Dodaj do ulubionych

na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie?

02.11.06, 11:10
czesto na forum czytam o USG genetycznym... napiszcie mi, prosze, na czym ono
dokladnie polega, czym rozni sie od zwyklego USG i u jakiego gin w Warszawie
najlepiej zrobic?
Obserwuj wątek
    • efilo Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 11:21
      usg jak usg. To po prostu jest dokładniejsze i wykrywa wady genetyczne pod warunkiem że jest robione w odpowiednim okresie ciąży (z tego co pamiętam koło 12 tyg.) Jest jeszcze 3D. Na taokowe też się warto wybrać.
      w wawce nie wiem gdzie bo jestem ze śląska
    • efilo Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 11:22
      myślę że znalezienie w wawie takiego punktu nie nastręczy Ci wielu problemów
      wpisałam na google usg genetyczne warszawa i pojawiło się mnóstwo odnośników
      podaje pierwszy - wygląda profesjonalnie www.rkkmed.pl/
      • ateke Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 11:29
        efilo, dzieki za odp

i prosba do kobiet z Wawy o polecenie jakiegos specjalisty... bo zawsze to
        lepiej jak ktos poleci niz przypadkowo znaleziony w necie, prawda?
        • dorotka.k1 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 12:24
          Polecam Babka Medica przy d. rondzie Babka. Lekarz - np. dr Marcin Zioło. Nie
          polecam Damiana.
          • lizzy9 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 12:40
            Ja osobiscie polecam dr. Tomasza Roszkowskiego, tel do gabinetu na Saskiej
            Kepie, na Finlandzka to (22) 616 13 87. Dzwonic po 13. Od dzisiaj dr jest na
            urlopie, bedzie po 18 listopada. Poszukaj w wyszukiwarce opinii o tym lekarzu,
            na pewno jest jednym z lepszych specjalistow, choc czasami jego zachowanie
            bywa... kontrowersyjne. Bylam u niego 3 razy, na usg gen, konsultacji i
            amniopunkcji. Za kazdym razem byl bardzo mily, profesjonalny i dokladny, moge
            go z czystym sumieniem polecic.
        • aleksandra1977 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 07.11.06, 16:43
          jutro idę do dr Bogusława Lemieszczuka na takie USG, bo naprawdę zna się na tym.
          Gabinet Sonus ul. Ładysława 8/4, zapisy tel. 022 825 43 04.
    • isbel Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 12:43
      Ja jestem po i tak jak piszą chodzi o sprawdzenie przezierności (zesp.downa)
      oraz prawidłowości rozwoju poszczególnych organów są najlepiej widoczne w 12
      tyg. Ja byłam centrum Damiana na Wałbrzyskiej u dr Kucharskiego przyjmuje ww
      wtorki popołudniu - polecam mimo ceny (250zł)
      • dorotka.k1 Re: 250zł??? 02.11.06, 14:11
        Litości!!! Za co te 250zł? Ja w Damianie za USG (2D)w 13 tc zapłaciłam 150, a
        to i tak było dużo, bo w Babka Medica kosztowało 100 zł i jeszcze płytę DVD
        dostałam. W Damianie w dodatku prawie nic nie widziałam, a w Babce drugi
        monitor miałam na wprost. 3D na tym etapie ciąży to zbyteczny wydatek.
    • budzik11 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 14:34
      Tak mówi się na USG ciążowe - to ok. 12 tc. Można je zrobić chyba w każdym
      gabinecie wykonującym USG. Wykonuje się je najczęściej przez pochwę - specjalną
      sondą.
      • agaa5 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 02.11.06, 15:35
        Usg genetyczne można wykonać w I trymestrze i później w II w okresie 19-22 tyg
        ciąży. Co do pierwszego to sprawdza się gł NT, NB(kość nosowa), obecnośc
        przepukliny pępowinowej, przepływy żylne , pracę serca i budowę wlk płodu (np u
        Zwolińskiego, Roszkowskiego).
        Natomiast USg genetyczne w II trymestrze sprawdza tzw znaczniki abberacji
        chromos np budowę twarzy, rozstaw oczu, wysklepienie czoła, długośc kończyn,
        budowę i czynnośc serca (wbrew pozorom też służy do rozpozpnania wielu wad
        genetycznych)i etc a przy tym oceniana jest budowa organów.
        Takie rozszerzone badanie genetyczne w II trym wykonuje dr Dudarewicz z Łodzi
        (info w wyszukiwarce). Roszkowskiego też znam ale wykonuje badanie bardziej pod
        kątem wad rozwojowych i niestety po łebkach (bo pacjentki ma co kilka minut).
        Z obu badań nie ma 100% gwarancji na brak wad chromos, jedynie duże
        prawdopodobieństwo. Część wad (bo łącznie jest ich ok 11 000) może tylko
        wykluczyć amniop.
        Pozdrawiam Aga
    • piotr2363 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 05.11.06, 23:23
      My byliśmy z żoną na USG genetycznym na Agatowej 10 w Warszawie. Cena rozsądna -
      150 zł, w tym płytka DVD. Wszystko było pięknie widać, lekarka wszystko
      dokładnie oglądała i tłumaczyła. Badanie trwało pół godziny, nie było żadnego
      pośpiechu czy badania po łepkach. Polecam, t:504-14-41-40
      • sabina_74 Re: na czym polega USG genetyczne i gdzie w Wawie 07.11.06, 16:10
        Ja natomiast z całą pewnością nie polecam dr Południewskiego (na Pulawskiej
        jakaś nowa klinika). Coś strasznego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka