Forum Regionalne Lubuskie Żary
ZMIEŃ
      browary

browary

(7 wyników)
    • Gabinet Historii Miasta przygotowuje kolejną wystawę czasową. tym razem będzie ona dotyczyła browarów i rozlewni w Żarach (+ Kunice). prosimy o wypozyczenie na czas wystawy przedmiotów zwiazanych z w/w tematem. wystawa będzie dotyczyła historii przed - i powojennej. prosimy o pomoc i zaangażowanie mieszkańców w stworzenie ciekawej ekspozycji czasowej. może znajdzie ktoś u siebie zachomikowane np.mirostowickie kufle do piwa,dokumenty, rachunki, legitymacje pracownicze itp., zdjecia zwi...
    • Wiem gdzie już był położony browar zamkowy i jak wygladała kiedyś śledziarnia. Oto link do widokówki, proszę się popatrzeć na dziwny komin. img260.imageshack.us/img260/2674/za2148uy.jpg img284.imageshack.us/my.php?image=3989255rb.jpg Na tym zdjęciu też widać ten komin zakończony jakby kapeluszem. Croolick zaraz napiszę że nie ma mostku na dzisiejszej Poznańskiej. Przypatrz się że widać skrzyżownia dróg. Jedna to Promnitza, druga to dzisiejsza Pozanańska. Budynek browaru był po pros...
    • Dzis nie mamy juz browaru (gdy upadal burmistrz Wolowicz nie kiwnal palcem, by cos uratowac a dzis taki maly browar to bylby skarb :-((( ) ale przed wojna byly co najmniej dwa. Jeden, ten najwiekszy to dzialajacy do 1997 r. dawny browar Fechnera ale byl jeszcze jeden podobno w budynkach, gdzie dzis miesci sie zbor zielonoswiatkowy przy ul. Podchorazych czy to nie czasem browar Jagscha? No ale sa jeszcze stare pocztowki z podpisem Koeniglisches Brauerei, zabudowania nie pryzpomninaja an...
    • Jak je sobie wyobrażacie?
    • "Browar z Witnicy - Boss, przygotował nam na święta miłą niespodziankę - nowe ciemne piwo. Już niedługo, bo ok. 10 grudnia, planowany jest rozlew owej ciemnej trzynastki i następnie powinien trafić do sklepów w regionie... gdzie zwyczajowo dostępne są piwa witnickie." www.browar.biz/news.php?id=463 Kiedys witnicki browar wraz z zarskim nalezal do zielonogorskiego przedsiebiorstwa, ale w pore sie usamodzielnili dzieki pomocy lokalnych waldz. I dzis Witnica jest dumna ze swojego brow...
    • Ostatnio znalazłem butelkę z browaru Fechnera z porcelanką z Bergschlößchen Brauerei Sagan (Żagań) i tak mnie zastanawia co żarski browar miał wspólnego z żagańskim. To że porcelnka została najzwyczajniej dosztukowana z innej butelki należy raczej wykluczyć bo znalazłem butelkę w miejscu do którego raczej od wojny nie miał nikt dostępu, a już napewno nie podmieniałby porcelanki. "Umocowanie" porcelanki też raczej nie wskazuje na to, że została przełożona z innej butelki(raczej trudno odgiąć ...
    • no coz przedmiot jest tyle warty, ile ludzie sa w stanie za niego zaplacic, no ale przeszlo 40 dychy za broszurke sprzed 20 lat? www.allegro.pl/item138932225_150lat_browaru_zary_ksiazeczka_super_rzecz.html panie w MBP powinny strzec jedynego egzemplarza jak oka w glowie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się