doda

(26 wyników)
  • Kiedyś nie było dnia, bym nie zajrzała na to forum. W 2005 roku, nagle w 33 tygodniu nudnej książkowo ciąży odeszły mi wody i na świat przyszedł Kamil 1720g, 49 cm, RDS III, wrodzone bakteryjne zapalenie płuc, wzmożone napięcie mięśniowe, miesiąc w szpitalu, inne wcześniacze dolegliwości nas ominęły, chociaż ruchowo długo był oceniany poniżej przeciętnej. dziś. Jako sześciolatek zaczął edukację w pierwszej klasie, chodzi do szkoły z basenem, dobrze pływa, niedawno zdobył żółtą belkę na swoi...
  • Witam, jestem ciocią skrajnego wcześniaczka. Moja siostra wczoraj urodziła przez cc córeczkę w 23tc, 600g. 1pkt Apgar. Wiem, że tylko Bóg wie jaki los spotka takie aniołki, ale proszę napiszcie czego można się spodziewać, czego oczekiwaći co jest najważniejsze. Pozdrawiam Magda
  • Witajcie, postanowiłam sie z Wami podzielić moim problemem, bo czuje, ze sama juz dluzej nie dam rady, a moze ktos z Was cos doradzi. Symeon urodzil sie 2,5 mca przed terminem. Respirator, tlen, zapalenia płuc, infekcje (raz CRP 122), retinopatia 1 st, przepukliny, silny refluks, wylew 2 st. itd...z wielu z tych rzeczy wyszedł, poza refluksem. Wymiotuje bardzo duzo i czesto, ulewa, nawet zupkami..ale jadł i przybierał na wadze. Teraz w wieku 6,5 mca wazy 7750. Z czasem zaczał j...
  • Jezus doradźcie coś dziewczyny. Moje córeczki mają 26 mcy, nie wiem, czy to bunt dwulatka, skutek naszych błędów czy " działalności" dziadków, ale one nas prawie w ogóle nie słuchają! 1. Np. poproszę je wieczorem o pochowanie zabawek do koszyka, to zamiast to zrobić, z drugiego jeszcze ze śmiechem wywalą! Proszenie, tłumaczenie, wyjaśnianie po co nas co nic nie daje. 2. Emilka uwielbia się kąpać. Ja wracam z pracy po 17; w ubiegłym tygodniu 2 x ledwo weszłam, zaczęła swoje: ma...
  • Dziewczynki fakt, 3 miesiące mordercej pracy i nie było mnie a tu chcę wejść na podforum i się nie da? cóż to się stanęło - i jak ja teraz będę mogła z wami pogadać - zdruzgotałam się - ratunku !! jak się wchodzi na to forum "między nami" ????-- Monia i wcześniaki Oluś 15/02/2000(35tc-2980), Matuś 09/01/2006(35tc - 2140), Januś 03/09/2009(27tc - 1350)
  • Mały z racji jadłowstrętu je wszystko półpłynne, a coś gęstszego tylko przez sen. I nie wiem jak mu trochę więcej glutenu przemycić. Dotychczas miksowałam mu herbatniczki z mlekiem lub dosypywałam kaszki 9 zbóż, ale od kiedy mleko z owocami je na żywca (!:)) to żadne gęste i grudki nie przechodzą na razie. I tak myślę, że w takim razie dodałabym coś do zupy, które je przez sen. Kaszka 9 zbóż odpada bo wtedy z zupy robi się cement. A może ugotowałabym makaron i zmiksowała razem z zupką...
  • Napiszcie co dodać, gdzie dodać w jadłospisie Oliwii bo byłyśmy wczoraj u neurologa i o dziwo (tu brawa dla Magdy Kolańskiej z Krobii) dr stwierdziła , że Oliwia wcale masakryczie spastyczna nie jest - Boże jak mnie to ucieszyło - a robimy masaż, Vojtę i paterning od dopiero 2 tygodni. Ale..... NO właśnie - przyczepiła się do jej wagi - trochę ponad 7 kg w wieku 21 m-cy i znowu się dopytuje dlaczego nie chcę założyć Oliwii stomii bo jak dziecko je dobrze zbilansowaną żywność to ...
  • Mam prośbe doradzcie mi w kwestii karmienia.Coreczka ma 7mc (korygowane 3mc) do tej pory dawałam jej tylko mleczko pepti 1 i poraz pierwszy wczoraj jej podałam 2 malutkie łyżeczki jabłuszka ze słoiczka czy moge jej jeszcze cos podawac????? jakis kleik moze do kleka,a moze kaszke?????czy musze poczekac do ukonczenia 4 mc????
  • Moj synek ma biegunke a przy tym niepokojace jest to ze kupka jest zielona i ze sluzem. Oprocz tego goraczka ktora ciezko zbic. Dodam ze synek zabkuje. Moze ktos wie co moze byc przyczyna i jak zaradzic. Lekarz niestety przyjmuje dopiero w poniedzialek.
  • Za Waszą radą drogie mamy i zgodą naszego pediatry zacznę dokarmiać córcię kleikiem ryżowym-dodam go do mleczka.Zastanawiam się tylko czy mogę go dodawać przy każdym karmieniu i od jakiej ilości mogłabym zacząć bo na opakowaniu napisane jest że na 100ml 3 łyżeczki.Proszę doradźcie!Pozdrawiam
  • Mamuski!!!! Wiem ze mozna na Was liczyc. Bardzo duzo czytam, a z braku czasu mało pisze na forum. Ale teraz mam problem. A mianowicie jak przyrzadzic wątróbkie nie smazona zmiksowana. Byłam u gastologa, robiłam 3 dniowa diete, została obliczona i jedynie brakuje w niej zelaza. Dzieki Forum i wałkowaniem diet dla dzieci, doktor był pod wrazeniem moich osagniec, nie miał do niczego zastrzezen tylko o to zelazo. Wiem ze jest jego duzo w suszonych morelach i wątróbce, ale jak po...
  • kiedy wasze dzieciaczki zaczely same siedziec bez chwiania sie i podpierania/nie chodzi mi kiedy samo usiadlo z lezacego tylko jak je posadzilyscie:)/ oraz kiedy wasze dzieciaczki zaczely raczkowac po calym domu:) pozdrawiam
  • Jasiek ma 2 i 9 mcs, wczesniak , hipotrofia. W wakacje probowałam uczyć małego korzystania z nocnika... efekt był mizerny . Potem jesień i infekcja za infekcja- odpadało puszczanie małego w mokrych gaciach . A teraz już zepełny klops- mam od 2 msc wirusówke tzn z małymi przerwami na święta a ze czeka nas operacja walczymy zeby jak najszybciej przeszło- z nocnika nici, mały ma tem, kaszel a od tygodnia mamy wirusa układu pokarmowego- masakra. Jakie macie doświadczenia i jak najlepiej nauczy...
  • Witajcie Może ktoś zna jakiegoś dobrego rehabilitanta, którego mógłby polecić z okolic Tomaszowa Mazowieckiego. Córeczka jest wcześniakiem, jesteśmy pod kontrolą Poradnii Rehabilitacyjnej w ICZMP w Łodzi. U małej stwierdzono asymetrię, ale nie zakwalifikowano jej do rehabilitacji na razie. Mamy ją sami "symulować" w domu:)Będę wdzięczna za kontakt. Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • Banalne pytanie ale nie wiem do jakiej kaszki dodawać owoce mlecznej czy bezmlecznej?
  • Witam! Jestem tu nowa. Czytam wypowiedzi obecnych na forum mam i stąd mam wielką prośbę. Czy mogłabym prosić o przesłanie ćwiczeń na wzmocnienie rączek? Mój synek ma 6 m-cy i sam nic w swoje łapki nie chce brać. Jeśli coś w nich trzyma to radzi sobie bardzo dobrze - ładnie trzyma, przekłada z rączki do rączki, operuje kciukiem, ogląda z zainteresowaniem, przekręca. Niestety jednak sam niezbyt interesuje się tym, żeby samemu sięgnąć po zabawkę. Poza tym jest bardzo ruchliwy, przekr...
  • Moje dziecko coraz mniej je :( Ostatnio 230ml na dobe.Jeszcze niedawno było 350ml.Co moze być przyczyną tego że on nie chce jeść? Dodam że Olaf od początku miał problemy z jedzenie.Aczkolwik jadł więcej niż teraz.Wizyte u logopedy mamy 12.11.0.Może tutaj jest potrzebny gastrolog? Ostatnio też coraz więcej śpi...
  • Dziewczyny nie mam pomysłu jak urozmaicić śniadanko mojej rocznej córeczce. Mleko to podstawa w jej jadłospisie, zupki malutkimi kroczkami zaczynamy jeść, jabłuszko też zje, ciasteczka itp. No i teraz nie mam pomysłów na śniadanka. Wczoraj jadła jajko, dziś bułeczkę z mleczkiem. Pomóżcie i podpowiedzcie co daj waszym pociechom na dobry początek dnia.
  • Moja córeczka ma w tej chwili 7 miesięcy urodzeniowych - 4 korygowane. Je 5 razy dziennie - pierwszy raz o 4 rano - przez sen - a ostatni ok 20. W ciągu dnia jeden posiłek to marchewka, ziemniaczek i króliczek - ok 120 gr. W sumie mleczka wypija ok 550 ml. Czy to nie jest za mało?? Dodam że jak karmię ja 6 razy dziennie to sumaryczna ilość mleczka jest mniejsza. Już sama nie wiem czy dobrze jest karmiona. A dodam jeszcze że waży 5300 gr. A stratowała od 880 gr.
  • Witam, zastanawiam się co jedzą wasze dzieciaczki w tym wieku i w jakich ilościach. Moja córeczka nie jest wielkim jadakiem ale co swoje to zjada chętnie. Martwi mnie tylko jej waga 6100 na 6 miesięcy (33tc 1600 najniższa) O to co zjada moja kruszynka przykładowo : 9.00 mleko 120 ml Bebilon pepti 2 12.00 mleko 120 15.00 zupka z mięskiem około 200-220 18.00 mleko lub deserek 130-150 21.00 130 mleko 1-2.00 110 mleko 6.00 110 mleko Czy według was to mało co zjada , dodam że w między...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się