Gość: Nina IP: *.238.71.223.adsl.inetia.pl 18.12.04, 20:44 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 100 Re: A makówki ? kto zna przepis? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 21:11 5o dkg maku mielę w piekarni , zalewam 1 litrem słodkiego mleka , wsypuję rodzynki i obrane ze skórki , pokrojone migdały , 35 dkg cukru /może być więcej jeśli lubisz słodsze/ .Gotuję toto na maleńkim ogniu około 1/2 godziny , dodaję kilka kropel olejku migdałowego . Trzeba często mieszać , bo może się przypalić . Pokrojone w kromeczki albo kostki 3 średnie bułki układam warstwami w naczyniu i każdą warstwę zalewam gorącą masą makową . Ostatnia warstwa jest makowa . Przykrywam i zanoszę do spiżarki albo na balkon . Po wystudzeniu dokładnie mieszam , rozdzielam do mniejszych pojemników i rozdaję :))) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: A makówki ? kto zna przepis? 18.12.04, 21:42 Co dom to obyczaj-ja dodaje miod i orzechy,zamiast bulki sucharki i odrobine budyniu waniliowego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jklk Re: A makówki ? kto zna przepis? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:00 U mnie też z orzechami, a bez migdałów. I jeszcze się dekoruje drzemem wiśniowym. Ale dokładny przepis to zna mój ojciec, bo on przyrządza. I mówiło się u nas na tę potrawę zawsze "makuchy". Odpowiedz Link Zgłoś