14-41-40 Odpowiedz Link Zgłoś
sabina_74 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 07.11.06, 16:10 Ja natomiast z całą pewnością nie polecam dr Południewskiego (na Pulawskiej jakaś nowa klinika). Coś strasznego... Odpowiedz Link Zgłoś