ba_nita 04.02.08, 14:36 Krystian: nasz gulasz to w Indiach jest curry - Senin , tylko żeby Cię szlag nie trafił.))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
keltoi Acha... 05.02.08, 17:50 To teraz powiedz mi, co Ci w tym porównaniu nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 18:24 to nasz rosół. Zresztą wyszukaj sobie wątki senin bo rzeczy oczywistych naprawdę nie chce mi się tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 19:00 a ja jednak pociagne watek,i ktos predzej czy pozniej wytlumaczy;) bo to mnie zaciekawilo... nie znam sie kompletnie, nidgy nie widzialam prawdziwego curry,a co dopiero je jesc;) ale co w tym porownaniu jest zlego? to przeciez nie chodzi o smak(w ktorym nawet moje "curry" przebija na glowe polski gulasz;P), a raczej hmm zasade jednogarnkowosci? o popularnosc potrawy, czy cos takiego.. wiec dlaczego kogos ma szlag trafiac?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 20:00 > moje "curry" przebija na glowe polski gulasz;P), a raczej hmm > zasade jednogarnkowosci? o popularnosc potrawy, czy cos takiego.. albo o konsystencję ;) też o wyjaśnienia poproszę.. skoro to takie oczywiste, to chyba skreślenie kilku słów celem wyjaśnienia nie powinno fachowcom sprawić kłopotu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 20:12 pl.wikipedia.org/wiki/Curry pl.wikipedia.org/wiki/Gulasz podobne? Jak tak to podobieństwa są takie jak to,że Ziemia i Wenus są planetami. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 20:21 hmm ja nadal nie widze nic strasznego w stwierdzeniu czlowieka z programu:) naprawde, wydaje mi sie ze stwierdzenie ze my mamy gulasz, a w indiach maja curry nie jest zadna tragedia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 20:27 no jak ty swoją wiedzę opierasz na tym, co w wikipedii napiszą ;) a poważnie: dla laika (a takich bez liku jak przypuszczam jest wśród widzów Smaczne Go;) i jedno i drugie jest kawałkami mięsa w gęstym sosie ;) i takie porównanie im wystarczy ja naprawdę cieszyłabym się, gdyby telewizja publiczna wypełniała misję edukacyjną także na niwie rozrywkowej, ale też z drugiej strony zbyt wiele po programie czysto rozrywkowym (bo przyznajmy: gotowania to tam niewiele, dużo krzyku i ogromne tempo) nie oczekiwałabym ;) inna sprawa, gdyby takie porównanie bardzo ogólnikowe, bez wnikania w istotę gulaszu i curry, padło z ust znakomitego znawcy kuchni, ale że w programie rozrywkowym? ;) eeeeeetam Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 20:37 > inna sprawa, gdyby takie porównanie bardzo ogólnikowe, bez wnikania > w istotę gulaszu i curry, padło z ust znakomitego znawcy kuchni, ale > że w programie rozrywkowym? ;) eeeeeetam powiedzialabym raczej odwrotnie, ze gdyby takie stwierdzenie padlo DO znakomitych znawcow to troche nie halo,ale do widza programu telewizyjengo,to naprawde bylo calkiem sluszne stwierdzenie:> Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Pasuję - pozostańcie sobie przy swoich 05.02.08, 20:51 poglądach, w końcu nie moje rybki i nie moje akwarium. Jeśli chodzi o mnie to możecie nawet z befsztyku robić schabowe.))) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re:Pasuję - pozostańcie sobie przy swoich 05.02.08, 20:57 ba_nita napisał: > poglądach, w końcu nie moje rybki i nie moje akwarium. Jeśli chodzi o mnie to > możecie nawet z befsztyku robić schabowe.))) a z tym to juz w ogole nie widze roznicy miedzy jednym a drugim;P i to miecho i to:)) a tak powazniej,to rozumiem o co chodzi tobie,ale rozumiem o co chodzilo w progamie;) swoja droga ten krystian to kucharz? to chyba jednak jakies pojecie ma?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Mam szwagra kucharza i ręczę Ci, że nie 05.02.08, 21:14 odróżnia białego barszczu od żuru. Może być specjalistą w daniach europejskich ale to nie znaczy, że ma wiedzę rozległą jak cały świat.A tego typu programy nawet jeśli są rozrywkowe (ja tam rozrywki w tym programie nie widzę tylko jedno wielkie nieporozumienie - i nie tylko ja, już na ten temat była mowa na forum) to mają PROPAGOWAĆ tę wiedzę jak każda inną zresztą a nie idiotyzmy. Wszak to propram TV publicznej, która takąż misję ma wpisaną w statut. W dodatku płaci się za to niemały haracz. Kończę tę nierówną dyskusję - Cold Creek Manor. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Widzę, że będę musiał 05.02.08, 23:08 wyjąć program telewizyjny i sprawdzić kiedy pokazują takie rzeczy. popatrzę sobie i wtedy będę mógł się do powyższych postów ustosunkować, bo jak do tej chwili zupełnie nie wiem o czym piszecie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Widzę, że będę musiał 05.02.08, 23:20 Dyskusja toczy się o słabym polskim show SmaczneGo. Jego formuła ma niewiele sensu, prowadzony jest przez aktorkę z jakiegoś serialu tvp (gdy miałem pecha go oglądać, akurat "przez pomyłkę" wyrzuciła do śmietnika serce karczocha, które miało być częścią jednej z potraw, co przyprawiło gościa, Krystynę Tkacz o intensywne palpitacje serca). Porównując to do Die Koch Arena (Vox), w zasadzie nie ma co porównywać. Ale filmów Hitchcocka z Familiadą też nikt nie porównuje. Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Smaczne go: - teoria curry... 06.02.08, 08:52 no co Wy? jaki gulasz? przeciez Curry to taka żółta przyprawa w zielonych torebkach ;PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Smaczne go: - teoria curry... 06.02.08, 16:03 curry to kilka przypraw utartych na paste, pozniej smazonych z miesem w raczej dry sosie( nie takim gestym jak gulash) ,Poza walorami smakowymi curry sos " zabezpiecza "mieso przed szybkim zepsuciem w goracych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś