Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      banie

banie

(29 wyników)
    • Większość z nas pewnie krzyknie "ależ skąd, bez sensu". Ja w sumie w pierwszym odruchu też. Ale... mój okres dorastania pamiętam bardzo dobrze i wiem doskonale, ilu ciężkich głupot nie popełniłam w strachu "co mama na to powie". Nie ukrywam, że ten strach? respekt? przed mamą uchronił mnie przed poważnymi problemami życiowymi. Więc tak do końca to nie wiem... A Wy co sądzicie? P.S. Nie chodzi mi, jak się pewnie domyślacie, o paniczny strach na widok matki czy ojca, ale o co...
    • To już dosłownie fobia, zaczęło się od ćmy , która wleciała do pokoju kiedy córka była w łóżku. Pisk i histeria , że ją ugryzie. A potem "bąk" , który ponoć siedział jej na ręce i ją ugryzł. Oczywiście śladu po ukąszeniu brak. Doszło do tego , że boi się wszystkiego co bzyczy i macha skrzydełkami (np. motyle). Jak dotąd nie zwracała na nie uwagi.Wręcz przeciwnie zachwycała się nimi. Jakis rok temu urządliła ja osa, popłakała i zapomniała. Z natury córka jest strachliwa, ale bez...
    • Karol ma 7 lat, od jakichś 2 miesięcy boi się. Ciężko nawet powiedzieć czego, najpierw bał się być sam w mieszkaniu (pod nami mieszkają teściowie), potem w swoim pokoju (nawet gdy wszyscy jesteśmy w domu) obecnie boi się iść sam do łazienki, zostać sam na chwilkę w pokoju. Są momenty, że cholernie mnie to irytuję staram się być cierpliwa, ale czasem niestety krzyknę wtedy słyszę "mamo boję się ciebie" a to już dla mnie jest trudne bardzo Gdy pytam go czego się boi mówi że potwora z ...
    • Mam dwu letnia dziewczynke, kiedyś była bardzo odważnym dzieckiem, teraz wszystko sie zmieniło. Moja maleńka boi sie wszystkiego , jazdy samochodem , autobusem nawet jak zachodzimy do sklepu po zakupy dla niej (nowe ubranka czy cokolwiek )ona boi sie niepozwoli se zmierzyć czapki czy kurteczki zaczyna płakać i mówi "mamuś ja boje sie ,jula(bo tak sie nazywa)boi sie choć choć. Bardzo dużo z nią rozmawiam tłumacze dla niej że nie można bać sie , a ona swoje (boisie)sama nie wiem c...
    • Moja MAja ma 2,5 roku. no i generalnie jest wesola dziewczynka, ale w towarzystwie naszym. Boi sie wszystkich i wszystkiego i to do tego stopnia, że się trzęsie i placze. na dworze nie pojdzie sama bez rączki. do dzieci, choć ją ciągnie nie podejdzie. Jak jest sama w pokoju ucieka tam gdzie ja jestem lub tata i trzyma się nogi. To jest męczące dla nas i myślę, że dla niej. co robić? czy któraś z was tak miała. slowa "boje sie" ciągle są na jej ustach, jak pytamy czego, to mowi nie...
    • Syn bardzo się boi sam zasypiać bo boi się różnych strachów. Wiem że w jego wieku to normalne. Chciałabym jednak wiedzieć jak postępować. Zasypia spokojnie tylko wtedy gdy leżę z nim w łóżku. Czy mam tak dalej robić czy zmuszać do samodzielnego zasypiania? Ma już w końcu 5lat.
    • trochę mnie to przeraża, ze synek ciągle pyta, czy jak on umrze, to ja przestanę jeść, żeby umrzeć i być z nim. Nikt w rodzinie nie odszedł, nie poruszaliśmy przy nim tego tematu,może coś z przedszkola... Ale wałkuje to z małymi przerwami od roku. Czy Wasze dzieci też tak podpytują?
    • Witajcie. Piszę tu, bo mam nadzieje, że może ktoś da dobrą radę albo przynajmniej spojrzy obiektywnie na sprawę. Mój synek ma 5,5 roku.Mamy z nim duży problem i ta sytuacja trwa-z różnym nasileniem-dosyć długo,tak z pół roku chyba.Nie było jednak jakiegoś wydarzenia z którym mogłabym to powiązać.Już wyjaśniam w czym rzecz: mój syn wzystkiego się boi.Nie zostanie sam w pokoju, nie chodzi sam do toalety(jeśli nikt z nim nie pójdzie,wstrzymuje i nie załatwia sie),zwykle chodzi za na...
    • Do tej pory córeczka przesypiała całe noce... ale od tygodnia budzi się ok. 4-5 nad ranem mówiąc,że sie boi ciemności i że pod łóżkiem naszym jest potwór... włączałam lampkę i Tusia najczęściej zasypiała, ale od 3 dni już nie może zasnąć i dopiero o 6 jak wstaję do pracy to wtedy zasypia... dziś po raz pierwszy przyszła do łóżka i zasnęła ze mną...Jak mogę jej pomóc... w nocy włączałam światło i podchodziłyśmy do łóżka i pokazywałam że nic pod łóżkiem nie ma, ale jak tylko gasiłam świat...
    • 3 razy byłam z synem ( prawie 4 lata) u dentysty, który wychodził z załozenia ze trzeba dziecko oswajać i nie robić nic na siłe, mały jest uparty i bystry więc trzy wizyty i efektów tzn plomb w zębach zero. W koncu znajoma dentystka, którą syn zna od dawna podjęła się leczenia. Ja musioalam wyjsc z gabinetu a jego trymaly dwie osoby. Darł się na tym fotelu , ja pod dzrwiami że mi się serce kraje. Zszedł z fotela i nie uciekał nawet, a po wizycie nawet zajrzał w okno pani dentystk...
    • Witajcie! Wczoraj byliśmy w odwiedzinach u znajomych z naszym 1,5 synkiem. I to był koszmar. Moje dziecko, zaczęło panicznie się bać, zanosił się spazmatycznym płaczem. Nawet bał się tamtego dziecka, też w tym samym wieku. Cały czas chciał na ręce, główka wtulona i płacz.... Nie mogliśmy w ogóle porozmawiać, posiedzieć. Tragedia. Mojego synka od dłuższego czasu boi sie obcych i dzieci. Czy to normalne? Zastanawiam się gdzie ja popełniłam bląd. Czy to może być przz to,że prawie ...
    • Moje dziecko (3,3) nie chce słuchać bajek, w których dzieje sie coś złego lub występuje jakaś negatywna postac. Od zawsze. Myslałam, ze to powinno jakoś stopniowo słabnać ale - nie. Odmawia słuchania bajki o Jasiu i Małgosi, nie toleruje Kopciuszka, itd. Oczywiście, nie czytam jej na siłę. Ale tak bym chciała zabrać ją do teatru...a tam tylko "Trzy świnki" (nie chce pójść ze wzgledu na wilka), Królewna Śnieżka (zła macocha)itd, itp. Czy to jej tak zostanie na zawsze...? Przeciez...
    • Tak sie zastanawiam czy powinno sie mówić dzieciom o swoich lękach. Ja np. boję sie latać samolotem, ale latam. Nie mówiłam do tej pory nic o swoich lękach dzieciom (4l) bo nie chciałam ich tym zarazić, ale ostatnio przyszła mi do głowy taka myśl, czy to jest sensowne działanie, bo przecież one i tak na swój sposób mój lęk wyczuwają. Ja zawsze im powtarzam, że jak sie czegoś boją to mogą o tym porozmawiać i też taką taktyke stosuję. Przegadanie tematu. Im to pomaga. Czy więc zaprzec...
    • Moja córeczka znalazła sobie nowe określenie, którym stara się zwrócić na siebie uwagę. Zauważyła mianowicie, że kiedy mówi "boję się" natychmiast ktoś reaguje, przytula, pociesza. Niestety zaczęła tego nadużywać i nigdy nie wiem czy mała naprawdę się czegoś boi czy stosuje słowo-klucz. Najczęściej mówi, ze się boi jeśli nie chce czegoś zrobić. Trochę ryzykowne wydaje mi się nie reagowanie (może akurat naprawdę się czegoś bać) a tłumaczenie, że nie ma się czego bać, albo dochodz...
    • Ciekawe czy w naszej polskiej telewizji nie ma ciewaszych bajek na dobranocki niż 100 letnie smerfy albo muminki! Mój syn 3-latek właśnie po wczorajszej bajce miał niezłego stracha. Musiałam w trakcie wyłączyć, bo było jekieś straszydło! Czy to jest horror dla dzieci czy bajka? Jaką funkcje powinny spełniać bajki??? Wiem ,że pewnie ona nadaje się dla starszych dzieci, ale dobranockę oglądają dzieci w różnym wieku.Kto wybiera te bajki? Jak nie ma nowych to może wróćmy do Reksia, Bolka i Lolka...
    • Jak w tytule... Normalnie nie wiem, co robić, lato mi się w koszmar zamienia powoli. A i jesień zapowiada się marnie. Celowo nie piszę na zdrowiu dziecka, czy małym dziecku, tam szanse na odpowiedź sa minimalne... Potrzebuję jakiejś sensownej rady od rodzica, który zetknął się z problemem fobii u dziecka i dał sobie z nim radę. Jeżeli ktokolwiek ma namiar na sensownego psychiatrę dla dzieci w Warszawie- to bardzo bardzo poproszę. Ale to chciałabym w ostateczności zastosować, lic...
    • Witam! Mam problem, który moim zdaniem jest duży, ale może któraś z mam już sobie z nim poradziła i mi pomoże. Mój syenk ma 4,5 roku od pewnego czsu boi się własciwie wszystkiego tzn, stara się nie zostawać sam w pokoju, nie chodzi sam do łazienki, na każdy szelest czy puknięcie w domu to On podskakuje, nie chce sam zasypiać (a robił to do niedawna) a w nocy kiedy się przebudzi to już nie chce zasnąć we własnym łózku nawet jeśli jest zapalona lampka lub gdy ja się położę obok. K...
    • Jestem mamą 14 miesięcznej Anastazji cały czas karmie ją piersią i mam już tego dość zdarza sie, że moja córka prześpi noc, ale jest to rzadkie wydzrzenie a ja jestem już zmeczona jak odstawić ją skutecznie od piersi? Fakt, że nie wisi mi na cycku cał czas tylko wtedy kiedy chce iść spać i jak budzi sie w nocy, ale ja już na prawde nie moge POMOCY!!!Dodam jeszcze,że ćórka śpi z nami w łozku co tez chciłabym zmienić jeśli ktoś wie jak to zrobić prosze o pomoc z góry dziekuje.
    • Jestem mamą prawie dwuletniego chłopczyka Tomka. Pracuje , małym w ciągu dnia zajmuje sie jego tatuś. Od ponad miesiąca Tomek przestał spać w ciagu dnia i zasypiać samodzielnie po wieczornej kąpieli. Zachowuje sie tak jakby czegoś sie bał, nie chce wejść do łóżeczka. Zasypia dopiero jak sie zmęczy ...Trwa to dosyc długo.Na codzień Tomek jest radosnym dzieckiem, które dużo czasu spędza na dworze. Nie wiem co robić ....:( Chcemy od nowa uczyc go samodzielnie zasypiać. Nie wiem czy t...
    • skończyły się wakacje..mały wrócił do przedszkola, tydzień był grzeczny i od piątku zaczeło się... synek jest bardzo żywym dzieckiem, kiedy jest w domu z jedną osobą jest aniołem. bawi się świetnie, ogląda bajki, uwielbia samochody..ale zaczyna się kiedy ktoś przyjdzie z dzieckiem i w przedszkolu..wczoraj pobił dziewczynkę, kopnał kolegę i popychał jakieś dziecko w łazience... w tamtym roku było to samo. pani dyrektor straszy wyrzuceniem z przedszkola, wysyłają mnie ciągle do psyc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się