Dodaj do ulubionych

macierzynski - nowe przepisy

25.01.05, 14:47
Witam,
Podobno od 8 lutego wchodza nowe przepisy odnosnie urlopu macierzynskiego.
Wedlug nich srednia bedzie obliczana za ostatnie 12 miesiecy a nie za 6 m-cy.
Czy jezeli kobieta jest juz w ciazy (porod na koniec marca) to obowiazywac ja
beda juz nowe przepisy? Czy mozna cos zrobic, nie wiem zlozyc wniosek do
pracodawcy o udzielenie urlopu na starych zasadach? Jezeli bedzie brana
srednia za 12 m-cy to jestesmy w plecy 800zlsad
Pozdrawiam,
Mirek
Obserwuj wątek
    • ola_la_la Re: macierzynski - nowe przepisy 25.01.05, 14:51
      Też mam taką sytuację.
      Mam termin na maj i dostałam podwyżkę w pracy będąc w ciązy- czyli jakies 7
      miesięcy przed porodem. Jeśli wezmą średnią z 12 miesięcy - to tzw "dupa
      blada". Na macierzyńskim dostanę dużo mniej sad
      Mam cichą nadzieję, że jak juz jestem w ciązy to ten przepis nie obowiązuje...
      Napiszcie coś jesli wiecie...
    • hania.wiecewicz Re: macierzynski - nowe przepisy 25.01.05, 18:52
      Ja jestem w 6 miesiacu. Niestety nowe przepisy obejmuja prawie kazdego.
      chyba ze do 8 lutego urodzicie i nabedziecie prawo do ur. macierzynskiego na starych zasadach.
      przed 8.02 jezeli chcecie wziac zwolnienie pracodawca na starych zasadach 33 dni wyplaca wam stawke wg ostatnich 6 miesiecy
      po 33 kiedy nabywacie prawo do zasilku chorobowego zus nalicza juz na nowych zasadach.
      Jezeli jestescie juz na zwolnieniu i pobieracie zasilek z zusu (po 33 dniach kiedy wyplacal wam pracodawca) to w dalszym ciagu macie podstawe od 6 miesiecy.
      Ale!!! w momencie zmiany na zasilek macierzynski obowiązuja juz nowe przepisy.

Niestety! bardzo niekorzystne dla Nas Mam przepisy.

Pozdrawiam serdeczne
      Hania

• koala500 Re: macierzynski - nowe przepisy 26.01.05, 01:16
      Boże jaka to głupota.
      Obiecują jakieś becikowe-gruszki na wierbie, gadają o polityce prorodzinnej, a
      potem tak bezsensownie zmieniają przepisy.
    • ggosiek to nie jest tak 26.01.05, 08:29
      Dziewczyny to nie jest tak! zależy od tego kiedy faktycznie pracowałyście przed
      zwolnieniami. Jęśli przed 8 lutego zus płacił wam zasiłek chorobowy z średniej
      z 6 miesiecy musi to robić nadal tak samo po 8 lutego. TA zmiana dotyczy osób
      które dopiero po 8 lutego będą miały zwolnienia lekarskie, a co do
      macierzyńskiego to jeśli dana kobieta do końca ciąży jest na zwolnieniu i to
      zwolinienie miała przed tą datą to zus ma obowiązek płacić tak samo jak przy
      zwolnieniu czyli z średniej z 6 miesięcy, bo podstawa na druku Z-3 się nie
      zmienia. Tak czytałam i z praktyki wiem że tak powinno być, ale ZUS w różnych
      miastach stosuje różne metody,zwłaszcza jeśli panienki obsługujace zasiłki nie
      czytają obowiązkujących przepisów.
      • hania.wiecewicz Re: to nie jest tak 26.01.05, 09:57
        Napisalam ze tak jest jezeli ktos juz pobiera zasilek chorobowy z zusu dalej ma naliczana podstawe od 6 miesiecy.
        Ale jak mi sie wydaje to przy kazdej zmianie zasilku obowiazuja juz nowe przepisy.
        Czytalam Rzepe z przykladami odnosnie nowych przepisow dosc wnikliwie.

Pozdrawiam

• nataliamackowiak Re: to nie jest tak 26.01.05, 10:28
          Mnie to nie dotyczy, ale sprawa jest ciekawa.
          Oszczędzaja juz jak mogą!!!
          Rozumiem, że jak po tej dacie lutowej pójdzie się na macierzyńskie, to z całego
          ost. roku biorą pod uwagę dopchód?
          Nieźle. Dobrze, że ja tak nie miałam...
          Natalia.
          • natkare Re: to nie jest tak 26.01.05, 12:28
            No dobrze a jak to bedzie wygladalo w moim przypadku?
            Bylam na zwolnieniu ciazowym -prawie cala od ok. lutego 2003 , do urodzenia
            9.09.2003.Potem urlop macierznski, wypoczynkowy itp.
            Na wychowawczy poszlam od 17.05.2004- 3.01.2005.
            Dalej nie przedluzalam bo zaszlam w ciaze . Z dniem 4.01.2005 poszlam na
            zwolnienie. Termin porodu mam na 26.03.2005.
            Ostatnia stawke (PODWYZKE z 850 na 1025- mialam w maju 2003). Co sie bedzie
            liczylo w moim przypadku?
            • ggosiek Re: to nie jest tak 26.01.05, 13:36
              Według mnie będziesz miała liczoną średnią z 6 ostatnich miesięcy
              przepracowanych przed drugą ciążą, bo zwolnienie zaczynasz przed wejściem w
              zycie nowej ustawy. Twój przypadek jest o tyle skomplikowany, że korzystałaś
              wychowawczego i sypnęłaś tyloma datami i przedziałami czasu, że ja sama nie
              potrafię sensownie z tego wyciągnąć wniosków? co do wielkości wynagrodzenia to
              za bardzo nie rozumiem, bo z tego co napisałaś to miałaś podwyżkę w czasie
              trwania zwolnienia lekarskiego w maju 2003. Z tego co wiem zwolnienie lekarskie
              liczone jest (na starych zasadach) z 6 przepracowanych miesięcy przed
              powstaniem niezdolności do pracy. Więc przy pierwszej ciąży powinnaś dostać
              srednią, ale ze stawki 850. Ale z kolej w 2004 roku pojawia się urlop
              wypoczynkowy, a w zusie jest on traktowany jakbyś pracowała. Więc wniosek taki,
              że powinnaś pójść albo do kadrowej w firmie, albo do ZUS-u z rozpiską co kiedy
              i ile było płacone. Nie potrafię ci odpowiedizeć na to pytanie bo w pracy nigdy
              nie miałam przypadku i nie wiem za bardzo jak będą chcieli liczyć ci te 6 m-cy,
              czy tylko okres przepracowany przed pierwszą ciążż, czy także okres urlopu
              wypoczynkowego.
      • dusik7 do ggosiek 04.02.05, 23:42
        Gosiek,
        A czy jesli teraz pracuje, ale bylam na zwolnieniu na przelomu roku przez 1,5
        tygodnia to tez po 8 lutym przelicza mi to wynagrodzenie, czy nie?

Dusia
    • chlabicz77 Re: macierzynski - nowe przepisy 26.01.05, 17:43
      Pytanie mam takie, czy nie miałaś problemów z Zusem na drugim rozumiem, że
      ciągłym zwolnieniu ciążowym? Nie przedłużałaś wychowawczego, musiała zatem
      poinformować o tym pracodawcę wcześniej, że nie przedłużasz wych i wracasz do
      pracy? A co na to twój pracodawca, jak to wyglądało w praktyce, przyszłaś do
      pracy ze zwolnieniem, wysłałaś kogoś z rodziny?
      • natkare Re: macierzynski - nowe przepisy 27.01.05, 17:02
        Jak juz pisalam to nie znam sie na przepisach.
        Ggosiek- zmienila mi sie stawka zasadnicza podczas zwolnienia i dalej juz
        mialam (od maja 2003) placona wieksza kwote i odprowadzane od tego wiekszy
        podatek i skladki procentowe. Zwiekszyla mi sie tez kwota stazowego(procwentowa
        od zasadniczej).Wiec nie wiem jak to jest.Pozatym ta "podwyzka" byla
        spowodowana tzw. ustawa "203".
        Chlabicz77-Nie jak narazie nie mialam zadnych problemow z Zusem.
        Tak wczesniej ok. 2 tyg. poinformowalam zaklad o tym ze jestem w ciazy
        (odpowiednie zaswiadczenie od gina).
        Nie nadaje sie do pracy , wiec moga sprawdzac co chca.
        Jestem po 2 cesarkach, biore leki na nadcisnienie , mam podwyzszone proby
        watrobowe.
        Teraz czekam na 3 cc.Acha mialam wypisany wniosek o wychowawczy do 3.01.2005.
        Zwolnienie zawiozl moj maz - ja sama nigdziej sie nie ruszam.Przewaznie siedze
        w domu.
        POZDRAWIAM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka