Forum Kuchnia Kuchnia
ZMIEŃ
      curry

    curry

    (194 wyniki)
    • Przez pomyłkę Syn kupił dwa duże opakowania curry zamiast jednego małego:) W planie miałam kurczaka i ryż i plan zrealizuję. Ale w jaki jeszcze sposób można wykorzystać curry? Tak na najbliższą przyszłość
    • Szukam podpowiedzi, bo idzie zima i wkraczam w czas takich dań: curry "indyjskie" i tajskie, bliskowschodnie tadżiny. W poprzednich latach bazą był kurczak, ale nie mam dostępu za często do dobrego więc teraz chowam go na rosół. Tajszczyzna nawet mi wychodzi. Z rybą, fasolką szparagową. Tadżin robiłam ostatnio z królikiem i jednak wolę go po polsku ze śmietaną, ale wołowina sprawdza się dobrze, bo to danie do dłuższego duszenia. Najgorzej z "Indiami". Dawniej ichnie curry robiłam z piersi...
    • Robiłam krem z cukinii, doprawiłam curry, zmiksowałam i teraz nie wiem czym domyć nasadke blendera, bo plastik zrobił sie żółty po tym curry... mogłam doprawwic na końcu, ale z rozmachu sie zapomniałam:(
    • Bardzo lubię i próbowałam przygotowac z domu z gotowych past i jednak to nie jest to samo ( porównuję do curry z dwóch warszawskich restauracji, które mi baaaardzo smakowały) Mam więc prośbę o [b]dobry[/b] przepis na zieloną pastę curry , którą , co jest bardzo ważne, dałoby się też zamrozić (tylko ja w domu lubię, a nie zużyję chyba wszystkiego na raz). Zależałoby mi też na przepis, który zawiera już wszystkie składniki , tzn potem musiałabym dodać tylko głowne składniki i mleczko kokosow...
    • Zrobiłam curry z tego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87043781,87043781.html?v=2&wv.x=0 Robiłam je już wielokrotnie, bardzo je lubię. Niestety tym razem kupiłam nową pastę curry, dodałam tyle co zwykle i curry okazało się tak ostre, że nie byłam w stanie tego zjeść. Niewiele myśląc zmiksowałam wszystko, żeby mieć zupę. Powstała zupa już nie jest tak ostra, ale no właśnie, mdła... Czegoś mi tu brakuje, co mogę dodać, żeby pasowało i żeby miało więcej smaku? Z góry dziękuję za prop...
    • Witam, Bardzo prosze o sprawdzone przepisy tajskiego curry.Uwielbiam curry ,ale juz drugi rok repetuje moj przepis z BBC good food na zielone curry z fasolka szparagowa i potrzebuje odmiany. Z gory dziekuje za pomoc. monique
    • [i][nie ma to jak w polu autor wstawić tytuł i odwrotnie, mam nadzieję, że administracja zgodzi się skasować wątek niżej o uroczym tytule "zosia".. ;)][/i] Witajcie! Czy ktoś mógłby mnie oświecić czym się charakteryzuje curry tajskie? Widzę sporo wątków na temat tego curry, masę przepisów w sieci, ale nie mogę znaleźć takiej typowej charkaterystyki - co musi mieć curry żeby było tajskie, co w nim jest typowe, czego nie ma w innych? Jak wywnioskowałam z przepisów to "wsad" do curry może by...
    • Czy możecie polecić pastę curry, którą kupię w Polsce? Akurat jestem u rodziców i chciałabym kupić prawdziwą, naprawdę pikantną pastę curry. Kiedyś się nacięłam, kupiłam zieloną i smakowała jak kostka rosołowa. Zależy mi na tym, żeby rzeczywiście była pikantna.
    • małż robił zakupy i teraz mam w lodówce czerwoną pastę curry, mleczko kokosowe, sos sojowy jasny... chyba ma ochotę na kuchnię azjatycką :) może podpowiecie do czego je wykorzystać? nigdy dotąd nie korzystałam z takich produktów. dziękuję i pozdrawiam
    • Witam Mam kilka pytań do osób obeznanych z kuchnią tajską gdzie można kupić liście limonki kaffir? Szukałam w sieci ale znalazłam tylko w 1 sklepie, który jakoś mi się nie spodobał jaka ilość mielonej trawy cytrynowej, ( o takiej np. www.frisco.pl/product/8850781704008/THAI_HERITAGE__Trawa_cytrynowa_mielona.xhtml?x=s )odpowiada 1 łodydze? Przy gotowaniu zupy ( wyszła bardzo smaczna swoją drogą) udało mi się zważyć mleko kokosowe, tzn zupa nie wyszła aksamitnie gładka i nie wiem...
    • witam Drogie Forumowiczki, tak sobie od czasu do czasu poczytuję to forum, (niektóre przepisy suuper, ale jak pytam moją rodzinkę, czy zjedliby to i to, to oni gamonie:) kręcą nosami, i kończy się na ziemniaczkach i schabowym:(; no ale do sedna sprawy:); jemy sporo warzyw i tak mnie naszło, żeby zrobić właśnie ogórki w zalewie curry i ogórki w musztardzie (nie wiem jak to nazwać, ale na pewno wiecie o co chodzi;)); googlałam i googlałam, przepisów na pęczki, ale jakoś Wam zawierzam n...
    • Przepis miesiecznika Kuchnia: ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Curry_z_kurczaka_po_cejlonsku,,41353772,9495.html Az buzie otwarlam ze zdziwienia, bo nie z checi konsumpcji. ;P Trawa cytrynowa, to raczej tajskie curry? No i ten cynamon - we wszystkich przepisach jakie mam jest kora kasji, podobna wprawdzie do cynamonu, ale to jednak inny aromat. Znawcow curry indyjskiego wywoluje, bo nie znam wszystkich przepisow na to danie.
    • Wlasnie rozpoczelam opakowanie tajskiej zoltej pasty curry (ok 250b gram). Oczywiscie do potrawy zuzylam 1,5 lyzki. Pytanie-jak dlugo przechowywana w lodowce nadaje sie do spozycia?
    • Uwielbiam curry, ale niestety smietana i tluste mleko dodaja kalorri. Probowalam chudy jogurt, ale niezbyt wyszlo, takies takie kwasne. Czy ktos prosze moze poradzic co uzyc?
    • Chodzi mi konkretnie o różnicę między curry z kurczaka a kurczakiem tikka masala. Czytam sobie różne przepisy na obie potrawy i każdy z nich jest inny, inne przyprawy itp. i jakoś nie mogę wysnuć żadnego wniosku co do tego, czym w zasadzie różnią się obie te potrawy, bo obie to kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i podane w ostrym sosie, z dodatkiem różnych przypraw wśród których prym wiedzie kumin. Ktoś może pomóc?
    • Czy ktoś robiłcoś takiego? Chciałabym jako jarzynkę do pieczonych ziemniaków i goździkowo-miodowo-pomarańczowej pieczeni indyczej podać taką marchewkę. Czy macie jakies przepisy, doświadczenia? Czy mozna dorzucić np.kandyzowaną skórke pomarańczową, suszone sliwki czy suszone morele bez ryzyka, że popsuję całość? czym lepiej dosłodzić - cukrem czy miodem (miodu będzie sporo w indyku). Czy ktos robił cos podobnego czy too za daleko posuniety eksperyment? W każdym razie zalezy ...
    • Takie może i głupie pytanie. Czym się, oprócz koloru :P różni czerwona od zielonej i żółtej? Miałam czerwoną, kończy mi się. Są jakieś różnice o których powinnam wiedzieć, zanim kupię następne wiaderko? :P
    • Wiem wiem, nie to forum.. Korzystałyście może z zielonego sosu curry? Nie PASTA CURRY, tylko sos.. Bo na opakowaniu jest napisane, żeby najpierw go zagotowac i do niego wrzucić kurczaka i gotowac 5 minut..Jakos dziwne mam wrażenie, ze kurczak nie zrobi się dobrze w taki sposób.. Używałyście tego sosu zgodnie z tą instrukcją? [img]https://a01.cdn.a.pl/zdjecie-29030/thai-heritage-zielony-sos-curry-335ml-Product2.jpg[/img]
    • bez problemu można zastąpić kuminem mielonym? Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Czy ktoś z was kucharzy sadzi w domu Curry? Nie mam gdzie kupić liści curry - chciałbym to sadzić w kuchennym zielniku. Gdzie kupiliście nasiona i jak wam to rośnie? Mi kolendra zdechła - nie chciała dobrze rosnąć w domu.
    Pokaż wątki z forum:

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się