Dodaj do ulubionych

Smaczne go: - teoria curry...

04.02.08, 14:36
Krystian: nasz gulasz to w Indiach jest curry - Senin , tylko żeby Cię szlag
nie trafił.)))
Obserwuj wątek
    • momas Re: Smaczne go: - teoria curry... 04.02.08, 14:41
      Dala mnie BOMBA!
      :)
    • keltoi Acha... 05.02.08, 17:50
      To teraz powiedz mi, co Ci w tym porównaniu nie pasuje...
      • ba_nita Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 18:24
        to nasz rosół. Zresztą wyszukaj sobie wątki senin bo rzeczy oczywistych naprawdę
        nie chce mi się tłumaczyć.
        • ilekobietamalat Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 19:00
          a ja jednak pociagne watek,i ktos predzej czy pozniej wytlumaczy;)
          bo to mnie zaciekawilo... nie znam sie kompletnie, nidgy nie
          widzialam prawdziwego curry,a co dopiero je jesc;) ale co w tym
          porownaniu jest zlego? to przeciez nie chodzi o smak(w ktorym nawet
          moje "curry" przebija na glowe polski gulasz;P), a raczej hmm zasade
          jednogarnkowosci? o popularnosc potrawy, czy cos takiego.. wiec
          dlaczego kogos ma szlag trafiac?:)
          • Gość: aaa Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 20:00
            > moje "curry" przebija na glowe polski gulasz;P), a raczej hmm
            > zasade jednogarnkowosci? o popularnosc potrawy, czy cos takiego..

albo o konsystencję ;)

też o wyjaśnienia poproszę.. skoro to takie oczywiste, to chyba
            skreślenie kilku słów celem wyjaśnienia nie powinno fachowcom
            sprawić kłopotu ;)
            • ba_nita Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 20:12
              pl.wikipedia.org/wiki/Curry
              pl.wikipedia.org/wiki/Gulasz
              podobne? Jak tak to podobieństwa są takie jak to,że Ziemia i Wenus są planetami.
              • ilekobietamalat Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 20:21
                hmm ja nadal nie widze nic strasznego w stwierdzeniu czlowieka z
                programu:) naprawde, wydaje mi sie ze stwierdzenie ze my mamy
                gulasz, a w indiach maja curry nie jest zadna tragedia:)
              • Gość: aaa Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 20:27
                no jak ty swoją wiedzę opierasz na tym, co w wikipedii napiszą ;)

a poważnie: dla laika (a takich bez liku jak przypuszczam jest wśród
                widzów Smaczne Go;) i jedno i drugie jest kawałkami mięsa w gęstym
                sosie ;) i takie porównanie im wystarczy

ja naprawdę cieszyłabym się, gdyby telewizja publiczna wypełniała
                misję edukacyjną także na niwie rozrywkowej, ale też z drugiej
                strony zbyt wiele po programie czysto rozrywkowym (bo przyznajmy:
                gotowania to tam niewiele, dużo krzyku i ogromne tempo) nie
                oczekiwałabym ;)

inna sprawa, gdyby takie porównanie bardzo ogólnikowe, bez wnikania
                w istotę gulaszu i curry, padło z ust znakomitego znawcy kuchni, ale
                że w programie rozrywkowym? ;) eeeeeetam
                • ilekobietamalat Re:Równie dobrze możnaby powiedzieć, że ramen 05.02.08, 20:37
                  > inna sprawa, gdyby takie porównanie bardzo ogólnikowe, bez
                  wnikania
                  > w istotę gulaszu i curry, padło z ust znakomitego znawcy kuchni,
                  ale
                  > że w programie rozrywkowym? ;) eeeeeetam

powiedzialabym raczej odwrotnie, ze gdyby takie stwierdzenie padlo
                  DO znakomitych znawcow to troche nie halo,ale do widza programu
                  telewizyjengo,to naprawde bylo calkiem sluszne stwierdzenie:>
                  • ba_nita Re:Pasuję - pozostańcie sobie przy swoich 05.02.08, 20:51
                    poglądach, w końcu nie moje rybki i nie moje akwarium. Jeśli chodzi o mnie to
                    możecie nawet z befsztyku robić schabowe.)))
                    • ilekobietamalat Re:Pasuję - pozostańcie sobie przy swoich 05.02.08, 20:57
                      ba_nita napisał:

> poglądach, w końcu nie moje rybki i nie moje akwarium. Jeśli
                      chodzi o mnie to
                      > możecie nawet z befsztyku robić schabowe.)))

a z tym to juz w ogole nie widze roznicy miedzy jednym a drugim;P i
                      to miecho i to:))
                      a tak powazniej,to rozumiem o co chodzi tobie,ale rozumiem o co
                      chodzilo w progamie;) swoja droga ten krystian to kucharz? to chyba
                      jednak jakies pojecie ma?:)
                      • ba_nita Re:Mam szwagra kucharza i ręczę Ci, że nie 05.02.08, 21:14
                        odróżnia białego barszczu od żuru. Może być specjalistą w daniach europejskich
                        ale to nie znaczy, że ma wiedzę rozległą jak cały świat.A tego typu programy
                        nawet jeśli są rozrywkowe (ja tam rozrywki w tym programie nie widzę tylko jedno
                        wielkie nieporozumienie - i nie tylko ja, już na ten temat była mowa na forum)
                        to mają PROPAGOWAĆ tę wiedzę jak każda inną zresztą a nie idiotyzmy. Wszak to
                        propram TV publicznej, która takąż misję ma wpisaną w statut. W dodatku płaci
                        się za to niemały haracz. Kończę tę nierówną dyskusję - Cold Creek Manor.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Widzę, że będę musiał 05.02.08, 23:08
      wyjąć program telewizyjny i sprawdzić kiedy pokazują takie rzeczy. popatrzę
      sobie i wtedy będę mógł się do powyższych postów ustosunkować, bo jak do tej
      chwili zupełnie nie wiem o czym piszecie.
      pozdrawiam
      • poszukiwaczarmi Re: Widzę, że będę musiał 05.02.08, 23:20
        Dyskusja toczy się o słabym polskim show SmaczneGo. Jego formuła ma niewiele
        sensu, prowadzony jest przez aktorkę z jakiegoś serialu tvp (gdy miałem pecha go
        oglądać, akurat "przez pomyłkę" wyrzuciła do śmietnika serce karczocha, które
        miało być częścią jednej z potraw, co przyprawiło gościa, Krystynę Tkacz o
        intensywne palpitacje serca). Porównując to do Die Koch Arena (Vox), w zasadzie
        nie ma co porównywać. Ale filmów Hitchcocka z Familiadą też nikt nie porównuje.
    • 0yotte Re: Smaczne go: - teoria curry... 06.02.08, 08:52
      no co Wy?
      jaki gulasz?
      przeciez Curry to taka żółta przyprawa w zielonych torebkach ;PPPP
    • a74-7 Re: Smaczne go: - teoria curry... 06.02.08, 16:03
      curry to kilka przypraw utartych na paste, pozniej smazonych z
      miesem w raczej dry sosie( nie takim gestym jak gulash) ,Poza
      walorami smakowymi curry sos " zabezpiecza "mieso przed szybkim
      zepsuciem w goracych krajach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka