Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:50 pomozcie, chcialabym zrobic mojemu chlopakowi murzynka, ale jak?? napiszcie, tak, zeby zrozumiala to poczatkujaca w kuchni ;))) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: MURZYNEK??poczatkujaca w kuchni... 11.01.05, 21:02 Tutaj jest dość dokładny przepis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17250798&a=17286636 I nie zapomnij foremki dokładnie natłuścić masłem albo wyłozyc papierem do pieczenia przed wlaniem ciasta.Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: MURZYNEK??poczatkujaca w kuchni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:39 dziekujeee bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: murzynek pomarańczowy 11.01.05, 22:59 Proste i trochę inne: kubek masła roślinnego (250g) 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka 4 jajka 0,5 olejku pomarańczowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia wiórki kokosowe płatki migdałowe Masło roślinne, cukier, kakao, mleko włożyć do garnka postawić na mały ogień i zagotować, często mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do ostudzonej masy dodać żółtka i olejek pomarańczowy. Miksować wszystko około 2 minut. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, miksować dalej aż składniki dobrze się połączą około 3 minut. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, dokładnie i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami i płatkami migdałowymi. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 - 180 stopni i piec 30 - 40 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giova Re: murzynek inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 18:19 Wymieszać w misce na sucho: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Dodać do tego: 1 niepełną szkl. mleka 2 łyzki oleju 1/2 kostki margaryn rozpuszczonej 3 całe jaja 2 łyżki jakiegokolwiek dżemu Wymieszać wszystko mikserem dokładnie , upiec najlepiej w prodiżu z komonkiem ok. 40 min Ten murzynek jest bardzo puszysty , nie może się nie udać. A najlepszy jest gdy dodamy garść orzechów włoskich .... Odpowiedz Link Zgłoś