doba

(37 wyników)
  • Lekarz mówi że stan Martynki sie nie zmienił nadal jest ciężki i nie dają jej zbytnich szans, miała wylew II stopnia i przetaczano jej krew. Strasznie za nia tęsknie.
  • Karol ma 14 miesięcy i sprawia wrażenie jakby dwukrotne spanie już go denerwowało:) Moim zdaniem do tych dwóch latek powinien spać dwukrotnie. Co Wy na to? Jakie macie doświadczenia?
  • Witam Was, jutro wybieramy się z Filipem do CZD na pehametrię - podejrzewamy u niego refluks ( słabo zjada, wygina się przy jedzeniu itd) Moje pytanie dotyczy pobytu w hotelu obok CZD . Jak tam jest ? Co zabrać ze sobą , bo słyszałam, że warunki "komunistyczne " zresztą cena 5 zł na dobę mnie powaliła :-) Mamy się pojawić na Izbie przyjęć jutro o 17 , tam małego zbadają i zakwalifikują do badania. No i od rana następnego dnia będzie badany pod pehametrem, ale to już na oddziale. Napisz...
  • Dziewczyny, robiłam masaż brzuszka, dałam czopek - wyszedł rozpuszczony, ciepłe okłady, jabłuszko i nic. Nie wiem co robić, najdziwniejsze jest to, że jak już zrobi kupę, to ma ona konsystencję budyniu, czyli to nie zatwardzenie. Może któraś z Was też tak miała, on ma tak juz 3 miesiące a ma 5, ale zawsze jakoś udało mi się sprowokować. Tym razem nic nie działa.
  • Witam wszystkie mamusie. Moja maryśka urodziła się 13 wrzesnia,33/34 tydzień lub 35 miałam dwa terminy ze wzgledu na miesiaczkowanie w ciazy, w kazdym razie ważyła 2450, ze wzgledu na niską glukoze grzała sie w inkubatorku podłączona do kroplówki, a ja nadawałam radio mama jakies 3 dni, dali mi ja w szpitalu na jakies dzień co by zaraz odebrac ze wzgledu na żółtaczkę, w kazdym razie po długim tygodniu jestesmy od w domu, i właściwie dopiero teraz otrząsnełam sie z szoku i przeczytałam zalecen...
  • Witam, grozi mi poród przedwczesny, obecnie 30tc, na razie mam odpoczywać w domu, ale w razie czego - ile czasu trzymają mamę po takim porodzie w szpitalu? Czy można być przy dziecku o dowolnej porze dnia i nocy jeżeli jest się już po wypisie?
  • Od wczoraj mam swoją niunię w domu, staram sie nie panikować, ale minęła już doba jak ją odebrałam ze szpitala a ona nie zrobiła kupki. Czy to normalne? Jak często dzidziuś powinien robić kupkę (ma 4 tygodnie, ur. w 31 hbd 1780g)? Dziś były małe problemy z brzuszkiem, wierciła się , płakała, puszczała bąki, ale kupki brak. Czy to może jest związane z tym, że w szpitalu była dokarmiana sztucznym mlekiem a teraz tylko mój pokarm, a może to skutek tego, że usiłuję nauczyc ją ssac z piersi ...
  • Witam! Patryk urodził się w 34 tygodniu z powodu małowodzia.Wszystkie wyniki badań były w normie prócz bilirubiny.30.01.2008 został poddany fototerapii -16mg%i miał byc naświetlany dwie pełne doby.Niestety przyszła inna pani doktor i skróciła czas naświetlania do 31.01.2008.Bilirubina spadła do 9.3mg% i zostalismy wypisani do domu.Jednak synek cały czas był żółty i nasz pediatra zalecił ponowne wykonanie badań i tak 27.02.2008 bilirubina podskoczyła do 12.17 mg%-Lekarz kazał obse...
  • Ile jadły wasze pociechy w wieku 6 tygodni (ur 31hbd)? Mój szkrab jada tylko ~300ml na dobę bo więcej nie chce i np. przyrost wagi przez kilka ostatnich dni to tylko 15g... za mało w stosunku do przybierania w trakcie pobytu w szpitalu (po 20-50g na dzień) :(
  • Witam, Mój synek urodził się w 36tc z wagą 1910, 49cm 9 apgar. Spędził w cieplarce 2 doby, waga spadła do 1860. Od początku był karmiony butelką, u mnie laktacja rozkręciła się w piątej dobie, jednak cały czas dokarmiałam butelką. Mały ma niesamowity apetyt. Co godzinę (góra dwie) budzi się głodny i potrafi jeść przez jakieś 40 minut albo dłużej. Często bywa tak, że karmię go piersią przez 2 godziny a później zjada 60ml mieszanki. Teraz Piotruś ma 6 tygodni i podwoił już wagę u...
  • Witam, mój synuś ma właśnie szósty dzień. Urodził się w 33 tygodniu, z wagą 1950g. Wiadomo, kazali odciągać pokarm. Cośtam pokazało się dopiero w drugiej dobie, odciągałam po parę kropelek na raz, położne pocieszały, że to normalne.Dziś w systemie co trzy godziny odciągania udało mi się ściągnąć max 30 ml na dobę. Woże to do szpitala ale wydaje mi się, że to dla małego stanowczo za mało. Czy to normalne, taka słaba laktacja? Tak czy siak, staram się regularnie odciągać co trzy po pół...
  • Dziewczynki, zgrzeszyłam :) przewalałam się po centrum handlowym ze starszakiem i zaliczyliśmy McDonalda. Mnie już ściskało z głodu (i tęsknoty za fast-foodami ;) tak, że zżarłam loda (zwykłego) i wykradłam starszakowi z 7-8 frytek. A skoro już i tak zgrzeszyłam, to w domu poprawiłam obiadem, który by się chyba Filipowi nie spodobał. I teraz pytanie - jak długo, Waszym zdaniem, normalny człowiek trawi? Jak długo wylewałybyście mleko (i tak trochę wylewam, bo nie mam już gdzie m...
  • mojej znajomej wnuk ur sie w 27 tyg bodajrze z waga 700gram obecnie minal moze tydzien maly spadl do wagi 620 ale SAM ODDYCHA:)bez pomocy respiratora w szoku jestem,ze taki mały chlopczyk moze sam oddychac a moja coreczka wazy juz 950gram minal juz 2 mc i nadal wspiera ja respirator:( co mowicie po operacji przewodu bottala sprobuja ja odlaczyc:)???? dzisiaj miala tlenu 27% i 35 oddechow.
  • Moje dziecko ur.17.01.06r. 31 tydz, waga 1150 g, w 16 dobie zostało zarażone bakterią co wywołało sepsę i wstrząs septyczny. Wystąpiły u mojej córci bezdechy, wysoka temperatura, przestało pracować serce. Dziecko zostało przewiezione na OIOM i podłaczone do tak wielu rurek, że do tej pory nie potrafię ich nazwać, a co najgorsze nie pozwolono zostać mi przy dziecku. O stan zdrowia mogłam się dowiedzieć przez telefon, a informację jaką otrzymałam była tak szokująca, że w kilka godzi...
  • Dziś w nocy 3:26 minie dwa latka od narodzin mojego synka:) marzyłam o pięknym porodzie, przytuleniu malucha po narodzinach i wielkim szczęściu niestety było inaczej... Mały jest dzieckiem z konfliktu serologicznego z wytworzonymi przeciwciałami, przez pierwsze 3 miesiące nie miałam nawet karty ciąży bo niewiadomo było czy wogóle się utrzyma, miano na starcie 1:525 20 t.c przepływy marne, potem szpital, leki 3 transfuzje doplodowe, hemoglobina malucha przed transfuzją 3-do 3,5 po ...
  • Dziewczyny czy i ile podajecie tej witaminy jeżeli maluch dostaje mleko modyfikowane???
  • Czy mialo to jakies konsekwencje pozniej w przyszlosci? Czy np mialy problemy z ukl. oddechowym, z noskiem (moze chorowaly czesciej?). Nasz lezal 3-4 doby z powodu zapalenia pluc.
  • Tak jak napisałam w innym wątku, nasz Synek (30 tc 630g) miał w 8 dobie życia operację, było podejrzenie NEC, ale okazało się że to perforacja żołądka, żołądek zszyto, ale jeszcze część jelita jest podejrzana, moje Słonko ma założone dreny, no i cały czas jest znów na respiratorze i na lekarz usypiających. Podobno przyczyną była infekcja wrodzona, teraz CRP powoli spada. Czy Wasze dzieci miały może taką operację? Strasznie się boję, bo on taki malutki (800gr teraz, ale chyba głównie prz...
  • Dziewczyny starszaków, podpowiedzcie jak wprowadzać gluten? 1. Kiedy? Synek ma 7,5 m-ca urodzeniowego, 5,5 m-ca korygowanego, miał nEC, operację na żołądku, teraz niestety refluks. Jemy już dania z mięskiem, owoce, i tydzień temu pierwszy raz żółtko. Oczywiście wszystko przez smoka, bo na śpiocha. Ale nigdy nie miał żadnych wysypek, zaparć, biegunek po jedzeniu, tylko bóle brzuszka - ale to raczej refluksem spowodowane. 2. W jakiej postaci? Kaszka manna do mleka? Jakaś kaszka ze ...
  • Dziewczyny jestem załamana. Dzisiaj, na wizycie u pediatry, u mojego 17-sto miesięcznego synka wykryto zaburzenia akcji serca. Dostaliśmy skierowanie na pilne zrobienie EKG, zrobiliśmy ale opis dopiero jutro po południu, a ja odchodzę od zmysłów. Mój synek jest zawsze uśmiechniętym, wesołym rozbrykanym chłopcem.Czy któraś z Was miała doczynienia z zaburzoną akcją serca? Poradźcie coś proszę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się