Dodaj do ulubionych

Zamach w centrum Kairu, zginął turysta

30.04.05, 15:04
Zamach w centrum Kairu, zginął turysta

Jeden turysta zginął, a kilku innych zostało rannych w zamachu bombowym, do
jakiego doszło w sobotę w pobliżu Muzeum Egipskiego w centrum Kairu -
poinformowały źródła policyjne.

info.onet.pl/1090411,12,item.html
Obserwuj wątek
    • izzaa Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta 30.04.05, 15:05
      asz wyprzedzilas mnie
    • izzaa Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta 30.04.05, 15:07
      edition.cnn.com/2005/WORLD/meast/04/30/cairo.explosion.ap/index.html
      • marieia Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta 30.04.05, 15:21
        nie wiedzialm ze sie scigasz ze mna.... :::)))
        pozdr milego dnia
        M
        • Gość: paolo Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 15:24
          to moglby byc ktos z nas....
        • Gość: paolo Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 15:24
          to moglby byc ktos z nas....
          ale kicha...
    • Gość: zushka Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.05, 15:10
      tak..mówią w mediach
    • Gość: Monika bombowe wakacje IP: *.chello.pl 30.04.05, 15:15
      no i znów dylemat, jechać czy nie ? co prawda na prostej drodze można sobie złamać nogę...ehhh
    • Gość: Minius Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 15:29
      To nieprawda, to wszystko wroga propaganda. W Egipcie jest bardzo bezpiecznie,
      duzo bezpieczniej niz u nas. W Madrycie tez wybuchla bomba i duzo wiecej osob
      zabila. Jesli ktos uwaza, ze w Egipcie jest niebezpiecznie to jest glupi. My
      Egiptomaniaki jestesmy pewni, ze to najbezpieczniejszy kraj na swiecie i jedna
      bomba w ta czy w ta tego nie zmieni.
      • Gość: deo Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta IP: *.devs.futuro.pl 30.04.05, 15:56
        ten zamach to w samym sercu Kairu ...
        a wycieczka do Kairu jest obowiązkowa i do Muzeum Starożytności też ....

I tu powstaje dylemat czy to kolejny przypadek czy zaplanowane akcje na
        dłuższy czas .
        W kraju w którym żołniez i policjant stoi co 100 m a po cywilnemu kolejne x
        tysiecy - zamachy bombowe dają wiele do myślenia ...

Może lepiej do Iraku tam za ryzyko płacą a za Egipt trzeba samemu
        zapłacić .
        Ale do odważnych świat należy .... szczególnie do tych co wyjeżdżają na
        początku maja !!!

pzdr .deo .
        • puma1 Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta 30.04.05, 17:04
          Ja pod koniec maja i szczerze mówiąc trochę sie boję.
      • Gość: Ivy Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 30.04.05, 20:20
        Jasne :) Co za kretyn
        • Gość: Ivy Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 30.04.05, 20:21
          To powyzej zaadresowane do niejakiego Minusa
      • pc_maniac Tego postu nie pisał Minius !!!! 01.05.05, 10:24
        Lecz ten niedowartościowany smarkacz, który od pewnego czasu podszywa się pod
        różne nicki i ubliża forumowiczom.
    • pam_pa_ram_pam No panic, Ladies and Gentlemen! 30.04.05, 18:25
      1. Zdaję się, że zginął zamachowiec-samobójca, więc osiągnął swój cel. Obecnie
      siedzi sobie u Allacha w raju i ponętne hurysy go dopieszczają...

2. Ranni turyści wyliżą się z tego, a jak ja się znam na rządzie egipskim, to
      dopilnuje, żeby im ta rekonwalecencja była miła i przyjemna, bo tu o opinię
      Egiptu jako kraju bezpiecznego dla turystów chodzi...

3. Sądząc po tym, że następna próba zamachu przez jakieś dwie mudżachedinki
      skończyła się ich rozstrzelaniem z Kałaszy przez policję ZAMIM zdołały
      cokolwiek zrobić - jak to zwykle po zamachu czujność odpowiednich służb została
      zdwojona i Egipt jest obecnie wyjątkowo bezpiecznym miejscem - jak np. Zurich
      (to nie żart).

4. Trzech potencjalnych zamachowców - terrorystów już nie dokona zamachu.

5. W Egipcie średnio-dzienni jest coś około miliona turystów. Statystyka mówi,
      że dziennie MUSI się jakiś utopić, inny zgonąć w wypadku drogowym, a paru
      będzie rannych, okradzionych i obrabowanych nie liczę. Wobec tego te parę
      rannych osób raz na parę miesięcy (ostatnio jakąś Włoszkę poraniono na zuku
      przy Al-Ahzarze, chyba jeszcze w lutym - czy się mylę) to jest pomijalne...

Już Witkacy mówił, że sprawiedliwości na świecie nie ma - na szczęście jest
      statystyka.
      • Gość: amarna Re: No panic, Ladies and Gentlemen! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 19:49
        masz mózg ;) sprytniutkie to ;)
      • Gość: Krzyś Re: No panic, Ladies and Gentlemen! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 20:39
        Na tej samej zasadzie jak sie jakis samolot rozbije przed 1 wrześnie w
        Pyrzowicach to bede o wiele spokojniej (teoretycznie - statystyka ) wsiadał do
        samolotu. Podobnie , nie odwołuje urlopu w Egipcie . jeżeli nie wpadne pod
        samochód , lub nie spodobam sie samobójcy , napisze kilka słów 16 września.
        Pozdrowionka.
        • pam_pa_ram_pam Re: No panic, Ladies and Gentlemen! 30.04.05, 20:51
          Spoko,
          W Kairze, nawet na Stary Maadi będzie Ci wieczorem bezpieczniej niż np. w
          Warszawie na Brzeskiej... a i jazda samochodem w Polsce jest chyba większym
          ryzykiem - choćby z uwagi na mniejsze w Egipcie spożycie alkoholu przez
          autochtonów.

Przyjemnego pobytu!
          • Gość: ella19 zdjecia IP: *.interpc.pl / 85.198.192.* 01.05.05, 15:27
            Na yahoo jest duzo zdjec z zamachu. news.yahoo.com/news?
            tmpl=story&u=/afp/20050430/wl_mideast_afp/egyptblast_050430201049 i tam pod
            fotka kliknijcie na slideshow.
            • Gość: ella19 Re: zdjecia IP: *.interpc.pl / 85.198.192.* 01.05.05, 15:29
              Zle sie wkleilo:/ Dla zainteresowanych: poszukajcie w wiadomosciach ze swiata
              na yahoo artykulu o zamachu w Egipicie i tam pod zdjeciem bedzie
              slideshow.Pozdrawiam!
    • Gość: ha ha czy mi się wydaje, czy to Tour Operators IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 16:11
      (adwokaci) wypowiadają się tu minimalizując wszelkie ale???

Kwestia bezpieczeństwa jest jak zwykle względna, nahalne zaczeepianie turystów,
      zwłaszcza kobiet, podszczypywanie, dotykanie w tłumie, to pewnie atrakcja dla
      was - nie brak bezppieczeństwa.

ciekawe jak byscie takie zachowanie określili, gdyby dotyczyło Europy....

• pam_pa_ram_pam Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta 01.05.05, 16:58
      Reasumując:
      Strasznie słabo wyszkoleni ci islamscy terroryści.
      Takie przygotowania, bamba z gwoździami, dziewczyny uzbrojone w broń palną, rzy
      osoby gotowe oddać życia za jakąś sprawę i co za efekt? - paru rannych
      turystów...

Nie odbywałem zasadniczej służby wojskowej, SPR też mnie ominął, ale jakoś mi
      się wydaje, że nie tylko ja, ale i moja nieletnia siostra, gdyby zostła
      odpowiednio zmotywowana (e.g. okupacja rosyjska Polski albo co?) to
      potrafiłaby "signe handed" urządzić wrogom lepszą jatkę bez
      ponszenia "męczeńskiej śmierci" na koniec. No, chyba że tu właśnie o
      tę "męczeńska śmierć" i dostanie się tanim kosztem do raju chodziło...
      • Gość: ella19 Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta IP: *.interpc.pl / 85.198.192.* 01.05.05, 17:32
        No sorry,ale to chyba dobrze ze sa 'slabo wyszkoleni' jak to oceniles:/ I
        wolalabym nie przekonac sie na wlasnej skorze,ze jednak sie mylisz... 'osoby
        gotowe oddac zycie za jakas sprawe i co za efekt?-paru rannych turystow...' Nie
        wiem czy Cie dobrze zrozumialam,ale wolabys zeby tych rannych turystow bylo
        wiecej?
        • pam_pa_ram_pam Re: Zamach w centrum Kairu, zginął turysta 01.05.05, 20:11
          Nie, wolałbym, żeby ci ludzie w inny sposób mogli spełnić swoje życie.
          Jest tyle fajnych rzeczy do zrobienia na tym śiwecie. Wcale nie trzeba się
          wysadzać w powietrze...
          Egipt to piękny kraj, a jak się Egipcjaninowi nie podoba, albo mu za ciasno w
          ojczystych granicach, to cały świat arabski stoi dla niego otworem. Egipscy
          lekarze, inżynierowie, robotnicy pracują na całym Bliskim Wschodzie i są
          cenionymi fachowcami.

A mój post był nieco ironiczny... przynajmniej taki miał być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka