Dodaj do ulubionych

Jak gotujecie ziemniaki?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 11:13
Może ktoś zna ten przepis:
ziemniaki w ćwiartki + cebula w ćwiartki+ odrobina masła+sól+kminek(odrobina)
zalać wrzącą wodą , na pół z zimnym mlekiem.
Podobno to przepis ojców bonifratrów ale ziemniaki o wiele lepsze.
pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: miaukot Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.trybunal.gov.pl / *.trybunal.gov.pl 22.10.04, 12:04
      Zawsze z solą, cebulą (obrana i przekrojona na pół), kilkoma listkami laurowymi
      i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Z domu wyniesiony przepisik. Od mamusi.
      Jestem zaprzysięgłym wrogiem nieprzyprawionych ziemniaków. :)
      • Gość: Katka Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 22.10.04, 12:11
        o rany, to ja jakaś ograniczona jestem, bo mi nigdy nie przyszło do głowy żeby
        ziemniaki przyprawiać czmś innym niż solą. I pewnie dlatego nie przepadałam do
        tej pory za gotowanymi ziemniakami :) Ale na pewno wypróbuję.
      • Gość: BB Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.energostal.pl / 195.205.11.* 22.10.04, 12:30
        A W KTÓRYM MOMENCIE TĘ CEBULĘ I RESZTĘ? RAZEM Z ZIEMNIAKAMI ZALAĆ WODĄ I
        GOTOWACĆ?
        • Gość: miaukot Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.trybunal.gov.pl / *.trybunal.gov.pl 25.10.04, 11:29
          Razem z ziemniakami do zimnej wody wszystko. Zarówno do obranych jak i
          mundurkowych.
    • Gość: paprotka Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:56
      lubię dodać do gotujących się ziemniaczków kilka
      gałązek koperku ale wypróbuję przepis bonifratrów
      może nowy smaczek zwyczajnych ziemniaków będzie
      ciekawym urozmaiceniem
      pozdr
      • Gość: Renata Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: 192.39.188.* 22.10.04, 13:00
        Te wszystkie dodatki to do ziemniaków obranych czy gotowanych ze skórką?
        • Gość: Opty Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:09
          Ziemniaki mają być obrane i zalane wodą z mlekiem, potem dać dodatki.
          Pozdr. i smacznego
          • Gość: Renata Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: 192.39.188.* 22.10.04, 13:13
            Dziękuję. Wypróbuję na pewno.
    • Gość: fiordilligi Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:31
      ten przepis Ojca Grande stosujemy od lat sześciu w naszej kuchni. Polecam. Nie
      wyobrażam sobie ziemniaków ugotowanych " tradycyjnie". Oto cytat z książki
      będącej spisem wywiadu z Ojcem Grande: " W garnku tylko do połowy ziemniaków.
      Ile osób w domu, tyle główek cebuli przekroi na 4 i włoży na wierzch, wsypie
      ździebełko kminku, doda dużą łyżkę masła, wleje dwie szklanki mleka i doleje
      wrzącej wody. [...] do połowy garnka i nie soli. Przykrywa to pokrywką i
      prędko gotuje .[..] i nie trzeba niczym już przyprawiać, są wyśmienite nawet
      bez mięsa."
      Ojciec Grande poleca mnóstwo prostych przepisów a jakoś wszystko wychodzi
      smaczniejsze, nawet ziemniaczane placki. Pozdrawiam.
      • Gość: Renata Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: 192.39.188.* 22.10.04, 13:33
        To kiedy się soli?
        • dorota20w Re: Jak gotujecie ziemniaki? 23.10.04, 21:15
          ja sole juz po odlaniu ziemniaków.
          lecze sie na nieodczynnosc tarczycy i lekarz powiedzial mi ze w ten sposób
          zachowuje sie jod z soli
      • Gość: Katka Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 22.10.04, 13:41
        a mogę prosić coś więcej o tej książce? Ktoją wydał, jaki tytuł?
        • Gość: Fiordilligi Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:04
          soli sie jak już miękkie i chwilę potem gotuje, dobrze wchłoną sol, nie ma
          obawy.
          Jest to mała niepozorna książeczka z fajnym klimatem spisanego wywiadu "Ojca
          Grande przepisy na zdrowe życie" Wyd. Prasa Bałtycka 1996r autorstwa Marzeny i
          Tadeusza Woźniaków; stron 156. Nie jest to książka kucharska lecz książka o
          prostych sposobach na likwidację naszych codziennych dolegliwości, między
          innymi poprzez pichcenie jak najwięcej naturalnego pożywienia.
    • Gość: wsuwka Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:42
      A cebulę to się po ugotowaniu wywala czy ubija razem z ziemniakami? .A może
      takich ziemniaków się nie ubija...?
      • Gość: Opty Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:48
        Ja solę po chwili ale trzeba o tym pamietać, bo przez to parę razy były nie
        solone. Po ugotowaniu wyrzucam cebulę, ziemniaki są w całości - nie puree.
        pozdr.
      • Gość: fiordilligi Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:09
        Nie ma potrzeby ubijać. Są to nadto ziemniaki, do których nie potrzeba żadnych
        sosów, co na przykład mnie super odpowiada.Właściwie jest to przepis na
        ziemniaki po żydowsku.
        Ojciec Grande sugerował spozywanie z cebulą razem. W książce czytamy dalej " a
        do wywaru z ziemniaków Żydówka dolewa 2/3 zimego mleka posieka rzeżuchę
        szczypiorek i ponalewa do kubków. Podaje zamiast polskiego kompotu z
        rozbełtanego dżemu, który przypomina pomyje. To jest zdrowie. "( cytat ojca
        Grande)
        • jottka yyy 22.10.04, 14:11
          a ten 'polski kompot z rozbełtanego dżemu' to właściwie co to?
          • lunatica sounds delicous, ten kompot :-)) 22.10.04, 14:14

• fiordilligi Re: sounds delicous, ten kompot :-)) 22.10.04, 14:49
              z tego przepisu ja jadam tylko ziemniaki , resztę cytuję :-) Pozdrawiam
          • brunosch Re: yyy 22.10.04, 15:26
            Coś mi ten ojciec podpadł w ostatnim zdaniu... Polski kompot z dżemu? Pomyje?
            Coś mu się uwidziało. A dolewanie mleka do wywaru spod pyrów z rzeżuchą, to
            jakaś dewiacja, którą jak wiadomo - zwalić można już tylko na Żydów. ;)
            • fiordilligi Re: yyy 23.10.04, 00:13
              Ojciec bardzo krytykuje peerelowskie zwyczaje kulinarne ( łączenie owoców z
              warzywami typu marchewka z jabłkiem, panierowanie schabowego w bułce i smażenie
              w tłuszczu albo zupy na tzw kościach itd). Generalnie jest wielkim zwolennikiem
              żydowskiej kuchni.
              A ta woda spod ziemniaków to może tak też i z oszczędności? Hm...:-)Pozdrawiam
              daga
              • fiordilligi Re: yyy 23.10.04, 00:21
                a tak w ogóle, to właśnie zrobiłam drożdżówkę wg przepisu z tego forum ( pod
                hasłem drożdżówka znalazłam przepis Bursztyna). Wyszła taka super, że się
                naładowałam do pełna. Synuś w moim brzuchu aż się "rozfikał ponad wszelką
                miarę".
                To tak na osłodę po tych ziemniakach, cytatach itp . Mmm mówię wam, jestem w
                pełni zadowolenia. Synuś też, bo nie pozwala mi spać . Pozdr:-))))
              • dakusia a co jest zlego w laczeniu jablek z marchewka?? 24.10.04, 11:36
                fiordilligi...hmm dlaczego wg. ojca Grande mialoby to polaczenie byc zle??i na
                dodatek peerelowskie?? moglabym prosico wyjasnienie:) Zadziwily mnie te jablka,
                bo zupe i panierke rozumie...ale jabluszka i marchewe... ??
                • fiordilligi Re: a co jest zlego w laczeniu jablek z marchewka 24.10.04, 13:42
                  Mnie też to zdziwiło. Ostatnio natykam się właśnie na opinie, że to połączenie
                  jest niezdrowe.
              • dispell Re: A jak smażyć? 11.01.05, 16:07
                W wodzie spod ziemniaków? Po za tym jaki PRL - W 1935 roku też był? Wtedy to
                się po prostu nazywało:
                Kotlety wieprzowe. Wziąć, mięsa kotletowego, pokrajać w kawałki, zostawiając
                przy każdym kostkę, zbić dobrze, posolić, popieprzyć, maczać w rozbiłem jajku,
                tartej przesianej bułce i smażyć na rozpalonym tłuszczu lub maśle. Do takich
                kotletów dają się ostre sosy.
                Źródło:

www.republika.pl/kucharz1935/wieprzowina.htm#513
    • Gość: sagita Re: Jak gotujecie ziemniaki? - fiordiligi IP: 195.150.225.* 22.10.04, 14:17
      Twój nick ... czyżby Irving?? Jedna z moich ulubionych pozycji. Miło Cię poznać.

Ale co do ziemniaków, to, niestety, diabeł tkwi w szczególe - te ziemniaki to
      muszą być dobre ziemniaki. Ot co! A to, czym się powszechnie handluje, jest
      bardzo byle jakie. Konia z rzędem temu, kto powie gdzie w Krakówku zółciutkie,
      zwarte, aromatyczne, soczyste i nie ciemniejące po ugotowaniu w 30
      sekund....Takim to i sam ojciec - autorytet nie pomoże. Choć rzeczywiście
      pozycja ksiązkowa godna polecenia. Pozdrawiam.
      s.
      • fiordilligi Re: Jak gotujecie ziemniaki? - fiordiligi 22.10.04, 14:55
        Super, że trafiłaś! Faktycznie Irving, a jakże! Mnie jest również bardzo miło.
        No a z ziemniakami to fakt, ja kupuje od znajomych "producentów" z pobliskiej
        wsi. No i tylko w jednym sklepie, gdzie mają zawsze te same. Co zrobić, kiedy
        moja córka przepada za ziemniaczkiem ? Robię więc różne wariacje...
    • mamafrania13 Re: Jak gotujecie ziemniaki? 22.10.04, 22:00
      Ja do ugotowanych tradyjnie ziemniaków dokładam pokrojoną drobniutko cebulę i 2
      łyżki śmietany lub kefiru i dobrze ubijam - pycha. Polecam.
      • thiessa Re: Jak gotujecie ziemniaki? 23.10.04, 20:34
        Chyba jutro wyprobuje. Juz kiedys czytalam o tym przepisie ojca Grande, ale
        jakos mi z glowy wylecialo. Ziemniaki jako dodatek do drugiego dania jadam
        rzadko, ale jako samodzielne dania chetnie. Dla zainteresowanych podaje adres
        mojej strony ziemniaczanej.
        sfinjak.linux.suid.pl
        • Gość: Renata Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: 192.39.188.* 25.10.04, 13:08
          Wczoraj robiłam ziemniaki wg tego przepisu i, muszę przyznać, że są bardzo
          smaczne. Wejdą do mojego menu. Polecam!
          • Gość: mm Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:44
            a czy mozna je ugotować bez kminku? a może coś zamiast kminku?
            • katse Re: Jak gotujecie ziemniaki? 26.10.04, 10:23
              smaczne sa jak sie doda kilka zabkow czosnku i jesli trzeba przekroic to wdluz
              a nie w poprzek

druga opcja to dorzucenia do garnka kilka marchewek.

oba przepisy podpatrzone u teściowej

K
              • Gość: Renata Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: 192.39.188.* 26.10.04, 13:28
                Myślę, że można bez kminku. Jak kto lubi.
              • dispell Re: Jak wzdłuż... 11.01.05, 16:09
                ...pokroić okrągłego ziemniaka???...)))
    • Gość: aniko Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: 62.29.248.* 26.10.04, 14:25
      Wyłącznie w mundurkach i bez soli. Sól i kawałek surowego masła po ugotowaniu.
      W ogóle nie gotujemy obranych ziemniaków. Obieramy po ugotowaniu albo zjadamy
      ze skórką.
    • Gość: rozsmakowana Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: 213.17.230.* 26.10.04, 14:59
      Oto sposoby na "inne" ugotowanie. Już kiedyś te przepisy tu zamieszczałam.
      Bardzo lubię ziemniaki pod różnymi postaciami. Lubię wyrafinowane dania
      również, ale dobre ziemniaczki ......
      Czasem robię co opisałam poniżej. Przepisy są wzięte jeden z
      greckiej a drugi z węgierskiej książki kucharskiej. Książki kupione w stolicach
      obu krajów i wydane dla turystów po angielsku.

Ziemniaki po grecku (lub węgiersku)
      6 średniej wielkości ziemniaków
      2/3 szklanki oleju
      mała puszka przecieru pomidorowego
      jedna średnia cebula
      jeden strąk papryki - w wersji węgierskiej
      sól
      pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, jeśli są różnej wielkości to przekroić tak, żeby
      wszystkie były mniej więcej jednakowe. Do rondla z grubym dnem lub teflonowego
      wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę obraną cebulę. Gdy cebula się zeszkli
      dodać przecier, zamieszać, podgrzać. Wsypać sól potrzebną do posolenia garnka
      ziemniaków i dodać trochę pieprzu. W końcu włożyć do rondla ziemniaki,
      zamieszać i całość zalać wodą tak, żeby je pokryć. Gotować pod przykrywką do
      miękkości.
      Jeśli chcemy mieć kartofle całe w pysznym sosie to przed włożeniem ich do
      garnka należy je osuszyć np. w ręczniku jednorazowym. Jeśli chcemy, żeby się
      rozpadały wkładamy mokre.

Jeśli mamy zimną pieczeń, cielęcą lub wieprzową, to na ostatnie 5 minut
      gotowania układamy na wierzchu ziemniaków pokrojone plastry, żeby się pod
      zamkniętą przykrywką podgrzały.

Jeśli chcemy mieć ziemniaku po węgiersku - powtarzamy cały przepis, ale na
      początku wkładamy do garnka w miejsce cebuli pokrojonej w kostkę cebulę
      pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w paski. Sa to jakby ziemniaki ugotowane
      w leczo. Dodajemy trochę papryki słodkiej oraz ostrej.

Niewiele pracy, a ziemniaki nabierają zupełnie nowego smaku i innego stylu.
      Zaskakujące, że można z nich wydobyć taki właśnie smak, a przy okazji tyle
      pysznego sosiku.

• qubraq Re: Jak gotujecie ziemniaki? 27.10.04, 14:11
      Właśnie ugotowałem ziemniaki z cebulą i kminkiem - są świetne!
      Dziękuję za naukę!
      Andrzej
      • jacek1f Jak gotujecie ziemniaki? 11.01.05, 13:32
        Podciągam, bo to wielce miły i edukacyjny wątek był.
        • monia_77 Re: Jak gotujecie ziemniaki? 11.01.05, 13:44
          Ja lubie zimniaki gniecione. Moj sposob:

- ziemniaki
          - co najmniej pol glowki czosnku
          - ziola prowansalski
          - mleko chude + ew. maselko

Ziemniaki zalewam wrzatkiem, obrane w cwiartki. Gotuje az zmiekna, odcedzam i
          wsypuje znowu do gara ktory stoi na gazie jeszcze. Nastepnie wcisakam duuuuzo
          czosnku (ktory wcale sie np. nie odbija potem i dobrze sie przyjmuje i sie nim
          nie smierdzi, czy ziemniory maja jakies wlasciwosci?), wlewam zimne mleko,
          wsypuje ziolka i ugniatam wszysciuchno. Najbardziej lubie jesc same takie
          kartoflane ziemniaki z zimnym kefirem.
          • jollka2 Re: Jak gotujecie ziemniaki? 11.01.05, 14:52
            Ziemniaki obieram, kroję w plastry, wrzucam na rozgrzaną oliwę. Posypuję solą
            czosnkową, pieprzem, papryką słodką i majerankiem (są też przyprawy do
            ziemniaków) i duszę na mniejszym ogniu.
            Pychotka
    • Gość: Pichciarz Re: Jak gotujecie ziemniaki? IP: *.proxy.aol.com 11.01.05, 15:37
      Nigdy gotowane, zawsze na parze. Solone na talerzu.
    • Gość: ampolion Ziemniaki na różne sposoby (Eng.) IP: *.proxy.aol.com 11.01.05, 15:50
      www.panix.com/~donwiss/potato/
    • Gość: JP w mundurku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 16:47
      a jeżeli nie w mundurku, to konieczna jest spójna forma krojenia
      ósemnki południkowo, talarki kostka .. zależnie od przeznaczenia

żeby to nie wyglądało jak dla świnek do koryta

oczywiście experymenty: koper łodygi, liście laurowe ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka