Forum eDziecko eRodzice Z dala od Polski
ZMIEŃ
      australia

australia

(25 wyników)
    • Kochane mamusie z Australii pomozcie - byc moze pojade do tego wspanialego kraju - moj syn ma prawie 8 lat chodzi do 3 klasy w Anglii - ale jest szansa ze dolacze do was -napiszcie cos o systemie ksztalcenia i kiedy sie rozpoczyna rok szkolny itd - jak dlugo trwa , ile trwaja wakacje i takie bla bla bla, slyszlam ze u was tez sa mundurki jak w Anglii a jak wyglada ksztalcenie - mam na mysli poziom, oceny itd? dziekuje bardzo za kazda info.
    • Witam Wybieramy sie z dwojka malych dzieci(3,5 i 1,5) na 6 tyg. wakacje w Australii, 2 tygodnie bedziemy odpoczywac w jednym miejscu a pozostale chcemy spedzic podrozujac (chcemy przejechac z Sydney przez Mebourne do Adelajdy). Znajomi zachacaja nas do wynajecia campervana a ja mam watpliowosci czy nie lepiej byloby jechac zwyklym samochodem i nocowac w hotelach? No i gdzie zaparkowac taki samochod jak sie chce zwiedzac miasto? Czy to dobry pomysl na podrozowanie z dziecmi? Bede wdzie...
    • No właśnie. Jestem w trakcie przygotowań do wyjazdu, na długo, albo na zawsze, ale wciąż się waham, bo trudno mi się rozstać z Polską. Australijskie Mamy, możecie mnie jakoś zachęcić? :-) W Australii mam całą rodzinę i to póki co jedyny dla mnie argument "za". Będziemy (z narzeczonym i synkiem) mieszkać w Brisbane. Może są tu mamy z tamtego rejonu? Pozdrawiam!
    • Mam pytanie do osób które były lub sa z dziecmi w Ausralii ( Pearth )w wieku nastu lat i chodzacymi tam do szkoły. bo myślę by jechac z nimi tam na rok na początek a póżniej zobaczymy. czy one stracą czy zyskaja? w tej chwili chodza do ok szkoły prywatnej a boje sie im zaszkodzić szołę tam coś koło tego co tutaj
    • No wlasnie - czy sie praktykuje takie podsumowania rozwoju dziecka? Wyladujemy na miejscu, gdy Mlody bedzie mial niemal dokladnie dwa lata, nie planujemy przedszkola. Czy GP mnie gdzies z dzieckiem skieruje? Jak to wyglada na antypodach, drogie Mamy? d
    • Chętnie kogoś poznam. Od zawsze marzyłam tam wyjechać. Mam męża i 2 letnią córeczke - obecnie mieszkamy we Wrocławiu. Ale sytuacja finansowa coraz bardziej nas "wygania" z kraju. Czy jest ktoś chętny do pogadania?
    • Pare lat temu postanowilismy, ze za jakis czas pojedziemy sprobowac zycia w Australii. Prawdopodobnie Sydney. Juz za jakies dwa lata nadejdzie czas by wyjechac z UK i sprobowac jak sie zyje Down Under. Dzis wieczor zaczelismy powazniej okreslac nasze plany co do zycia w Australii. Najbardziej boimy sie rozlaki z rodzina, a dokladniej ja, bo jezdze do Polski bardzo czesto - 3,4 razy w roku i chyba ciezko by mi bylo sobie wyobrazic nie odwiedzac rodziny przynajmniej raz na rok. Moj ...
    • Mam pytanie do austalijskich dziewczyn: podroz ktorymi liniami moglybyscie mi polecic? British Airways, Qantas czy moze cos innego? Bedziemy w grudniu leciec do Adelejdy z 8 miesieczna corka- moze ktores linie sa bardziej przyjazne malym dzieciom? Dziekuje:)
    • Mam pytanie do mam z Australii - czy to prawda, ze spora czesc rodzin rezygnuje ze szczepienia pociech? Tak czytalam w kilku juz zrodlach, ciekawa jestem czy to prawda, bo sama rozwazam rezygnacje ze obowiazkowych tu, w USA, szczepien. wiktorka
    • Pamietacie moje batalie z mezem o wyjazd do Australii? Wiec meludje, ze doszlismy do porozumienia :) Na razie..he he Zdecydowalam sie na wyjazd na 5 lat i w ciagu tego okresu zobaczymy jak sie sprawy beda ukladaly, czy nam sie bedzie podobalo czy nie i wtedy ostatecznie zdecydujemy. Mysle, ze to ma jakis sens. Chyba tak bedzie sprawiedliwie ocenic wszytsko mieszkajac juz tam, a nie tu marzac plany patykiem po wodzie :) Drogie mamy Australijki, w tym roku zaczynamy skladanie po...
    • Witam ! Czy sa tu jakies mamy lub osoby zyjace w OZ .Potrzebuje informacji na temat zycia w AUSTRALII chcialabym bardzo poznac osoby ,ktore moglyby mi poswiecic troszke swojego czasu i odpowiedziec na bardzo wazne dla mnie pytania ,nie mam tam zadnych znajomych ani rodziny dlatego szukam opini wsrod rodakow ,ktorzy tam mieszkaja i maja jakies rozeznanie .Jesli znajdzie sie ktos chetny popisac ze mna to prosze pisac na moj adres e-mail evcik06@gazeta.pl .Wszystkim chetnym za pomoc z g...
    • Cześć, Mieszkam w Brisbane już prawie 2 lata ale nadal mi bardzo tęskno za krajem. Ciekawi mnie jak wy zniosicie rozłąkę z Polską, rodzinami, przyjaciółmi? Jak sobie tutaj radzicie? 12 maja urodziłam ślicznego chłopczyka o imieniu Daniel. Opieka w szpitalu była super, dopisałam do listy pozytywnych doświadczeń z Australii :)))
    • Witam - wiem,wiem,wiem - jest już wątek o wyjeżdzie do Australii, ale nie chcę się wcinać Sugar - bo moje spojrzenie jest z innej perspektywy i inne kryteria biorę pod uwagę. Wiem że nikt nie podejmie tej decyzji za nas,ale może z prspektywy rodziny z dziećmi mieszkającej "tam" pomożecie nam rozważyć niektóre za i przeciw. Do rzeczy: Mój Ojciec mieszka w Australi - koresponduje z nim przez internet.Moi rodzice rozwiedli się jak ja mialam 5 lat i jak miałam lat 14(w 1987r.) mój Ojci...
    • Wczoraj przylecialam z moja 4-miesieczna corka do Melbourne.Czy sa tu jakies mamuski?
    • Hej, Dziewczyny, ktore juz sa tu dluzej pewnie sie orientuja co do tutejszych procedur. Ja sie jeszcze polapac nie moge. Prosze dajcie znac czy to tu normalne... Bylam u lekarza po antybiotyk na zapalenia zatok. Facet przepisal mi go. Dajac recepte powiedzial, ze na zapalenie zatok zalecany jest pelna dawka antybiotyku czyli 10 dni po 1 tabletce. Dal mi recepte na piec tabletek i druga na piec. Powiedzial, ze jakbym sie na 100% dobrze poczula po tych pieciu to nie musze brac tyc...
    • Wlasnie wczoraj maz sobie powiedzial 'miejmy nadzieje, ze jest to nasza ostatnia zima w UK'..za jakies szesc - osiem miesiecy powinnismy dostac odpowiedz w sprawie wizy do Australii. Bardzo duze prawdopodobienstwo, ze juz za rok dolacze do mam z tamtego kontynentu. Nie powiem: marzy mi sie wiecej slonca, morze, wiecej koloru niz tu co mamy w Londynie. Bede jednak tesknila za europeiska zima...jejus..ja juz tesknie :O Takie tam marudzenie:( pozdr. sugar
    • Witam serdecznie Wybieramy się z mężem i córeczką (prawie trzy latka) do Australii na dwa lata. Jestem pełna obaw (czyt. przerażona)napiszcie proszę jak wyglądają tam przedszkola czy ciężko się dostać? Dziękuję bardzo i pozdrawiam
    • Witam, może zajrzy jakaś mama z Australii i Nowej Zelandii? jaka jest teraz pogoda, wiem ze jest tam zima ale przeciez chyba nie taka jak w Polsce. Jakie ciuchy zapakować do walizki na 23 dniową wycieczkę? Głownie w Australii ale 5 dni będzie obejmowało tez Nową Zelandię. Czy wystarczy Tshirt, bluza bajowa i na to ewentualnie kurtka wiatrówka? Wyjazd już w środę. Pozdrawiam, Asia
    • Wlasnie mezus dostal maila od tesciowej, ze ta owszem kocha i bedzie zawsze jego i MNIE (to juz troche pachnie mi egzaltacja..no ale..) kochac bezwarunkowo ale..no wlasnie...ale strasznie ja zranimy jesli nie zmienimy naszej decyzji o emigracji do Oz (problem w tym, ze juz raczej nie zmienimy). Ona sadzi, ze powinnismy sie przeprowadzic do RPA pod jej skrzydelka (szpony...he he he). Szczerze mowiac mam juz dosc tego oplakiwania nas przez cala rodzine...a zwlaszcza ja. Kobieta twie...
    • CZesc. Dziewczyny, moze wiecie czy w USA wymagaja wizy tranzytowej? Bede leciec z Londynu do LA, tam 4 godziny i lece do Australii. Wize australijska na pol roku mam. Spodziwam sie ze Amerykanie beda chceli wizy chocby na te 4 godziny,moze jednak jest inaczej? Szkoda mi tych prawie 100 euro;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna