Dodaj do ulubionych

co z CURRY

31.12.12, 11:39
Przez pomyłkę Syn kupił dwa duże opakowania curry zamiast jednego małego:) W planie miałam kurczaka i ryż i plan zrealizuję. Ale w jaki jeszcze sposób można wykorzystać curry? Tak na najbliższą przyszłość
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: co z CURRY IP: *.dyn.iinet.net.au 31.12.12, 12:44
      mamalgosia napisała:

      > Przez pomyłkę Syn kupił dwa duże opakowania curry zamiast jednego małego:) W pl
      > anie miałam kurczaka i ryż i plan zrealizuję. Ale w jaki jeszcze sposób można w
      > ykorzystać curry

      w kazdy

      moze byc ryba w curry, wieprzowina w curry, warzywa w curry, i pasta jajeczna z curry, sos curry do salatki makaronowo majonezowej (brrr...., jak dla mnie ;P)

      wyglada na to ze syn kupil mieszanke curry 'w proszku' , ta nadasie do wielu potraw
    • roseanne Re: co z CURRY 31.12.12, 14:54
      praktycznie kazde bialko zwierzece - od jajek, przez krewetki, do wola- wszystko
      oprocz tego fasola, soczewica, plantany, dynie, cukinie, baklazany
      i wszystkie prawie korzeniowe - buraka nie probowalam, przyznam sie :-)
    • bene_gesserit Re: co z CURRY 31.12.12, 18:45
      Oprócz wszystkich wymienionych można zrobić jeszcze tartę z curry, oraz bułeczki z cebulą i rodzynkami w curry. Dip z curry, pieczone w curry (i ghee) ziemniaki, prażone w curry migdały albo orzeszki, chutneye, paneer z curry albo pierożki z mięsem i curry. Mam gdzieś też przepis na migdałowe ciastka z curry - słodkie i pyszne.
      • mamalgosia Re: co z CURRY 31.12.12, 20:02
        Moi mężczyźni nie jadają takich udziwnień, jak rodzynki;)
        Ale jakbyś mogła znaleźć przepis na te ciastka, to poproszę - lubimy migdały,a ponadto czuję, że do ciastek poszło by dużo tego nieszczęsnego curry:)
        • bene_gesserit Re: co z CURRY 01.01.13, 02:14
          Nie, idzie mało - około półtorej łyżeczki. Do tej receptury użyłam zwykłego curry, ale zmniejszyłam jego ilość i zmieszałam go z pół łyżeczki cynamonu i kardamonu; obciełam też cukier o połowę. Ciastka bardzo dobre, aromat unikalny; nikt nie wie, co to jest, chociaż wszyscy mają wrażenie, ze gdzieś już coś takiego jedli :)
          • ania_m66 Re: co z CURRY 01.01.13, 12:46
            bene_gesserit napisała:

            > Nie, idzie mało - około półtorej łyżeczki. Do tej receptury użyłam zwykłego
            > curry, ale zmniejszyłam jego ilość i zmieszałam go z pół łyżeczki cynamonu i ka
            > rdamonu; obciełam też cukier o połowę. Ciastka bardzo dobre, aromat unikalny; n
            > ikt nie wie, co to jest, chociaż wszyscy mają wrażenie, ze gdzieś już coś takie
            > go jedli :)
            a ja bym sie nie odwazyla i nie sadze, zeby osobom nie lubiacym eksperymentow kulinarnych mogloby cos takiego smakowac. w polskim proszku curry firmy kamis mamy oprocz "vegety", czyli polepszacza smaku obecnego tam w duzej ilosci rowniez sporo sproszkowanego czosnku, ktory niezbyt mi pasuje do slodkich wypiekow, nawet w malych ilosciach i rozcienczony dodatkowymi przyprawami.
            przepis jest ze strony handlarza przyprawami, ktory zaleca do niego slodki (!!!) proszek curry wlasnej produkcji. bez czosnku i polepszacza. sklad: turmeric, coriander, cumin, ginger, nutmeg, fennel, cinnamon, fenugreek, white pepper, arrowroot, cardamom, cloves, black pepper, and red pepper., czyli bardziej przyprawy do piernikow niz curry.
              • ania_m66 Re: co z CURRY 01.01.13, 15:22
                bene_gesserit napisała:

                > A ja się odważyłam i wyszło świetne - z modyfikacjami, o których pisałam.

                a uzywalas mieszanki z czosnkiem i polepszaczem smaku?
                • bene_gesserit Re: co z CURRY 01.01.13, 19:47
                  Nie pamiętam, bo to było kilka lat temu, ale to możliwe. W ciastczanej masie ułamek promila suszonego czosnku był zupełnie niewyczuwalny, o ile był. A jeśli był wyczuwalny, to podkręcał całośc bardzo milutko. Równie znikoma obecność polepszacza to, o ile się orientuję, nie jest przestępstwo ścigane z urzędu.
                  • ania_m66 Re: co z CURRY 01.01.13, 21:16
                    bene_gesserit napisała:
                    Równie znikoma obecność pole
                    > pszacza to, o ile się orientuję, nie jest przestępstwo ścigane z urzędu.
                    raczej nie :) ale chyba w slodkosciach przeszkadzalby mi smakowo jeszcze bardziej.
                    • bene_gesserit Re: co z CURRY 02.01.13, 19:35
                      A ja jestem pewna, ze byś nie wyczuła. Ile polepszacza jest w 1,5 łyżeczce mieszanki przypraw? Ten ułamek grama rozpuszczony w mące, tłuszczu i cukrze. Eee tam.
            • sznupkowie Re: co z CURRY 01.01.13, 17:51
              ania_m66 napisała:


              > przepis jest ze strony handlarza przyprawami, ktory zaleca do niego [b]slodki [
              > /b] (!!!) proszek curry wlasnej produkcji. bez czosnku i polepszacza. sklad: [i
              > ]turmeric, coriander, cumin, ginger, nutmeg, fennel, cinnamon, fenugreek, white
              > pepper, arrowroot, cardamom, cloves, black pepper, and red pepper.[/i], czyli
              > bardziej przyprawy do piernikow niz curry.
              >
              >
              Powyższe przyprawy to podstawa INDYJSKIEJ MIESZANKI do curry. I maja z piernikiem tyle wspólnego co i holenderski wiatrak. Polecam poczytać o kuchni indyjskiej z rejonu Andhra i ogólnie południowe rejony Indii. A swoją droga ciasteczka curry są bardzo smaczne i spokojnie można uzyć kamisowej przyprawy curry. Oczywiście najlepiej zrobic sbie samemu taką mieszanke , ale ni ekazdy ma czas, dryg, ochotę czy możłiwości.
              • ania_m66 Re: co z CURRY 01.01.13, 18:08
                sznupkowie napisał(a):

                > ania_m66 napisała:
                >
                >
                > > przepis jest ze strony handlarza przyprawami, ktory zaleca do niego [b]sl
                > odki [
                > > /b] (!!!) proszek curry wlasnej produkcji. bez czosnku i polepszacza. skl
                > ad: [i
                > > ]turmeric, coriander, cumin, ginger, nutmeg, fennel, cinnamon, fenugreek,
                > white
                > > pepper, arrowroot, cardamom, cloves, black pepper, and red pepper.[/i],
                > czyli
                > > bardziej przyprawy do piernikow niz curry.
                > >
                > >
                > Powyższe przyprawy to podstawa INDYJSKIEJ MIESZANKI do curry. I maja z pierniki
                > em tyle wspólnego co i holenderski wiatrak. Polecam poczytać o kuchni indyjski
                > ej z rejonu Andhra i ogólnie południowe rejony Indii. A swoją droga ciasteczka
                > curry są bardzo smaczne i spokojnie można uzyć kamisowej przyprawy curry. Oczy
                > wiście najlepiej zrobic sbie samemu taką mieszanke , ale ni ekazdy ma czas, dry
                > g, ochotę czy możłiwości.
                >
                to z przyprawa do piernikow bylo troche na skroty.
                bardzo dlugo szukalam gotowej mieszanki curry bez czosnku w sklepach i w sieci. nie znalazlam, wiec musialam robic sama, bo obiecalam kolezance majacej b. ciezka alergie na czosnek. z przepisam na takowa nie ma klopotu.
                moge wiec autorytatywnie stwierdzic z autopsji, ze curry (w ktorym tak naprawde nigdy samego czosnku nie wyczuwalam) zmieszane bez czosnku smakuje zupelnie innaczej.
                nie mowie, ze zle, ale stanowczo czosnek zmienia smak choc w sumie jako taki jest niewyczuwalny i nikt absolutnie nie wmowi mi ze jest innaczej.
                w niemczech curry bez czosnku jest nie do zdobycia, mysle, ze w polsce tez bedzie z tym klopot. jesli do tej pory znamy tylko samak mieszanek kupnych, od razu zauwazymy roznice.
                • sznupkowie Re: co z CURRY 01.01.13, 18:45
                  Anie nie ma mieszanki Curry bez czosnku to się zgadza, nawet w UK nie dostaniesz tego na półkach sklepowych...ale jakoś tego czosnku w tych ciasteczkach nie wyczuwa sie. Jadłam też takie robione od podstaw i tam tez był czosnek...... czosnek i imbiru w pizduu. Oni tak sobie chyba wyobrażają słodkości....:)
                  • ania_m66 Re: co z CURRY 01.01.13, 21:20
                    sznupkowie napisał(a):

                    > Anie nie ma mieszanki Curry bez czosnku to się zgadza, nawet w UK nie dostanies
                    > z tego na półkach sklepowych...ale jakoś tego czosnku w tych ciasteczkach nie w
                    > yczuwa sie. Jadłam też takie robione od podstaw i tam tez był czosnek...... czo
                    > snek i imbiru w pizduu. Oni tak sobie chyba wyobrażają słodkości....:)

                    za to w internecie jest sporo fajnych przepisow na mieszanki bez. np altona na foodnetwork
                    wydaje mi sie, ze z taka te ciasteczka beda lepsze.
                    • sznupkowie Re: co z CURRY 01.01.13, 21:41
                      tak tak zgadza się że przepisów jest pełno w necie, miałam na myśli te kupne, zwłaszcza w marketach.

                      Ja już z przepisów nie korzystam , sama dobieram sobie smaki i ilość, bawie się przyprawiami...:)

                      Dzisiaj własnie robiłam pieczarkowe curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem i zaryzykowałam większą ilościa cuminu i kolendry niż zazwyczaj w stosunku do kurkumy , dałam też limonki zamiast cytryny i efekt mnie zaskoczył...:)
            • godiva1 Re: co z CURRY 02.01.13, 16:22
              Mamalgosiu, ja lubie curry w majonezie, np do salatek.
              Ale czasem robie sobie kanapki z majonezem, pomidorem i posypane curry i bardzo mi dobrze robia na depresje.
              • ania_m66 Re: co z CURRY 02.01.13, 16:59
                godiva1 napisała:

                > Mamalgosiu, ja lubie curry w majonezie, np do salatek.
                > Ale czasem robie sobie kanapki z majonezem, pomidorem i posypane curry i bardzo
                > mi dobrze robia na depresje.

                depresje moja droga leczy sie farmakologicznie.
                ale swoja droga jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem posypane curry dobre sa (choc niestety rozumu od ich konsumpcji nie przybedzie)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka