gabrielafrancuz 01.04.10, 13:08 Takie może i głupie pytanie. Czym się, oprócz koloru :P różni czerwona od zielonej i żółtej? Miałam czerwoną, kończy mi się. Są jakieś różnice o których powinnam wiedzieć, zanim kupię następne wiaderko? :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabrielafrancuz Re: pasta curry 01.04.10, 13:09 I od razu drugie: co przyprawiać sosem ostrygowym? Tylko ryby i pochodne? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 sos ostrygowy 01.04.10, 13:35 to nie tajska bajka, a bardziej chinska i kambodzanska. chociaz podobno sa i w kuchni tajskiej dania nim przyprawiane. uzywaj go jak sosu sojowego do przyprawiania stir fry-ow i w ogole potraw z woka: wolowiny, wieprzowiny, drobiu, warzyw itp. do tajskich past curry koniecznie dokup "tajska maggi", czyli sos rybny nam pla - najlepiej marki squid z kalmarem na obrazku, ktorym na koncu doprawia sie curry razem z sokiem z limonki i odrobina palmowego cukru (od biedy brazowym mozna). bez tego trio praktycznie nie ma kuchni tajskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: pasta curry 01.04.10, 13:36 Nie tylko ryby. Ja dodaje takze do wolowiny. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: pasta curry 01.04.10, 13:12 Różnią się ostrością. Najłagodniejsza jest żółta, potem zielona, najostrzejsza czerwona. Może nie kupuj od razu całego wiaderka tylko takie w torebkach (na kilka porcji) i wypróbuj najpierw, która najbardziej opcja pasuje Twojemu podniebieniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: pasta curry 01.04.10, 13:23 OK, dzięki. Miałam już wiaderko czerwonej, więc nic już nie jest mi straszne :D Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pasta curry 01.04.10, 13:21 Ostrością i składem Poczytaj na opakowaniu :) Ania ma rację, kup sobie kilka torebek wszystkich 3 rodzajów i popróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: pasta curry 01.04.10, 13:29 Ostroscią. Ale to zależy od firmy. Miałam kiedyś słoiczkową pastę curry i zielona była łagodna jak dla mnie, czerwona trochę ostrzejsza, ale i tak słabo. To chyba była pasta pod Europejczykow robiona. Teraz mam innej firmy i zielona jest piekielnie ostra, czerwona odrobinę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: pasta curry IP: *.253-250-220.QLD.netspace.net.au 01.04.10, 20:40 ja wlasnie dzis zastapilam czerwona paset curry zolta - wyszlo niezle, ale dodatek cynamonu jest dosc wyrazny. sa tam tez chyba inne indyjskie przyprawy poza standardowymi w tajskich curry kolendra i kminem cynamon i inne nie wystepuja w zielonej i czerwonej co do zielonej to ma bardziej 'zielony smak' i zawiera m.in.: korzen swiezej kolendry (we moim na nia przepisie sa tez liscie), zielone chilli, szalotki oraz sczypior smak ziekonego i czerwonego chilli jest czynnikiem decydujacym - sa to dwa rozne smaki, czesto nieistotne dla 'europejskiego' podniebienia ale bardzo wazne dla azjatow moga byc stosowane zamiennie ale to nie jest zamiana 'neutralna' smakowo , wystarczy pogadac z hindusem ja osobiscie zwykle bardzo naboznie podchodze do przepisow z zielonym chilli bo to zupelnie inne doznanie smakowe :) co do sosu ostrygowego - jakis czas temu przyszlo mi skorygowac moje przekonanie o rzadkim stosowaniu go w kuchni tajskiej - okazuje sie ze jest to standard w przypadku stir frajow z warzyw i makaronow - tajski jest bardziej intensywny niz chinski nie stosuj go w zadnym przypadku zamiennie z sosem sojowum - to sos ktory jest raczej tamtejszym "gotowcem" - zawiera cukier/karmel i zageszczacz oraz pare innych skladnikow - soya beans to dosc marginalny skaldnik tego sosu - zwykle nie wiecej niz 20% stosowac mozna do prawie wszystkiego - wazryw, mies, owocow morza i makaronow. wg mnie i przepisow z ktorymi sie spotkalam nie powinien byc podawany na surowo (sojowy tak) i raczej nie uzywa sie go w marynatach (ze wzgledu na skrobie chyba) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: pasta curry - SMAK IP: *.icpnet.pl 02.04.10, 00:43 jestem zwyczajną Polką o prostackim smaku ale każda z tych past inaczej mi smakuje. Pytasz czym się różnią. Różnią się smakiem. Co za tym idzie, różnią się też zastosowaniem ale tylko teoretycznie. Uwielbiam słodkie pieczywo ze smalcem ze skwarkami a tego nie doradzi Tobie żadna pseudo-wielka-kuchenna-gwiazda. Szukaj swoich smaków. :) Nigdy nie słuchaj tekstów: "W kuchni X nigdy nie używa się składnika Y". To kłamstwo. ) Odpowiedz Link Zgłoś