Dodaj do ulubionych

Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:31
Przyniosłam sporo jasia z działki, lecz nie mam dobrego przepisu na fasolke
po bretońsku :/ Może ktoś zna?
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 18.09.05, 15:20
      Gość portalu: zuza napisał(a):

> Przyniosłam sporo jasia z działki, lecz nie mam dobrego przepisu na fasolke
      > po bretońsku :/ Może ktoś zna?

Ja robie tak:
      - cebule obrac i posiekac; zeszklic na oleju (uzywam arachidowego) w duzym
      garnku
      - pomidory umyc, i pokroic na cwiartki; dolozyc do garnka z cebula; posolic,
      popieprzyc, podgotowac chwilke
      - do garnka dolorzyc wyluskana swieza fasolke, wymieszac, dolac szklanke wody,
      i gotowac az fasolka zmieknie

Smacznego !
      • antyka Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 18.09.05, 17:32
        a ja robie tak:

fasole mocze 8 godzin, plucze jeszcze raz, zlewam woda, dodaje soli, pieprzu,
        lisc laurowy (kilka) i gotuje w szybkowarze. Po ugotowaniu dodaje cebulke
        (wczesniej drobno pokrojona i usmazona), kielbaske (posiekana na kostke i
        usmazona) i dodaje koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku szczypta soli,
        pieprzu, mejeranku i czerwonej papryki i gotuje jeszcze z 10 minut na wolnym
        ogniu. Fasolka jest najlepsza nastepnego dnia, gdy nasiaknie aromatem
        koncentratu.

Smacznego :)

Aneczka
        • ela.tu-i-tam Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 18.09.05, 20:09
          antyka napisała:

> fasole mocze 8 godzin,

Antyko, to mi przypomina dawne czasy, gdy ja sama tez myslalam, ze kazda fasole
          trzeba moczyc. Dopoki we Francji zrobiono ogromniaste oczy na moja propozycje
          moczenia, i pokazano mi doswiadczalnie ze swiezej fasoli nie trzeba.
          • ba_nita Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 18.09.05, 20:30
            Mniemam, że chodzi o suchą fasolę. Przecież dopóki pomidory gruntowe są
            dostępne na kazdym straganie za grosze nikt nie robi tego typu rzeczy z
            koncentratu? Chyba, że się mylę.
            • Gość: Antyka Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? IP: *.publicis.pl / 157.25.204.* 19.09.05, 10:35
              Ja tam zawsze daje koncentrat, no chyba, ze trafie na super pomidory,
              czerwoniutkie az serce sciska :)
              • Gość: johana25 Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:58
                a ja jeszcze dodaję boczek wędzony (bez boczku nie jem tej potrawy wogóle)
                • Gość: focia Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 16:17
                  1. Mocze foasolę kilka godzin - najlepiej nastawić na noc. Jesli jest świeża
                  nie trzeba moczyc.
                  2. Wędzony boczek gotuję w wodzie.
                  3. Ugotowany boczek kroję w kostke i wrzucam na patelnię bez tłuszczu. Jak się
                  zrumieni i wytopi, dodaję pokrojona kiełbaskę i cebulkę. Dodaję paprykę w
                  proszku, majeranek, chili i pokrojone w kostke pomidory lub koncentrat
                  pomidorowy.
                  4. Do wody z gotowania boczku wrzucam fasolke i gotuję - do miękkości.
                  5. Do gotującej sie fasolki wrzucam zawartośc patelno - boczek, kielbaskę z
                  pomidorami i przyprawami. CAłość gotuję do miękkości fasolki.

Uwaga z soleniem - boczek wędzony bywa dość słony
              • linn_linn Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 14.02.06, 12:02
                Zamiast koncentratu uzyj pomidorow "pelati" z puszki albo przecieru. Koncetrat
                robiony jest z najgorszego produktu, jakim zaklad w danym momencie dysponuje.
    • Gość: zuza Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 18:58
      Dzięki wszystkim :) za podpowiedzi
      • tulismanore1 Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 14.02.06, 09:35
        obierac fasole? bo ju pół obrałam:-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka