Dodaj do ulubionych

chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku

IP: *.crowley.pl 25.05.04, 14:36
Probuje sama piec chleb, zachecona m.in. watkami z tego forum. Wczoraj
upieklam czwarty w moim zyciu chlebek i mam mnostwo pytan i watpliwosci.
Pieke z maki razowej pszennej i/lub zytniej, czasem z dodatkiem bialej maki
pszennej, ale niewiele. Poczatkowo robilam zaczyn ze zwyklych drozdzy, ale
ostatnie dwa chleby pieklam z drozdzami instant. Chleby wychodza z pieca
ciemne, typowo razowe, nie wyrastaja specjalnie, w srodku sa wilgotne, maja
chrupiaca skorke i bardzo mi smakuja. Proces pieczenia jest jednak
frustrujacy, glownie za sprawa proporcji suchych skladnikow i wody. Ciasto
wyrabiam robotem i probuje korzystac z przepisow m.in. z tego forum, ktore z
reguly zalecaja proporcje ok 300ml wody na 0.5 kg maki. Z takich proporcji w
robocie po chwili mieszania robi sie zbita twarda masa, ktora sie juz nie
miesza, tylko lata dookola jako jedna calosc. Kiedy dolewam wody, ciasto robi
sie kleiste, nie odchodzi od miski i nie da sie formowac w bochenek. Czy
robot nie nadaje sie do robienia chleba? Trzeba ugniatac recznie? Jesli tak,
to tragedia, bo mam bardzo slabe rece, chyba na silownie bede sie musiala
zapisac :0). Prosze, jesli macie w tej kwestii jakies doswiadczenia,
poradzcie cos.
Drugi moj problem to drozdze i proces rosniecia. Kiedy wyrabiam ciasto po raz
pierwszy i zostawiam w spokoju, wyrasta w sposob widoczny. Kiedy jednak
wyrabiam je jeszcze raz, juz sie z tego nie podnosi. Czemu tak sie dzieje? Z
ciastem drozdzowym nie mam takich problemow, rosnie jak szatan. Ostatnio
uzywam 7g drozdzy instant na 0.5 kg maki, w wiekszosci przepisow tak sie
wlasnie zaleca. Moze to jednak za malo?
Obserwuj wątek
    • funana Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 25.05.04, 15:07
      Z przyjemnością dam Ci przepis z lutowej Kuchni, na chleb robiony na żurku.
      Jest przepyszny! Tylko uzbrój sie w cierpliwość do jutra. Robiłam go pare razy-
      zawsze wychodzi!
      • Gość: N.C. Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 25.05.04, 15:20
        funano, ja również proszę o ten przepis :-)))
        • maniusza Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 25.05.04, 15:29
          Funano, jeżeli nie sprawiłoby Ci problemu, proszę również o dosłanie na
          maniusza@gazeta.pl. już parę razy zbierałam się do robienia chleba i nie miałam
          sprawdzonego przepisu...
          dziękuję z góry!!
      • lunatica funana i lutowa kuchnia 26.05.04, 10:55
        ja też z chęcią załapię się na ten przepis... choc kuchni już nie kupuję :-) a
        może właśnie dlatego :-)
      • churros Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 26.05.04, 15:43
        To chyba ten przepis- dla nie mogących się doczekać, aż funana wróci do domu ;D
        kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54044,2020969.html
    • Gość: reniferek Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 16:22
      Jak sama zauwazyłas mikser nie nadaje sie do przyrzadzania ciasta
      chlebowego.Musisz uzyc siły wlasnych raczek. To nie wymaga wielkiego zachodu i
      wielkiej siły.Moje łapki tez nie sa silne ale z ciastem sobie radzą:) na 5
      szklanek maki uzywam 4 dkg swiezych drozdzy, ciepły płyn(2 szklanki), czy to
      woda czy mleko musi byc zawsze ciepłe a ciasto odstawione do wyrosniecia
      najlepiej jak postawisz rowniez w jakims miejscu bez przeciagow. Ilosc wody
      dopasuj do ilosci maki tak "na oko". ugniatajac ciasto musi ci "odchodzic" od
      reki.jak bedzie za rzadkie chlebek opadnie.
      za drugim razem ciasto juz nei rosnie tak duzo jak za pierwszym razem, ale
      unosi sie wystarczajaco duzo zeby pieczywko nie bylo kluchowate.
      pozdrawiam
      :)
      • Gość: Agusia Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.04, 16:32
        A ja "robię" robotem! I rośnie super. Fakt, że po wyrobieniu przekładam do
        miski, bo tam idzie następna porcja chlebka. I w tej misce rzeczywiście trochę
        jeszcze mieszam, ale raczej wyrabianiem bym tego nie nazwała. I na to mieszanie
        zostawiam sobie trochę mąki z przepisu.
    • linn_linn Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 25.05.04, 16:22
      A jakim robotem robisz? Najlepszy jest tzw. robot planetarny / np. Kitche Aid /.
    • Gość: Pichciarz Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.proxy.aol.com 25.05.04, 16:23
      Wiem, że nie pytasz się o przepisy, ale nie mogę powsrzymać się od przesłania
      tego linka:
      www.delfin.clan.pl/wega/pieczenie.chleba.html
    • funana Dzisiaj wieczorem zamieszczę... 26.05.04, 11:36
      ... przepis na chleb z Kuchni...jeszcze nie byłam w domu od wczoraj..
    • Gość: alienor Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.crowley.pl 26.05.04, 13:31
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Dzisiaj podejmuje nastepny eksperyment.
      Upieke chleb wylacznie ze zwyklej bialej maki. Podejrzewam, ze przyczyna tego,
      ze ciasto slabo rosnie, jest to, ze maka razowa jest "ciezka". Jesli sie okaze,
      ze tak, sprobuje zwiekszyc ilosc drozdzy dla tej samej ilosci ciemnej maki. Nie
      wiecie, czy chleby pieczone wylacznie z maki razowej sa z "natury" niskie?
      Wkurza mnie to, ze ciasto nie rosnie i ze nie rozumiem przyczyn: czy to kwestia
      przepisu (ten typ tak ma), czy technologii czy czegos jeszcze innego. Wyznaje,
      ze zaczynam dojrzewac do kupienia maszyny do chleba, zeby nia wyrabiac ciasto.
      Spodobal mi sie sposob Agusi na robota: sprobuje wyrobic ciasto z czescia maki,
      a reszte dodac potem recznie. Zobaczymy. Dziekuje za przepisy i niecierpliwie
      czekam na przepis z Kuchni.
      • linn_linn Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 26.05.04, 14:12
        Jak sie latwo domyslic, radze Ci kupic maszyne / nawet gdybys miala tylko
        wyrabiac ciasto, a przy braku czasu wlaczysz program z pieczeniem i tez
        dobrze /. Make razowa trzeba mieszac ze zwykla. Nie powiem w jakich
        proporcjach, gdyz ja mam dostep do takiej grahamkowej.
        • Gość: alienor Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.crowley.pl 26.05.04, 15:48
          Weszlam na te strone o maszynie Panasonica, na ktora podalas namiar w innym
          watku i - dzieki! w instrukcji obslugi sa ciekawe uwagi na temat skladnikow
          ciasta i ich wplywu na rosniecie ciasta.
    • funana Przepis na chleb 26.05.04, 15:58
      Dzięki Churros z znalezienie.
      Pozwole sobie skomentować - robiłam go juz parę razy
      (Składniki na 3 średnie bochenki)

- moim zdaniem na dwie troszke większe keksowe, lub jedna duża tortownicę

Rozczyn

1 kg mąki pszennej, 0,7 l letniej wody, 5 dag drożdży

Ciasto właściwe

50 dag mąki żytniej razowej, 3 dag soli (2 1/2 łyżki), 10 dag drożdży, 3 dag
      cukru (2 1/2 łyżki), 1 szklanka żurku domowego lub z butelki, 1/3 kostki
      margaryny/funana - dawalam maslo/, nasiona kminku, słonecznika, soi, kolendry
      lub zioła, np. tymianek lub rozmaryn - /funana/dawałam świeże, też oregano,
      zamiast kminku kumin.

1. Do głębokiej miski wsypujemy sypkie składniki ciasta właściwego i mieszamy.
      Dodajemy margarynę i siekamy. Następnie wlewamy żurek i dokładnie mieszamy, aż
      do uzyskania jednolitej masy.

2. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy mąkę
      i starannie mieszamy. Rozczyn przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w
      ciepłe miejsce (ok. 28°C) do wyrośnięcia.
      /funana/- Przy tych proporcjach rozczyn jest bardzo twardy. Moim zdaniem nie
      do "uciągnięcia" przez mikser, nawet przez Kitchen Aid. Trzeba wyrabiać rękami,
      ale nie za długo.ja wstawialam do uchylonego piekarnika, nastawionego na 50st.
      C

3. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ciastem właściwym i dodajemy rozdrobnione
      drożdże. Możemy też dodać do smaku nasiona lub zioła. Starannie wyrabiamy
      ciasto na gładką masę i odstawiamy je na 15 min, aby "odpoczęło".
      Znowu wyrabiałam ręcznie, ale nie za starannie-mam słabe ręce.
      4. Foremki do pieczenia natłuszczamy i wysypujemy je mąką. z ciasta formujemy
      niezbyt wysokie bochenki (po włożeniu do foremek powinny wypełniać je do
      połowy). Możemy posypać je tym samym ziarnem lub ziołami, które dodaliśmy do
      ciasta.

5. Uformowane bochenki wkładamy do foremek i ponownie odstawiamy w ciepłe
      miejsce na 30-45 min./funana? znowu do uchylonego piekarnika na 50 st C.
      Kiedy ciasto urośnie do krawędzi foremek, możemy zacząć wypiek. Chleb pieczemy
      40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C.

Upieczony chleb powinien być rumiany i mieć lekko popękaną skórkę.
      NIEPRAWDA! Żeby osiągnąc ten efekt na pare minut przed końcem pieczenia
      wyciągam na moment blaszki i smaruję mlekiem, lub jajkiem rozmąconym z mlekiem.
      Na fotografii w Kuchni moim zdaniem chleb jest spryskany werniksem.

Po wyjęciu foremek z piekarnika trzeba odczekać ok. 20 min. i dopiero wtedy
      ostrożnie wyjąć z nich chleb.

• linn_linn Re: Przepis na chleb 26.05.04, 16:22
        Te chleby ziolowe sa wspaniale. Zamiast masla mozna dodawac oliwe extravergine.
    • Gość: goska Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.gizycko.mm.pl 27.05.04, 11:23
      Gdy męczy cię wyrabianie i zagniatanie ciasta,może spróbuj upiec chleb wg,tego
      przepisu:
      puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3491 Taki chlebek robię już ponad
      dwa miesiące i żaden inny mi nie smakuje.Pozdrawiam.
      • Gość: alienor Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.crowley.pl 27.05.04, 13:26
        dzieki wielkie! wyprobuje i dam znac
      • jadwiga_r Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 27.05.04, 14:28
        Gość portalu: goska napisał(a):

> Gdy męczy cię wyrabianie i zagniatanie ciasta,może spróbuj upiec chleb
        wg,tego
        > przepisu:
        > puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3491 Taki
        chlebek robię już ponad
        > dwa miesiące i żaden inny mi nie smakuje.Pozdrawiam.

Mam pytanie odnośnie drożdży.W Twoim przepisie podane jest, aby drożdże włożyć
        do gorącej wody.Czy proces wzrastania tych drożdży nie zostanie
        zaprzepaszczony, a dodana mąka nie będzie miała siły do wyrośnięcia?
        Poza tym w przepisie jest podane,żeby piekarnik nagrzac przez chwilę
        termoobiegiem nastawionym na temp.250 stopni. Mam pytanie,czy dalej chleb
        piecze się w tej temperaturze 250 stopni przez 45 minut z termoobiegiem.Na
        którym poziomie w piecyku ustawiasz drabinkę do brytfanny,żeby nie spalić tego
        chleba.A czy bez termoobiegu nie uda sie pieczenie tego chlebka?
        • linn_linn Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 27.05.04, 14:35
          Z tego, co wiem, termoobieg nie jest zalecany do pieczenia chleba. Za goraca
          woda tym bardziej.
        • Gość: goska Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.gizycko.mm.pl 27.05.04, 20:09
          Troszkę zmodyfikowałam ten przepis,otóż woda ma być bardzo ciepła,ale nie gorąca
          (z wiadomych przyczyn),a pieczenie dostosowałam do piekarnika gazowego.Piekę w
          temp 260C(wcześniej,w trakcie wyrastania ciasta nagrzewam do temp.260c),póżniej
          po ok.15 min.zmniejszam temp.do 240C.,wyjmuję po ok.40 min.Zaznaczam,że każdy
          piekarnik piecze inaczej.Koleżanka piekła wg.tego samego przeisu i wyszedł jej
          zakalec.Wypróbuj,ic nie stoi na przeszkodzie,tylko gdy będziesz sypała
          otręby,to na 1/2 kg mąki nie dawaj więcej niż niepełną szklankę.Pozdrawiam i
          życzę smacznego.
          g.
          Acha,piekę na 3 poziomie.
    • Gość: alienor Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku IP: *.crowley.pl 27.05.04, 11:27
      Upieklam wczoraj chleb w calosci z bialej maki i nie bylo zadnych problemow:
      robot wyrobil piekne ciasto, uroslo jak trzeba 2 razy, dalo sie uformowac w
      bochenek, ktory rosl do gory i w rezultacie udalo mi sie upiec taki chleb jak
      chcialam. Ponadto dorwalam wczoraj ksiazke "Wielka ksiega chleba" i tam
      zobaczylam zdjecia chlebow razowych, ktore wygladaly tak, ja te moje, byly
      niewysokie. Podbudowalam sie i bede dalej walczyc z ciemna maka, bo jednak
      chleb z bialej maki nie ma tego smaku. Dzieki za rady i za przepisy. Pozdrawiam!
      • linn_linn Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 27.05.04, 11:58
        A ja wczoraj znalazlam nareszcie mlyn, w ktorym moge zamowic make on line. Nie
        bede musiala jezdzic po Wloszech.
        • funana Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 27.05.04, 14:46
          A mnie dwie piekarnie w Warszawie odmówiły sprzedaży odrobiny zakwasu, Najpierw
          mnie wypytywano- po co mi to, a potem powiedziano "nie sprzedamy, bo nie" . I
          cześc pieśni.Już sobie wyobrałazłam, jak wracam z roboty w piątek, kupuję po
          drodze zakwas i piekę pyszny chleb...
          • linn_linn Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 27.05.04, 16:24
            A to chytrusy... Mysleli, ze do czego? A moze boja ssie, ze ktos zbada i
            wykryje co tam dodaja? Jest tez zakwas liofilizowany, ale trudno go znalezc.
            • churros Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 27.05.04, 18:11
              Nie wiem czy to jest zakwas, o który wam chodzi, ale znalazłam takie przepisy w
              jednej książce o zdrowym odżywianiu (uprzedzam, ze ich nie wypróbowywałam):
              "Rozczyn I:
              Do 1/8 litra ciepłej wody dodać tyle żytniej mąki lub śrutu żytniego, by
              otrzymać gęstą papkę (dodanie 1-2 łyżek jogurtu lub zsiadłęgo mleka przyśpiesz
              fermentację). Włożyć do słoika typu twist i pozostawić 2 dni w temp. około 30
              stopni. Papkę trzeba od czasu do czasu zamieszać i słój znowu zakręcić.
              Trzeciego dnia rozczyn pachnie już kwaskowo; daje się wtedy jeszcze raz 1/8
              ciepłej wody i tyle mąki, by otrzymać gęstą papkę. Słój znowu zakręcić i
              pozostawić w ciepłym miejscu. Następnego dnia rozczyn gotowy jest do użytku. Na
              ok. 2 kg mąki używa się rozczynu w ilości wielkości jabłka.
              (Mam obawy, ze przez tyle dni to może spleśnieć...)
              W celu przyśpieszenia fermentacji przygotować można rozczyn z dodatkiem drożdży:
              Rozczyn II
              W dniu poprzedzającym pieczenie zrobić gęsty rozczyn z odrobiny mąki i połowy
              ilości drożdży, która ma być użyta do wypieku i pozostawić w ciepłym miejscu.
              Nazajutrz zmieszać rozczyn z mąką jaka ma być użyta do wypieku i pozostałymi
              drożdżami."
              • funana Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 31.05.04, 09:37
                Też mam przepis na zakwas-ale jak w polskich domowych warunkach, wychodząc do
                pracy :-)można dopilnować przez dwa-trzy dni 30 stopni C?
                Stąd pomysł, by kupić wpiekarni. Wyczytałam na forum, że zakwas można nabyć w
                zaprzyjaźnionej piekarni. Jak takowej nie znalazłam..:-((
                • linn_linn Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 31.05.04, 09:59
                  Niektorzy daja sobie rade. Ja jeszcze nie probowalam robic z zakwasu, ale z
                  czasem wszyscy sie do tego zabieraja.
                  • funana Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 31.05.04, 10:10
                    Czekam urlopu:-)
                    • the_ladybird Re: chleb - bez maszyny, pieczony w piekarniku 31.05.04, 12:12
                      A może to nie musi być idealnie 30 stopni? Może to tak jak z żurkiem czy
                      małosolnymi, jak jest ciepło to się robi w dwa dni, a jak zimniej to i pięciu
                      czasami potrzebuje?
    • Gość: renata Do Alienor IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 31.05.04, 10:46
      Pieke chleb juz od dwoch lat, zawsze ten sam. Proces wytworczy jest prosty, acz
      polega glownie na czekaniu. Chleb jest ´´ytnio-pszenny, pi´knie wyrasta i
      naprawd´ wychodzi zawsze.
      Podaje przepis:
      ZACZYN: 20 dag dro´´d´´y
      300 ml letniej wody
      4-5 ?y´´ek cukru
      mŕka pszenna
      Dro´´d´´e trzeba utrzeç z cukrem, a´´ stanŕ si´ p?ynne, nast´pnie dodaç wod´ i
      porcjami mŕk´ - tyle, ´´eby zaczyn mia? konsystencj´ g´stej Ęmietany. Odstawiç
      na 2-3 dni w ciemne miejsce, w doĘç du´´ym naczyniu, bo przez pierwszŕ godzin´
      roĘnie tak, ´´e wykipia? mi z 6-litrowej miski z pokrywkŕ. Potem oczywiĘcie
      opada i jest to jak najbardziej normalne zjawisko.
      CIASTO: 1 kg mŕki pszennej (u´´ywama szymanowskiej)
      1/2 kg mŕki ´´ytniej, razowej lug graham
      1 litr maĘlanki naturalnej, kefiru albo zsiad?ego mleka
      zakwas
      3-4 ?y´´ki soli
      Mŕk´ ´´ytniŕ zalewamy maĘlankŕ, dok?adnie mieszamy i przykrytŕ odstawiamy na
      noc, ´´eby si´ zakwasi?a. Nast´pnie dodajemy mŕk´ pszennŕ, zakwas i sóli
      zaczynamy mieszaç. Drewnianŕ ?y´´kŕ, przynajmniej przez 20 minut. Brzmi to
      groęnie, wiem, ale wcale tak nie wyglŕda. Mo´´na dodawaç wody lub mŕki, ale
      ciasto powinno byç tak g´ste, ´´eby dawa?o si´ z wysi?kiem mieszaç, bro? Bo´´e
      nie za rzadkie, bo chleb nie wyroĘnie - przed tym jedynie ostrzegam, bo z
      g´stym nie ma najmniejszego problemu, mo´´na go uformowaç w bochenek. Misk´ z
      ciastem przykrywamy, zawijamy w r´cznik i na przynajmniej 2 godziny odstawiamy
      w zaciszne miejsce do wyroĘni´cia. Ja bochenków nie robi´ - przekladam ciasto
      do dwoch du´´ych forem keksowych (tych o d?. 30 cm), wierzch ciasta smaruj´
      rozmŕconym jajkiem i formy na 45 minut w´drujŕ do piekarnika o temp. 200
      stopni, na dalsze 30 minut temperatur´ obni´´amy do 175 stopni. Najlepszy jest
      jeszcze ciep?y, z mase?kiem i pomidorkiem albo smalcem domowej roboty. Chleby
      wychodzŕ du´´e, ale wierzcie mi - po wyj´ciu z piekarnika dwie osoby bez trudu
      rozprawiajŕ si´ z ponad po?owŕ bochenka, a potem le´´ŕ i trawiŕ w b?ogoĘci.
      Zach´cam do spróbowania.
      PS Zakwas najlepiej zrobic w Ęrod´, mŕk´ zakwasiç z piŕtek,a w sobot´ ok. 10-11
      rano wziŕç si´ za wyrabianie ciasta. I na sobotniŕ kolacj´ mamy pyszny domowy,
      Ęwie´´y, ciep?y, rumiany i chrupiŕcy chleb. ?ycz´ smacznego! Naprawd´ jest
      pyszny, rumiany i chrupiŕcy. I super wyrasta!
      • Gość: alienor Re: Do Alienor IP: *.crowley.pl 31.05.04, 15:51
        Bardzo dziekuje, nie omieszkam wyprobowac. Dam znac, jak wyszedl!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka