Dodaj do ulubionych

ciasto z truskawkami i galaretką...

31.05.05, 17:43
Może pomożecie... moja córcia prosi mnie o takie ciasto. Truskawki tuż tuż a
ja, jak w zeszłym roku spróbowałam sama, bez przepisu to
galaretka "przeleciała" mi przez krem do biszkoptu . Może coś podpowiecie ?
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 31.05.05, 22:36
      Myślę, że po prostu zbyt wcześnie wylałaś galaretkę na biszkopt. Powinnaś
      poczekać aż trochę stężeje, tak mniej do więcej do konsystencji jaką ma kisiel.
      • yfcia Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 01.06.05, 10:50
        Poza tym można włożyć ciasto - jeszcze bez galaretki - do lodówki(na takim
        oziębionym szybciej się zetnie), potem nałożyć trochę galaretki, ciasto
        wepchnąć na parę minut znów do lodówki i po chwili nakłaść resztę.
    • agnick Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 01.06.05, 11:00
      Musisz poczekać aż galaretka stężeje. Lepiej poczekaj z wylaniem jej na ciasto
      5 minut dłużej niż zrobić to zbyt szybko. I nie musisz się obawiać, że stężeje
      za mocno. Jeśli się tak stanie wymieszaj galaretkę w naczyniu i wyłóż na
      ciasto. Będzie super wyglądać i nie będzie problemu z wsiąkaniem w ciasto. W
      ten sposób (wykładając na ciasto prawie stężoną galaretkę) możesz
      poeksperymentować z wyłożeniem na casto galaretek w dwóch różnych kolorach, np
      czerwona i zielona. Kolory się nie wymieszają i jest wszystko OK.
    • Gość: limba Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.mos.gov.pl 01.06.05, 11:27
      A ja zawsze pod galaretkę stosuję cienką warstwę kremu - niekoniecznie
      maślanego, bo może to być też krem na bazie bitej śmietany.
      Wydaje mi się, że sama galaretka i ciasto - to smakowo trochę zbyt ubogie
      zestawienie, nawet z dodatkiem owoców.
      Najlepsze do tego celu jest ciasto biszkoptowe, chociaż półkruche, posmarowane
      kremem i z warstwą galaretki z owocami na wierzchu też jest pyszne.
      Spróbuj sama. Pozdrawiam.
    • Gość: limba Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.mos.gov.pl 01.06.05, 11:38
      Zapomniałam dodać, że nie używam gotowych biszkoptów tortowych, będących w tak
      dużym wyborze w sklepach, chociaż wyglądają bardzo apetycznie.
      Nie ukrywam, że w letnie gorące dni byłoby mi wygodnie sięgnąć po taki
      gotowiec, zamiast męczyć się przy pieczeniu biszkoptu, dlatego testowałam już
      te krążki biszkoptowe z kilku firm. I ciągle nie wiem co do nich dodają, bo
      delikatnie mówiąc są dziwne w smaku – szczególnie po nasączeniu. Wg mnie są
      niejadalne – wszystkimi nakarmiłam gołębie.
      Dlatego już ich nie kupuję, lecz piekę duży biszkopt dzielę na połowę i resztę
      przechowuję w zamrażarce [na niespodziewaną okazję].
      • t_u_l_a Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 01.06.05, 19:59
        Serdeczne dzięki za rady( z galaretką !) i oczywiście myślałam o kremie na
        biszkopcie ... jaki polecacie??? bo nigdy nie robiłam i chciałabym jakiś w
        miarę prosty...który się zawsze udaje... liczę na Was ;) Dzięki !!!
        • agnick Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 02.06.05, 08:07
          Gdy chcę zrobić naprawdę szybkie ciasto z galaretką i jakąś masą - wówczas
          zamiast masy daję ugotowany, ostudzony budyń, waniliowy moze być. Pycha. Łatwe,
          szybkie i mniej kaloryczne niż zwykły krem.
          • t_u_l_a Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 02.06.05, 11:19
            jeszcze raz wielkie dzięki za każdą dodpowiedż !!! od każdego coś ciekawego i
            za parę dni ciasto jak ta lala !!!
            • Gość: gość Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:53
              po prostu uwielbiam!
        • Gość: dalloway Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.chello.pl 02.06.05, 17:29
          ja robie "ptasie mleczko" zamiast kremu
          nniepełną szklanke mleka skondensowanego z lodówki mieszam z niepełna szklanką
          wody, w której uprzednio rozpuściłam torebke dowolnej galaretki i ubijam
          mikserem (lepiej nawet ubijac najpierw chwile samo mleko - będzie bardziej
          puszyste). na biszkopt wylewam cieniutka warstwę i dopiero gdy ona zastygnie -
          resztę. na zastygniętej masie układam owoce i zalewam galaretką. brdzo szybkie,
          bardzo pyszne. i znacznie mniej tuczące niż normalny krem. ważne, żeby mleko
          było zimne, bo się nie spieni. ostatnio zresztą robiłam 6 takich placków naraz
          (duża impreza) i mleko z jednej puszki ubijało mi sie super, a z drugiej
          kiepsko. oczywiście oba się zasadniczo udały, ale jedno było super puszyste, a
          drugie twardsze. oba mleka kupiłam jednego dnia w tym samym sklepie, więc chyba
          coś sie psuje z jakością. Do tej pory przez jakieś 15 lat mi sie to nie
          zdarzylo.
    • andzia-nie-ania Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 01.06.05, 22:00
      Podbijam, bo az mi slinka poleciala na samo wspomnienie. Tez poprosze o przepis
      na krem. A moze ktos poda caly, dokladny - dla piekacych inaczej ?
      • Gość: limba Do andzia-nie ania IP: *.mos.gov.pl 02.06.05, 17:16
        Co to znaczy dla piekących inaczej?

Na wszelki wypadek, jeśli chciałabyś skorzystać, to mój przepis na biszkopt
        jest tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24565811&a=24581495

Przepisy na krem - bardzo proszę.
        Jeżeli coś mogę poradzić, to najprościej zrobić krem z bitej śmietany.
        Z budyniem, szczególnie tym z gotowego proszku - osobiście mam złe
        doświadczenia. Kiedyś zrobiłam ten krem [budyń ugotowany na połowie porcji
        mleka podanej w przepisie, wmieszany w masę maślaną] i po godzinie, gdy zdjęłam
        boki tortownicy i miałam podać tort na stół, cały krem spłynął > jak polewa.
        I muszę zaznaczyć, że dawniej robiłam taki krem i udawał się. Widocznie teraz
        budyń ma inny skład.

Krem śmietanowy:
        Proporcje na przełożenie całego tortu są takie [jeśli ma być to jedna warstwa
        kremu, np. na tartę z galaretką lub na mały krążek biszkoptu o średnicy np.20
        cm - wystarczy połowa tej porcji]:

6 łyżeczek żelatyny rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i ostudzić.
        1 litr śmietany kremówki dobrze ochłodzonej ubić mikserem.
        Gdy śmietana zaczyna gęstnieć, dodać 2 cukry waniliowe [jeśli ktoś lubi słodki
        krem, to dodatkowo 1 łyżkę cukru pudru] > wymieszać.
        Następnie dodawać żelatynę - wlewając cienkim strumyczkiem tuż pod mieszadełka
        miksera, bo inaczej żelatyna, która b.szybko zastyga, tworzy kluchy.

Krem maślany. Również prosty i najbardziej niezawodny - tradycyjny krem.
        Przepis:
        Dopasować 2 naczynia, tak żeby można było postawić jedno na drugim. W tym
        dolnym będzie gorąca woda [stale podgrzewana na małym ogniu - jednak nie może
        się gotować, bo będzie parzyć], w górnym ubijać jajka z cukrem.

3 całe jajka + 5 łyżek [z czubem] cukru - ubijać mikserem "na parze" [to metoda
        opisana wyżej], aż powstanie gęsta, kremowa masa – trwa to ok. pół godziny.
        Ostudzić.

Utrzeć 1,5 kostki masła [najbardziej niezawodne jest masło Extra 82% tłuszczu -
        bez dodatku tłuszczy roślinnych - bo krem może wyjść za rzadki].
        Trzeba pamiętać, aby wyjąć masło z lodówki na kilka godzin przed sporządzaniem
        kremu, aby było miękkie, łatwo się ucierało i nie warzyło po dodaniu masy
        jajecznej.
        Następnie stopniowo [bardzo ważne: najpierw po łyżce, potem większe porcje]
        dodawać do masła ubite z cukrem jajka.
        Można dodać kieliszek alkoholu, aromat > jeśli krem ma być pod galaretkę, to
        aromat śmietankowy lub otarta skórkę z cytryny - i koniecznie wyciśnięty z niej
        sok, żeby krem nie był mdły.

Biszkopt dobrze jest trochę nasączyć, ponczem z ciepłej wody, soku z cytryny i
        cukru, ew. kieliszek alkoholu.

• t_u_l_a Re: Do andzia-nie ania 02.06.05, 18:01
          super! super ! coraz więcej pomysłów ! jest z czym eksperymentować
    • Gość: beataaas Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 10:14
      ŚMIETNIK OWOCOWY
      1 lub 2 litry mleka
      1 lub 2 szkl gęstej śmietany
      5 jaj
      1 masło
      3/4 szkl cukru
      cukier waniliowy
      Śmietnik można robić z 1 litra mleka i 1 szkl śmietany lub 2
      litrów mleka i 2 szkl śmietany (w zależności od tego powstanie
      mniejsza lub większa ilość serka i masa będzie bardziej lub mniej
      masłowa).Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Całe jajka rozbić ze
      śmietaną, wlać na gotujące się mleko. Zaczekać aż się zważy
      (powstanie serek, a z mleka zostanie żółta woda). Odcedzić na
      durszlaku wyłożonym ściereczką (gdyż serek może spłynąć przez dziurki
      durszlaka). Serek odstawić na co najmniej 2 godziny do ocieknięcia (najlepiej
      na całą noc). Masło utrzeć z cukrem pudrem (można mikserem), po trochu dodawać
      wystudzony serek.

Powstałą masę podzielić na pół i przełożyć do tortownicy. Wyłożyć umyte
      osuszone truskawki. Położyć pozostałą masę. Znów truskawki. Na wierzch wylać
      tężejącą galaretkę. Włożyć na kilka godzin do lodówki i przechowywać w lodówce.

Dodatkowo na dno tortownicy można położyć biszkopty lub herbatniki
      albo też upiec biszkopt.
      POZDROWIENIA
      • klaudia1973 Re: ciasto z truskawkami i galaretką... 03.06.05, 11:36
        a ja robie mase ze smietany kremówki
        jeden kubek kremówki ubic na prawie sztywno z cukrem waniliowym potem wlac
        galaretke smak jaki sie chce do smietany wylac na biszkopt , a potem
        tradycyjnie , pyszniutkie to to
        • Gość: lulu Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:29
          dziękuję za wszystkie porady
          • Gość: elle Re: ciasto z truskawkami i galaretką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 14:37
            ja też
      • toska.a do beataaas 22.06.05, 16:14
        Śmietana gęsta rozumiem śmietanke słodką kremówke? Cze kwaśna ma być?
        pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka