Dodaj do ulubionych

Curry z margaryna

04.12.09, 15:01
Przepis miesiecznika Kuchnia:
ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Curry_z_kurczaka_po_cejlonsku,,41353772,9495.html
Az buzie otwarlam ze zdziwienia, bo nie z checi konsumpcji. ;P

Trawa cytrynowa, to raczej tajskie curry?

No i ten cynamon - we wszystkich przepisach jakie mam jest kora kasji, podobna wprawdzie do cynamonu, ale to jednak inny aromat.

Znawcow curry indyjskiego wywoluje, bo nie znam wszystkich przepisow na to danie.
Obserwuj wątek
      • ania_m66 Re: Curry z margaryna 04.12.09, 15:46
        a mi sie wydaje, ze kto pisze "otworzylam buzie ze zdumienia, a nie z checi
        zjedzenia", ten raczej nie chce sie czegos nauczyc, a po prostu wysmiac
        domniemana ignorancje autora przepisu i popisac wlasna wiedza.
        cynamonium cassia to btw cynamon chinski. to tak na marginesie.
        cynamon cejlonski to cinnamomum verum.
        skad wiem? ano stad de.wikipedia.org/wiki/Ceylon-Zimtbaum
    • ania_m66 wystarczy pogooglowac i jest sie madrym 04.12.09, 15:31
      i zeby zobaczyc, ze przepis to nie tylko polski ci to wynalazek

      Country of the Food: Sri Lanka | Email to Author Posted on 21 April 2003 @ 08:30:48

      Ingredients:
      3 lb Chicken or Chicken pieces
      3-4 tbs. lemon juice
      6 cloves Garlic & 1 inch Ginger root - crushed together
      2 tsps Salt
      1 tbs. Powdered black pepper
      1 tbs. Roasted Curry powder
      1/2 tbs. dry red chili powder
      4 Cardamoms
      2 Cloves
      8 Curry leaves
      4 pieces Rampe
      1 inch piece Cinnamon
      1 medium Onion (sliced)
      3 tbs Vegetable oil
      2 tbs Tomato paste or sauce
      1 cup thick Coconut milk or fresh milk

      w skladnikach zapomnieli wymienic trawy cytrynowej, jest w "wykonaniu"

      Country of the Food: Sri Lanka | Email to Author Posted on 21 April 2003 @ 08:33:33

      Ingredients:
      2 cups red lentils
      2 cups thin coconut milk
      1 dried red chilli, broken into pieces
      2 teaspoons pounded Maldive fish
      1 teaspoon ground turmeric
      1 tablespoon or oil
      6 curry leaves
      2 midium onions, finely sliced
      5 cm (2 inch) strip pandan leaf
      5 cm (2 inch) stick of cinnamon
      small stalk lemon grass or strip of lemon rind
      1/2 cups thick coconut milk
      salt to taste
      wszystko z tej strony www.allsrilanka.com/cgi-bin/recipes/srilankan-food/book.cgi?Display
      na pewno znalazlabym wiecej, ale nie chce mi sie szukac.
      poczytaj sobie tu o zastosowaniu w kuchni trawy cytrynowej
      www.theepicentre.com/Spices/lemongrs.html
      a co do margaryny, niby dziwne, ale to w koncu olej - tyle tylko, ze wodorem utwardzany :)
    • emigrantka34 Re: Curry z margaryna 04.12.09, 15:51
      ja nie znawaca indyjskiego curry, ale pogooglowalam sobie z
      ciekawosci, zeby przeczytac, jakie ta kuchnia wykazuje odrebnosci.
      Zarowno trawa cytrynowa, jak i cynamon wystepuja w wielu przepisach
      curry.

      recipes.wikia.com/wiki/Sri_Lankan_Cuisine
      asiarecipe.com/srimain.html#chick
      www.indiacurry.com/chicken/ceylonchicken.htm
      www.recipezaar.com/Ceylon-Chicken-Curry-1-230624
      • pani.serwusowa Re: Curry z margaryna 04.12.09, 16:00
        Dzieki, Emigrantko. :)

        Wiem, ze Ty wiesz, ze googlac potrafie. ;) Liczylam jednak na jakas ciekawa
        wymiane informacji na temat np. uzycia margaryny w curry.

        Mam duuuzo jeszcze do nauczenia sie w kwestii kuchni indyjskiej, poki co
        korzystam z jednego tomiska, z pozytwynym skutkiem dla naszych kubkow smakowych.
          • pani.serwusowa Re: Curry z margaryna 04.12.09, 16:14
            "The Food of India. A Journey for Food Lovers". Polecona przez Jo.hanne okazala
            sie byc moim niezbednikiem kulinarnym. Niestety juz mi sie zaczyna sypac -
            rozkleja sie i poluzowala sie okladka. Znaczy - duzo korzystam. ;)
            • emigrantka34 Re: Curry z margaryna 04.12.09, 16:26
              Serwusowo, czy przepisy w ksiazce, o ktorej piszesz, sa autorstwea
              Priya Wickramasinghe i Carol Selva Rajah ? A zdjecia zrobione przez
              Jason Lowe?
              Mam ksiazke "Inde - saveurs du bout du monde" - przetlumaczona z
              angielskiego "The food of India" (pierwsze wydanie w Australii).
              Nie wiem, czy to to samo.
              Mozesz sprawdzic przy okazji ?
              dzienks.


Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka