Dodaj do ulubionych

wycieczki mniej popularne - fakultety z Alanyi

IP: *.stk.net.pl 22.06.06, 14:21
Wirtam serdecznie,
chciałam się dowiedzieć czegoś więcej o wycieczkach z Alanyi. Wiem że na ten temat było już wiele napisane, ale głównie o Kapadocji i Pummukale, raftingu i jeepach. Czy któs może był na wycieczkach w Apendos, Side (podobno są tam wodospady jakies?) - czy warto jechać??? widziałam jeszcze pae innych mniejszych wycieczek. Co polecacie??? Czy warto wybrać się na rejs ( i jakie są warianty teog rejsu - co to jest Green Canyon???).
Obserwuj wątek
    • janan2 Re: wycieczki mniej popularne - fakultety z Alany 22.06.06, 17:09
      Gość portalu: madzinka83 napisał(a):

- co to jest Green Canyon???).
      To dokładnie zielony kanion,nazywają tak kanion rzeki Coprulum i spływ nim
      (naprawdę warto) to określenie stosują też do wodospadu Corsoulu i kanionu rzeki
      za budowaną zaporą-Dimczay.Niekonwencjonalne wycieczki to wieś turecka lub jepp
      trasa praktycznie ta sama ale warto raz jechać aby poznać drogi których nie ma
      na mapach.Potem sam indywidualnie pojechałem na cały dzień motocyklem.Widoki
      przepiękne i można bez skrupułów odwiedzić nomadów nie tych wystawowych ale
      prawdziwych,są bardzo gościnni,tylko nie zapomnieć zdjąć butów.Nietypowa
      wycieczka to twierda i zatopione ruiny widoczne pod wodą i miejscowość
      Anamour.Dostępna w PACO TOUR u Leny.U niej też jest dostępna wycieczka do Side i
      Aspendoś bardzo tania ale forsowna bo po drodze są 2 sklepy i wodospad
      Corsoulu.Bilety do Aspendos drogie,myślałem że idę na spektakl,10 Ytl.ale warto.
      jak byś miała pytania to w miarę możliwości odpowiem i podpowiem czego
      unikać.Aha jest jeszcze 3 dniowa wycieczka na Cypr.Pzdr.
      • Gość: Krop Re: wycieczki mniej popularne - fakultety z Alany IP: *.europe.hp.net 22.06.06, 17:20
        Green Canyon - jeśli na Koprulu (z Side) to nie warto, lepiej wziąć rafting na
        tej samej rzece. Bo w ogóle to tam jest bardzo ładnie i zobaczyć warto. Z
        Alanyi to jest przewaznie na Dimczaju za zaporą, i to nie wiem czy warto bo nie
        byłem. Dimczaj jest ekstremalnie malowniczy, wiec moze warto.

A co do reszty to i Side i Aspendos i Anamur zdecydowanie warto lepiej będzie
        zobaczyć pożyczając na 2 dni samochód i jadąc samemu. Bo na płatnych
        wycieczkach połowę czasu spędzisz w obowiązkowych centrach handlowych. Anamur
        sam w sobie nie robi aż takiego wrażenie (no chyba ze ktoś pierwszy raz w życiu
        duży zamek widzi, to wtedy tak) ale za to droga jest niesamowita, dla samych
        widoków po drodze warto. Side - małe fajne miasteczko ze spora ilością ruinek,
        Aspendos - teatr robi naprawdę wielkie wrażenie rozmiarem. Jak się ma samochód
        to warto jeszcze pojechać do Antalyi, zobaczyć normalniejszą Turcje ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka