Dodaj do ulubionych

certyfikaty w UE- czy warto ? cim, cima, lcci, itd

01.03.06, 15:36
Na stronie korba znalazlem informacje na temat certyfikatow w UE, nie wiem czy
jak ktos ma mgr. czy to mu cos da, co wy o tym sadzicei.
Dzieki za odpowiedz :-)

Rob

tu jakie sa, i krotki opis
studia.korba.pl/certyfikaty_w_ue/certyfikaty_zawodowe/1,17606,2783,art.html
Obserwuj wątek
    • robson1302 Hej ludzie sam mam sobie odpowiadac !!! 02.03.06, 10:44
      Hej ludzie sam mam sobie odpowiadac, dziwi mnie ze nikt nie jest tym
      zainteresowany, bo to wazne. Temat Polek w dresie wzbudzil tyle sensacji, "jak
      przewiez kredens" tez spotkal sie z wielka aprobata, no coz?

Kazdy chce plotkowac a do nauki nikt sie nie wezmie:-)
      • natalia.brzeska Re: Hej ludzie sam mam sobie odpowiadac !!! 02.03.06, 10:52

A co chcesz robic w UK?

Często bardziej od 'papierków' liczy się doświadczenie, a ewentualne późniejsze
        kursy, szkolenia pokrywa pracodawca.

Jeśli chcesz pracować, to nie jest potrzebny certyfikat potwierdzający
        znajomość języka, to po prostu "wyjdzie" w czasie rozmowy.

Poszukaj ogłoszeń z dziedziny, która Cię interesuje. Spojrz na wymagania
        pracodawcy. Jeśli często będzie się powtarzał jakiś certyfikat, to możesz sobie
        go zrobić. Ale jak juz pisałam, może być tak, że jeśli pracodawca będzie
        zainteresowany Twoją osobą, to sam pokryje koszty kursu.

• robson1302 Czytaj uwaznie dziewczyno ! 02.03.06, 10:57
          Ja sie pytam o certyfikaty zawodowe nie jezykowe, to duza roznica, to sie zdaje
          w jezyku ang.
          Wejdz na reed.co.uk i wpisz CIM lub CIMA do wyszukiwarki to pracodawcy to wymagaja.
          Te egz. zdaja Anglicy i nie chodzi mi o jezyk.
          • natalia.brzeska Re: Czytaj uwaznie dziewczyno ! 02.03.06, 11:10

Przecież napisałam Ci:

"Poszukaj ogłoszeń z dziedziny, która Cię interesuje. Spojrz na wymagania
            pracodawcy. Jeśli często będzie się powtarzał jakiś certyfikat, to możesz sobie
            go zrobić. Ale jak juz pisałam, może być tak, że jeśli pracodawca będzie
            zainteresowany Twoją osobą, to sam pokryje koszty kursu".

Uczyłam w Collegu Businessowym w Anglii więc o tego typu kursach trochę wiem.
            Nie muszę wchodzić na stronę Reed czy inne, aby o nich poczytać...

• natalia.brzeska Pitman/Sage/ACCA/CIMA etc 02.03.06, 11:15
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=28926801&wv.x=1&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=35375670&wv.x=1&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=28304364&wv.x=1&v=2&s=0
            • robson1302 Re: Czytaj uwaznie dziewczyno ! 02.03.06, 11:47
              Jeśli chcesz pracować, to nie jest potrzebny certyfikat potwierdzający
              znajomość języka, to po prostu "wyjdzie" w czasie rozmowy.

Przepraszam, zasugerowalem sie tym zdaniem i myslalem ze ciagniesz watek.

Pozdrawiam Robert
      • maja92 Re: Hej ludzie sam mam sobie odpowiadac !!! 02.03.06, 10:55
        Magister czasami to nie wszystko;-)))
        Podnosic kwalifikacje ciagle trzeba, a CIMA czy ACCA sa bardzo potrzebne. Np. w
        Irlandii bez ACCA czy CIMA nie przyjma na stanowisko ksiegowego (accountant)
        mozna tylko pracowac jako technican accountant, czyli polski referent ksiegowy.
        Wieksze firmy auditorskie (Accenture, PWC) tez nie przyjma na stanowisko wyzsze
        niz trainee/graduate/technican/clerk jezeli nie ma sie ACCA. Czasami moze i
        przyjma, ale roznica w zarobkach bedzie bardzo duza, bo nie bedzie sie mialo
        tego papierka;-))

Trzeba miec bardzo dobre CV jezeli chce sie wykonywac "high fly" prace i miec
        tylko podstawowe uniwersyteckie wyksztalcenie....

Majac studia i CIMA mozna zarobic €70K na rok - majac tylko studia €45/50K na
        rok - wystarczy porownac tutaj i odpowiedz sama sie wyjasni:
        www.irishjobs.ie
        Pozdrowienia,
        • winnix Re: Hej ludzie sam mam sobie odpowiadac !!! 31.03.06, 09:48
          Witam wszystkich serdecznie:)
          Właśnie grzebię po sieci w poszukiwaniu informacji nt kursów
          finansowo-rachunkowych i trafiłam tutaj:) Mam skończona AE w Poznaniu, właśnie
          kończe Politechnikę Warszawską (Informatyka) no i powstało pytanie "Co dalej?".
          Z racji, że chcę się wynieść do Anglii, a tam bez certyfikatów dobrej pracy się
          nie znajdzie, postanowiłam, że zrobię ACCA albo CIMA. I teraz mam pytanie (może
          głupie:)) - jaka jest między nimi różnica? Pracuję od półtora roku w Kontrolingu
          Finansowym (niedawno awansowałam na specjalistę ds. kontrolingu), czyli w
          dziedzinie związanej z rachunkowością, ale z analizą finansową jak najbardziej
          też. Wyczytałam gdzieś, że CIMA jest bardziej dla analityków finansowych a ACCA
          dla księgowych no i teraz mam dylemat, bo ja tak trochę po środku jestem:)
          Przeglądałam ogłoszenia o pracę na angielskich stronach i u kontrolerów
          finansowych chcą albo ACCA albo CIMA, więc potwierdziłaby się moja teoria, że
          ten kontroling po środku jest:)

Reasumując, będę wdzięczna za informacje od osób które coś na ten temat wiedzą -
          jaka jest różnica między tymi certyfikatami, jak wygląda robienie ich w Polsce i
          jechanie z nimi do Anglii (np. zrobić częściowo ACCA, szukać pracy dla
          "part-qualified" i kontynuować w Anglii), jaka jest trudność (wolałabym się nie
          nudzić za te pieniądze:)) i tak dalej.
          I czy ja dobrze widzę, że ACCA wychodzi taniej?

Z góry dziękuję za ewentualne rady:)))

Pozdrawiam,
          winnie
    • Gość: wow Re: certyfikaty w UE- czy warto ? cim, cima, lcci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:42
      drogi Rob,

certyfikaty (CIM,CIMA,ACCA,CFA,CIA, etc) to jedno, a doswiadczenie
      udokumentowane to drugie ( najlepiej w blue chipach :))
      jezeli spelniasz te 2 kryteria to UK stoi przed Toba .
      Spelniasz?

Wasz ulubiony
      wow :)

• robson1302 Re: certyfikaty w UE- czy warto ? cim, cima, lcci 02.03.06, 17:07
        niestety brakuje mi doswiadczenia w Marketingu, a to chce robic mam tylko 18
        miesiecy w biurze w US, wiem, ze moze byc malo :-(
        • natalia.brzeska Re: certyfikaty w UE- czy warto ? cim, cima, lcci 02.03.06, 18:43
          robson1302 napisał:

> niestety brakuje mi doswiadczenia w Marketingu, a to chce robic mam tylko 18
          > miesiecy w biurze w US, wiem, ze moze byc malo :-(

szukaj pod "graduate opportunities". To dla absolwentów bez wielkiego
          doświadczenia zawodowego. Zazwyczaj mniej płatne stanowiska, ale chodzi własnie
          o zdobycie doświadczenia.
    • Gość: GallAnonim Re: certyfikaty w UE- czy warto ? cim, cima, lcci IP: *.zen.co.uk 31.03.06, 15:17
      CIM- Certified Institute of Marketing. certyfikaty tego typu nie powieksza nic
      jesli juz masz doswiadczenie i kwalifikacje w biznesie. U nas jest pewna pula
      pieniedzy na rok na kursy wiec jako marketer ciagle robie cos w CIM bo za
      darmo, ale to niewiele zmienia. Liczy sie doswiadczenie i konkretne umiejetnosci
      • Gość: GallAnonim Re: certyfikaty w UE- czy warto ? cim, cima, lcci IP: *.zen.co.uk 31.03.06, 15:55
        *Chartered

I jesli chcesz cos poprawic ze swoich credentials w marketingu zrob jakis
        konkretny kurs PPCi SEO SAS ewentualnie, bo CIM oferuje tzw ogolne kursy typu:
        Innowacja w Marketingu itp rzeczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka