Dodaj do ulubionych

jak dlugo czeka sie na paszport bryt?

25.01.04, 09:59
No i bedzie paszportowo. CZy ktos moze wie ile od zlozenia podania oczekuje
sie na brytyjski paszport? Oboje z mezem od dluzszego czasu mamy prawo sie o
niego ubiegac, ale zawsze nie bylo czasu i czesto gdzies wyjezdzalismy.
Chetnie bym to zrobila, ze wzgledu na poludniowoafrykanski paszport meza,
ktory by ruszyc sie nawet do Paryza potrzebuje wize (he he, ktora kosztuje
wiecej niz przejazd do FRancji). No i chyba jeszcze istotniejsze dla mnie
pytanie. Z tego co przeczytalam wynika, ze ubiegajac sie o bryt paszport
nalezy przeslac do urzedu swoj aktualny paszport. To oznaczaloby utkniecie w
UK na jakis czas. Czy to prawda? Jak dlugo taki paszport jest przez nich
przetrzymywany??

Moze juz o tym bylo w poscie o paszportach, ale za Chiny nie moge znalezc.
Sorki, jak sie powtorzylam.

Pozdrawiam
SUgar
Obserwuj wątek
    • ewunia_uk Re: jak dlugo czeka sie na paszport bryt? 25.01.04, 10:15
      Jesli nie masz automatycznie obywatelstwa brytyjskiego (np. z racji
      obywatelstwa rodzicow), to zeby dostac brytyjski paszport, musisz sie najpierw
      naturalizowac. Wypelniasz apilkacje (patrz tu:
      www.ind.homeoffice.gov.uk/default.asp?PageId=392 ) ze wszystkimi
      zalacznikami, swoj obecny paszport i kilkaset funtow (nie wiem dokladnie ile
      to kosztuje, ale suma jest trzycyfrowa). Na naturalizacje oczekuje sie
      (teoretycznie) 6 miesiecy. W tym czasie HO trzyma Twoj paszport.

Po otrzymaniu dokumentu naturalizacji wypelniasz formularz paszportowy
      (dostepny na poczcie) i wysylasz to wszystko do Passport Office. Samo wydanie
      paszportu to gora kilka tygodni.
    • dorotka_p Re: jak dlugo czeka sie na paszport bryt? 25.01.04, 10:18
      Ewunia wszystko wlasciwie juz napisala z tym jednym wyjatkiem, ze nie trzymaja
      paszportu przez 6 miesiecy tylko po sprawdzeniu odsylaja. Moj odeslali po 2-3
      tygodniach.
      Dorotka
    • aniaheasley Re: jak dlugo czeka sie na paszport bryt? 26.01.04, 12:28
      Ja to niedawno przerabialam razem z mezem tez....
      Paszporty nam odeslali po 6 tygodniach.
      Wysyla sie do Liverpoolu, nie do Croydon.
      Kosztuje obecnie 150 od osoby, ale jezeli wysylacie razem jako malzenstwo dwa
      wnioski to na dwojke kosztuje £185
      • jagienka.harrison Czy w ogóle się opłaca? 26.01.04, 17:49
        A powiedzcie mi, czy opłaca się ubieganie o brytyjski paszport w ogóle?
        Teoretycznie wchodzimy do Unii... ja się zastanwiam czy się ubiegać, jakie są
        zalety? Kolor w końcu ten samwink
        Z pozdrowieniami
        Jagienka & Dominik (29.11.02)styczniowe zdjęcia:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=10302262
        • aniaheasley Re: Czy w ogóle się opłaca? 26.01.04, 18:10
          Ty chyba masz jeszcze troche czasu zanim sie bedziesz kwalifikowac do
          naturalizacji....?
          Czy sie oplaca? W dalszym ciagu jest wiele krajow gdzie Polacy potrzebuja wizy
          a Brytyjczycy nie, np. caly commonwealth. Sa tez kraje gdzie np. Polacy nie sa
          mile widziani, a Brytyjczycy bardziej, jest tez duzo krajow w odwrotna strone,
          a raczej bylo do czasu wojny w Iraku, w ktora Polacy tez wdepneli, wiec ten
          argument wsrod np. roznych krajow arabskich juz nie dziala na nasza korzysc.
          A przede wszystkim to nie wiadomo co bedzie za lat 10 i dwa paszporty zawsze
          moga sie okazac lepsze niz jeden....
        • ewunia_uk Re: Czy w ogóle się opłaca? 26.01.04, 20:26
          Hmm, dla mnie to byl dylemat nie tyle, czy sie oplaca, ale czy ja sie czuje
          Brytyjka i poddana Krolowej.
          • jagienka.harrison Re: Czy w ogóle się opłaca? 26.01.04, 22:45
            I jak, czujesz się Brytyjką? Chociaż w połowie?...
            Teoretycznie mam szansę na naturalizację gdyż pobraliśmy się w 2001, już wtedy
            mieszkałam w UK przez półtora roku a oficjalnie nigdy nie wyjechałam z kraju,
            oni nie wiedzą że przez 2 lata mieszkałam w Warszawie w międzyczasie.
            Ja zawsze najpierw patrzę na opcje, potem się zastanawiam 'sercowo', a potem
            dopiero wybieram jakieś wyjście, taka jestem wygodnickawink
            Z pozdrowieniami
            • aniaheasley Re: Czy w ogóle się opłaca? 27.01.04, 10:53
              Z punktu widzenia czucia sie Brytyjka nie przyszlo mi do glowy sie zastanawiac,
              bo nie czuje sie zupelnie. Podoba mi sie bardzo zycie w Anglii i wszystko
              wskazuje na to ze zostane tu juz 'na zawsze' ale poczucia przynaleznosci
              narodowej nie czuje absolutnie.
              • jagienka.harrison Re: Czy w ogóle się opłaca? 27.01.04, 11:50
                Ja mam podobnie jak Ty Ania, stąd mnie trochę Ewunia zaskoczyła, bo się nie
                zastanawiałam w ogóle nad tym aspektem. Wiem, że gdybym musiała wybierać
                między obywatelstwami to na pewno zostałabym przy polskim, ale jeśli chodzi o
                paszport to jakoś nie mam mocnych uczuć. Z pozdrowieniami
                • ewunia_uk Re: Czy w ogóle się opłaca? 27.01.04, 21:10
                  Mnie to takiego bardziej "filozoficznego" podejscia sprowokowal felieton,
                  ktory kiedys widzialam w BBC. Byly takie plany (w niektorych rejonach UK juz
                  wprowadzone w zycie), zeby tym naturalizowanym "szczesliwcom" lokalny Council
                  wyprawial uroczystosc nadania brytyjskiego obywatelstwa. Mialo to wygladac
                  podobnie jak przyjecie do harcerstwa, lacznie z przysieganiem na flage, i inne
                  takie.

Na dodatek, podali statystyki, ze o naturalizacje staraja sie prawie wylacznie
                  obywatele trzeciego swiata. Aplikacje z panstw EU, USA, Kanady, Australii
                  raczej sie nie zdarzaja. Wiec od razu sobie wyobrazilam, ze mnie wyciagna na
                  to durnowate przyjecie w otoczeniu "obywateli trzeciego swiata", zebym
                  wszystkich po raczkach calowala za nadanie mi honoru bycia Brytyjka smile))))

Przez cale moje zycie w UK nigdy, powatrzam nigdy nie mialam jakichkolwiek
                  problemow z racji mojego posiadania polskiego paszportu - posiadam tu prywatna
                  emeryture, wlasnosc nieruchomosci, ziemi, inwestycji, przynaleznosc do
                  organizacji zawodowych (Chartered Accountant), i nigdy polskie obywatelstwo
                  nie bylo przeszkoda. Fakt, ze do US potrzebuje wizy, a moj maz Anglik nie,
                  ale to tez nie jest powod zeby ubiegac sie o brytyjski paszport. Jak oglosily
                  kilka tygodni temu wladze US, Brytyjczycy tez beda niedlugo potrzebowali wizy
                  do US jezeli nie posiadaja biometrycznego paszportu. A biometryczne paszporty
                  nie beda wydawane w UK jeszcze przez wiele lat, bo nie ma odpowiedniej
                  technologii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka