t_u_l_a 31.05.05, 17:43 Może pomożecie... moja córcia prosi mnie o takie ciasto. Truskawki tuż tuż a ja, jak w zeszłym roku spróbowałam sama, bez przepisu to galaretka "przeleciała" mi przez krem do biszkoptu . Może coś podpowiecie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sinceramente Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 31.05.05, 22:36 Myślę, że po prostu zbyt wcześnie wylałaś galaretkę na biszkopt. Powinnaś poczekać aż trochę stężeje, tak mniej do więcej do konsystencji jaką ma kisiel. Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 01.06.05, 10:50 Poza tym można włożyć ciasto - jeszcze bez galaretki - do lodówki(na takim oziębionym szybciej się zetnie), potem nałożyć trochę galaretki, ciasto wepchnąć na parę minut znów do lodówki i po chwili nakłaść resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnick Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 01.06.05, 11:00 Musisz poczekać aż galaretka stężeje. Lepiej poczekaj z wylaniem jej na ciasto 5 minut dłużej niż zrobić to zbyt szybko. I nie musisz się obawiać, że stężeje za mocno. Jeśli się tak stanie wymieszaj galaretkę w naczyniu i wyłóż na ciasto. Będzie super wyglądać i nie będzie problemu z wsiąkaniem w ciasto. W ten sposób (wykładając na ciasto prawie stężoną galaretkę) możesz poeksperymentować z wyłożeniem na casto galaretek w dwóch różnych kolorach, np czerwona i zielona. Kolory się nie wymieszają i jest wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.mos.gov.pl 01.06.05, 11:27 A ja zawsze pod galaretkę stosuję cienką warstwę kremu - niekoniecznie maślanego, bo może to być też krem na bazie bitej śmietany. Wydaje mi się, że sama galaretka i ciasto - to smakowo trochę zbyt ubogie zestawienie, nawet z dodatkiem owoców. Najlepsze do tego celu jest ciasto biszkoptowe, chociaż półkruche, posmarowane kremem i z warstwą galaretki z owocami na wierzchu też jest pyszne. Spróbuj sama. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.mos.gov.pl 01.06.05, 11:38 Zapomniałam dodać, że nie używam gotowych biszkoptów tortowych, będących w tak dużym wyborze w sklepach, chociaż wyglądają bardzo apetycznie. Nie ukrywam, że w letnie gorące dni byłoby mi wygodnie sięgnąć po taki gotowiec, zamiast męczyć się przy pieczeniu biszkoptu, dlatego testowałam już te krążki biszkoptowe z kilku firm. I ciągle nie wiem co do nich dodają, bo delikatnie mówiąc są dziwne w smaku – szczególnie po nasączeniu. Wg mnie są niejadalne – wszystkimi nakarmiłam gołębie. Dlatego już ich nie kupuję, lecz piekę duży biszkopt dzielę na połowę i resztę przechowuję w zamrażarce [na niespodziewaną okazję]. Odpowiedz Link Zgłoś
t_u_l_a Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 01.06.05, 19:59 Serdeczne dzięki za rady( z galaretką !) i oczywiście myślałam o kremie na biszkopcie ... jaki polecacie??? bo nigdy nie robiłam i chciałabym jakiś w miarę prosty...który się zawsze udaje... liczę na Was ;) Dzięki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnick Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 02.06.05, 08:07 Gdy chcę zrobić naprawdę szybkie ciasto z galaretką i jakąś masą - wówczas zamiast masy daję ugotowany, ostudzony budyń, waniliowy moze być. Pycha. Łatwe, szybkie i mniej kaloryczne niż zwykły krem. Odpowiedz Link Zgłoś
t_u_l_a Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 02.06.05, 11:19 jeszcze raz wielkie dzięki za każdą dodpowiedż !!! od każdego coś ciekawego i za parę dni ciasto jak ta lala !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:53 po prostu uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.chello.pl 02.06.05, 17:29 ja robie "ptasie mleczko" zamiast kremu nniepełną szklanke mleka skondensowanego z lodówki mieszam z niepełna szklanką wody, w której uprzednio rozpuściłam torebke dowolnej galaretki i ubijam mikserem (lepiej nawet ubijac najpierw chwile samo mleko - będzie bardziej puszyste). na biszkopt wylewam cieniutka warstwę i dopiero gdy ona zastygnie - resztę. na zastygniętej masie układam owoce i zalewam galaretką. brdzo szybkie, bardzo pyszne. i znacznie mniej tuczące niż normalny krem. ważne, żeby mleko było zimne, bo się nie spieni. ostatnio zresztą robiłam 6 takich placków naraz (duża impreza) i mleko z jednej puszki ubijało mi sie super, a z drugiej kiepsko. oczywiście oba się zasadniczo udały, ale jedno było super puszyste, a drugie twardsze. oba mleka kupiłam jednego dnia w tym samym sklepie, więc chyba coś sie psuje z jakością. Do tej pory przez jakieś 15 lat mi sie to nie zdarzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 01.06.05, 22:00 Podbijam, bo az mi slinka poleciala na samo wspomnienie. Tez poprosze o przepis na krem. A moze ktos poda caly, dokladny - dla piekacych inaczej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Do andzia-nie ania IP: *.mos.gov.pl 02.06.05, 17:16 Co to znaczy dla piekących inaczej? Na wszelki wypadek, jeśli chciałabyś skorzystać, to mój przepis na biszkopt jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24565811&a=24581495 Przepisy na krem - bardzo proszę. Jeżeli coś mogę poradzić, to najprościej zrobić krem z bitej śmietany. Z budyniem, szczególnie tym z gotowego proszku - osobiście mam złe doświadczenia. Kiedyś zrobiłam ten krem [budyń ugotowany na połowie porcji mleka podanej w przepisie, wmieszany w masę maślaną] i po godzinie, gdy zdjęłam boki tortownicy i miałam podać tort na stół, cały krem spłynął > jak polewa. I muszę zaznaczyć, że dawniej robiłam taki krem i udawał się. Widocznie teraz budyń ma inny skład. Krem śmietanowy: Proporcje na przełożenie całego tortu są takie [jeśli ma być to jedna warstwa kremu, np. na tartę z galaretką lub na mały krążek biszkoptu o średnicy np.20 cm - wystarczy połowa tej porcji]: 6 łyżeczek żelatyny rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i ostudzić. 1 litr śmietany kremówki dobrze ochłodzonej ubić mikserem. Gdy śmietana zaczyna gęstnieć, dodać 2 cukry waniliowe [jeśli ktoś lubi słodki krem, to dodatkowo 1 łyżkę cukru pudru] > wymieszać. Następnie dodawać żelatynę - wlewając cienkim strumyczkiem tuż pod mieszadełka miksera, bo inaczej żelatyna, która b.szybko zastyga, tworzy kluchy. Krem maślany. Również prosty i najbardziej niezawodny - tradycyjny krem. Przepis: Dopasować 2 naczynia, tak żeby można było postawić jedno na drugim. W tym dolnym będzie gorąca woda [stale podgrzewana na małym ogniu - jednak nie może się gotować, bo będzie parzyć], w górnym ubijać jajka z cukrem. 3 całe jajka + 5 łyżek [z czubem] cukru - ubijać mikserem "na parze" [to metoda opisana wyżej], aż powstanie gęsta, kremowa masa – trwa to ok. pół godziny. Ostudzić. Utrzeć 1,5 kostki masła [najbardziej niezawodne jest masło Extra 82% tłuszczu - bez dodatku tłuszczy roślinnych - bo krem może wyjść za rzadki]. Trzeba pamiętać, aby wyjąć masło z lodówki na kilka godzin przed sporządzaniem kremu, aby było miękkie, łatwo się ucierało i nie warzyło po dodaniu masy jajecznej. Następnie stopniowo [bardzo ważne: najpierw po łyżce, potem większe porcje] dodawać do masła ubite z cukrem jajka. Można dodać kieliszek alkoholu, aromat > jeśli krem ma być pod galaretkę, to aromat śmietankowy lub otarta skórkę z cytryny - i koniecznie wyciśnięty z niej sok, żeby krem nie był mdły. Biszkopt dobrze jest trochę nasączyć, ponczem z ciepłej wody, soku z cytryny i cukru, ew. kieliszek alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
t_u_l_a Re: Do andzia-nie ania 02.06.05, 18:01 super! super ! coraz więcej pomysłów ! jest z czym eksperymentować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 10:14 ŚMIETNIK OWOCOWY 1 lub 2 litry mleka 1 lub 2 szkl gęstej śmietany 5 jaj 1 masło 3/4 szkl cukru cukier waniliowy Śmietnik można robić z 1 litra mleka i 1 szkl śmietany lub 2 litrów mleka i 2 szkl śmietany (w zależności od tego powstanie mniejsza lub większa ilość serka i masa będzie bardziej lub mniej masłowa).Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Całe jajka rozbić ze śmietaną, wlać na gotujące się mleko. Zaczekać aż się zważy (powstanie serek, a z mleka zostanie żółta woda). Odcedzić na durszlaku wyłożonym ściereczką (gdyż serek może spłynąć przez dziurki durszlaka). Serek odstawić na co najmniej 2 godziny do ocieknięcia (najlepiej na całą noc). Masło utrzeć z cukrem pudrem (można mikserem), po trochu dodawać wystudzony serek. Powstałą masę podzielić na pół i przełożyć do tortownicy. Wyłożyć umyte osuszone truskawki. Położyć pozostałą masę. Znów truskawki. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Włożyć na kilka godzin do lodówki i przechowywać w lodówce. Dodatkowo na dno tortownicy można położyć biszkopty lub herbatniki albo też upiec biszkopt. POZDROWIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 03.06.05, 11:36 a ja robie mase ze smietany kremówki jeden kubek kremówki ubic na prawie sztywno z cukrem waniliowym potem wlac galaretke smak jaki sie chce do smietany wylac na biszkopt , a potem tradycyjnie , pyszniutkie to to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:29 dziękuję za wszystkie porady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 14:37 ja też Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a do beataaas 22.06.05, 16:14 Śmietana gęsta rozumiem śmietanke słodką kremówke? Cze kwaśna ma być? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś