doba

(152 wyniki)
  • miałam termin na poniedziałek i nic się nie dzieje.lekarz powiedział, że jeśli nic się nie będzie działo to mam się zgłosić do szpitala na wywołanie w 7 dobę po terminie. jak to jest u Was, czy też lekarze mówią, że trzeba się zgłosić w tym terminie? no i mam mieć założony cewnik na szyjkę macicy na 24h, podobno bolesne, czy któraś z Was miała założony, jak to jest i czy daje efekty, bo lekarz mi powiedział, że jeśli cewnik nie pomoże to po tym czasie kroplówka z oksytocyną. skurcze mam...
  • do dziewczyn, które już rodziły - jak wygląda pierwsza doba po porodzie? naczytałam się na forum co powinnam zabrać ze sobą do szpitala, o higienie, o bólu, o majtkach jednorazowych :-) - tylko jak iść pod prysznic jeśli podobno nie można się ruszać? - kiedy pierwszy raz mogę się umyć, przebrać? - jak mam być w tych osławnionych majtach jednorazowych :-) jeśli podobno lekarze przychodzą na obchód i "zadzierają kołdre" do badania/kontrolowania jak się goi (cytat z forum!) - jak j...
  • Witam drogie Panie, Czy ktos moze wie, co sie dzieje z waga podczas nocy? Tzn. rano stajac na wadze widze 61,5, po poludniu, ok.10 godzin pozniej, zmienia sie do 62,5 a nawet i powyzej 63. Pozniej nastepnego poranka jest doklanie tak samo - waga wraca do 61,5. Jestem w 14 tc, moja waga wyjsciowa to 60. Nie jem nadmiernie - tak samo jak przed ciaza, moze tylko zdrowiej - duuuzo owocow, moja jedyna zachcianka - i ze tak to ujme, miewam regularne wizyty w toalecie po 2-3 razy dzie...
  • ją tam zostawić z powodu zmian w płucach i żółtaczki. Chciała sie tym podzielić bo strasznie mi smutno. Mam wsparcie męża, rodziny, ale jak muszę od niej wyjść to serce mi się kraje. Nie wiem jak to długo jeszcze może potrwać i nie wiem jak długo ja jeszcze wytrzymam. Zaczynam się zastanawiać czy nie jestem za słaba psychicznie na bycie mamą - bo nie bardzo daje sobie z tym radę. Przy całym tym stresie zapomniałam już kompletnie poród i nacięcie krocza i szycie i wszystkie niedogodnośc...
  • Witam , Jestem 2 tyg po cc i mam juz prawie płaski brzuszek, nie ma wypukłości na dole na którą czesto uskarżają sie dziewczyny po cc. Pomogło mi ćwiczenie , zalecone przez rehabilitantkę w szpitalu, które należy wykonywać już od 2 doby po cc. Otóż, kładziemy się na brzuch ( tak, tak! myślałam , że ta rehabilitantka zwariowała , każąc kłaść się na brzuch 2 dni po operacji ) a pod dolną część brzucha , tam gdzie rana, podkładamy zwiniętą w wałek poduszkę, rece i nogi luźno leżą, p...
  • Czy miałyście w kilka dni po porodzie takie straszne dreszcze,uczucie NIESAMOWITEGO zimna,obudziłam się spocona,roztelepana,trzęsłam się jak galareta,myślałam że nie opanuję tego. Założyłam skarpetki,spodnie od dresu,ciepłą bluzę z długim rękawem, przykryłam się kołdrą i podwójnie złożonym kocem, a jeszcze przez kilka chwil nie mogłam utrzymać ciała spokojnie,tak się trzęsłam. Przypomniałam sobie że 3 lata temu kiedy urodziłam synka,w kilka dni po porodzie miałam tak samo przez...
  • Ile bierzecie tabletek kwasu foliowego na dobę? Mi lekarz zalecił dwie- rano i wieczorem. Ale na ulotce jest wyraźnie napisane, że jedną na dobę i nie wiem co teraz... Oprócz tego żadnych innych witamin, przynajmniej do 9 tygodnia.
  • Właśnie wróciłam ze szpitala, skąd odesłano mnie po zrobieniu KTG i zbadaniu przez lekarza. Dziś mija 11 doba po terminie, zapis KTG prawidłowy, czuję ruchy dziecka, wygląda na to, że wszystko ok. Nie przyjęto mnie z braku miejsc. Lekarz powiedział, że powinnam szukać miejsc w innym szpitalu, albo siedzieć w domu i czekać. I nie wiem, co mam robić. Czuję się dobrze, dziecko chyba też, ale martwię się, bo różnie to bywa. Z jednej strony boję się o dziecko, a z drugiej strony nie c...
  • Jestem zapisana do poradni szpitala w innym mieście ( 30 km dalej), bo tam rodziłam pierwsze dziecko i pasuje mi personel. Od 24 t.c. mam skurcze przepowiadające, plamienia i kilka innych atrakcji. W poprzedniej ciąży miałam jedną tylko akcję wymagającą interwencji przed porodem i pojechałam właśnie do docelowego szpitala, tam z IP przeszłam od razu na oddział gdzie przeleżałam 3 doby. Teraz wolałabym tego uniknąć ale jeśli już muszę leżeć w szpitalu to wolałabym też właśnie tam. Ginekolog k...
  • Co prawda mam jeszcze przed sobą jakieś 10 tygodni, ale sobie zapytam ;) Po ostatniej cesarce, wiadomo, nie mogłam przez dobę jeść, potem jakieś papki. Ale przez trzy doby dostałam 5 litrow (10 butelek!) różnych płynów, głównie NaCl. Potem miałam i tak prikaz wypicia 3 litrów wody na dobę. Horror jakiś. Ze szpitala wyszłam spuchnięta jak bania, grubsza niż przed porodem. Rozumiem, że płukali znieczulenie, że to się przydaje do pobudzenia laktacji, ale takie ilości? A nic szcze...
  • Jak szybko mozna wstac po cesarce? Czy od razu mozna sie opiekowac dzieckiem czy jednak dobrze jest miec wynajeta jakas pielegniarke? Jak długo lezy sie w szpitalu po? (mam na mysli cesarke robione przy znieczuleniu niepelnym czyli od pasa w dol nie przy narkozie pelnej).
  • po pierwszej cc wypuszczono mnie ze szpitala w 4 dniu ale to raczej dlatego że nasza córeczka została przewieziona do innego szpitala na reanimacje wiec nie mogłam byc z nią i lekarze powiedzieli że nie maja mnie sumienia trzymać... a ile normalnie się jest w szpitalu po cc? bo czeka mnie 2 cc, koleżanka mi powiedziała że 7 dni...to troche długo chyba i nie wiem czy to może byc prawda?
  • Lekarz przepisał mi dodatkowe żelazo,żeby uzupełnić ubytek-biofer.Napisane jest,aby brać 3 tabl/dobę.Jeśli biorę preparat witaminowy dla kobiet w ciąży,też z żelazem,o o tak mam brać 3 tabletki?Zapomniałam spytać w gabinecie,ale może któraś z was zażywa dodatkowo żelazo i wie?
  • Moja siostra wychodzi ze szpitala 3-go dnia po cesarce. Czy to norma?? Jestem w szoku.
  • nie wiem kto pisał ten artykuł, ale wiele rzeczy mi się nie zgadza. Dwukrotnie rodziłam poprzez cesarskie ciecię. po pierwsze nie miałam żadnego cewnika na plecach???? Miłama wenflon na ręce i wszelkie środki przecibólowe dostawałam właśnie tą drogą. Po drugie wstaje się faktycznie "jak najszybciej" czyli gdy nie działa już znieczulenie zewnątrz oponowe (około 8 godzin) Po trzecie pierwszą kapiel robi się właśnie gdy się wstanie po raz pierwszy i wtedy ściąga się plaster osłaniający bliz...
  • Jak radzić sobie z mdłościami? Macie jakieś metody które się u Was sprawdziły?
  • Czesc. Od wczoraj do dzisiaj "przytylam" dwa kilo. Poniewaz nie zjadlam calego tortu ani 2 kg czekolady, chcialam sie zapytac czy wam sie to tez zdazylo i jak "odprowadzic" zbedna" wode z ciala naturalnymi sposobami.
  • Witam Was wszystkie kobietki! Obecnie zaczęłam 36tc, trzy tygodnie temu byłam na USG i okazało się, że maluszek jest w położeniu podłużnym miednicowym. Z tego co wyczytałam na forum dzieciaczki potrafią fiknąć główką do dołu w ostatnim tygodniu ale wolę się oswoić z myślą, że mogę mieć cc. I tutaj właśnie mam troche pytań; -kiedy wypuszczają do domu po cc jeżeli nie ma żadnych komplikacji zarówno z mamą jak i z maluszkiem, -czy miałyście problem z karmieniem, -kiedy mogłyście wstać, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się