Dodaj do ulubionych

kredyt CHF czy PLN - maj

28.04.06, 11:52
Witam,
pytam doswiadczonych kredytobiorcow i innych, poniewaz sama dopiero zaczynam
sie poruszac po kwestiach kredytowych.
Najpierw opisze swoja sytuacje - kupujemy mieszkanie o wartosci 250 tys na
rynku wtornym, mamy 100 tys zl oszczednosci w kasie mieszkaniowej Pekao SA.
Nie stac nas na kredyt kontraktowy z kasy (zbyt krotki wymagany okres splaty
kredytu), panujemy wziac wiec kredyt hipoteczny na 150 tys zl, raty rowne na
30 lat.
Pytanie: czy w chwili obecnej bardziej oplaca sie wziac kredyt w CHF czy PLN?
Robiac symulacje splat, np. w Millenium rata we frankach (po doliczeniu
roznicy wynikajacej ze spreadu i np. koniecznosci ubezpieczenia) to ok. 650 -
670 zl (oprocentowanie 2,4 - marza banku na poziomie 1,1 plus Libor 3M), nie
liczac oplat do czasu ustanowienia hipoteki. Natomiast Pekao Sa proponuje
kredyt w zlotowkach, oprocentowanie: przez pierwsze 2 lata 4,77% (z
mozliwoscia obnizenia o 0,5% w zw. z oszczedzaniem w kasie) a potem 5,27%
(mozliwosc negocjacji i obnizenia o 1%) - tu rata wynosi bez tych obnizek
podanych w nawiasach 770 zl, a po 2 latach 830zl. Czy jesli Pekao obnizy
oprocentowanie ze wzgledu na oszczedzanie w kasie, warto myslec o takim
kredytcie? Nie ma tu mozliwosci przewalutowania PLN na CHF.
I tak ogolnie, co w chwili obecnej zrobic - zaciagnac kredyt w walucie, czy
w zlotowkach? z analiz wynika, ze roznica miedzy oprocentowaniem we franku a
opr. w zlotym ma byc wkrotce coraz mniejsza. Czy dalej mimo wszystko oplaca
sie wziac kredyt w CHF? czy moze placic rate wieksza o 100zl w zlotowkach,
ale czuc sie bardziej bezpiecznie? Prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: kredyt CHF czy PLN - maj 28.04.06, 14:23
      Obszerne rozważania na ten temat znajdziesz na:
      www.expander.pl/expander/index.jsp?place=Lead11&news_cat_id=22&news_id=8640&layout=3b&page=text
    • kriss_333 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 29.04.06, 17:46
      zobacz to
      www.expander.pl/expander/index.jsp?place=Lead11&news_cat_id=22&news_id=8640&layout=3b&page=text
      • kinia777 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 29.04.06, 18:40
        Przeczytalam, ale dalej sie zastanawiam - na podstawie licznych analiz wydaje
        sie, ze mimo wszystko Libor nie dorowna Wiborowi i CHF bedzie dalej korzystny.
        Dobrze rozumiem? a w jaki sposob mozna obliczyc rate kredytu, tak w ogole?
        (chodzi o wzor, na podstawie jakiego banki licza raty biorac pod uwage liczbe
        lat zadluzenia, rodzaj rat, kwote kredytu no i oprocentowanie)
        • kriss_333 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 29.04.06, 21:55
          Penie ze Wibor nie dogoni Liboru, ale na konic roku Libor moze dojsc do 2 %, a
          Wibor spasc na ok. 3,8. Przy marzy w CHF 1,5 robi sie 3,5 %, przy marzy 1 % w
          PLN robi sie 4,8.

www.open.pl/nano/index.jsp?layout=6&page=pLNOrCurrencyLoanCalc
          Przy zalozeniu mozliwej roznicy w oprocentowaniu miedzy CHF a PLN, przy kredycie
          na 150 tys na 30 lat, wystarczy ze wzrosnie kurs CHF o 30 gr i juz sie raty
          wyrównuja. Nie jestem zadnym doradca itp, ale jak bralem kredyt miesiac temu to
          wziąlem w PLN - 75 tys na 15 lat, w ING, bo ja bym mial marze na poziomie 2 % w
          PLN, wiec beznadziejnie, bo niski kredyt i brak wkladu. Nie namawiam Cie na PLN,
          ale pisze o tym co wiem.
          • kriss_333 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 29.04.06, 21:57
            na stronie open-finance wlasnie mozesz sobie to przekalkulowac, wyliczyc raty ,
            porownac PLN i CHF
            • kinia777 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 02.05.06, 14:34
              Doszlam do tych samych wnioskow - nie oplaca sie jednak brac teraz kredytu we
              frankach,ze wzgledu na niewielka (stosunkowo) roznice miedzy ratami w CHF i
              PLN. Bierzemy w zlotowkach, na razie bierzemy pod uwage Pekao SA i ING.
              A tak w ogole - co jest korzystniejsze, patrzac na oprocentowanie: Pekao -
              marza 0,8% + Wibor 3M (prowizja 0, ale wczesniejsza splata 2% od kwoty
              kredytu), czy ING - 0,8% + Wibor 6M (zero za wczesniejsza splate, prowizje
              itd)? czy generalnie te warunki sa ok?
              • zalesiu Re: kredyt CHF czy PLN - maj 02.05.06, 22:08
                Zainteresujcie się jeszcze kredytbankiem. W złotówkach mają ok 5,07% (marża
                0,9%), 0zł za spłatę po 5 latach, ubezp. na zycie gratis
              • kriss_333 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 03.05.06, 11:44
                Ja jak napisałem wzialem w ING, a nie np w PKO SA. Wg mnie to lepsza oferta. Ja
                mialem marze 1 %, skoro w jakis sposob mozesz miec 0,8 % w ING przez cały okres
                kredytu to w zł jest to super oferta. Popatrz co bedzie jak bedziemy mieli Euro,
                wtedy bedziesz miala stope Euroribor - dzis 2,8 + 0,8 = 3,6 %. To prawie tyle
                ile prawdopodobnie wyniesie na koniec roku w CHF. Libor idzie ostro w góre.
                Przewaga ING nad PKO SA jest jeszcze taka: do końca nie wiadomo co bedzie, jesli
                by frank skoczyl do np 3 zl wtedy mozna przeniesc kredyt do innego banku na CHF
                i cieszyc sie jak spada kurs, a w ING jest bezplatna splata i calosci i czesci
                kredytu. Mozliwosci jest wiele. Wiekszosc ludzi nie zastanawia sie co bedzie za
                kilka czy kilkanascie lat tylko patrza na dzis dlatego wiekszosc bierze kredyt w
                CHF. Zobaczymy kto na tym wygra. Napisz jaka podjelas decyzje.
                • kinia777 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 04.05.06, 08:59
                  Hej! rzeczywiscie ING ma przewage jezeli chodzi o wczesniejsza splate kredytu,
                  przy ew. przewalutowaniu np. Daje sobie jeszcze 2, 3 dni na polazenie do
                  bankow, wniosek zloze na 100% do ING i Pekao, byc moze jeszcze do BZ WBK,
                  sprawdze Millenium i Kredyt Bank (tamjeszcze nie bylam). A jezeli chodzi o
                  wysokosc marzy, banki sa sklonne do jej obnizenia ze wzgledu na wysoki wklad
                  wlasny. Stad korzystniejsze warunki splaty. Na pewno napisze, jaka bedzie
                  decyzja i w ogole ile da rade jeszcze wytargowacsmile Pozdrawiam!
                  • kinia777 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 04.05.06, 09:12
                    Cos mi sie jeszcze przypomnialo - chodzi mi o rozwianie watpliwosci odnosnie
                    wysokosci Wiboru i jego wplywu na wysokosc oprocentowania kredytu. Jaki jest
                    korzystniejszy dla kredytobiorcy, 3M czy 6M?a moze roznica jest nieznaczna?
                    poza tym jak Wibor oblicza sobie ING, i inne banki? jezeli ma byc to srednia
                    stopa z 6 mcy, ING powinien chyba podawac jego wysokosc na 4,37 (taka srednia
                    wyliczylam od dnia 2.11.2005 do dnia 2.05.2006) a nie 4.16 (stan na 2 maja br.)
                    Jezeli chodzi o Pekao - oni obliczaja Wibor biorac srednia od 1 do 25 dnia mca
                    poprzedzajacego okres rozliczeniowy, i obnizaja oprocentowanie kredytu dopiero
                    jesli spadek Wibor jest w tym czasie wiekszy badz rowny 0,25 pkt proc. ( no i
                    podaja wartosc Wibor 3M 4,27 - tyle, ile bylo w miesiacach poprzednich, no i
                    bez tego spadku o 0,25 )Tak wiec nie wystarczy spadek Wiboru w ogole, aby
                    oprocentowanie kredytu tez polecialo w dolsad
                    • kriss_333 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 04.05.06, 16:52
                      ING nie liczy wg mnie durnych srednich tylko na dzień spłaty raty biora Wibor i
                      juz. To co podaja w internecie, czyli teraz 5,17 wynika z tego, ze ostatniego
                      dnia kwietnia Wibor wynosil 4,17 i dlatego po doliczeniu 1 % marzy jest 5,17 i
                      obowiazuje cały maj. Uwazam, ze lepiej miec Wibor 6 M , bo przez 6 m-cy nie
                      zmienia Ci sie oprocentowanie, bo przy tej popie....nej sytuacji politycznej
                      moze sie zdarzyc wszystko i wzrosnac lekko Wibor, a jak Rada Polityki Pienieznej
                      obnizy to spadnie, analitycy przewiuja, ze moze jeszcze spasc 2 razy w tym roku,
                      a wtedy akurat pod koniec roku moga zminic opr. i moze byc jakies 3,7 Wibor i
                      masz wtedy tak przez pół roku a nie 3 m-ce, a sa banki ktore zmieniaja co miesiac.
                      P.S. Ale walnąłem wywód... Kolega mówil, zebym grał w Totka bo dobrze
                      przewiduje smile
                      • kinia777 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 05.05.06, 08:24
                        Aha, troche mi sie rozjasnilo, z tym dniem splaty w ING. Jesli dobrze rozumiem,
                        w ING oprocentowanie zmienia sie raz na pol roku i mimo skokow/spadkow Wiboru
                        sie ono nie zmienia. Dzis jeszcze tam ide i ich troche pomolestujesmile A jakie
                        masz konto w ING?
                        Ze smieszniejszych reakcji - wczoraj pani z BZ WBK zbaraniala, jak zapytalam ja
                        o sposob, date itd. ustalania Wiboru ktory przeklada sie na oprocentowanie. Ona
                        sie w to nie zaglebiala (cytuje).
                        Ale tak w ogole, to banki, ktore kusza promocja 0,5% marzy przez rok czy 2
                        (Nordea, WBK), niezle sciemniaja, jaka to korzysc na poczatek - a wystarczy
                        policzyc, ze z nawiazka nadrabiaja sobie te roznice na marzy zadana na wstepie
                        prowizjasmile Mysla ze ludzie nie umieja liczyc, czy co?smile
                        • kriss_333 Re: kredyt CHF czy PLN - maj 05.05.06, 16:41
                          konto mam Standard - kosztuje 6 zl miesiecznie ( na poczatku taniej) a
                          techniczne 5 zl - wymagane, ale nie ma sensu i lepiej doplacic 1 zl. Co do
                          nizszej marzy przez rok czy 2 to wiadomo, ze sciema, ale zawsze ktos sie zlapie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka