Dodaj do ulubionych

Chce mi się placka węgierskiego!!!

IP: 158.75.40.* 19.10.04, 14:42
Jak w tytule.
Naczytałam się o zupie kremie z kurczaka po węgiersku i przypomniał mi się
placek węgierski jedzony nie na Węgrzech, ale i tak był pyszny.
Jak ktoś zna przepis na gulasz i placek to bardzo proszę o niego.
Mam ochotę na coś baaaardzo ciężkostrawnego.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sara.1 Re: Chce mi się placka węgierskiego!!! 19.10.04, 17:52
      Nie wiem czy to klasyczny przepis, ale ja robię farsz z mięsem z piersi
      kurczaka (najszybciej i moim zdaniem najsmaczniej, ale może też być
      wieprzowina, albo wołowina). Pierś z kurczaka kroję na drobne kawałki, posypuję
      przyprawami wg uznania i podsmażam na pateli. W tym samym czasie w garku smażę
      cebulkę pokrojoną w półtalarki (dużo, bo lubię, jak ktoś nie lubi, to może być
      w kostkę i mniej), dodaję pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną, a na
      koniec pokrojone w takie półćwiartki pomidory (surowe, ale koniecznie obrane ze
      skórki, a jak jest po sezonie, to z puszki). Można dodać też pieczarki,
      podsmażane na osobnej patelni. Na koniec mięsko i przyprawy (liść laurowy,
      ziele angielskie, pieprz w ziarnach, duuużo czerwonej papryki i w zależności od
      tego, jak ma być pikantne odpowiednią ilość papryki ostrej i chilli). Jeśli
      robię z mięsa wieprzowego albo wołowego dodaje też fix do gulaszu. Przykrywam i
      w czasie gdy się dusi przygotowuje placki. Połowę przygotowanych ziemniaków trę
      na tartce z grubymi oczkami, a połowę z małymi. Dodaję mąkę (ok. 2 łyżek na dwa
      duże placki), jajko, sól, pieprz czarny i pieprz cayenne i smażę na średniej
      patelni. I gotowe - farsz do środka, a sosik na wierzch - pycha!!!
    • Gość: Pichciarz Re: Placek "węgierski" - niespodzianka IP: *.proxy.aol.com 20.10.04, 02:09
      vnet.hu/prota/zbieranica_kolacje.htm
      • Gość: Aneta Przepis na placek węgierski IP: 81.15.254.* 20.10.04, 08:49
        Placek po węgiersku

SKŁADNIKI: 150g mięsa, 1 papryka, 2 duże marchewki, 1 pietruszka, szklanka
        bulionu (z kostki), 1 puszka groszku konserwowego, 400g pieczarek, słoiczek
        koncentratu pomidorowego (250 ml), 2 łyżki musztardy, sól, pieprz, papryka
        ostra i słodka, oregano.

PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, pokroić w kostkę, posolić i usmażyć na oleju. Gdy
        będzie miękkie podlać rosołkiem i dodać przyprawy, musztardę i koncentrat -
        powinien powstać gęsty sos. Marchew, pietruszkę i paprykę drobno pokroić i
        ugotować. Gdy warzywa będą miękkie odlać część wody, przełożyć wszystko do
        brytfanki i dodać mięso. Pieczarki pokroić w plastry, dodać przyprawy i
        podsmażyć. Do warzyw i mięsa dodać groszek konserwowy. Zagotować ciągle
        mieszając. Farsz powinien być gęsty. Jeżeli jest za rzadki to należy dodać
        nieco mąki rozrobionej z bulionem. Można też dodać słoiczek gotowego sosu do
        makaronu. Usmażyć grube o wielkości średniej patelni placki ziemniaczane. Na
        gotowy placek nakładać farsz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka