-
Witam
Ostatnie dwa tygodnie sierpnia 2014r. spędziliśmy w Albanii. Podróżujemy z trójką dzieci (11, 8 i 4 lata), mieszkamy na kempingach, więcej zwiedzamy niż leżymy na plaży. Albanię objechaliśmy prawie dookoła, pierwsze dwa dni spędziliśmy koło Szkodry, następnie przejechaliśmy na południe zahaczając o Berat. Kolejne kilka dni nad morzem Jońskim, Himara-Livadh oraz bliższe i dalsze okolice. Później chwila w górach, gdzieś koło Leskovika i chwila nad jeziorem Ohridzkim koło Podradeca oraz...
-
Zastanawiam się nad wyjazdem do Albanii autokarem, jaki jest czas przejazdu tym środkiem lokomocji, jak znieśliście taką podróż, czy jednak jechać samochodem choćby biorąc pod uwagę lepszą możliwość zwiedzania
-
Witam
Mam zamiar wybrać się ze znajomymi (6 osób) na wakacje do Albanii do Vlore. Poszukuje przydatnych informacji:
- jaką trasą najlepiej jechać (dlaczego niektórzy wybierają trasę przez grecję jak to jest sporo dalej?)
- czy są jakieś apartamenty 6 osobowe, może jakieś ciekawe namiary na noclegi we Vlore, nie muszą być to drogie hotele.
- może jakieś ciekawe lokalne miejsca które warto zobaczyć po drodze lub w okolicach
- jak byśmy chcieli jechać z noclegiem to gdzie warto byłoby się...
-
Ten watek jest kierowany do Polek ktore wyjechaly do Albanii i tam zamieszkaly.
Jestem ciekawa czy jestescie tam szczesliwe ? Jak sobie ulozylyscie tam zycie? Czy pracujecie?
I w ogole wszystko, wszystko od waszego wyjazdu do Albanii do teraz. Takze czekam na wasze historie :)
-
co myślicie o takiej objazdówce? Może ktoś był na podobnej z innym biurem, bo w grecosie to chyba nowość. Warto, żeby trochę liznąć tamte rejony? wyprawa samodzielna nie wchodzi w grę
-
Witam :)
Planuje ślub z Albańczykiem w Albanii. Bardzo chciałabym się dowiedzieć jakie
prawa obowiązują kobiety w Albanii - kobiety Albanki oraz kobiety które
wychodzą za mąż za Albańczyków. Czy jest to takie samo prawo dla wszystkich?
Może ktoś ma jakieś linki mówiące o prawach kobiet(niestety nie mogę znalazłam
nic konkretnego)... Czy są one równe z prawem mężczyzn?
Czy kobieta ma prawo do dziecka np po rozwodzie? Czy może wyjechać kiedy chce?
Czy prawo w Albanii chroni kobiety? Czy...
-
We wtorek wróciliśmy z żoną z objazdówki po Albanii i Macedonii zorganizowanej przez Rainbowtours i chciałbym się podzielić moimi wrażeniami. Kraje które zwiedzaliśmy są jakże różne od siebie. Albania na wybrzeżu to kurorty takie jak w każdym innym zakątku świata w centrum kraju duże zacofanie. Sieć dróg jest słabo rozwinięta, a na dodatek często zdarza się, że w drodze jest ogromna dziura, która powoduje konieczność zwolnienia do 5 km/h. W Macedonii widać natomiast wpływy dawnej Jugosławii, ...
-
2 tygodnie we Vlore. Do tego Tirana, Apollonia i inne miejsca. Pytajcie, póki pamiętam:))
-
Czy ktoś jedzie do Albanii 30 czerwca/1 lipca samochodem lub autokarem?
-
Wybieram się rodzinnie do Tirany wjazd c Czarnogóry , wyjazd w Macedonii, z noclegiem w Tiranie.Czy bezpiecznie jest przejazdem, czy polecacie jakiś Hotel w Tiranie , jak droga ? , jaki czas do pokonania od granicy Czarnogóry do Tirany, i jaki z Tirany do Macedonii w kierunku Ohridu ?Czy są jakieś opłaty za przejazd drogami, co Tam kupić? I przede wszystkim czego się wystrzegać jeśli chodzi o bezpieczeństwo?
-
Witam,
chciałam zapytać jak to jest z kwaterami w Albanii. Szukałam prywatnych kwater w necie i nic nie znalazłam. W googlu wynajdują się tylko ekskluzywne hotele. Pomyślałam więc o forum. Poszperałam i widzę że ludzie nocują głównie w hotelach.
Czy w Albanii można znaleźć kwatery prywatne, jakieś niedrogie apartamenty czy raczej lepiej szukać miejsc w hotelikach. Jeśli hoteliki to jaki jest standard wyposażenia, czy mają aneksy kuchenne czy raczej nie warto bawić się w gotowanie, tylko st...
-
Dużo podróżuję ale ostatnio, po raz pierwszy w życiu, będąc właśnie Albanii pomyślałam, ze jest to miejsce w którym mogłabym żyć i być szczęśliwym człowiekiem.
Chciałabym tam żyć, mieszkać i pracować... Kocham ten chaos, brak reguł, otwartość i bezproblemowość ludzi tam mieszkających. Jestem w stanie przeprowadzić się dosłownie z dnia na dzień. Nie mówię po albańsku ale chcę się nauczyć tego języka. Czy ktoś z Was ma może namiary na polskie firmy działające w Albanii w których mogłabym prób...
-
Czy moze ktos mnie oswiecic i potwierdzic kiedy to dokladnie jest? 28 listopada w swieto flagi? Moi znajomi z Albanii wysylaja sprzeczne informacje swietujac juz od konca pazdziernika a chcialabym im zrobic mala niespodzianke na facebooku :) z gory dziekuje za info :) no i czy te mozje zyczenia z translatora sa poprawne ;) : të gjitha të mirat për Shqipërinë!!!
-
Od 7 lat odwiedzam regularnie Albanię. Moja pierwsza wizyta była jeszcze w trakcie intensywnych operacji wojennych w rejonie Kosowa, kiedy to samoloty latały mi nad głową, a czołgi eskortowały mój samochód od granicy serbskiej do Pristiny. Bardzo chciałem zobaczyć wtedy stolicę Kosova, niestety na samych jej rogatkach, żołnierze KFOR, kazali mi zawrócić.
W ten właśnie sposób dotarłem do Tirany alternatywną drogą, od strony jeziora Ohrid, graniczącego z Macedonią. Nigdzie nie widziałem tak ...
-
Wczoraj wróciliśmy z Albanii .Byliśmy tam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Reasumując : przepiękny kraj , widoki zapierające dech w piersiach , ceny budzące pozytywne zdziwienie i bardzo czysta woda.Należy unikać jak ognia tzw. kurortów typu Durres , Vlora, czy Sarande , z kilku powodów . Po pierwsze dużo ludzi , po drugie jeden wielki plac budowy [ huk i kurz ] a Sarande to beton , beton i jeszcze raz beton . Polecamy małe mieściny typu DHERMI , HIMARE czy KSAMIL .Główne drogi są bardz...
-
Witajcie!
Kilka dni temu wróciłam z wyprawy po Bałkanach. Wjechaliśmy do Albanii przez grecką granicę i zwiedzając zobaczyliśmy całe wybrzeże az po Czarnogórę. Mogę od razu stwierdzić, że riwiera morza jońskiego (do Vlory) jest przepiękna, góry także, natomiast wybrzeże północne (Durres) "szału nie robi":). Albania mnie zachwyciła i chętnie bym tak znowu wróciła. Jeśli ma ktoś jakieś pytania "techniczne", to chętnie pomogę.
Pozdr
Basia
-
[b]Kto chce przeżyć przygodę trampingową w Albanii?[/b]
[b]Mam ostatnie 2 miejsca[/b] na moją wyprawę do Albanii - 14-28. sierpnia.
Ponieważ to ostatni moment - warunki są bardzo preferencyjne!
Miejsce w wyposażonym aucie terenowym i przejazd przez najpiękniejsze rejony Albanii.
Chętnych proszę o maila: balkandriver@fotolandia4x4.com
udzielę wszelkich informacji.
Zapraszam, warto zobaczyć tę prawdziwą Albanię!
[img]https://img651.imageshack.us/img651/4156/animacjac.gif[/img]
BALKA...
-
Takie powinni miec hasło reklamowe! A to ze względu na to ze
miejscowości turystyczne i nie tylko toną w smieciach, które walają
se wszędzie, az dziwne, że tam jeszcze jakaś epidemia nie wybuchła.
Kolejna przykra sprawa, to cała masa bezdomnych, głodnych,
zastraszonych psów, które również widać wszędzie.Są traktowane
gorzej niż robale. I niestety te przykre sprawy przyćmiewają widoki
górskich krajobrazów, wybrzeża itp.Wróciłam z Albanii w ub. tygodniu
i własnie głównie to będę ...
-
Ostatnie wakacje spędziliśmy razem z mężem i dziećmi w Albanii. Kraj bardzo nam się spodobał i postanowiliśmy zrobić internetowy przewodnik, dla tych, którzy podobnie jak my chcieliby zwiedzić Albanię we własnym zakresie. Niestety nasz synek jest jeszcze mały (miał niecałe dwa lata), więc byliśmy trochę ograniczeni i do wielu miejsc nie dotarliśmy. Dlatego chcemy prosić o pomoc wszystkich którzy w Albanii byli i chcieliby się podzielić informacjami. To mogą być zupełnie nowe artykuły, albo in...
-
Witam
Od 12 lipca 2012 r. będziemy z rodzinką (2+1) przez tydzień w Ksamilu. Ktoś z forumowiczów planuje w tym czasie pobyt w tej miejscowości lub w okolicach?
pozdrawiam
agmaj36