banie

(66 wyników)
  • Drogie mamy Chciałam sie zapytac co o tym sadzicie. moja niespełna 2 letnia córeczka ostatnio strasznie stracliwa się zrobiła. Byle hałas głosniejszy, ostrzejszy dźwięk, a ona z niepokojem w oczach biegnie do mnie i "nie bój, nie bój" woła. Nawet bajka z teletubisiami potrafi ją przestraszyć. Nikt jej w domu nie straszy, staram sie nie podnosić na nią głosu. Czy to chwilowe czy to taki typ straszak?
  • Mój dwuletni synek bardzo boi się takich zabawek do których wrzuca się monetę i one bujają się, kręcą itp. Dopóki taki samochód stoi to mały wchodzi tam, udaje, że kieruje, jak tylko wrzuci się monetę i zabawka rusza on dostaje histerii. Zastanawiam się nad wakacjami bo wybieramy się do Danii, a tam i legoland i tivoli. Starszy syn będzie szalał, a mały co? Będzie stał i patrzył. Czy ktoś miał taką sytuację ze swoim dzieckiem. Kiedy to minie? pozdrawiam wszystkie mamy i czekam na...
  • Idziemy z młodym (16 mies.) na USG brzucha. Czy ktoś z Was zna sposoby, jak oswoić malucha z badaniem? Ostatnio on nie da się dotknąć lekarzowi, nawet "zwykłe" osłuchiwanie nie wchodzi w grę, histeria straszna. Rozumiem go, a jak sprawić, by on zrozumiał, że to nie boli... Nie znoszę gdy płacze tak strasznie...
  • chyba należy się zastanowić nad prezentem dla dziecka i siebie. Pies może być niebezpieczny. www.polityka.pl/szczekoscisk/Lead33,1137,261694, 18/
  • Dzisiaj kupiłam te zimne podciśnieniowe, żeby mały nie miał mega traumy z dzieciństwa. Jutro chyba mu postawię cały czas ma oskrzelowy kaszel ( a noc to już koszmar, cały czas duszący kaszel)Czy macie jakieś doświadczenia?
  • cora - jedna z blizniaczek ma 18 m-cy. od trzech dni zauwazyla ze siusia. Chcialam wykorzystać i zdjęłam jej pieluchę i pokazywałam na nocniczek. O ile pierwszego dnia bardzo chętnie na niego siadała, to drugiego dnia zaczęła się bać siusiania... Starszą córę uczyłam w ten sam sposób - zauważyłam że chce - więc zdjęłam pieluchę i po dwóch dniach dziecko już nie miało wpadek. Tyle że starsza raz na parę razy trafiała do nocniczka. A ta malutka ani razu nie trafiła do nocniczka i si...
  • może ktoś mi poradzi, co począć z córką, która nagle zaczęła się bać kąpieli? kiedyś bardzo lubiła i płacz był jak trzeba było wychodzić z wanny. od jakichś 3 tygodni jest ryk już przy rozbieraniu, a jak niosę do łazienki to się wyrywa i ucieka, wczoraj już nawet rąk się bała umyć, było wyrywanie, płacz, itp. próbowaliśmy kąpać ją w baseniku w pokoju przy tv - jak siedziała w suchym to było ok, ale jak nalaliśmy wodę, to był płacz i ucieczka. obecnie kąpiemy ją co 2-gi dzień pod pryszn...
  • Moja 4-letnia córeczka od jakiegos tygodnia panicznie się boi. Jakiś czas temu w tv oglądała film E.T. Bardzo jej się podobał, ale w którymś momencie filmu kazała przełączyć bo stwierdziła że nie chce tego oglądać. I od tego czasu coś się stało....Zaczęła wszędzie ze mną chodzić, ciągle pyta czy bedę z nią w tym samym pokoju co ona, ogląda się ciągle za siebie, wszędzie musi mieć włączone światło. Kupiłam jej nawet lampeczkę do kontaktu,ale i tam mąż musi z nią siedzieć dopuki nie zaśnie. Zaw...
  • Witam! BArdzo prosze o pomoc mamy,które przez to przechodziły. Jak mozna pomóc dziecku,by sie tak nie bało? Jak długo to trwało zanim dziecko przezstało sie bac? Bardzo potrzebuję tych rad gdyz opadam z sił. Moja 4 letnia córeczka poczatkowo bała sie tylko w nocy, i to nie kazdej.Budziła sie z płaczem i mówiła,że nie chce zostac sama. Zdarzało sie to 2-3 razy w tygodniu. Z czasem stało sie jescze gorzej. Zasypia w swoim łózku, budzi sie z płaczem każej nocy i prosi by ja zabrac...
  • no wkurza mnie to... mlody nigdy nie byl sie burzy..spalismy pod namiotami w afgrykanskim buszu..byla duza burza..grzmoty, pioruny..bylo super ciekawe... potem jeszcz ekilka innych burz.. dzis tez byla burza..no i w przedszkolu opiekunka kazala dzeickom od okna odjesc, inne dzeici baly sie burzy.. a ta zamias troche im wytlumaczyc, ze to takie zjawisko, i ze bardzo ciekawe ...to zamknela okno... i teraz maly lezy i boi sie burzy...no ja pitole....
  • Witajcie. Chciałbym się Was poradzić w pewnej bardzo ważnej dla mnie kwestii. Otóż moja 3,5 letnia córcia panicznie boi się burzy i wszystkiego co się z nią wiąże (nawet ciemna chmura na niebie wzbudza w niej obawę, a nawet strach). Doszło do tego, że w ciągu dnia nie chce wychodzić z łóżka. W czasie deszczu zatyka rekoma uszy i chowa się pod kołdrę. Nie wiem co robić. Proszę Was o poradę, a także jakieś wskazówki w jaki sposób reagować na jej leki i ewentualnie czy i do ja...
  • witam. mój synuś ma 19,5miesiąca. od dawna chciałam go oduczyć smoczka ale jakoś się bałam. bałam się najbardziej tego płaczu w nocy.jednego smoczka mój synuś przegryzł i dałam mu ostatni.po jakimś czasie zobacyzłam ze jest pękniety. i wtedy postanowiłam, że jak pęknie do końca koniec ze smoczkiem. nie kupie następnego. Z dnia na dzień zauwarzyłam że mojemu synkowi już tak nie potrzebny jest smoczek.już nie ma smoczka tydzień czasu i jakis spokojnieszy jest, mniej płacze. i zdar...
  • moj synak jak byl mlodszy ,zawsze smial sie do ludzi w sklepach na ulicy,od jakiegos czasu jak jestesmy w wiekszej grupie ludzi np w kosciele to zaczyna sie bac.jak ktos nowy do niego zagada to tez chowa sie.ma teraz 19 m-cy.i to zachowanie zauwazylam od jakis kilku m-cy.jak jest u was?
  • Mój 2,5 roczny synek już od dłuższego czasu sam przynosił nocnik, kiedy chciał siku lub kupe.Od tygodnia nagle nie chce usiąść na nocnik.Wygląda na to,że się boi.Parę razy przesikał ubranie, teraz nosi pieluchę,w która sika, ale wstrzymuje się z robieniem kupy.Co mam robić?Prośby, aby usiadł nie dają rezultatu,ucieka z krzykeim.
  • Dziewczyny POMOCY bo nie wiem co się dzieje!Moje dziecko 15.09 zaczęło robić kupeę na nocnik.Przez 4 dni było syper.Robiła codziennie co wcześniej,robiąc w pieluche nie zdarzało się(jedna na 2-3dni).Później był dzień przerwy i nagle zaczeła mówić ze boli ją pupa.Jak przyniosłam nocnik to panika w oczach,płacz,nawet dreszcze dostała.W końcu przy ogromnym płaczy(bardziej wyglądało jak by się strasznie bała zrobić)zrobiła w wannie w ciepłej wodzie.Sytuacja powrórzyła się trzy razy....
  • Córka 30tego skończy 2 latka i zmieniła się strasznie. Nie przechodziła jakoś specjalnie ząbkowania, skoków rozwojowych, była zawsze bardzo samodzielna a teraz. ....Jak się przyklei do mnie to tak mogłaby 2 godziny tak leżeć, telefon zadzwoni płacze pół godziny, samochód przejedzie szuka pierwszego drzewa (patrz mama) na którym będzie mogł się schować, zaczeła się bać każdego do którego wczesniej pałała wielką sympatią. Czy to taki etap? Kiedy przejdzie? Nie wiem czy bagatelizow...
  • Kochane, moja 4-letnia córka od jakiegoś czasu śpi z nami. Ma swój pokój, łóżko, ale nie chce w nim spać, ponieważ twierdzi,że bedą się jej śniły potwory jak bedzie sama spała. Nie słucha żadnych arumentów typu zapalona lampka, muzyka, otwarte drzwi. Nigdy nie usupiała sama - zawsze ktoś z nią usypiał, ale późnej wychodziliśmy z pokoju i przesypiała sama do rana. Teraz na sam pomysł zasypiania w swoim łóżku dostaje spazmów. Jak ją przeniesiemy do jej łozka, to budzi się po 2 g...
  • Kochane Mamuśki, mam problem. Nie wiem z czego to wynika, że mój mały 2-latek Filipek zaczął się bać. Nieraz wstaje w nocy i wchodzi nam do łóżka i tylko słyszę Mamo Boje! Boi się wiatru, boi się podejść jak zdarz mu się posiusiać w majtki... Nie wiem dlaczego, przecież nie daje mu klapsów, nie krzyczę... Czy wasze dzieci też przechodziły taki okres? Dziękuję i pozdrawiam :) mój suwaczek
  • Witajcie, Przeważają posty narzekające na teściowe, a ja tym razem o mojej własnej mamie i o tym co z tego dla synka wynika... Moja mama jest niezwykle pomysłową i ekspresyjną kobietą. Kiedy przychodzi do nas w odwiedziny, czy też kiedy 2,5 letni synek idzie do moich rodziców "na nocki", Mama wymyśla najbardziej szalone zabawy i widzę, że dziecko bawi się cudownie. Oprócz zabaw wymyśla też opowieści, których mały słucha jak trusia (zresztą zjada wtedy każdą ilość jedzenia, o co ...
  • Edukacyjna rzecz, nie wiem dla jakich dzieci. 4,5 letniemu sąsiadowi bardzo się ten kościotrup spodobał i mama mu kupiła czaszkę. Nie mogła włożyć szczęki, poprosiła mojego mężą. Moja 5-latka jak to zobaczyła kazała czym prędzej ją oddać ale gazetę zostawić. Na rysunku ją to interesował, tak samo jak w reklamie. Ale dzisiaj-szok!! Poszła do sąsiada a on ma przyklejoną na ścianie miarkę z tym kościotrupem.Moja córa narobiła lamentu, że się go boi, że nie wejdzie do tego pokoju, że trze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się