aneks

(16 wyników)
  • Wynajmuje mieszkania od prywatnej osoby. Niecały rok temu podpisałem aneks do umowy w którym właściciel podniósł mi czynsz który obowiązuje do maja. moje pytanie brzmi tak; czy muszę podpisywać kolejny aneks czy obowiązuje pierwotna umowa?
  • Witam. Jestem zmuszony zrobić aneks do zatwierdzonego projektu. Nie chcę jednak już korzystać z usług nieuczciwego projektanta. Czy aneks może wykonać inny projektant, czy muszę skorzystać z autora projektu, ponieważ posiada on prawa autorskie do nigo?
  • witam mam pytanie podpisałam umowe z developerem , umowa zaiwrała kaluzule niedozwolone zakwestionowane przez UOKIK, w między czasie dostałam pismo od devolopera z informacją ile mam dopłacic , kwote dopłaciłam tylko dlatego aby nie rozwiązano ze mną umowy , teraz developer chce dac mi do podpisania aneks do umwoy , który jest bardzo niekorzystny i nie zawiera juz klauzul niedozwolonych oraz daje bardzo niska kwotę odszkodowania , nie chce podpisac tego aneksu poniewaz z...
  • mam problem który sprowadza sie do faktu ze developer odmówił mi podpisania umowy do aneksu w związku z opóźnieniem terminu oddania mieszkania,dowiedziałam sie iż podpisze aneks tylko na prośbę banku. czy to zgodne z prawem gdy opóźnienie jest spore, a ja dalej nie wiem kiedy mieszkanie zostanie oddane?czy nie mam prawa do otrzymania pisemnej informacji od developera o przyblizonych, nowo ustalonych terminach oddania mieszkania, uzyskania aktu notarialnego?
  • zdarzyła mi się następująca sytuacja - upatrzyliśmy sobie mieszkanie, podpisaliśmy umowę przedwstępną na określony termin (6 tygodni, więc niby dużo). Niestety bank zwlekał z decyzją, a jak już ją wydał to zaniżył wartość mieszkania o 60000 (braliśmy kredyt na 100%). jak tylko zbywcy się o tym dowiedzieli, to zaczęły się smsy, żebyśmy się pośpieszyli, bo nam nie przedłużą terminu i że mogą już chyba ponowić ogloszenie, itp. czasu było za mało, żeby wyrobić się z umową kredytową w innym...
  • pytanie jak w temacie. podpisałam umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania. Moi kontrahenci ubiegają się o kredyt, oczywiście wzięliśmy zadatek ale w kwocie mniejszej niż zwyczajowe 10%, teraz po prawie 2,5 miesiąca okazuje się, że bank w którym złożyli dokumenty komplikuje przyznanie kredytu, choć jak twierdzą mają zdolność kredytową na kwotę znacznie większą niż się ubiegają (ale chyba też nie rozumieją, że zdolność kredytowa nie zawsze wiąże się z przyznaniem tejże kwoty kredytu). Te...
  • mam podpisaną notarialnie umowe kupna mieszkania od developera.niestety na skutek przedluzania w banku, musze podpisac aneks.developer mowi- ze skoro umowa jest zrobiona u notariusza to aneks tez powinien.... co p.Bebiak na to ? przeciez to moja wolna wola czy robie normalnie czy notarialnie
  • Chcieliśmy z mężem kupić dom. Znaleźliśmy odpowiadający nam dom, który miał jedną wadę - nie był odebrany (czyli teoretycznie był to dom w budowie, chociaż faktycznie budowa została zakończona kilka lat temu). Zawarliśmy umowę przedwstępną w marcu z warunkiem, że sprzedający dokonają odbioru domu. Umowę przedwstępną zawieraliśmy u notariusza. Zapis był taki, że zobowiązujemy się do kupna domu do 31 sierpnia pod warunkiem, że sprzedający dostarczą dokument odbioru domu do 30 czer...
  • Moj maż wraz z moim ojcem kupili podpisali umowe z developerem na zakup mieszkania. Mieszkanie jest jeszcze nie oddane, ale mój tata postanowil przekazac swój udzial w mieszkaniu mnie. Podpisaliśmy aneks do umowy z developerem, w ktorym moj ojciec rezygnuje ze swojej czesc na moją korzysc. Teraz dokopałam sie w necie do czegos takiego jak formularz SD-Z1. Z niego wynika ze musze złozyc zeznanie w ciagu miesiaca od dnia dowiedzenia sie o darowiznie. Nie bardzo wiem jak mam wyznaczy...
  • Witam Mma podpisaną umowe zakupu działki ( przedwstępną ) widnieje tam termin do którego należy podpisać umowe u notariusza. Właściciel działki chce przesunąć ten termin o jakieś tydzień dwa. czy konieczne jest spisanie nowej umowy przedwstępnej? Własciciel uważa ze to niepotrzebne. czy w razie czego jak on nie wywiąże sie z umowy zwróci mi zadatek pomimo że będzie juz po terminie który widnieje na umowie?
  • Zawarłam umowę przedwstępną za nakup ziemi rolnej- w umowie jest zapis o zapłaconym zadatku, jak również karze przy odstąpieniu od umowy przez sprzedającego w dwukrotnej wysokości . W dwa tygodnie później został spisany aneks do umowy -wpłata następnej sumy- ale tu zostało wpisane że jest to zaliczka na poczet ceny ustalonej w umowie- nie trudno zgadnąć że sprzedający chce się wycofać i tu pojawia się problem - zwrotu jakiej kwoty mogę się domagać - czy całej kwoty wpłaconej w podwójnej...
  • Optymalnym wyjściem jest wiadomo, zawarta umowa. Pytanie jednak - bo są spore rozbieżności w opiniach notariuszy, z którymi zdarzało mi się współpracować - czy do aktu notarialnego Kupujący może stanąć (by dochować terminu), dysponując decyzją kredytową banku (umowa jest w trakcie przygotowania) ? Proszę o informację, jak formalnie sprawa wygląda. Co w sytuacji, gdy Sprzedający odmówią transakcji, powołując się na brak umowy ? Część notariuszy bierze stronę Sprzedających - w tym konkre...
  • Jak wygląda sytuacja gdy: umowa cywilna przedwstępna podpisana z developerem, zadatek 20.000, kwota zakupu 320.000. Co się dzieje w przypadku rozwiązania umowy? Zaznaczam że chodzi mi o nakłady nie uwzględnione w umowie poniesione na to mieszkanie. Przebudowa ścian (architekt około 5.000), rolety antywłamaniowe (4.000), przebudowa instalacji el, wod - kan (2.000). Pytanie brzmi - te rzeczy są trwale nierozerwalnie związane z mieszkaniem, nie zabiorę ich w przypadku zerwania umowy...
  • Dzis mija termin ostatecznej umowy ,ktora miala byc spisana u notariusza w sprawie zbycia mieszkania.Jestem zbywca , a kupujacy zalatwial kredyt hipoteczny.Niestety bank nie zalatwil wszystkiego na czas i poradzil kupujacemu,aby dopisal zbywca anex o przedluzenie umowy mimo ze wczesniej informowano ze dostosuja sie do daty koncowej zawartej w umowie przedwstepnej.Czuje sie zawiedziona,bo z kwota otrzymana w danym czasie mialam plany.Co teraz mam zrobic, a gdzie moje prawa,po co umowy ja...
  • Witam, Chcemy sprzedać nasze mieszkanie na rynku wtórnym. Wcześniej we własnym zakresie przesunęłiśmy ściankę działową przerabiając kuchnię na pokój i salon z aneksem. Nigdzie tego nie zgłaszaliśmy. Deweloper nie miał nic przeciwko aby taką zmianę przeprowadzić. Bardzo prosiłbym o informację jak teraz dokonać sprzedaży takiego mieszkania. Słyszałem dwie wersje (uzyskanie zgody z wydziału rchitektury i załatwianie papierkowe zarówno w księgach wieczystych) albo wystarczy uzyskać zgodę ...
  • Witam serdecznie i proszę o poradę, nasza sytuacja wygląda tak: - wraz z moją narzeczoną (nie mamy jeszcze ślubu) postanowiliśmy zamieszkać razem. - rok temu podpisałem umowę przedwstępną z deweloperem (jest wypisana tylko na mnie), a za ok. 2 miesiące odbieramy gotowe mieszkanie. Całe mieszkanie spłaciłem sam. - chciałbym jednak, aby współwłaścicielką mieszkania była w stosunku pół na pół moja narzeczona. - jesteśmy w stanie wykazać, że posiada ona środki na swoją połowę (właśn...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się