doba

(303 wyniki)
  • Jestem powoli zrozpaczona. Dziś mija trzecia doba od mojej trzeciej cesarki i całkowicie nie mam pokarmu. Na początku tzn pierwszego dnia miałam siarę i udało mi się odciągnąć nawet 10 ml i to był jedyny taki przypadek. apiersi są puste i workowate. Teraz przystawiam dziecko do piersi ale mały się denerwuje, bo kompletnie nic nie leci więc jest na mieszance. Jesteśmy jeszcze w szpitalu. Ja cały czas stymuluje piersi laktatorem w systemie 7-5-3 co 3 godz i nawet kropla nie spadnie. Nie wiem z ...
  • Prosze o pomoc. Córeczka urodziła sie przez cc w 39 tyg. ciąży z waga 3150g w szpitalu spadła do 2700g do domu wyszliśmy w 5 dobie z wagą 2850g. Dziś ja wazylam i mamy 3044g Karmie na żądanie, w nocy nie ma dłuższych przerw niż 4. Wg mnie stanie jest efektywne, słychać przelykanie i czuć ulgę w piersiach. Co robię źle? Co zrobić żeby zaczęła solidnie przybierać. Czy taki słaby przyrost może sie odbić na zdrowiu lub rozwoju mojego dziecka?
  • Pani Ekspert, Drogie Mamy, ile razy w ciągu doby "powinien" żądać mleka 7-miesięczniak? Dodam, że synek zjada poza KP obiadek gotowany w domu (gęsty, treściwy z mięskiem, (rybką), masłem) około 190 gram, kaszkę na moim mleku (60 ml mleka + około 120 gram owocu + kaszka (jaglana, gryczana, kukurydziana, ryżowa) oraz "podwieczorek" - dodatkowy owoc, gdy w kaszce jest mniej (np. 2 śliwki, 2 morele, jabłko), popija z niekapka - ale mało około 30-60 ml na dobę. Przyrost wagowy w 6 mcu 600 gram
  • mój synek ma 8tyg,pięknie przybiera na wadze choć jest wcześniakiem z 33tc i wszyscy w szpitalu twierdzili,że nie da się go karmić samą piersią,bo słaby i będzie się męczył... karmienia bez problemu-przybiera 300gram/tydzień,5tyg - 1,6 kg ale moje pytanie dotyczy częstotliwości karmień,bo karmimy się 11-12 x na dobę! dłużej niż 2h bez karmienia nie wytrzymuje,ma 1 dłuższą przerwę po kąpaniu ale też nie jest to zawsze i ta przerwa to 3h a potem już całą noc karmimy się co 2h ... chodzę...
  • Witam:) Moja 3 miesięczna córka przestała przybierać na wadze. Zastanawiam się co może być tego przyczyną. Karmię ją wyłącznie piersią. Ponieważ ostatnio zaczęła ulewać, lekarz zalecił odstawienie nabiału i kontrolę za 2,5 tyg. Czy przyczyną może być faktycznie nietolerancja na nabiał czy też problem może tkwić w karmieniu? Fakty: 1. Waga urodzeniowa: 3870g ( w 3 dobie3650g). I miesiąca życia 4330g (wzrost 15g/dobę). II miesiąca życia 4760g (wzrost 20,5g/dobę). III miesiąc życia 5000g ...
  • Bardzo proszę o radę.Karmię wyłącznie piersią mojego 6-tyg. synka.Synek dobrze przybiera na wadze, jednak ma straszne zaparcia i problemy z wypróżnianiem.Robi 1 kupkę na dobę.Stęka przy tym bardzo, płacze, pręży się. Nie pomagają Espumisan, Infacol, Debridat,herbatki i in.Czy to mieści się w normie?Ponoć takie maleństwo powinno robić kupkę po każdym karmieniu.Czy jedna kupka na dobę może być?Proszę o radę.Nie mogę już patrzeć, jak synek cierpi.
  • To moje drugie dziecko.z pierwszym było tak, że pokarm sie pojawił po tygodniu i to udało mi się ściagnąć 1 łyżeczke mleka laktatorem. Teraz boję się, że będzie to samo.mała jest dokarmiana, bo zwyczajnie nie mam mleka:( Nie wiem co robić.Przystawiam do piersi, ale nic nie leci:( Może laktator pomoże? bardzo proszę o pomoc
  • Witam Mam problem z laktacją ...właśnie mija szósta doba od porodu ,a moje piersi są miękkie i nieczuje w nich pokarmu. Dodam że ściągam pokarm laktatorem żeby wyleczyć popękane brodawki. Zeszłej nocy miałam nawał pokarmu piersi były twarde , ale ściągsnie pomogło, a teraz brak mleka co robić??? Piję dużo wody jutro kupię herbatkęhipp na laktacje ... Co jeszcze robić doradźcie, bo ja chce karmić!!!!!!
  • Wiem, że temat utrzymującej się żółtaczki był już poruszany. Ale mam nadzieję uzyskać rady odnośnie naszej sytuacji. Syn urodził się w 39tc, waga ur. 3.350, waga w 3 dobie 3.230. Poziom bilirubiny był mierzony w szpitalu w 3 dobie przez skórę - wynik 8,7. Wypisano nas do domu. Syn jest karmiony tylko i wyłącznie piersią. Je bardzo aktywnie (od początku słychać mocne przełykanie, prawie nie przysypia w trakcie karmienia). Ma takie maratony jedzeniowe trwające 1-2,5h (przy okazji siusia,...
  • Witam Was serdecznie! Podczytuję od dawna, a dziś proszę o pomoc bardziej doświadczonych. Od piatku jestem w domu z moim maluchem. Niestety po cc nie podano mi dziecka przez pierwsze 12 godzin, a później też nie było łatwo. Pokarm niby był, ale otoczki były tak twarde, że mały nie mógł załapać, pojawił się spadek wagi, ryk przez bite 6 godzin no i dokarmianie :-( Od początku przed każdym podaniem sztucznego mały jest przystawiany i ostatnio nawet przez chwilę po poptrafi być spokojny -...
  • Spodziewam się dziecka w najbliższych dniach i bardzo sie martwię, jak będzie z karmieniem. Poprzednio jakikolwiek pokarm pojawił sie dopiero w 3 dobie po porodzie. Położne i lekarze zarządzili karmienie sztucznym mlekiem butelką, bo dziecko się odwodni itp. Potem z karmiemiem był horror (wklęsłe brodawki), koniec końców odciągałam mleko przez 10 m-cy i podawałam je butelką. Żmudne i nie satysfakcjonujące. Co robić?? Jak przetrwać te pierwsze dni (dodatkowo w grę wchodzi CC)? Gł...
  • dziecku, które ma 17 miesięcy ma jakieś większe znaczenie? Czy już można poprzestać na nabiale: troche modyfikowanego, jogurty etc. (bo mi pokarm zanika :( i mam rozterkę co dalej. Laktacji nie da się rozkręcić tak logicznie probowałam, i zastanawiam się wogóle nad bardzo małą ilościa mleka. Czy sa znane jakieś dane / badania na ten temat? Do kiedy tak naprawdę mleko matki jest bardzo wazne dla dziecka? Sama nie wiem, pół roku, rok? Kiedy organizm dziecka zaczyna wytwarzać te s...
  • Przede wszystkim na początku witam, jestem nowa na tym forum :) Mam taki problem z córeczką (7. doba po porodzie) - otóż lubi sobie czasami dłużej pospać. Słyszałam, że w dzień odstęp między karmieniami powinien być nie dłuższy nić 4 godziny, a w nocy - niż 6. W szpitalu, tuż po porodzie, córka spała prawie cały czas przez pierwsze 2-3 doby. Kazano mi budzić ją w dzień co 3 godz., w nocy dać pospać 5 godzin - ale miałam mało pokarmu i (jak rozumiem) było to związane z pobudzeniem laktacji...
  • Witam.no właśnie ile?moja córcia ma 8 miesięcy i tak się jakoś porobiło że wychodzi nam 2,góra 3 razy na dobę i to tylko rano.póżniej po prostu nie chce.śmieje się do mnie radośnie i traktuje to jako zabawę tzn.nie je tylko mnie targa co do przyjemności nie należy.nie wiem czy jednak próbowac czy na tym etapie to już normalne.je zupki deserki kaszki itp.na noc też woli butlę bo aż jej się rączki trzęsą a cyca trochę pomymła,zasypia i budzi się co 5 minut.sama nie wiem.napiszcie ...
  • Jaka jest średnia ilość posiłków na dobę dla 8,5 miesięcznego dziecka karmionego piersią? Nasze menu wygląda tak: 8 - ok 220 ml kaszki 11 - owoce (pół słoiczka albo cały) 13 zupka (ok. 60 ml - więcej nie chce) 16 - owoce (pół słoiczka albo cały) 18 - owoce (jeżeli wcześniej było tylko pół słoiczka, a jak byll cały to już nie) 20 - kaszka ok. 220 ml czasem w nocy pierś - raz, dwa razy albo wcale (jeżeli prześpi całą noc) Czy jest to wystarczająca liczba posiłków łącznie z liczbą...
  • Piszę w imieniu bratowej, która potrzebuje jednoznacznej informacji o postępowaniu z dzieckiem, każdy radzi jej coś innego. Napiszę co się dzieje, jakie dostała zalecenia a Wy pomóżcie mi to zweryfikować, bo nie podobają mi się pewne podpowiedzi, jednak za nim się odezwę wolę skonfrontować to z Wami (głównie 4 pkt): 1.Bratowa ma pokarm, ale jakaś "mądra" położna w szpitalu jej powiedziała, że ma małe piersi, więc wpadła w niepotrzebną schizę - małe=problem. Na szczęście laktacyj...
  • Moje pytanie do Pani MOniki - czy 4 x 210 ml na dobę mojego mleczka dla mojego 3 miesięczniaka to zły schemat ? Mały przesypia noce, a jak próbuję dać mniej niż 200ml to płacze , przybiera bardzo ładnie proszę o odpowiedź Agnieszka
  • Witam wszystkie mamy i proszęo pomoc. Wczoraj wyszliśmy ze szpitala, Mała ładnie ssała, przez 2dni na cycu. Pierwsza noc i zjadła o 1-ej w nocy. Jest 5-ta obudziła się z placzem i nie chce ssac. Co robić? A jutro idziemy się zważyc, pewnie nic nie przybiera. Co robić, żeby znowu chciała zacząć ssac? Co robić w takiej sytuacji? Kupić laktator? pozdrawiam wszystkie Mamy
  • Czy miałyście może takie doświadczenie - niemowlę, prawie 4-ro miesięczne ma przez miesiąc problemy ze zrobieniem kupki (raz na 4-5 dni), a potem nagle ni z tego , ni z owego 5-6 na dobę? Dziecko jest karmione piersią, moja dieta się nie zmieniła. Synek jest wesoły , bez gorączki, nie podawałam żadnych leków. Może któraś z Was miała takie doświadczenie? Kiedy ta sytuacja się unormuje, czy potrzeba jakiejś interwencji?
  • Mam zapalenie piersi, biorę antybiotyk i gorączka już spadła. Dodatkowo robię okłady z liści kapusty, ale po okładach nie widzę różnicy - może za krótko je noszę? Mimo przejrzenia kilkudziesięciu postów na ten temat z archiwum dalej nie wiem ile czasu trzymać pojedyńczy okład i ile czasu w ciągu doby te okłady mają trwać: całą dobę na okrągło? Czy też, jak w jednym miejscu przeczytałam : maksymalnie 2 godz w ciągu doby? Nie wspomnę, że zapachu tej kapusty nie znoszę, a w domu już ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się