Gość: zuza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:31 Przyniosłam sporo jasia z działki, lecz nie mam dobrego przepisu na fasolke po bretońsku :/ Może ktoś zna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.tu-i-tam Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 18.09.05, 15:20 Gość portalu: zuza napisał(a): > Przyniosłam sporo jasia z działki, lecz nie mam dobrego przepisu na fasolke > po bretońsku :/ Może ktoś zna? Ja robie tak: - cebule obrac i posiekac; zeszklic na oleju (uzywam arachidowego) w duzym garnku - pomidory umyc, i pokroic na cwiartki; dolozyc do garnka z cebula; posolic, popieprzyc, podgotowac chwilke - do garnka dolorzyc wyluskana swieza fasolke, wymieszac, dolac szklanke wody, i gotowac az fasolka zmieknie Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 18.09.05, 17:32 a ja robie tak: fasole mocze 8 godzin, plucze jeszcze raz, zlewam woda, dodaje soli, pieprzu, lisc laurowy (kilka) i gotuje w szybkowarze. Po ugotowaniu dodaje cebulke (wczesniej drobno pokrojona i usmazona), kielbaske (posiekana na kostke i usmazona) i dodaje koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku szczypta soli, pieprzu, mejeranku i czerwonej papryki i gotuje jeszcze z 10 minut na wolnym ogniu. Fasolka jest najlepsza nastepnego dnia, gdy nasiaknie aromatem koncentratu. Smacznego :) Aneczka Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 18.09.05, 20:09 antyka napisała: > fasole mocze 8 godzin, Antyko, to mi przypomina dawne czasy, gdy ja sama tez myslalam, ze kazda fasole trzeba moczyc. Dopoki we Francji zrobiono ogromniaste oczy na moja propozycje moczenia, i pokazano mi doswiadczalnie ze swiezej fasoli nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 18.09.05, 20:30 Mniemam, że chodzi o suchą fasolę. Przecież dopóki pomidory gruntowe są dostępne na kazdym straganie za grosze nikt nie robi tego typu rzeczy z koncentratu? Chyba, że się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyka Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? IP: *.publicis.pl / 157.25.204.* 19.09.05, 10:35 Ja tam zawsze daje koncentrat, no chyba, ze trafie na super pomidory, czerwoniutkie az serce sciska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johana25 Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:58 a ja jeszcze dodaję boczek wędzony (bez boczku nie jem tej potrawy wogóle) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: focia Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 16:17 1. Mocze foasolę kilka godzin - najlepiej nastawić na noc. Jesli jest świeża nie trzeba moczyc. 2. Wędzony boczek gotuję w wodzie. 3. Ugotowany boczek kroję w kostke i wrzucam na patelnię bez tłuszczu. Jak się zrumieni i wytopi, dodaję pokrojona kiełbaskę i cebulkę. Dodaję paprykę w proszku, majeranek, chili i pokrojone w kostke pomidory lub koncentrat pomidorowy. 4. Do wody z gotowania boczku wrzucam fasolke i gotuję - do miękkości. 5. Do gotującej sie fasolki wrzucam zawartośc patelno - boczek, kielbaskę z pomidorami i przyprawami. CAłość gotuję do miękkości fasolki. Uwaga z soleniem - boczek wędzony bywa dość słony Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 14.02.06, 12:02 Zamiast koncentratu uzyj pomidorow "pelati" z puszki albo przecieru. Koncetrat robiony jest z najgorszego produktu, jakim zaklad w danym momencie dysponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 18:58 Dzięki wszystkim :) za podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
tulismanore1 Re: Jak zrobić pyszną fasolke po bretońsku??? 14.02.06, 09:35 obierac fasole? bo ju pół obrałam:-/ Odpowiedz Link Zgłoś