doba

(120 wyników)
  • Dziecko skończyło 3 miesiące, zaczęłoo 4 miesiąc, karmię je swoim mlekiem odciąganym, butelką. Mleka mam na dobę 800 ml, max 850 - czy to wystarczy takiemu dziecku ? Wg schematów powinno jesc chyba więcej... jednak ja nie wytwarzam więcej mleka, do 900 czasami to max. MM nie moze pić, gdyz ma dosc silną skazę (zmiany na buzi nawet gdy ja podjem cos mleczneg0) a za nutramigenem nie przepada (dyplomatycznie ujmując). Czy małemu wystarczy na dobę te 800 ml ? (mam wrazenie, ze z chęcią by zjadł ...
  • Witam Panią Doktor, mamy taki kłopot corka ma 12 tygodni, od 3 tygodni jesteśmy już tylko na Nutramigenie i aktualnie odmawia jedzenia. Od dwóch tygodni jadła słabo, ale na dobę wychodziło 400-500 ml, od 3 dni na dobę wypija 200-300 ml mleka. Mocz sprawdziliśmy jest OK. Co dziwne w miarę dobrze pije "na śpiąco", potrafi wtedy wypić od 60 do 100 ml na raz. Ale bez spania wygląda to tak, że 2 łyki i wrzask. Próbowałam zmienić smoczek, kubek niekapek i właściwie łyżeczką było najlepiej, ale też ...
  • zmuszać ?? czy co dodam że je naprawdę kiepsko, mało mleka, zupki też nie za dużo i tylko gotowana przeze mnie żadnych papek nie tknie, zaczęło się od tego że przestałam karmić piersią i klapa z jedzeniem :( dostawał mój pokarm odciągnięty butelką a jak straciłam pokarm 14 marca to je bardzo źle, teraz nie wiem ile waży około 9 kilo.
  • Witam. Moja córka ma 9 i pół miesiąca i nijak nie mogę dostosować do niej schematów żywieniowych, według których powinna jeść mleko 3 razy a nie 6. Lubi inne jedzenie, chętnie je zupki i owoce, jednak godzinę, maksymalnie dwie po nich domaga się butli mleka, a jest na bebilonie pepti. W międzyczasie podaję jej chrupki czy inne przekąski i soki do picia. Czy zbyt duża ilość mleka może szkodzić takiemu dziecku? czy spokojnie czekać aż sama będzie rezygnować. 7 - 120 ml mleka 9-10 -...
  • moja córeczka ma 3 miesiące, je moje mleko ale z butelki, je 6 posiłków na dobę: o 6, o 9, o 12, 15, o 17 i o 19:30 ostatnio o 12 i o 17 nie chce jeść, pluje, wierci się, zastanawiam się czy jej nie odpuścić jednego posiłku ale czy to nie za mało ? na jeden posiłek zjada zazwyczaj ok 130-150ml, na wadze przybiera, nie jakoś imponująco ale w normie (waga urodzeniowa 3400, najniższa 3200, teraz 6 kg) co zrobić?
  • Mam pytanie ile ml mleka sztucznego na doe powinno zjeść 5 tygodniowe niemowlę, ponieważ moje dziecko je tylko około połowę z tego co jest podane na opakowaniu mleka.
  • witajcie! Mam pytanie. Moja Karolcia je Nana ha1. Martwi mnie to , że zjada nieregularnie różne ilości. Od 60 ml do 120ml. Nie wiem, czy to normalne, czy nie. Może któraś z was wie ile ml na dobę powinno spożyć dziecko 6 tygodniowe? Dzięki za odpowiedzi. Beata
  • Ile jedzą 4,5 m-czne dzieci które są tylko na mleku. Moja córeczka od dwóch tygodni jest na Isomilu i od tego czasu je mniej niż jadła do tej pory gdy była na Bebiku. Je 5 razy na dobę. Ja szykuję jej tak jak jest w schemacie na opakowaniu mleka 200 ml (180 wody + mleko) i nieraz zjada całość ale przeważnie coś zostawia czasami jest to nawet połowa tego co naszykuję. Jeśli zje wszystko to tylko dlatego że jej prawie wmuszę (karmienie to u nas męczarnia dla mnie i dla dziecka). Próbowała...
  • Witam! Mój 5-tygodniowy synek od kilku dni je Bebiko Omneo 1 i zaczął robić 4-5 kupek na dobę. Są żółte, luźne, ale bez śluzu. Wcześniej podawałam mu Bebilon 1, ale miał problemy z brzuszkiem i robił kupkę 1 raz na dobę z wielkim wysiłkiem, jednak troszkę bardziej gęstą. Czy takie luźne i częste kupki po sztucznym mleku to norma, czy lepiej zmienić znowu mleko na inne? Boję się, że to już biegunka. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam!
  • mój Miki od kilku dni nie je kolacji. 21.08 skończył 6 miesięcy. wcześniej jadł: [b]około 8mej rano [/b][b]- śniadanie[/b]: kaszka - 150ml -180ml [b]około 13tej - obiad[/b]: zupka lub jakiś przecier warzywno-mięsny - około 100g + owoc wymieszany z 2 skruszonymi biszkoptami [b]około 17tej - podwieczorek[/b]: 120 ml -150 ml mleka lub owoc lub kisiel swojej roboty [b]około 20.30 - 21 - kolacja[/b]: 180 ml kaszki lub kleiku [b]około 3ciej w nocy - karmienie nocne[/b]: około 70 ml -90ml mle...
  • moja maleńka jadała 6 razy ale ostatnio wcale nie jest głodna po 3,5h i chciałam przedłużyć odstępy do 4 h. wtedy wychodzi mi jednak tylko 5 karmień. już dzisiaj to zastosowalam ale martwie się czy jej nie głodze. fakt nie płacze za jedzeniem, ale jest tego typu dzieckiem któremu szkoda czasu na jedzenie bo swiat jest taki interesujący. sądziłam ze zwiększy ilość wypijanego mleczka na jeden posiłek, ale niestety. wypija tylko 90-120 ml. czy wasze dzieciaczki jadają tylko 5 razy ju...
  • Od tygodnia karmię córkę nutramigenem, wczesniej była karmiona piersią. Nie mam pojęcia ile powinna wypijać na dobę, czy 500 - 600 ml wystarczy? Widzę, że jej nie smakuje, może dlatego pije za mało, jeśli to jest mało. Dziękuję za odpowiedz.
  • moja córcia ma 3 miesiące,przeważnie przesypia mi całą noc i w tedy w ciągu dnia dostaje 6 butelek po 120ml,ale czasem się zdarza że w nocy się obudzi i dostaje jedną butelkę mleka,wtedy na dobe wychodzi 7 butli.Tak sie zastanawiam pani doktor czy w ten sposób,nie jest za duzo.Chodzi mi o to za ja mam sporą nadwagę i bardzo mi zależy na tym zęby malutka nie miała tego samego problemu w przyszłości.prosze o odpowiedz i pozdrwaiam
  • Ile w ciagu doby powinno zjadać mleka roczne dziecko?
  • CZy to nie za mało??? Moja od 2 tygodni je mniej. Dokładnie wtedy kiedy chciałam ją przestawić na 5 posiłków zbiesiła się i zaczęła wciągać ze 130 ml w 6 tygodniu życia góra 90-110. Tak więc zostałyśmy przy 6 co daje na dobe jakieś 630-690 (a było w 3-6 tygodniu około 750 ml na dobę).I te 690 to wtedy kiedy jej "wciskam" na siłę 10-20 ml przy każdym posiłku. Przez 7 tyg przybrała 2200 co daje jej z 1200 na mieśiąc - wiem że dużo. Moja ma 2 mieś i 3 dni, waży 5650 ( w 7,5 t...
  • Synek ma 7.5 tygodnia, karmiony jest Bebilonem HA, dostaje go praktycznie od 3 doby życia, z tym, że wczesniej był karmiony mieszanie, w tej chwili juz tylko z butelki (przystawiam go czasem do piersi ale wypija tylko po kilka łyczków, gdyz nie mam juz pokarmu). Od 3 tygodni do mleka ma dodawany Delicol na trawienie laktozy. Z kupami nigdy nie było większych problemów, robił po 3-4 na dobę, ale niestety od kilku dni synek ma problem z wypróżnieniem się. Ostatnio wypróżniał się wczoraj rano, d...
  • Witam, szukam porady jak dawkować mleko moim 2-tygodniowym synkom. Urodzili się w 35tc i w szpitalu przez pierwsze dni karmieni byli 8x dziennie (co 3h) mieszanką, potem moim ściągniętym pokarmem. Wychodząc do domu po 10 dniach od porodu chłopcy zjadali po 45 i 55 ml, teraz po prawie tygodniu w domu zjadają po okolo 70-80 ml, przy czym mojego mleka już nie wystarcza i dokarmiamy ich w miarę potrzeb (zwykle 1-2x dziennie) mlekiem modyfikowanym. Proszę o informację jak dawkować dzieciom mleko, ...
  • Ile powinien wypijać mleka modyfikowanego kilkudniowy noworodek,mój synek wypija za jednym karmieniem 20 ml,czasami 40 ml ale to maksymalnie czy to za mało ?Synek ma tydzień i ile razy dziennie powinien dostawać mleko?
  • Pani Doktor, tu skopiowałam pytanie które zadałam Pani w innym wątku dotyczącym obaw o przekarmiernie dziecka, ale że tam już Pani odpowiedziała, domyślam się że nie zajrzy tam Pani ponownie.: Julek ma 5 miesięcy i 3 tygodnie i zjada 5 butli mleka po 180 ml, z czego 3 z nich zagęszczone są kleikiem lub kaszką, do tego obiad w postaci zupki warzywnej i mięsa i dwa razy w tygodniu połowy żółtka (żółtko wprowadziłam kilka dni temu), no i do tego deser - pół słoiczka lub tarte jabłk...
  • Dzien dobry! Mój synek ma trzy miesiące i zastanawiam się czy nie za dużo je. Nockę przesypia całą. Ok. godz. 4-5 wypija 150 ml i później co 2 godziny po 120 ml. Na noc ok 20 też 150 ml. Waga urodzeniowa to 4040g a teraz waży 6700g. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się