Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      australia

australia

(9 wyników)
    • Dostałem nasiona pomidorów, o nazwach:jabłko kangurze i pomidor kanibali. Czy spotkał się ktoś z takimi roślinami, czy jadalne?
    • W Polsce zima, w ogrodach zastoj, wiec dla rozgrzania szykujacych sie do zimy ogrodnikow z polnocnej polkuli bede opisywac na tym watku co sie dzieje w sydnejskich ogrodach. Wiem, ze nie ja jedna pisuje tutaj z antypodow - zapraszam chetnych do dopisywania sie tutaj ze swoimi impresjami na temat ogrodow do gory nogami. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ·´¯`·.¸¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyte...
    • Proponuje dodawanie do tego watku informacji i linkow do rzetelnych stron internetowych dotyczacych ogrodnictwa: informacje botaniczne, metody uprawiania roslin, informacje o nawozach etc. Sadze ze takie zgromadzenie informacji moze sie przydac na tym forum. Prosze nie uzywac watku do reklamowania firm etc! Jezeli wspolforumowicze uznaja to za dobry pomysl i beda sie dopisywac, czy mozna prosic moderatora/admina o przyszpilenie tego watku na gorze forum? Pozdrawiam Luiza-...
    • Zakladam ogrod ziolowy i zastanawiam sie, czy dobrze dobralam ziola sasiadujace ze soba ze wzgledu na preferencje glebowe oraz ze wzgledu na towarzystwo. Wiem, ze nie wszystkie ziola mozna sadzic obok siebie - czy ktos moglby mi doradzic, albo wskazac gdzie moge znalezc dobra strone internetowa na ten temat? Wielkosc ogrodu: 3.7m x 3.7m, bedzie z grubsza podzielony na trzy czesci: dwa bardzo sloneczne tarasy, przedzielone sciezka z czterech plyt piaskowcowych oraz w kacie zacie...
    • Zielone kwiaty pieknie wygladaja zmieszane z kolorowymi krewniakami tego samego rodzaju. Nie mam jeszcze zadnych zielonych kwiatow (oprocz chwastu - wilczomlecza), ale sie szykuje na kilka. A czy Wy macie zielone kwiaty w Waszych ogrodach? Podobaja mi sie zielone tulipany, albo calkiem zielone jak Evergreen Tulip Breck's albo bialo-zielone, jak Spring Green czy Exotic Emperor Tulip (tez Breck's). Linki sa angielskojezyczne, bo nie moglam znalezc polskich artykulow o zielonych tu...
    • mirror.bom.gov.au/products/IDR403.loop.shtml i byc moze dzieki deszczom przesuna nam o miesiac restrykcje wodne (?), ktore zwdzieczamy w duzej mierze lewicujacym kretynom z rzadu stanowego, ktory wypuscil w ramach "environmental flows" 2 lata zaopatrzenia w wode naszego 330 tys. miasta. Uczynil to celem ratowania jakiejs rybki, ktora nb znakomicie sobie radzila w przeszlosci bez pomocy naszych dzielnej wladzy. Do Luizy : Trzymaj sie, ponoc znowu pogoda u Ciebie ma szalec ! k. ...
    • Topola...(13)

Wiem ze teraz w Polsce jest zima. Tutaj gdzie mieszkam w Izraelu to wiosna wszystko kwiaty i zielone dookola. Jedne drzewo zachowuje sie dziwnie-Topola (Poplar ang.). Cala zime ma liscie i nagle w tej porze roku, wszystkie liscie spadaja w ciagu 2-3 dni... Drzewo stoi teraz calkiem gole i ulice pelne sa z lisciami... Ciekawi mnie jak wlasnie Topola zachowuje sie w Polsce i czy sa takie podobne drzewa? Wiem ze Topola pochodzi od Australii i tam teraz idzie na zime i ona ma jakis ...
    • Sława! Kto w swoim regionie obserwował takie cudactwo: www.grzyby.pl/gatunki/Clathrus_archeri.htm W Masywie Slezy wystepuje masowo. Forum Słowiańskie gg 1728585
    • Taka z Gippsland (Victoria, Australia) ? Zyje w wilgotnychgliniastych (szara i czerwona glina) miejscach nad stumieniami. Rozciagnieta ma do 4m dlugosci. Ze zlozonych jaj wylegaja sie po roku 20 cm "babies". Jej nory maja do 2m glebokosci. Przestraszona, ucieka glebiej pod ziemie wydajac glosne bulgotanie (to bulgocze sluz, ktorym jest pokryta, i ktory ulatwia jej przesuwanie sie pod ziemia). Pod ochrona. thegreencommunity.org/giant_worms.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się